Милан Ракић Написано Јун 19, 2015 Пријави Подели Написано Јун 19, 2015 Kako da prebacim na cirilicu na windows 7 prosvetli me ? Ево, овде је "нацртано" Gresni rab Boziji је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јун 19, 2015 Пријави Подели Написано Јун 19, 2015 Sad vam vladika Nikanor smeta! E moji novotarci... Jedan od poslednjih revnitelja i cuvara Svetosavke Pravoslavne crkve, veliki covek i duhovnik. Vec vidim narucene novinske clanke protiv njega, vredjanja i iznosenje prljavog vesa. Pa sabor i nedaj Boze smenjivanje ... Isti scenario kao sa Grigorijem i Filaretom... Bojim se da se ovi novotarci nece smiriti dok nesmene i poslednjeg Vladiku koji se odupire novotarskoj struji u SPC koja zagovara razne novotarije od promena u Bogosluzenjima do dolaska Pape u Srbiju.. Papi je jos odavno jasno poruceno da u Srbiju moze doci samo preko Jasenovca... svaki drugi put vodi u duhovnu provaliju i pogibao.. Ma uskoro nece moci ni preko Jasenovca u Srbiju ... Nece moci nikako pa sve i da predje u Pravoslavlje ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Јун 20, 2015 Пријави Подели Написано Јун 20, 2015 Ево, овде је "нацртано" https://www.youtube.com/watch?v=VZYNjsO53NM#t=14 Хвала ти Аркане Бог ти дао среће!!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Јун 20, 2015 Пријави Подели Написано Јун 20, 2015 Ma uskoro nece moci ni preko Jasenovca u Srbiju ... Nece moci nikako pa sve i da predje u Pravoslavlje ... С обзиром како су му поједини преставници наше цркве отишли на дочек у Сарајево, и одржали срдачан говор пун љубави и лепих речи, велика шанса да га видимо ускоро у Србији Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 За литургичке недоумице не да није у праву, него је његова прича о томе чињеница непознавања елементарног богословља Цркве. Али то је друга, и већ одавно прежвакана тема. За литургичке недоумице не да је у праву него ће изостанак реакције са његове стране на самовољно уношење измена у Богослужењима од стране неодговорних појединаца који су или у прелости или раде за непријатеље наше Цркве, довести до тога да недај Боже завршимо као Грчка црква дубоко у поделама и расколима... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 Има таквих доста који мијењају богослужење. Св.Јован Златоусти је скратио Литургију Св.Василија, цар Јустинијан додао Јединородниј... И сад неки који се куну у св.аву Јустина не врше Проскомидију како је у његовом Служебнику. Богослужење није плод нечијег академског рада, нити је рађено на поруџбини, него је то плод молитвеног искуства вијекова. Неки праве смутњу у Цркви тобожњом бригом за очување традиције, а немају појма како је некада било. Прије 20 година у ЗТ епархији издат је Чин Литургије без јектенија оглашених, свештеници нису затварали двери и никоме то није сметало, нити уопште коментарисано о томе. коЖељ њацИ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 Има таквих доста који мијењају богослужење. Св.Јован Златоусти је скратио Литургију Св.Василија, цар Јустинијан додао Јединородниј... И сад неки који се куну у св.аву Јустина не врше Проскомидију како је у његовом Служебнику. Богослужење није плод нечијег академског рада, нити је рађено на поруџбини, него је то плод молитвеног искуства вијекова. Неки праве смутњу у Цркви тобожњом бригом за очување традиције, а немају појма како је некада било. Прије 20 година у ЗТ епархији издат је Чин Литургије без јектенија оглашених, свештеници нису затварали двери и никоме то није сметало, нити уопште коментарисано о томе. Све је то, оче, тачно, само...проблем је у томе што има много оних (и све их је више), који мисле да су они ти који су "Богом дани", који у својој осионости гаје илузију да су "препаметни", да силне генерације и генерације у много чему духовнијих, оштроумнијих и дубокоумнијих људи прохујалих векова у ствари "нису знали", да "преломна тачка" историје почиње од њих, да су они ти који су открили оно "круцијално" и такви би стално нешто да мењају, одузимају, додају, преуређују, да све што могу прилагоде својој "истини", итд, итд....таквих има све више у свим аспектима, социјалног, образовног, културног, политичког, па и духовног живота, тј. и у Цркви. Тако да...као што има оних који не схватају да су неке ствари промењене у складу са духом који није православне провенијенције, са духом који није историјски потврђен као валидан, смислен, користан и као аутентично наш, те некритички заговарају неодстрањивање онога што би се требало одстранити, тако има и ових других, и, понављам, све их је више, Gresni rab Boziji је реаговао/ла на ово 1 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 Има таквих доста који мијењају богослужење. Св.Јован Златоусти је скратио Литургију Св.Василија, цар Јустинијан додао Јединородниј... И сад неки који се куну у св.аву Јустина не врше Проскомидију како је у његовом Служебнику. Богослужење није плод нечијег академског рада, нити је рађено на поруџбини, него је то плод молитвеног искуства вијекова. Неки праве смутњу у Цркви тобожњом бригом за очување традиције, а немају појма како је некада било. Прије 20 година у ЗТ епархији издат је Чин Литургије без јектенија оглашених, свештеници нису затварали двери и никоме то није сметало, нити уопште коментарисано о томе. Е па видиш оче мој драги можда неком несмета али мени смета много тога. Например смета ми да неко служи литургију а да притом неизговори молитву пред причешће Верујем Господе и исповедам окренут према народу, и још читав списак новотарских измена без одлуке Сабора на своју руку... Па ми смета кад видим да тера и одвраћа вернике од светог Причешћа зато што је јео кикирики ову или ону храну,није постио на води или уљу и остале ствари које слушам годинама од појединих свештеника... Смета ми кад дођем суботом на бденије а црква закључана, или кад није закључана свештеник на брзину само одслужи кратко вечерње уместо бденија ... Смета ми кад је велики празник црвено слово а то јутро нема свештеника да одслужи празничну литургију па макар била и та скраћена или измењена... Смета ми и кад на сред службе прекине молитву и почне да виче на народ јер му нешто није по вољи..Например зашто жене стоје са мушкарцима на десној страни и тера их да прећу на леву па направи збрку и пометњу на сред службе итд... А да непричам о ценовницима за свете тајне, раскоши и Богатству које запада за очи... То нема везе са унијаћењем или покатоличавањем, у питању је један јавашлук у понашању појединих свештеника и Епископа...Одакле право неким Епископима да самовољно несто мењају у Богослужењима без одлука Сабора и још да на силу спроводе своје одлуке претњама и уценама...Нико ми до сад није одговорио на то питање... само се ватате на та дверска врата и јектенију за оглашене, историју.. ко да је то најгоре што нам се дешава... Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 Ако ти само ово смета, онда није опасно. И мени смета кад служим у празној цркви или кад нико неће да се стра око одржавања храма, али се временом свикне и на то. Најбоље би било кад све овако лијепо знаш, да си у мантији, па да се прихватиш Херкуловог посла, чишћења свега наведеног. И да фино наведеш имена, овако уопштено дјелујем малчице :.mislise. коЖељ њацИ and Sasa 015 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 Ако ти само ово смета, онда није опасно. И мени смета кад служим у празној цркви или кад нико неће да се стра око одржавања храма, али се временом свикне и на то. Најбоље би било кад све овако лијепо знаш, да си у мантији, па да се прихватиш Херкуловог посла, чишћења свега наведеног. И да фино наведеш имена, овако уопштено дјелујем малчице :.mislise. Опасно је Оче како није опасно... За мене је опасно кад једног мог пријатеља који је после дужег периода непричешћивања смогао снаге да приступи светим Христовим Тајнама, а спремао се колико је могао, свештеник одврати јер је сазнао да је јео кикирики који је прављен на уљу... толико о духовности...Исто сматрам да је опасно да у цркви где има три свештеника, суботом или на црвено слово буде закључано, или уместо бденија одслужи само вечерње на брзину.. Како у таквој цркви где су службе Богу ретке или где је свештеник компромитован због бахатости и расипниства, верник да долази на службу и да се духовно подвизава кад такво понашање саблажњава вернике и одвраћа их од цркве... Резултат таквог понашања су празне цркве... Исто тако самовољно доношење измена у богослужењима без одлуке Сабора, малтретирање прогон, уцењивање свештенства и монаштва о чему често читамо по новинама , неслужи никоме на част и нарушава углед наше Свете Православне цркве.. Ово је више јавашлук него новотарије и свако од надлежних Епископа ко се прихвати тог Херкуловског посла да крене у реформе има моју пуну подршку Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 Све је то, оче, тачно, само...проблем је у томе што има много оних (и све их је више), који мисле да су они ти који су "Богом дани", који у својој осионости гаје илузију да су "препаметни", да силне генерације и генерације у много чему духовнијих, оштроумнијих и дубокоумнијих људи прохујалих векова у ствари "нису знали", да "преломна тачка" историје почиње од њих, да су они ти који су открили оно "круцијално" и такви би стално нешто да мењају, одузимају, додају, преуређују, да све што могу прилагоде својој "истини", итд, итд....таквих има све више у свим аспектима, социјалног, образовног, културног, политичког, па и духовног живота, тј. и у Цркви. Тако да...као што има оних који не схватају да су неке ствари промењене у складу са духом који није православне провенијенције, са духом који није историјски потврђен као валидан, смислен, користан и као аутентично наш, те некритички заговарају неодстрањивање онога што би се требало одстранити, тако има и ових других, и, понављам, све их је више, И предлог је...? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ламех Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 Е па видиш оче мој драги можда неком несмета али мени смета много тога. Например смета ми да неко служи литургију а да притом неизговори молитву пред причешће Верујем Господе и исповедам окренут према народу, и још читав списак новотарских измена без одлуке Сабора на своју руку... Па ми смета кад видим да тера и одвраћа вернике од светог Причешћа зато што је јео кикирики ову или ону храну,није постио на води или уљу и остале ствари које слушам годинама од појединих свештеника... Смета ми кад дођем суботом на бденије а црква закључана, или кад није закључана свештеник на брзину само одслужи кратко вечерње уместо бденија ... Смета ми кад је велики празник црвено слово а то јутро нема свештеника да одслужи празничну литургију па макар била и та скраћена или измењена... Смета ми и кад на сред службе прекине молитву и почне да виче на народ јер му нешто није по вољи..Например зашто жене стоје са мушкарцима на десној страни и тера их да прећу на леву па направи збрку и пометњу на сред службе итд... А да непричам о ценовницима за свете тајне, раскоши и Богатству које запада за очи... То нема везе са унијаћењем или покатоличавањем, у питању је један јавашлук у понашању појединих свештеника и Епископа...Одакле право неким Епископима да самовољно несто мењају у Богослужењима без одлука Сабора и још да на силу спроводе своје одлуке претњама и уценама...Нико ми до сад није одговорио на то питање... само се ватате на та дверска врата и јектенију за оглашене, историју.. ко да је то најгоре што нам се дешава... Све ово што си навео нема суштинске везе са оним што се назива литургијском обновом, или како год то именовали. То су у главном случајеви који су само показатељ колико је богослужење за многе у Цркви, а најпре клирике (част изузецима), периферна ствар (да будем фин). И ту лежи основни проблем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 И предлог је...? Уопштено - више самокритичности и смирења, процесно употпуњавање знања (човек прави грешке али се и учи док је жив, зар не?), дубљи и целовитији доживљај људи и стварности, искрена жеља за решавањем било ког проблема и уверен сам да ће проблем бити решен, ако не сам од себе, у сваком случају много брже и лакше...једино то може решити сваки проблем, уверен сам, у било којој сфери живота, па и на пољу црквене проблематике. Gresni rab Boziji and Ламех је реаговао/ла на ово 2 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Јун 21, 2015 Пријави Подели Написано Јун 21, 2015 Све ово што си навео нема суштинске везе са оним што се назива литургијском обновом, или како год то именовали. То су у главном случајеви који су само показатељ колико је богослужење за многе у Цркви, а најпре клирике (част изузецима), периферна ствар (да будем фин). И ту лежи основни проблем. Ко ти прича о литургиској обнови ? То ме незанима има ко ће о томе да мисли. Ја причам о Јавашлуку и самовољи у цркви од стране Појединаца то је пријатељу много опасније од тога што ти причаш ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јун 22, 2015 Пријави Подели Написано Јун 22, 2015 Фино је кад има у парохији људи који воле да иду у цркву. Требате се скупити и договорити са свештеницима да служе кад желите да се заједно молите Богу. Ако се постигне договор, онда се обратите владици. Код нас је проблем да гдје свештеник воли да служи, парохијани не иду у цркву и обратно. Има једна парохија гдје свештеник никако не може да уведе да се парастоси доносе на литургију, него народ иде на гробље, а недељом дође мало народа у цркву и сви после иду у салу на послужење. А у сусједној цркви сви који дају парастосе дођу на литургију, па се од три парохије скупи доста народа, али тамо свештеници никога не зову у салу :.mislise. Н И Н Е and Ламех је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука