Jump to content

Симпосион „Русија – Исламски свет“

Оцени ову тему


Препоручена порука

12. Јун 2015 - Симпосион „Русија – Исламски свет“

 

x001.jpg

Под председништвом в. д. председника Републике Татарстана Р. Х. Миниханова, у Москви је 11. јуна 2015. започело заседање стратешког виђења „Русија - Исламски свет. Стратешко партнерство са исламским светом“.

Министар спољних послова Руске Федерације Сергије Лавров је поздравио овај значајни скуп у име Председника Федерације Владимира Путина.

Од стране РПЦ у раду заседања су учествовали председник Одељења Московске Патријаршије за односе између Цркве и друштва протојереј Всеволд Чаплин, директор Духовно-просветног центра Православног Светотихоновског хуманистичког универзитета протојереј Лав Семенов, а и сарадник Одељења за међурелигијске контакте Одељења за спољне односе И. Д. Кашицин.

Протојереј Всеволд Чаплин је у свом излагању истакао да пред муслиманима и хришћанима постоје заједнички изазови, констатовао је неопходност заједничког одговора на те изазове, и то на основу традиционалних моралних наччела. Отац Всеволд је указао и на то да је Руска Црква дубоко забринута због пложаја хришћанских заједнивца на Блиском истоку и у северној Африци.

Међу исламским религијским великодостојницима на овом заседању налазили су се: председник Централне духовне управе муслимана Талгат хајерат Таџудин, Врховни муфтија Сирије Ахмад Бадредин Хасун, председник Духовне управе муслимана Руске Федерације муфтија шеик Равил Гајнутин, муфтија Татарстана Камил Самигулин, поглавар индонежанске државне муслиманске организације „Мухамадија“ Дин Шамсудин, члан Меџлиса Судијске Арабије Насер Аљ-Дау и други.

У раду скупа учествовали су и политички радници, дипломати, научници, међу којима генерални секретар Организације муслиманске сарадње Ијад Мадани, први заменик председника Парламента Ирака Хумам Хамуди, заменик министра спољних послова РФ, специјални представник Председника Русије за Блиски исток М. Л. Богданов, директор Центра за партнерство цивилизација при Институту за међународна истраживања В. В. Попов, ректор Руског исламског института Р. Мухаметшин, амбасадор Ирана у Русији Мехди Санаи, амбасадор Уједињених арапских емирата у Русији Омар Саид Гобаш и други.

Рад форума завршава се данас 12. јуна, а размотриће питања узајамних односа Русије и земаља муслиманског света, стање на Блиском истоку и у северној Африци.

Извор: Московска Патријаршија (с руског протођакон Р. Ракић)

http://www.spc.rs/sr/simposion_rusija_islamski_svet

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...