Срђан Ранђеловић Написано Јул 4, 2015 Пријави Подели Написано Јул 4, 2015 Стојадин Павловић (Фото Лична архива) Црква са разумевањем гледа на брижни однос житеља насеља Савинац и шире јавности, за храст који се налази у поменутом месту, а на пројектованој и за изградњу сагласностима и дозволама одобреној траси ауто-пута на деоници Љиг – Прељина. Мештани овог краја знају шта за њих представља овај храст. Штета је што ово вишестолетно стабло није у евиденцији законске заштите и што код израде планске документације овог краја нико није указивао на храст и његову заштиту. Небрига мештана исказана је и тиме што храст већ деценијама нема карактер записа. Болест која је притисла сам храст, сами радови у којима је исти поткопан као и штетне материје које ће се јављати након пуштања у рад поменуте саобраћајнице, сигурно ће му приближити животни крај. Још код стварања света Творац је биљну и животињску врсту ставио у службу човека који треба да поштује своју прошлост, али да мисли и на будућност. Нико не треба да се хвали тиме што чува стару, оронулу кућу из поштовања према своме деди, већ треба да тежи да сагради нову кућу, показујући тиме да мисли на своје унуке. Познато је и у новијој историји нашег рода да су многи важни објекти међу којима и манастири измештани у реализацији животних потреба. Важно је да се у овом случају религиозно одвоји од сујеверног. Храст не може бити црква нити светац. Храст се не може сматрати светињом. Светост припада људима јер су они освећени Духом Светим. Ако је код храста некада била литија, она то може бити и у будућности у непосредној близини. На новоопредељеном простору требало би да буду засађени нови храстови међу које ће се поставити и заштите од пропадања, а од стабла постојећег храста начинити мала крајпуташица са крсним знаком. Новоустановљено место окупљања мештана може да буде и одмориште за путнике. На тај начин ће бити подигнут велики споменик и храст ће много дуже живети него у постојећем виду. Радоваће се Земља и Небо ако овај ауто-пут да свој допринос побољшању животног стандарда и заустави даљи пад броја становништва у овом крају. Мештани Савинца и околине заједно са локалном самоуправом и ресорним министарствима треба да заштите од даљег пропадања зграду основне школе и уреде унутрашњост, историјски важног храма брвнаре у Такову. Главни и одговорни уредник „Телевизије Храм” Протојереј-ставрофор Стојадин Павловић Политика Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! verum est in beer, Плутон, lab_man and 10 осталих је реаговао/ла на ово 13 Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Јул 4, 2015 Пријави Подели Написано Јул 4, 2015 Коначно да се неко мудар званично јавио поводом овог храста. Већ данима у новинама, али и по интернету уопште, читам о којекаквом светом храсту и питам се у шта ти људи вјерују !? lab_man, horatio, Данче* and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 4, 2015 Пријави Подели Написано Јул 4, 2015 Ко ми дирне свети Храст, сечем руку одма! Arsenija, Deja Vu, Gresni rab Boziji and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марио Токовић Написано Јул 4, 2015 Пријави Подели Написано Јул 4, 2015 Кад смо код дрвећа: када ће назив Бадњи дан бити замењен нечим што говори о Рођењу Богомладенца и Мајци. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Јул 4, 2015 Пријави Подели Написано Јул 4, 2015 Ovaj svestenik je glavni i odgovorni urednik televizije Hram i direktor Patrijarsije. Zasto je bas on na te dve funkcije, a ne neko drugi? Благовесник and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јул 4, 2015 Пријави Подели Написано Јул 4, 2015 Није светац, али увек је било и биће одређене мистичне ауре око великих, старих стабала. Ја сам фасцинирана таквим дрвећем и привлачи ме мисао о томе колико је неко стабло сведок током много година. Висина стабла такође фасцинира, џиновска скоро могу да изазову у људима неку врсту страхопоштовања. Дрво не мора бити нјавеће или најстарије да буде вредно, између осталог мислим и да је забавно јурити рекорде о висини и дебљини. Висина се иначе мери из корена стабла до врха, а дебљина као обим или пречник око 1 метар изнад тла. Мерење старости је теже, јер старо дрвеће је шупље, а то значи не можете узети узорак језгра и број годова, па је старости дрвета суђено по другим критеријумима. Најстарије дрво на свету је Pinus Longaeva у Сједињеним државама у планинама Калифорније, старо 4778 (2014), и зове се "стари човек", а постоји у Тасманији у Аустралији и дрво чије оригинално племе је много старије. Најдебље расте у Мексику, Монтезума чемпрес, 39 метара високо и око 45 метара у обиму, старо између 1500 и 2000 година. Нажалост дрво пати од загађења ваздуха и сниженог нивоа воде у земљишту око њега, тако да не расте више много. Највише, Sequoia giganta или Црвено дрво, нека од ових дрвећа су преко 100 метара висине и мере 31 метар у обиму у основи - и теже до 1.200 тона! Једно од највиших је високо 112.34 метара, Хумболдт Редвоодс Стате Парк, Калифорнија.Дакле, мислим да је у реду имати ауто-пут који води у будућност, али идеја линија је погрешна! Дакле, планиране линије се могу преселити! Међутим, ја сам тај ауто-пут почео да градим са 30 хиљада динара у џепу (народски допринос покро'), зацртао правац као теле у шарена врата! И сада, сви су други луди и секташи, ја једини паметан и православан! Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 4, 2015 Пријави Подели Написано Јул 4, 2015 On 4. 7. 2015. at 11:26, Viktor Ljvovic рече Ovaj svestenik je glavni i odgovorni urednik televizije Hram i direktor Patrijarsije. Zasto je bas on na te dve funkcije, a ne neko drugi? Možda Bajatović da uzme drugu funkciju? Срђан Ранђеловић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 4, 2015 Пријави Подели Написано Јул 4, 2015 On 4. 7. 2015. at 11:34, Тања1 рече Дакле, мислим да је у реду имати ауто-пут који води у будућност, али идеја линија је погрешна! Дакле, планиране линије се могу преселити! Међутим, ја сам тај ауто-пут почео да градим са 30 хиљада динара у џепу (народски допринос покро'), зацртао правац као теле у шарена врата! И сада, сви су други луди и секташи, ја једини паметан и православан! Идеја ауто - пута је да буде прав колико год може, јер служи брзом промету роба и људи. Ако би се линија ауто - пута савијала због сваког сујеверја, ауто - пут би изгубио смисао. Између осталог, и прогрес на том плану би био битан резултат изградње ауто - пута. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 4, 2015 Пријави Подели Написано Јул 4, 2015 On 4. 7. 2015. at 11:26, Viktor Ljvovic рече Ovaj svestenik je glavni i odgovorni urednik televizije Hram i direktor Patrijarsije. Zasto je bas on na te dve funkcije, a ne neko drugi? И "случајно" баш тај да прича о Светом Храсту! Ништа није случајно, добро си приметио! Срђан Ранђеловић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јул 4, 2015 Пријави Подели Написано Јул 4, 2015 On 4. 7. 2015. at 11:26, Viktor Ljvovic рече Ovaj svestenik je glavni i odgovorni urednik televizije Hram i direktor Patrijarsije. Zasto je bas on na te dve funkcije, a ne neko drugi? I ono što je najbitnije: ODLIČAN SVEŠTENIK I DUHOVNIK! :good2: Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јул 4, 2015 Пријави Подели Написано Јул 4, 2015 On 4. 7. 2015. at 13:03, RYLAH рече Идеја ауто - пута је да буде прав колико год може, јер служи брзом промету роба и људи. Ако би се линија ауто - пута савијала због сваког сујеверја, ауто - пут би изгубио смисао. Између осталог, и прогрес на том плану би био битан резултат изградње ауто - пута. у ствари , вожња по превише правом пут може да делује хипнотички на не мали број људи . Јавља се осећај лебдења, утисак да стојиш у месту а околиш иде према тебе или да ауто скреће иако иде право, и сличне непријатности . Зато је најдужи мост у француској и највиши на свету, мост Мијо, намерно закривљен да би се то избегло . Тако да , не мислим да би било толико страшно да се направи блага кривина која би заобишла храст . RYLAH and Срђан Ранђеловић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јул 4, 2015 Пријави Подели Написано Јул 4, 2015 On 4. 7. 2015. at 13:52, -Владимир- рече Тако да , не мислим да би било толико страшно да се направи блага кривина која би заобишла храст . Pa da ode auto-put u nečije šljivike. Eee... RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јул 4, 2015 Пријави Подели Написано Јул 4, 2015 On 4. 7. 2015. at 13:56, Deja Vu рече Pa da ode auto-put u nečije šljivike. Eee... Па ваљда би ти сељаци радо дали део својих шљивика да им се не дира храст . Или не би ...? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 4, 2015 Пријави Подели Написано Јул 4, 2015 On 4. 7. 2015. at 14:00, -Владимир- рече Па ваљда би ти сељаци радо дали део својих шљивика да им се не дира храст . Или не би ...? Спалили би га преко ноћи ако им се понуди да се храст спасе по цену ара њихове земље. Gresni rab Boziji је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јул 4, 2015 Пријави Подели Написано Јул 4, 2015 On 4. 7. 2015. at 13:52, -Владимир- рече у ствари , вожња по превише правом пут може да делује хипнотички на не мали број људи . Јавља се осећај лебдења, утисак да стојиш у месту а околиш иде према тебе или да ауто скреће иако иде право, и сличне непријатности . Зато је најдужи мост у француској и највиши на свету, мост Мијо, намерно закривљен да би се то избегло . Тако да , не мислим да би било толико страшно да се направи блага кривина која би заобишла храст . Ta blaga krivina nije skupa, nekih 10-ak miliona evra.. RYLAH and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука