Tumaralo. Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Uh ne umem da odgovram onako u pasusima .... moj odgovor je boldiran .. Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Onda si obelezen kao pravoslavan... Тај ко те је обележио одговара (треба да) и гарантује за тебе. Зато је кумство на крштењу кумство у правом смислу речи, за разлику од венчања где се само своди на сведочење... biti dobar prema bliznjima. Постоји етика, која је углавном универзална ствар, а постоји и онтологија својствена свакој вери. (Истинско) Хришћанство поседује јединствену онтологију која надилази сваку другу, по мом скромном мишљењу... Crkvu smatram zajednicom ljudi koji svojim srcem tragaju za izvorom zive vode. Za Hristom. Ili cak i piju vodu Njegovu. A ko je to u svetu zna samo Bog. Takva Crkva nema nikakvu lokalnost vec je duhovna zajednica. Ово ти је добро. Не заборавимо само оно: "Који једе Тело Моје и пије Крв Моју у Мени борави и Ја у њему". Јефимија Крунић, Данче* and Tumaralo. је реаговао/ла на ово 3 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Под заједницом тренутно и првенствено подразумевам јединство у Телу и Крви, са вером, надом и љубављу. Све остало је традиција, сентименталност, интерес... Kao sto rekoh, ovo je mozda za drugu temu. Dakle, ja i moji parohijani, pricestimo se Telom i Krvlju i nakon toga kud koji mili moji, neki se ni ne javimo jedni drugima, nikakva ljubav pa mozda cak ni postovanje. Je li to onda zajednica? Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Zaboravio sam imena morao bih sada da kopam po predavanjima jeromonaha Rafaila Boljevica da pronadjem. Govorio je o svetim Ocima koji su ziveli i u pecini sa lavovima, u pustinjama i o onim koji su stojali na stubu. Kako je njima fizicki bilo moguce da udju u hram, prisustvuju litugiji, da se pricescuju, ispovedaju itd? Ако је у питању отац Рафаило мислим да знам о чему говориш јер пратим његов рад. Повремено говори о тзв. "духовном причешћу". Далеко било да се тиме негира и телесно (да не отварамо сад и то питање). Мислим да је св. Марија Египћанка најекстремнији пример па и за њу имамо сведочанство да се причестила телесно... Kao sto rekoh, ovo je mozda za drugu temu. Dakle, ja i moji parohijani, pricestimo se Telom i Krvlju i nakon toga kud koji mili moji, neki se ni ne javimo jedni drugima, nikakva ljubav pa mozda cak ni postovanje. Je li to onda zajednica? Може бити а не мора да значи. Да ли их неко позове да продуже Литургију? Верујем да не, као што и верујем да би се многи одазвали ако би били позвани, чак и да би то могло да прерасте у нешто веће. https://youtu.be/RtNHfvq8IR0?t=28s Tumaralo. је реаговао/ла на ово 1 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 И ако можеш да даш негде линк ка таквим њиховим тврдњама/учењима, пишеш у множини па испада да је то раширена појава. Mislim na jeromanaha Rafaila Boljevica. Citave nedelje sam slusao njegova predavanja. Imam osecaj kao da sam pronasao zlatni rudnik. Kako nadahnuto i istinito govori sve iz dubine duha. Kada je takav besednik i kada sa takvim nadahnucem govori onda kao da se i Rec bolje usadjuje u moju dusu. Daleko mocnije nego da sam citao spise svetih Otaca ili isao u moju parohijsku crkvu. Ali sve besede su mu prozete ucenjem da izvan pravoslavne crkve nema spasenja. Da svi vernici drugih religija sluze Djavolu. Cak da citanje svetih Otaca van hrama i van vodjstva svestenika vodi u propast. Ima ih i jos koji tako misle (otac Joil i mnogi drugi...) Eto to ne mogu nikako da prihvatim... emilija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Ovo je zaista formalizam. Jer ispada da je cuti za Jevandjelje otezavajuca okolnost na Strasnom sudu! A tek kad te krste kao bebu! Onda si obelezen kao pravoslavan i za tebe nema spasa bez liturgije. Onaj Indus neznabozac je u boljem polozaju jer se od njega manje ocekuje. A sto se tice ucenja njegove religije -nije u velikoj suprotnosti sa pravoslavnom u smislu da se i tamo uci da se treba duhovno usavrsavati i biti dobar prema bliznjima. Crkvu smatram zajednicom ljudi koji svojim srcem tragaju za izvorom zive vode. Za Hristom. Ili cak i piju vodu Njegovu. A ko je to u svetu zna samo Bog. Takva Crkva nema nikakvu lokalnost vec je duhovna zajednica. Sad sam mozda ispovedio jeres i bogohuljenje ali isto tako sam ispovedio ono sto iskreno mislim i osecam tako da barem u tom delicu nisam licimeran. Ili cu da ispovedam jeres ili cu da budem licimeran- ni jedno ni drugo ne valja Mozda sam ovde u krivu i mozda ce na mom putu ociscenja i ovo otpasti kao zabluda.. (u svakom slucaju daj Boze da skinemo makar deo tereta.) Мислим да ти формално и буквално схваташ неке ствари, и водиш се оним да што није написано није ни било. Православље се не своди на чин крштења и ћао, здраво то је то. Већ на континуиран живот у Христу. Шта је то отежавајуће у Јеванђељу? Оно ти је смерница којом треба да се водиш, јер у њему се јасно каже Исус јесте Христос, син Бога живога, каже и да је највећа запосвест да љубиш Бога свим срцем својим свом душом својом, свим умом својим, каже да је одмах иза ње заповест да волиш ближње своје (а каже и ко су ти ближњи твоји)... итд итд Ово сам на брзину написао, морам да идем сада, тема је јако добра па ћу наставити вечерас ако не буде отишла у офсајд... Данче* and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Не заборавимо само оно: "Који једе Тело Моје и пије Крв Моју у Мени борави и Ја у њему". Uh ocigledno ne razumem Svetu tajnu pricesca.. zanimalo bi me i sta je to "duhovno pricesce" o kome je jeromonah Rafail govorio? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Crkva su ljudi,svi jednaki pred Bogom,kad i poslednji sveti covek padne ...propasce svet...ko mehur od sapunice...U poslednjih godinu dana sam imala priliku da na poslu blisko saradjujem sa crkvenim ljudima koji poste sve postove,idu u crkvu,pricescuju se...iskreno,nikad nisam bila u surovijem okruzenju. Tumaralo. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 P.s.Skoro ce smak sveta.Citiracu moju sestru P ...Pokaj se,priblizilo se... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Imam osecaj kao da sam pronasao zlatni rudnik. Јеси, али није у златном руднику све злато, иако је добро и за друго шта (мислим на песак, земљу, воду), док злато можеш и да злоупотребиш... Настави и даље да слушаш. Ја не могу довољно да захвалим Богу што нам га је дао. Кад помену оца Јоила... Мислим да грешиш ако их поистовећујеш. Отац Јоил је много површнији бар кад је догматика у питању, са онтолошке стране мало маши, а са етичке уме и да претера, док сматрам да оца Рафаила треба много више слушати али и друге (које вреди слушати и читати) да би се постигла извесна равнотежа. Daleko mocnije nego da sam citao spise svetih Otaca ili isao u moju parohijsku crkvu. То је моћ живе речи. Један од плодова је утеха, само што их има много више и по броју и по квалитету. И сад планираш да престанеш са одласцима у цркву... Ali sve besede su mu prozete ucenjem da izvan pravoslavne crkve nema spasenja. Da svi vernici drugih religija sluze Djavolu. Не бих се сложио са таквим схватањем спасења (ако смо се добро разумели). Ја нисам имао тај утисак. На крају, "многи су станови у дому Оца Мога"... Ђаволу служимо и ми кад вршимо његову вољу, тј. кад грешимо. Ништа ново... Cak da citanje svetih Otaca van hrama i van vodjstva svestenika vodi u propast. Не тек ван храма, већ ван контекста храма и Литургије (дакле позвани смо да стално будемо на Литургији). У скорије време је почео да наглашава чињеницу да је Свето Јеванђеље равно кивоту у ком су похрањене мошти светитеља, чак и да је веће од тога јер из њега одјекује сам Логос на један словеснији (логоснији) начин. Отуда духовно причешће - примајући Слово(,) Живога Бога постајемо и сами Његови носиоци и једно са Њим, под условом да се то семе заиста прими и узрасте... Зато читање и својевољно тумачење Светог Писма, по сопственом палом разуму, као неког романа, лако води у пропаст. Зар то не можеш да схватиш и прихватиш? iskreno,nikad nisam bila u surovijem okruzenju. Па шта? То не значи да је нездраво. Од чоколаде ти се кваре зуби, знаш... P.s.Skoro ce smak sveta.Citiracu moju sestru P ...Pokaj se,priblizilo se... Дај неку музику! https://www.pouke.org/forum/topic/36915-%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%98-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0/ "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Појединци, групе људи, чак и народи, могу отпасти од Цркве и доживети пад, али Црква као Црква, као "стуб и тврђава Истине" (1 Тим. 3, 15), никада не може доживети пад...као што сведоче Христове речи које сам узео као потпис - non praevalebunt portae inferni! (Мат.16,18) lab_man, Иван Ивковић, feeble and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Ali Sin čovečiji kad dođe hoće li naći veru na zemlji? Јефимија Крунић, Adelaida, feeble and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Ne shvatas,ljudi su fanatici... Da ne ulazimo u detalje i banalne primere.I nije tacno da se zubi kvare od cokolade,oni se kvare od nepravilnog pranja... :-D. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
geronymo Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Crkva ce opstati,ali hoce li biti ljudi iskrenih u njoj. Molimo se Gospodu da bar jedan Lot ostane u njoj u vremena smutna. Arsenija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Mislim da je moguc pad onoga sto nasa svestena lica podrazumevaju pod Crkva. A to sadrzi i zemaljsku komponentu u vidu institucije. Smatram da oni previse naglasavaju taj aspekt koji je sekundaran. Jer Crkva je slika Svete Trojice. Slika moze da se osteti i propadne ali ono na sta slika ukazuje je duhovni entitet koji je apsolutan. Zato mislim da ne moramo da idemo u hramove i radimo verske obrede da bi spasili dusu. Njihov znacaj je pre svega istorijski (ali ogroman!- pored svih stradanja mi i dan danas imamo pristup pravoslavnom ucenju). Zato verujem da ce i neki Indijac i Kinez spasiti svoju dusu i ako nikada nije ni cuo za Isusa Hrista a kamoli isao u hramove. Vecina svestenika kaze nema spasa van pravoslavne crkve! Vernici svih drugih religija sluze Djavolu! Ili ako citas svete Oce a ne ides u hramove bolje da ne citas svete Oce! Kada su pitali oca Tadeja da li smo blizi Bogu kad idemo u crkvu otac Tadej je odgovorio "Ma Bog je svuda!" Овакве ставове најчешће износе они који ретко или никако не иду у цркву и који теже да нађу оправдање за ту своју неактивност. Црква је Божији дом и када се тамо човек моли , та молитва има далеко већи учинак . Можда и може неко да се спаси кућним молитвама , али далеко је сигурније када се молитве упуте у Божијој кући . Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука