Ћириличар Написано Јун 19, 2015 Пријави Подели Написано Јун 19, 2015 Wrong meme usage -_- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јун 19, 2015 Пријави Подели Написано Јун 19, 2015 Не идеализујем ја, него говорим са становишта са којег ваљда српски националисти иступају - хришћанског православног. Свјестан сам како стоје ствари, али и свјестан сам и видим да правимо грешке за које смо сами криви и нико други ( зашто и ми морамо се укључивати у политизовање невиних жртава? Зашто не одајемо почаст свим жртвама? Сами смо криви што то не радимо ). Неморалан је и неинтелигентан приступ "нећу ја, ти први", то инаћење, то политизовање невиних жртава рата. Не ради се то само код нас, то је честа појава у свијету. И неморална је. Zasto izmisljas? Srbija uopste ne pèravi pitanje da li su snage bosanskih srba pocinile zlocin u Srebrenici i priznaje taj zlocin a problem je na drugoj, odnosno na drugim stranama a ne na srpskoj. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 19, 2015 Пријави Подели Написано Јун 19, 2015 Srebrenica je osveta za godine ubijanja srpskih civila po okolnim selima i skrivanja iza UN.Mnogo njih je poginulo u borbi,bilo je i streljanih ali streljani su vojno sposobni.Žene,deca i straci nisu dirani.Da je bio genocid general bi sve to počistio.Ovako kaznio je samo odgovorne. Sasa 015 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јун 19, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 19, 2015 Не идеализујем ја, него говорим са становишта са којег ваљда српски националисти иступају - хришћанског православног. Свјестан сам како стоје ствари, али и свјестан сам и видим да правимо грешке за које смо сами криви и нико други ( зашто и ми морамо се укључивати у политизовање невиних жртава? Зашто не одајемо почаст свим жртвама? Сами смо криви што то не радимо ). Неморалан је и неинтелигентан приступ "нећу ја, ти први", то инаћење, то политизовање невиних жртава рата. Не ради се то само код нас, то је честа појава у свијету. И неморална је. Али је са наше стране, од државе, више пута показано поштовање за туђе жртве. Вољно или невољно, са српске стране се излазило у сусрет том изазову. Са друге стране ми имамо нпр. да се олуја прославља као празник, а са бошњачке немамо скоро ништа па испада да је све оно што су чиниле Орићеве јединице или нпр. Ал Муџахид, или све оно за шта се сумњичи ОВК потпуно легитимно (видећемо како ће испасти ово са судом за злочине на КиМ). Како волим кад ми саговорник каже оно што и ја, па испадне да се на крају слажемо за нешто Управо зато кажем да за те ванправне ствари небитно је је ли у Сребреници био геноцид или масакр, јер то не утиче на међународне односе на Балкану. Кад сам споменуо правну квалификацију ја сам ту мислио на њену злоупотребу. Дакле, сама по себи она не значи ништа, али њена употреба значи. Зашто? Данас живимо у времену у којем се нешто догодило само ако медији објаве да се догодило. Пример, недавни терористички акт у Македонији. Прошао је скоро неприметно, и то је чини ми се само АП (или Ројтерс, немој ме джати за реч), објавио вест, тек дан-два након догађаја. Дакле, десило се оно што медији објаве и онако како медији објаве. Фактичко стање и правна формулација ту није од неке важности, а јасно ти је како функционише психологија масе. Да, тек тад се може нормално разговарати, али туђе зло није оправдање за наше зло. Ако они штите своје злочинце, то нимало не оправдава нас да штитимо наше. Па ја и не говорим о негирању наших злочина нити оправдавању нашег зла другим злом, већ о потреби једне колективне катарзе свих народа. Овде је врло битно да ме разумеш. За мене су једини и искључиви кривци они који су имали политичку моћ, дакле моћ одлучивања у оно време а и данас. То значи да ја једног обичног Хрвата, Бошњака, Србина, Шиптара, не сматрам одговорним. Али је потребно да то очишћење пође баш одоздо, не због осећаја колективне кривице, јер као што рекох тога нема, већ да људи схвате да су изманипулисани баш од оних одозго, да су њихове вође те које су правиле и праве проблеме и да су у својим заједницама те вође пронашли оне које су инструментализовали. Из тог разлога и сматрам да је ова резолуција штетна јер од ње управо највећу корист имају те вође, да наставе са манипулацијом, да у сарадњи са медијима формирају такво јавно мњење које ће им послужити да задрже тренутне позиције које имају, па чак и да профитирају. Има ли би савршен изговор. А онда од међусобне комуникације нема ништа. А можда Британија баш то и хоће. Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јун 19, 2015 Пријави Подели Написано Јун 19, 2015 Wrong meme usage -_- Извини, ево друга . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јун 19, 2015 Пријави Подели Написано Јун 19, 2015 Srebrenica je osveta za godine ubijanja srpskih civila po okolnim selima i skrivanja iza UN.Mnogo njih je poginulo u borbi,bilo je i streljanih ali streljani su vojno sposobni.Žene,deca i straci nisu dirani.Da je bio genocid general bi sve to počistio.Ovako kaznio je samo odgovorne. I to je tacno, to je bio zlocin iz osvete a ne genocid. Sasa 015 and Adelaida је реаговао/ла на ово 2 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јун 19, 2015 Пријави Подели Написано Јун 19, 2015 Извини, ево друга . Again... wrong... xO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јун 19, 2015 Пријави Подели Написано Јун 19, 2015 Али је са наше стране, од државе, више пута показано поштовање за туђе жртве. Вољно или невољно, са српске стране се излазило у сусрет том изазову. Са друге стране ми имамо нпр. да се олуја прославља као празник, а са бошњачке немамо скоро ништа па испада да је све оно што су чиниле Орићеве јединице или нпр. Ал Муџахид, или све оно за шта се сумњичи ОВК потпуно легитимно (видећемо како ће испасти ово са судом за злочине на КиМ). И зато кажем да су Срби најбољи по том питању на Балкану. А неморалне и неисправне радње других према нама, на које ми ионако не можемо утицати, приказ су њиховог националног достојанства. Све ово сам и ја рекао и само наглашавам да ово дизање фаме око Резолуције је беспотребно. Са или без ње, народ ће исто мислити. Кад сам споменуо правну квалификацију ја сам ту мислио на њену злоупотребу. Дакле, сама по себи она не значи ништа, али њена употреба значи. Зашто? Данас живимо у времену у којем се нешто догодило само ако медији објаве да се догодило. Пример, недавни терористички акт у Македонији. Прошао је скоро неприметно, и то је чини ми се само АП (или Ројтерс, немој ме джати за реч), објавио вест, тек дан-два након догађаја. Дакле, десило се оно што медији објаве и онако како медији објаве. Фактичко стање и правна формулација ту није од неке важности, а јасно ти је како функционише психологија масе. Свјестан сам тога, али зар стварно мислиш да би нешто било битно другачије ( овако, у животу обичног човјека, али и на политичкој сцени ) ако би сви рекли да је у Сребреници био масакр, или са друге стране геноцид? Ја не мислим да би. Једина разлика би била у томе коме би тај општи став сметао а ко би се наслађивао својом "побједом". Једни би једно, други би друго. А народи ће се опет исто мрзити, вријеђати и живјети одвојено како год било. А привредни односи ће остати исти, животни стандард ће остати исти, дипломатски односи могу мало захладити али ионако су већ ледени и усиљени. Ето, то би биле једине промјене, како се макар мени чини. Па ја и не говорим о негирању наших злочина нити оправдавању нашег зла другим злом, већ о потреби једне колективне катарзе свих народа. Овде је врло битно да ме разумеш. За мене су једини и искључиви кривци они који су имали политичку моћ, дакле моћ одлучивања у оно време а и данас. То значи да ја једног обичног Хрвата, Бошњака, Србина, Шиптара, не сматрам одговорним. Али је потребно да то очишћење пође баш одоздо, не због осећаја колективне кривице, јер као што рекох тога нема, већ да људи схвате да су изманипулисани баш од оних одозго, да су њихове вође те које су правиле и праве проблеме и да су у својим заједницама те вође пронашли оне које су инструментализовали. Из тог разлога и сматрам да је ова резолуција штетна јер од ње управо највећу корист имају те вође, да наставе са манипулацијом, да у сарадњи са медијима формирају такво јавно мњење које ће им послужити да задрже тренутне позиције које имају, па чак и да профитирају. Има ли би савршен изговор. А онда од међусобне комуникације нема ништа. А можда Британија баш то и хоће. И ја то говорим, само што кажем да је дизање оволике прашине око Сребренице и њена политизација исто манипулација ( и са туђе и са српске стране ). Намеће се утисак као да је то од суштинског значаја, одговорити на формалноправно питање је ли то геноцид или не. А ја само кажем, тачније питам - зар није најважније признати да је злочин злочин, признати сопствену одговорност и указати на туђу, схватити заједнички интерес да се то никад не понови, казнити одговорне појединце и наставити даље? И макар научити да никад не дозволимо више такво лудило као у Хрватској и БиХ. Квалификација кривичног дјела је ионако ствар кривичног суда, то је правно питање и о томе би ваљда требали правници расправљати. А овако, да се Британци мијешају у балканска посла је потпуно неумјесно ( благо речено ). То је та манипулација споља. Да је Резолуцију предложила БиХ, па хајд, то би имало смисла. А манипулација изнутра ( са српске стране )? Ево, на примјер пребројавање колико се пута спомиње "геноцид" а колико пута "помирење" и ШОКАНТНИ наслови као у Блицу. Ма хајд', није то ни нека смишљена манипулација, него сензационализам. Знају новинари на шта да упецају читаоца. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јун 19, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 19, 2015 Скупстина Н.Пазара о резолуциjи о Сребреници поново 6. jула Скупштина Новог Пазара одложила jе данас усвоjање резолуциjе о Сребреници коjу jе предложила Бошњака демократска заjедница Санџака (БДЗС), лоjална муфтиjи санџачком Mуамеру Зукорлићу. НOВИ ПAЗAР - Скупштина Новог Пазара одложила jе данас усвоjање резолуциjе о Сребреници коjу jе предложила Бошњака демократска заjедница Санџака (БДЗС), лоjална муфтиjи санџачком Mуамеру Зукорлићу. Седница на коjоj ће бити разматран предлог резолуциjе о Сребреници заказана jе за 6. jула, а данашња расправа jе пропала након што су двоjица одборника Српске напредне странке напустила седницу и тиме ускратили кворум. Иначе, власт у Новом Пазару предводе партиjе окупљене око СДП-а и СНС-а, а наjутицаjниjа опозициона странке jе СДA Санџака Сулеjмана Угљанина и БДЗС. Суштина предложене резолуциjе jе осуда геноцида и негирање да jе у Сребреници извршен геноцит, те предлог да се 11. jули прогалси за Дан сећање на шехиде (невине жртве) геноцида у Сребреници. http://www.tanjug.rs/full-view1.aspx?izb=185253 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јун 19, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 19, 2015 "Хапшење Oрића у колизиjи са Вучићевим добрим намерама" Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао jе да премиjер Србиjе Aлександар Вучић показуjе спремност да поправља односе Србиjе и Босне и Херцеговине и Срба и Бошњака, али да су његове добре намере у колизиjи са последњим догађаjима и хапшењем Насера Oрића. СAРAJEВO - Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао jе да премиjер Србиjе Aлександар Вучић показуjе спремност да поправља односе Србиjе и Босне и Херцеговине и Срба и Бошњака, али да су његове добре намере у колизиjи са последњим догађаjима и хапшењем Насера Oрића. "Нажалост, ови последњи догађаjи са хапшењем господина Oрића у Шваjцарскоj су у колизиjи са тим добрим намерама и са добрим речима господина Вучића. Сада jе по трећи пута бранилац и хероj Сребренице, у затвору и српска држава тражи његово изручење", рекао jе Изетбеговић за Aл Џазиру. Oн jе оценио да jе то у колизиjи са декларативним изjавама о побољшању односа Србиjе и БиХ. Према његовим речима, Србиjа треба да призна да се у Сребреници десио геноцид и треба да призна суверенитет судова у БиХ. "Поштовање судова и поштовање према жртвама и ономе што се десило у БиХ би били претходни кораци пре него што се крене у озбиљниjе ствари кад jе у питању помирење и релаксациjа односа на Балкану", рекао jе Изетбеговић. Oн jе навео да jе Хашки трибунал рекао да се десио геноцид, те да се "ваља суочити са оним што су учинили Шкорпиони, прегледати снимке убистава дечака и схватити да се то десило 8.372 пута". Oн jе навео да треба признати суверенитет босанског суда и упитао зашто би српски суд судио за евентуалне злочине почињене у БиХ над босанским грађанима, од стране босанских грађана. "Имамо протоколе коjи су ту веома jасни", рекао jе Изетбеговић за телевизиjу Aл Џазиру. http://www.tanjug.rs/full-view1.aspx?izb=185282 Није баш о Сребреници ал је повезано. Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јун 19, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 19, 2015 "Vučić u jagnjećoj koži dodatno provocira" Premijer Srbije Aleksandar Vučić se, današnjom izjavom da je spreman da dođe u Srebrenicu ako to Bošnjaci žele, samo zamotao u jagnjeću kožu. IZVOR: KLIX.BA PETAK, 19.06.2015. | 18:55 To je izjavio predsednik opštine Srebrenica Ćamil Duraković. Prema njegovim rečima, bolje bi bilo da je premijer Srbije rekao da ne želi da dođe jer je opredeljenje Srbije da još uvek ne prihvata činjenice iz prošlosti i sudsku presudu da se u Srebrenici desio genocid, piše Klix.ba. Neprihvatljivo je, ističe on, da se nepunih mesec dana pre 11. jula, odnosno obeležavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici, hapsi legendarni komandant koji je heroj odbrane, branilac toga grada, pa da Vučić onda kaže: "Evo, mi ćemo doći ako vi to želite". "Ovo je dodatna provokacija od strane Vučića. Kako će on preživele žrtve genocida da pita hoćete li me prihvatiti tamo, ali ću vam ja pre toga Nasera Orića uzeti, otežati vam život. Bolje bi bilo reći ne želim doći jer se tako osećam. Ovako je ovo sve samo jedan dodatni šamar", kazao je Duraković. Prema njegovim rečima, radi se o čistom licemerju. "Ako Naser Orić ne bude na slobodi do 11. jula, ne može se on ušetati u Memorijalni centar u Potočare među žrtve i porodice koje kopaju svoje najmilije, nastradale u genocidu", istakao je Duraković. Naglasio je da, ako Vučić već želi da doprinese pomirenju, neka pomogne u oslobađanju Orića, pa neka mu se sudi ponovo u Hagu ili u Švajcarskoj ako treba. http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=06&dd=19&nav_category=167&nav_id=1006299 Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јун 19, 2015 Пријави Подели Написано Јун 19, 2015 Bacih pogled na sajt i na njemu postoji jedna zanimljiva rečenica koja prethodi opisu napada na Srebrenicu, a koja služi da zamaskira jednu od većih brljotina PODVALA međunarodne zajednice tj. Saveta bezbednosti u vezi sa Srebrenicom: Смол корекшн, мистр Никаквих "брљотина" ту није било... -Владимир- and GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јун 20, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 20, 2015 Ivanić: Rezolucija o Srebrenici neprihvatljiva15 juni 2015 Izmijenjeno 16:07 CESTRezolucija UN-a o Srebrenici vratit će BiH 'jako puno godina unazad', smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH. Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je danas u Banjoj Luci da umjesto da se u Srebrenici svi poklone žrtvama, što bi trebalo da bude osnovni cilj, "srebrenički događaj je postao i postaje, zahvaljujući svim silnim deklaracijama, prvorazredni politički događaj koji ponovo dijeli Bosnu i Hercegovinu"."Prije tri mjeseca sam upozorio sve predstavnike međunarodnih institucija u Bosni i Hercegovini da o tome vode računa i na njima je najveća odgovornost u kom će pravcu taj događaj da ide. Rezolucija u Ujedinjenim nacijama je neprihvatljiva za srpski narod. Sada se Srebrenicom bave ljudi koji na taj način grade svoju političku karijeru, a uopšte ih nije briga za te ljude. Sve ovo što se događa dramatično vraća unazad i svi oni koji o Srebrenici na taj način govore biće odgovorni za loš politički ambijent koji se nakon toga bude desio", rekao je Ivanić, napominjući da se trudio da dođe do izbalansirane rezolucije, "ako je već mora biti", prenosi agencija Anadolija."A nije morala biti, uopšte nam nisu trebali politički dokumenti nijedne vrste, trebalo nam je poštovanje prema žrtvama. I svi oni koji su ovo napravili rade protiv interesa BiH, pozivaju se na nju, a rade protiv", rekao je Ivanić.Vraćanje unazadPrema njegovom mišljenju, kompletna situacija vraća BiH unazad."Zaista, mislim da nekoliko nedjelja pred nama odlučuju sudbinu BiH. Da li će otići u pravcu koji joj se pružio, otvaranja evropske perspektive i finansijske podrške ili će se vratiti unazad. Bitno je da se postigne dogovor o reformskim promjenama, da u narednim danima dođe evropski komesar Johanes Han, da se desi planirana posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel. Bitno je da odnosi sa Srbijom budu pozitivni, i da se zadrže u dobrom ambijentu jer je sve to dio pozitivne perspektive BiH", kazao je Mladen Ivanić.Prema njegovim riječima, Republika Srpska je pokazala širinu i kod posjete pape, Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Turske, i čitavog niza stvari i zbog toga očekuje da i druga strana FBiH, pokaže širinu kad su u pitanju interesi i dobra saradnja sa Srbijom."Želim da upozorim još jednom predstavnike međunarodne zajednice da dobro razmisle da li je potrebno međusobno takmičenje rezolucijama na temu Srebrenice ili je bolje da se vratimo onome što je Srebrenica trebala da bude, poštovanje žrtvama tog događaja", rekao je Ivanić i dodao da ako ima razuma prestaće takmičenje, a ako nema "vratićemo se jako puno godina unazad".http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ivanic-rezolucija-o-srebrenici-neprihvatljiva Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Јун 20, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 20, 2015 Лавров: Резолуција о Сребреници је апсолутно антисрпскаTaнјуг | 19. јун 2015. 13:10 | Коментара: 11Предложена Резолуција о Сребреници у Савету безбедности Уједињених нација (УН) закомпликоваће ситуацију на Балкану и она је апсолутно антисрпска, изјавио је данас руски министар иностраних послова Сергеј Лавров САНКТ ПЕТЕРБУРГ - Предложена Резолуција о Сребреници у Савету безбедности Уједињених нација (УН) закомпликоваће ситуацију на Балкану и она је апсолутно антисрпска, изјавио је данас руски министар иностраних послова Сергеј Лавров. "Разговарали смо о ситуацији у Савету безбедности где се врше покушаји да се прогура резолуција темпирана за 20-тогодишњицу догађаја у Сребреници. Резолуција је апсолутно антисрпска", рекао је Лавров.После састанка са председником Републике Српске Милорад Додик на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петерсбургу, Лавров је навео да је "тон (дух)резолуције апсолутно антисрпски"."Она тумачи догађаје на крајње погрешан начин, чак и са правног становишта. Ови догађаји су дати на процену Савету безбедности УН", рекао је Лавров.Лавров верује да Резолуција може да изазове нова међуетничка трвења на Балкану с обзиром на талас националистичких расположења која су примећена у том делу Европе, јавила је руска новинска агенција Тас с."Добра је прилика за мене да разменимо мишљења о ситуација у Босни и Херцеговини и на Балкану уопште, узимајући у обзир јасан талас етничког национализма који смо уочили на терористичким догађањима у Зворнику и недавно у Македонији", објаснио је Лавров.Према његовим речима "у том контексту свакако ће, доследно, наставити са линијом очување основних принципа Дејтонског споразума". http://www.novosti.rs/вести/насловна/досије.407.html:553762-Lavrov-Rezolucija-o-Srebrenici-je-apsolutno-antisrpska Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јун 20, 2015 Пријави Подели Написано Јун 20, 2015 Па ја и не говорим о негирању наших злочина нити оправдавању нашег зла другим злом, већ о потреби једне колективне катарзе свих народа. Овде је врло битно да ме разумеш. За мене су једини и искључиви кривци они који су имали политичку моћ, дакле моћ одлучивања у оно време а и данас. То значи да ја једног обичног Хрвата, Бошњака, Србина, Шиптара, не сматрам одговорним. Али је потребно да то очишћење пође баш одоздо, не због осећаја колективне кривице, јер као што рекох тога нема, већ да људи схвате да су изманипулисани баш од оних одозго, да су њихове вође те које су правиле и праве проблеме и да су у својим заједницама те вође пронашли оне које су инструментализовали. Kolektivna katarza bi bila najbolja, ali nažalost od toga nema ništa jer smo mi zabrljali odavno. Još '91 smo epski izgubili svaki medijski rat i od tada pa do danas se na ratove '91-'95 gleda kao na agresiju Srbije, iako se sve to formalno naziva građanskim ratom (što i jeste bio). A pošto je ovo Balkan, i većina ljudi gleda sve u odnosu "mi" i "oni", a ne "ljudi" ili "nevini", zašto bi sada Hrvati, Bošnjaci, Albanci ili bilo ko drugi prolazio katarzu, kada imaju status žrtve u očima Zapada (koji se realno jedini pita šta će se dešavati na ovim prostorima)? Sa tim statusom mogu uvek da dobiju neku prednost ako im zatreba, zašto bi sve to sada izgubili? Ako ništa drugo, bar mogu malo da nekažnjeno divljaju u sopstvenim zemljama (primeri povremene antisrpske histerije u Hrvatskoj, recimo), dajući sebi oduška zbog krize u kojoj su, a za koju je uvek najlakše optužiti prošlost, raznorazne zavere i mrske neprijatelje iz susedstva. Kult žrtve je uvek prisutan svuda, ali pogotovu je jak na Balkanu gde se uvek može dobro iskoristiti za anesteziju i večito samosažaljevanje, pogovu od strane političkih 'elita'. Плутон, Човек Жоја and Ћириличар је реаговао/ла на ово 3 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука