Jump to content

Ципрас: Народ одлучан, узима судбину у своје руке!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ovo je zanimljiva pojava a vrijedi i za katoličke zemlje, a kod protestanski zemalja toga ima puno manje, zašto je to tako?

A ovo je krasan udžbenikovi primjer protestantskog bogobojaznog preduzetništva,

odličan za studentske laboratorijske vježbe iz forenzičke ekonomije i bankarstva.

https://www.youtube.com/results?search_query=enron

https://en.wikipedia.org/wiki/Enron_scandal

https://cs.wikipedia.org/wiki/Enron

Enron, najveći knjigovodstveni skandal u istoriji USA

no, vidjet je da i protestantske zemlje konja za trke imaju :

http://stockmarket.blog.cz/0610/enron-nejvetsi-ucetni-skandal-v-historii-usa

Подели на овим сајтовима

Ja da sam običan Grk bio bih sretan kad bi mi ljekarska komisija priznala i to što imam za problem, kao i svaki drugi normalni Grk. Tamo je nešto drugo posrijedi kod tih "slijepaca". Nije dovoljno samo htjet dati mito, to je rizikova zaležitost jer zbog takvih stvari se ide natvrdo sjedit, tvrdnut u zatvoru. Potrebno je i naći nekoga spremnog i raspoloženog koji će to mito uzeti i istovremeno učiniti željenu uslugu za taj novac tj. biti na takvom mjestu da to učiniti može. Dakle radi se o korupciji i zakonu ćutanja - omerti. No, tamo su s tim pretjerali a kad su počele kontrole koje prije toga nisu bile jer su s tog mjesta bile onemogućavane ili falsifikovane.  No kad su stvari oko isljedjivanja od lokalnih i regionalnih vlasti na kraju preuzela direktno ministarstva u svoje ruke to je onda morako prasknut i puknut a naravno da je sve potom prasklo i puklo. zaboravio sam napisati da prije nego što sam u banci počeo raditi na deviznim depoizitima u NBJ am takodjer radio i na administrativnim poslovima u PIO BiH, ljekarske penzione komisije i u SIZ-u Zdravstvenog Osiguranja BiH, tako imam pokrivene i te oblasti, nema šta nisam radio u svojoj karijeri, ahahahaha. Još samo kao dreser u cirkusu ili kao žongler  i klaun nisam radio..

Подели на овим сајтовима

Ta pojava kod katoličkih i pravoslavnih zemalja je dječiji vrtić za ono što se dešava u protestantskim državama, recimo Sjedinjenim Državama Američkim kao na primjer falšovanje knjigovodstva cijelih banaka koje je potom generovalo prvo hipotečnu krizu američkih banaka 2008.g. pa potom i svjetsku finansijsku krizu iz koje se tek ovih posljednjih par godina s teškom mukom i pomalo počinjemo izvlačiti. Ja sam bio bankar pa o tim stvarima nešto znam. Sa hrišćanske moralne tačne gledišta još je nemoralnije kad onaj ko je bio zadužen da čuva i brine o tudjem novcu on ga proćerda nego sva ta ostrva slijepih. Slično je bilo i s onom velikom svjetskom krizom koja je započela na njujorškoj berzi na Wall Streetu 1929 godine a tome je kumovala protestantska nevrlina materijalne pohlepe, i nezasitnosti za novcem stečenim ne radom već spekulativnim kretanjima i intervencijama na berzi dakle virtualno. Inače ne razumijem sad kakve to veze ima s grčkim problemima, Sama ta ostrva slijepih Grčku nisu dovela do ovog već sasvim druge stvari - za koje je takodjer odgovornost na objema stranama i Grčkoj i EU/MMF.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Světová_finanční_krize_2008

https://cs.wikipedia.org/wiki/Americká_hypoteční_krize_2007

https://en.wikipedia.org/wiki/Financial_crisis_of_2007–08

https://en.wikipedia.org/wiki/Subprime_mortgage_crisis

https://cs.wikipedia.org/wiki/Velká_hospodářská_krize

https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Depression

Što se tiče amera to je posebna priča, ali ako porediš recimo Italiju, Grčku, Bugarsku, Hrvatsku,Srbiju itd sa Njemačkom, Danskom,itd onda se vidi velika razlika u mentalitetu i moralu što se tiče korupcije, radnički prava,org.krim, mafija, i kad gledaš obične ljude vidiš da je jedan Šveđanin puno skromniji od recimo nekog Talijana, možda je to zbog te njihove reformacije i potrebe da praktično žive evanđelje i kao društvo.

Подели на овим сајтовима

Što se tiče amera to je posebna priča, ali ako porediš recimo Italiju, Grčku, Bugarsku, Hrvatsku,Srbiju itd sa Njemačkom, Danskom,itd onda se vidi velika razlika u mentalitetu i moralu što se tiče korupcije, radnički prava,org.krim, mafija, i kad gledaš obične ljude vidiš da je jedan Šveđanin puno skromniji od recimo nekog Talijana, možda je to zbog te njihove reformacije i potrebe da praktično žive evanđelje i kao društvo.

Da, to žive. Protestanti su empirijski uzevši najveći farizeji i licemjeri što ih ja znam,

njihovo farizejstvo sam imao prilike iskusit i na sebi lično a bilo je to nevidjeno nešto.

Bili su to pentekostalci valjda, ovdje im se kaže letnični hrišćani, no, to su baš "letnični" bili, omg.

Inače poredit hrišćane po promašajima može biti zanimljivo ali nije nešto korisno, svako je nekakav.

Samo se na kraju uzmemo gadjati člancima i naslovima iz novina,

ljudi su grješni i grijehu skloni, tako se sve to ima uzimat i shvatat.

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/321153/homofobni-pastor-se-pekne-vybarvil-nachytali-ho-na-gay-seznamce.html

Подели на овим сајтовима

Da, to žive. Protestanti su empirijski uzevši najveći farizeji i licemjeri što ih ja znam,

njihovo farizejstvo sam imao prilike iskusit i na sebi lično a bilo je to nevidjeno nešto.

Bili su to pentekostalci valjda, ovdje im se kaže letnični hrišćani, no, to su baš letnični, omg.

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/321153/homofobni-pastor-se-pekne-vybarvil-nachytali-ho-na-gay-seznamce.html[/quote

To je generaliziranje, baš zato što se tebi dogodio loš primjer, ali ja mislim da od prtestanata možemo puno naučiti, recimo upravo što se tiče nabrojanog a i braća su nam u Kristu.

Подели на овим сајтовима

Bili su to pentekostalci valjda, ovdje im se kaže letnični hrišćani, no, to su baš letnični, omg.

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/321153/homofobni-pastor-se-pekne-vybarvil-nachytali-ho-na-gay-seznamce.html[/quote

To je generaliziranje, baš zato što se tebi dogodio loš primjer, ali ja mislim da od prtestanata možemo puno naučiti, recimo upravo što se tiče nabrojanog a i braća su nam u Kristu.

Ahahahaha, sad me baš nasmija. A nije generaliziranje kad kažeš da se takve volovine mogu desit samo lopovskim pravoslavcima i katolicima koji prema tebi "kašlju" na zapovijest Božiju: Ne ukradi. No, vidiš sad kako je to s obe strane.

Подели на овим сајтовима

Ahahahaha, sad me baš nasmija. A nije generaliziranje kad kažeš da se takve volovine mogu desit samo lopovskim pravoslavcima i katolicima koji prema tebi "kašlju" na zapovijest Božiju: Ne ukradi. No, vidiš sad kako je to s obe strane.

Dopuna:

Bude najbolje kad se svi budemo učili od Gospoda Isusa Hristosa,

svako ima dobre strani i nedostatke a On jedino te dobre strane.

Svi imamo ista Jevandjelja, nemaju sad protestanti, pravoslavci

ili katolici neka bolja, svi znamo čitat pa onda čitajmo i učimo se.

Подели на овим сајтовима

Znam kako je u Njemačkoj a znam i osobu koju njemački poslodavac redovno vara svaki mjesec za 30% a nekad i za 50% plate a nekoliko se puta desilo da nije isplatio ni cijelu platu. No, on to radi zato što zna da ta osoba ne može ništa, može samo otići s posla a ne dobije i ne nadje drugi jer je i taj jedva našla. I nije jedina u toj firmi kojima su tako kršena sva prava i ljudska i Božija, većina je u istoj poziciji, svi su gastajbajteri, ćute i trpe i sjede tamo jer nemaju gdje drugdje. Kad bi napustili to završili bi na ulici. Nešto slično kao kad bi si neko uzeo mladu lijepu djevojku, studentkinju na stan da joj "pomogne" jer si nije našla gdje će stanovat pri studiranju pa joj onda svaku drugu noć hoda za njom u sobu u krevet a ona mora sve to da trpi dok ne istudira ili da ode spavat pod most, tako je to u Njemačkoj. Varanje, ucjene i ponižavanja.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

To su pojedinačni slučajevi vrlo rijetki, kod nas se na sličan način ponašaju vlasnici mega firmi poput konzuma i dr gdje su zakinuta prava 1000 radnika i nikom ništa

Ti izgleda očigledno pričaš napamet a nemaš nikog u inostranstvu na "privremenom radu" niti si kad promolio nosom u Njemačku ili negdje na Zapad, EU, USA itd. Onda sreća za tebe, bolje da nisi, ništa mnogo ne propuštaš. Ja bih si mogao "sredit papire" za Njemačku za sedmicu dana a što će mi to? K čemu bi mi to bilo, takva volovina? Misliš li da onako čisto iz zabave, prenemaganja ili mazohizma sjedim već više od 20 godina u Češkoj a u Njemačkoj imam i strica (drugog sam imao u Holandiji, taj je umro) i dvije sestre i mamu i još rodbine i prijatelja nekakvih svuda kud se okrenem po toj Njemačkoj? I tamo zakidaju firme po desetine i stotine hiljada radnika kao na željeznici na primjer, šta misliš zašto štrajkuju svake 2-3 godine njemački željezničari na Deutsche Bahnen?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

zašto onda ljudi idu van , ako im je ovdje bolje?

Iz raznih razloga koji ne moraju biti svi ekonomski, mogu to biti i moralne dileme, zbog rata na primjer. Znam jednog koji je Srbin ali katolik i iz mješovitog braka, on se imao sad boriti za koga a protiv kome? Ja takodjer nisam htio da mi neko propisuje ko mi može biti prijateljom a ko neprijateljom  a takodjer sam iz porodice koja je medjunardna u bukvalnom, doslovnom smislu te riječi jer su tamo Hrvati, Srbi, Česi (Moravani) i Bošnjaci. U takvim slučajevima ne dolazi u obzir ništa drugo nego sjest u voz i zamahat, adio. I onda pričekat da se to ili sredi pa ako ne sredi ne vratit se nikako. No, toliko dugo je to sve trajalo da za nikoga više nema smisla vraćat se bilo gdje a ni zbog bilo čega i kad bi se to sve potaman super sredilo. Ljudi stekli prava na penzije već tamo gdje jesu. A ti u toj situaciji bi se odlučio za šta? S kim bi bio prijatelj a na koga bi ti se htjelo pucat? Pucao bi na nekog samo zato što ti je Alija, Franja ili Slobo objasnio da to tako treba? To bi ti bio dovoljan i ubjedljiv razlog, dao bi se tako tim nagovorit da bi zbog toga otišao pa po svim onim "drugim" palio odreda?

Подели на овим сајтовима

Pobednik je – Angela Merkel

Cipras je na ovom samitu morao da proguta tolike knedle da je sigurno dva puta teži. Nije imao više šta da suprotstavi autoritetu Angele Merkel, piše u svom komentaru Barbara Vezel iz briselskog studija DW.

0,,18580592_303,00.jpg

Na kraju je savezna kancelarka otklonila opasnost. Posle maratonske sednice u Briselu izlaz Grčke iz evrozone nije više na dnevnom redu. Ako sporazum propadne zbog trećeg paketa pomoći, onda to neće biti njena krivica. Naime, ona može da dokaže da je do granice iscrpljenosti pregovarala sa prkosnim grčkim premijerom. Na kraju, i sam Aleksis Cipras je bio iscrpljen. Jer Angela Merkel je još jednom pokazala svoju skoro nadljudsku postojanost na noćnim sednicama. Cipras naposletku nije imao više šta da suprotstavi faktičkom i ličnom autoritetu Angele Merkel. Ona ga je naprosto pregovorima dotukla.

Novi paket je pravi malj

Uslovi za treći paket pomoći podrazumevaju sve reforme sa kojima se godinama odugovlačilo i koje bi trebalo da pomognu Grčkoj da konačno stane na svoje noge. Prisetimo se kako su se Grci burno bunili protiv reforme penzionog sistema još početkom godine? Nikada! Samo preko mog političkog leša! Sve to je bila bura u čaši vode. Cipras je na ovom samitu morao da proguta tolike knedle da je sigurno dva puta teži. Porez na promet, tržište rada, sindikati, pravosuđe, banke, penzije, državni aparat, Atina sve to mora liberalizovati i reformisati. Disfunkcionalna grčka država konačno mora proraditi kao moderni aparat na dobrobit svih.

„This is a coup!“ – To je državni udar! Tako su svoje mišljenje na društvenim mrežama objavljivali poklonici Grčke kada su procureli prvi rezultati. Oni su u pravu! Cela stvar je politički vic. Da grčka vlada u februaru nije verovala u svetsku revoluciju i da se dogovorila sa finansijerima, uslovi bi bili mnogo bolji. Ali evrozona je izgubila strpljenje posle višemesečnog cik-cak kursa, nekompetentnosti i bespoštedne razbijačke retorike Ciprasove ekipe. Kap koja je prelila čašu bio je grčki referendum na kojem su Grci po nalogu rekli „ne“. Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker je bio ljut kao ris. A sada grčki premijer prodaje novi finansijski paket pomoći kao uspeh. Je li to demokratija na grčki način?

1:0 za kancelarku

Angela Merkel je spasila jedinstvo evrozone i time svoje političko zaveštanje. Ona ne ostavlja utisak nekoga ko je nemilosrdan i opsednut pravilima, jer 86 milijardi evra koji su u paketu za Grčku nisu sitnica. A lako je razumeti to što je nemačka kancelarka grčkom premijeru nametnula sve uslove koje je Trojka ikada smislila. Grke morate naterati na to za njihovo dobro. Uz novac će Grčka dobiti liberalizaciju i modernizaciju, koju nikada nije želela. A na kraju će zemlja imati koristi od toga, to je argumentacija. Kritičari već spominju „Versajski ugovor“ za Grčku, pošto se uslovi za novi paket pomoći doživljavaju kao podjarmljivanje.

0,,18543503_404,00.jpg

Barbara Vezel, briselski studio DW

Naravno, cela stvar ima i slabe strane. Da li je Cipras u stanju da politički preživi ovaj dogovor? Da li će izgubiti većinu u parlamentu i da li će mu birači oprostiti što je prekršio predizborna obećanja? I da li su Grci uprkos svojoj dugoj tradiciji korupcije i njihovoj istorijskoj sklonosti ka državnom bankrotu uopšte sposobni za reforme? Srećan kraj dakle nije garantovan, reforme mogu da se uguše u zametku ili ih Siriza može blokirati. Ali kontrolori su opet ušli u kuću i strogo će paziti na svaki potez Grka.

Aleksis Cipras je naučio lekciju – ako želi da obeduje sa Angelom Merkel treba mu kašika sa dugačkom drškom. Ona je majstor politike moći i strateških poteza, naspram nje mladi Grk izgleda kao početnik. Nemačka kancelarka je po svom geslu – gde ima volje naći će se put – opet spasila evro. Međutim, grčka drama još dugo neće biti okončana, sigurno ćemo ubrzo videti sledeći čin.

http://www.dw.com/sr/pobednik-je-angela-merkel/a-18581564

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...