ристМико Написано Март 4, 2010 Пријави Подели Написано Март 4, 2010 Подсећање на пожар у манастиру Хиландару - 4. март 2004. године 4. март 2010 - 7:49 Дана 4. марта 2004. године, око 1 час после поноћи, манастир Хиландар на Светој Гори захватио је катастрофалан пожар. Повређених није било, а ватрогасци, монаси и радници у манастиру успели су да одрже ватрену стихију под контролом. Пожар, који се ширио преко кровова, потпуно је уништио део манастирског комплекса од игуманове келије, преко гостопримнице све до Пирга Светог Саве. Ван домашаја ватре су остали црква краља Милутина, ризница, архива и библиотека манастира. У гашењу пожара и његовој локализацији учествовало је пет ватрогасних возила пристиглих из Кареје, админи- стративног седишта Свете Горе и Полигироса, града на Халкидикију. Ватрогасци у врло брзо локализовали пожар, али ватра је дуго тињала у великој српској светињи. Северозападни део конака који је изгорео, подигнут је 1821. године, а недавно је потпуно обновљен. У њему су се налазили административна управа манастира, гостопримница и собе за смештај гостију. Североисточни, Бели конак, подигнут 1598. године, се налазио у фази генералне обнове, такође је изгорео. http://www.spc.rs/sr/vesti Радост Христова је у овоме: да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш, макако тешка била искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Игрутин Написано Март 8, 2010 Пријави Подели Написано Март 8, 2010 Било не поновило се , Слава Богу обнова тече у најбољем реду и хвала Богу обнова ће још више утврдити све светогорце духом. Велика трагедија за Српски народ и културу али ми смо опет изашли као победници. klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 8, 2010 Пријави Подели Написано Март 8, 2010 Било не поновило се , Слава Богу обнова тече у најбољем реду и хвала Богу обнова ће још више утврдити све светогорце духом. Велика трагедија за Српски народ и културу али ми смо опет изашли као победници. Не ми брате.....Богу хвала да обнова иде како је и Сам Он Замислио... klapklap "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Март 9, 2010 Пријави Подели Написано Март 9, 2010 Хвала Господу и свим донаторима за успешну обнову нашег ХИЛАНДАРА 8084.gif 8084.gif https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0442_feel.gif klapklap ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука