Jump to content

SRBIJO, NAUČI OD NAJBOLJE ZEMLJE: Kako je sravnjena Nemačka postala najbogatija u Evropi

Оцени ову тему

Препоручена порука

Бајка од текста. Маршалов план је обновио Немачку, ово је бајка у коју само либерали са проблематичним знањем историје могу да верују.

Слободно тржиште и економија су задржали снагу Немачке, али џаба ти отворено и слободно тржиште кад немаш леба да једеш, ко што они нису имали док им Амери нису дали паре за обнову.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Бајка од текста. Маршалов план је обновио Немачку, ово је бајка у коју само либерали са проблематичним знањем историје могу да верују.

Слободно тржиште и економија су задржали снагу Немачке, али џаба ти отворено и слободно тржиште кад немаш леба да једеш, ко што они нису имали док им Амери нису дали паре за обнову.

Da, maršalov plan je bio samo dio mnogo šireg plana "pomoći povezane s prevaspitanjem i istim prevaspitanjem uslovljene" (troškovi denacifikacije Njemačke - tako se to zvala ta tačka u državnom budžetu USA) koji sam ja nazvao "nešto za nešto". No, ne znam da li bi upalio kod nas bilo gdje na Balkanu. Umjesto da ga iskoristimo za dalji rad i razvoj kao njemci, mi bismo sve to pojeli, potrošili na godišnjim odmorima i tu i tamo kupili nekakav auto ili napravili kuću ili vikendicu.

Подели на овим сајтовима

Da, maršalov plan je bio samo dio mnogo šireg plana "pomoći povezane s prevaspitanjem i istim prevaspitanjem uslovljene" (troškovi denacifikacije Njemačke - tako se to zvala ta tačka u državnom budžetu USA) koji sam ja nazvao "nešto za nešto". No, ne znam da li bi upalio kod nas bilo gdje na Balkanu. Umjesto da ga iskoristimo za dalji rad i razvoj kao njemci, mi bismo sve to pojeli, potrošili na godišnjim odmorima i tu i tamo kupili nekakav auto ili napravili kuću ili vikendicu.

Па имала је и СФРЈ шансу... Под називом "Програм помоћи за заједничку одбрану"... Када смо добили помоћ у вредности од 750 милиона ондашњих долара... И били својеврсно "јужно крило НАТО"... Одмах након Резоуције ИБ... Међутим, након неколико година, окренули смо се Совјетима...

Подели на овим сајтовима

Па имала је и СФРЈ шансу... Под називом "Програм помоћи за заједничку одбрану"... Када смо добили помоћ у вредности од 750 милиона ондашњих долара... И били својеврсно "јужно крило НАТО"... Одмах након Резоуције ИБ... Међутим, након неколико година, окренули смо се Совјетима...

Након година изолације, почетком 50-их, политика СФРЈ се окреће Западу. После посете тадашњег Начелника ГШЈА, генерала Коче Поповића САД, СФРЈ „улази“ у Програм помоћи за заједничку одбрану, која је требала да износи око 750 милиона тадашњих долара, и која је у том тренутку превазишла сву дотадашњу економску помоћ (Труманова јаја), а и превазишла је и ту цифру свакако, што је именује највећом помоћи коју је САД дала некој земљи која није била чланица НАТО савеза. Помоћ се тицала целокупне војске, али је ипак највећи део отишао на РВ (авиони) и ПВО (развој радарске мреже). Треба рећи да су прве испоруке садржавале лифероване британске и америчке авионе свих намена, који су често били и у горем стању од оних које је војска већ имала у својим редовима. Међутим, касније испоруке и пренаоружавање је подразумевало читаве пукове нових или мало коришћених (до 100 сати налета) млазних авиона, који се ни по чему нису разликовали од оних у Америци, а чак су неки авиони испоручивани нама и пре него земљама чланицама НАТО-а. Упоредо са наоружавањем, текла је и преобука наших пилота и техничара прво у НАТО базама, да би они после преобучавали људство у обједињеном школском центру на аеродорму Батајница. Докле је ишла та политика „отворености“ говори и податак да је командни брод 6. флоте, са тада највећим носачем авиона „Корал Си“ у пратњи неколико крстарица и разарача упловио у ратну луку „Лора“ у Сплиту и неколико дана демонстрирао своје могућности, што нам је итекако постало познато 1999. године. До помирења Тита и Руса, у оквиру те помоћи, испоручено је на стотине авиона са комплет резервним деловима и ремонтном подршком. Од тога ћу поменути неке познатије: 140 Москитоса, 150 Ф-47 Тандрболт, 125 Т-33 Шутинг Стар, 230 Фантом Ф-84 Тандрџет, 35 Даглас Ц-47, 250 Фантом Ф-86 Сејбр, 40 хеликоптера С-55 и још на десетине других типова и намена. За исто време домаћа ваздухопловна индустрија је испоручила војсци више од 450 авиона (522Аеро-2 и Курир).

Шесдесете године доносе поновно окретање СССР у погледу ваздухопловства, где се набављају авиони и хеликоптери. Тада је почело пренаоружавање ловачке, извиђачке, бомбадерске и транспортне авијације. Стиже МиГ-21, хеликоптери Ми-2Ми-4 и Ми-8, транспортни Ил-18... А наша авио индустрија испоручује први млазни серијски авион Галеб Г-2, зида се подземни аеродром у Бихаћу...

https://www.pouke.org/forum/topic/20563-100-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3-%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%BD%D0%BE%D0%B3-%D0%B2%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0/

Подели на овим сајтовима

O tom znam, to mi je poznato. Dobili smo dosta stvari u periodu 1943-1949 (prvi talas pomoći više u naturi), 1949-1963 drugi talas pomoći - više u novcu) od zapada u naturi, vojne i medicinske tehnike, humanitarne pomoći (Trumanova jaja i sl.), novca i kredita koji nismo iskoristili onako baš kao Njemci.

http://www.pecatmagazin.com/2009/08/%E2%80%9A1/

Подели на овим сајтовима

Мислим да је пример Немачке није одговарајући , пошто су Немци традиционално имали врло ефикасну бирократију . Не корумпираног и неспособног диносауруса као ми , већ подмазану и наштимовану машину, чак и у време највеће кризе . Тако да је њима било лако да направе брз заокрет кад затреба, а нама , као шлеперу са приколицом, треба и времена и простора . Е сад како да то решимо, боље да питамо народе који су имали комунистичко уређење као и ми .

Подели на овим сајтовима

Ма немојмо бити смешни, Американци и Руси су узели "најбоље" нарцисте и искористили и заштитили их максимално. Исто тако је сукоб Амера и Руја одржао ту исту Немачку. Да је неке правде, Немачка је требала да буде угашена и распарчана.

Да није било јеша, ни један нарциста не би био процесуиран.

И даље су сателит Амера.

И даље из сенке владају нарцисти.

А да не причамо о богатсву које су покрали и које није враћено после 2 светског рата.

Još jedna država se našla u istoj takoj poziciji, što se tiče posleratnog perioda. Samo što su neki sa tu borbu Amera i Ruja iskorisili, a neki nismo.

Подели на овим сајтовима

Каква бре предрасуда, Немачку је обновила Америка и само захваљујући Америци је то што јесте. Да су Американци рекли после 2 св рата не може, они не би били ништа, него су имали "срећу" да се Америка и Русија боре преко њих, па је део Немачке где су били Амери процветао. 

Да, то је тачно. Међутим, Американци и Немци су били непријатељи. Американци су их убијали, бомбардовали, окупирали...Ипак, Немци (бар западни део) се у великој мери заиста определио за савезништво са САД, земљом која их је победила. Нису тамо Американци дошли онако успут, него су их победили, поделили и понизили.

Нудио је Стаљин могућност обнове уједињене Немачке под условом да буде неутрална, нека врста тампон зоне између САД и СССР-а...и многи Немци су то видели као решење, али немачки политичари су се недвосмислено определили за савезништво са САД-ом и то по цену могућности уједињења. Многим немацима је одбијање таквог то било равно издаји јер нису желели да буду подељени. Тада су  СССР и комунизам били на врхунцу моћи и није се назирала његова пропаст.

Међутим, ризиковали су и исплатило се. Касније су се и ујединили.

Имали су добру индустрију коју је покренуо Хитлер, а после су само наставили.

Па да, само су наставили. То што су у међувремену изгубили  рат, доживели тоталну пропаст ( и моралну и економску) и практично нестали као држава, није битно. 

Па и Југославија се дигла после 2 св. рата, обновило се доста тога, кренуо је неки бољитак. Разлика између Немачке и Југославије је била та да се Немачка уз помоћ Америке ујединила, а Југославија се уз помоћ Америке распала.

Југославија се није распала због Америке или неког другог, већ због  сопствених унутрашњих противречности. Тачније, она се распадала од самог настанка.

А ти желиш тај модел Немачке да укалупиш у Србију, а не могу да се пореде.

Не могу наравно да се пореде. Али довољно је то што велики број Срба одлази у Немачку да заради новац, па да се види да ту никаквог укалупљивања нема. Срби сами одлазе тамо да се укалупе и зараде. Па што не би преузели нешто од оних који су успешни? 

На коликој крви невиних се та земља саградила?

Градили су је не само Немци, већ и Турци, Југословени...Као што рекох сами су одлазли тамо да живе и раде и то после крвавог рата и свих оних злочина Немаца...

А што се еконимије тиче, можемо тражити изговоре, али немачка еконимија је готово деценијама веома снажна и успешна и то се не може само приписати Американцима. 

Треба учити од Немаца. То није популарно код Србаља, али је свакако најбоље решење!

Подели на овим сајтовима

Ovo sam čuo od Njemaca, Bavaraca. Poslije rata su ih Amerikanci tjerali masovno, sve do jednoga u kina da gledaju one snimke logora, ko nije htio otići gledat tj. usprotivio se tome, moglo se desit da bude i na licu mjesta streljan a ne samo odveden u zatvor i tamo temeljito pretučen a to se tako negdje zaista i dešavalo. Tamo su morali svi osim baš male djece iz osnovne, srednjoškolci pa dalje od 15+ godina. Ljudi, ti Njemci tamo svi odreda plakali u tim kinima i na projekcijama, priredjivali su ih svuda gdje su stigli, po školama, kafanama itd. a oni se kleli, zaklinjali znači da pojma nisu imali da su se tamo dešavale i radile takve odvratne stvari tj. da su ih radili nacisti.

Подели на овим сајтовима

a oni se kleli, zaklinjali znači da pojma nisu imali da su se tamo dešavale i radile takve odvratne stvari tj. da su ih radili nacisti.

A to nije tako daleko od istine, svuda je istorijski potvrdjeno da ni mnogi Jevreji kojih se to najviše ticalo zaista nisu imali pojma o tome šta se tamo dešava u tim logorima, jedan logoraš, Jevrej da bi upozorio ostale napisao je na razglednicu koju su im dozvolili (pod cenzurom naravno) poslat da ih pozdravlja stric recimo Šlomo koji je davno bio mrtav kako bi im zašifrovano objasnio i nagovijestio da ih tamo ubijaju i šta se dešava s njima. Ti logori su informativno bili zaista hermetički zatvoreni, kružile su samo priče i fame koje je proračunato širio Gestapo - da se tamo "radi" u vojnoj industriji.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...