Jump to content

How do you know you exist?

Препоручена порука

Mislim, ja nemam baš nekog znanja iz filozofije, ali - ako je sve u njegovom umu samo - kako može da ne sumnja u svoje postojanje, zašto je ono neupitno? Možda jedino u teološkom kontekstu, postojanje daje Bog, pa zato... E onda on sumnja i u Božije postojanje, pa opet u krug... joooj

Подели на овим сајтовима

On 17. 7. 2015. at 20:42, Дијана. рече
Mislim, ja nemam baš nekog znanja iz filozofije, ali - ako je sve u njegovom umu samo - kako može da ne sumnja u svoje postojanje, zašto je ono neupitno?

Зато што не би могао да сумња ако не би постојао. А евидентно је да сумња. 

Подели на овим сајтовима

On 17. 7. 2015. at 20:21, Дијана. рече

Varijacija: Ako griješim, jesam; ako jesam - griješiću.

Мислим да је обрнуто. Ако грешим, нисам тј. бирам непостојање. Ако не грешим, јесам тј. бирам вечни живот.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

On 17. 7. 2015. at 20:48, Ниџока 1.1 рече

Мислим да је обрнуто. Ако грешим, нисам тј. бирам непостојање. Ако не грешим, јесам тј. бирам вечни живот.

Ово што је на теми покренуто нема везе са тим, аман људи. Питање је философско. Тиче се извесности нашег знања. И онда се тврди, у све се може сумњати осим у сумњу, односно да сумњамо, тј. да постојимо. Дакле, наше постојање је извесно, у њега не можемо сумњат. Чак иако се у свему другоме варам, не могу се варати да постојим. Јер да не постојим ни то да се варам не би било могуће.

Подели на овим сајтовима

On 17. 7. 2015. at 20:48, Ниџока 1.1 рече
Ако грешим, нисам тј. бирам непостојање. Ако не грешим, јесам тј. бирам вечни живот.

Ali dokle postojimo (ovde) griješimo, nismo u stanju da to nadvladamo - samo je borba za prevazilaženje toga izvjesna
Svi odgovori na temi su bili u smislu osmišljavanja naše egzisencije, i svi su obuhvatali mnogo više od gnoseoloških rasprava, tj.naše postojanje u ukupnosti našeg bića, posebno u svjetlu naše vjere... a da li smo tačno odgovorili spram postojećih filozofskih teorija manje je bitno.

Подели на овим сајтовима

On 17. 7. 2015. at 21:12, Дијана. рече

Svi odgovori na temi su bili u smislu osmišljavanja naše egzisencije, i svi su obuhvatali mnogo više od gnoseoloških rasprava, tj.naše postojanje u ukupnosti našeg bića, posebno u svjetlu naše vjere... a da li smo tačno odgovorili spram postojećih filozofskih teorija manje je bitno.

Ma OK, али то нема везе са видеом који си поставила. :)

Подели на овим сајтовима

Ja ga nisam ni postavila i samo sam razvila asocijacije na misao u naslovu teme... kao i ostali učesnici na temi...

Подели на овим сајтовима

Мислим да овде на Земљи суштински ни не постојимо већ само потенцијално постојимо. Право постојање ће бити након Суда. То што имамо знање не значи ништа, знање без љубави је ништа.

Подели на овим сајтовима

On 17. 7. 2015. at 21:26, Ниџока 1.1 рече
Мислим да овде на Земљи суштински ни не постојимо већ само потенцијално постојимо. Право постојање ће бити након Суда. То што имамо знање не значи ништа, знање без љубави је ништа.

Da i ja sam to osjetila kao dvojnost između pukog postojanja i života, osmišljenog postojanja, u ljubavi i radosti. A ovo drugo...'Znanje nadima a ljubav izgrađuje'.

Подели на овим сајтовима

Модерна варијанта Декартовог аргумента је Патнамов аргумент о злим неуронаучницима и мозговима у посуди....но, ја се питам нешто друго-како могу знати да сам ја који сумњам/мислим особа а не машина/рачунар, на пример?!

Наравно, само интерналистички аргументи су у игри...

Подели на овим сајтовима

On 17. 7. 2015. at 21:44, 'horatio рече

Модерна варијанта Декартовог аргумента је Патнамов аргумент о злим неуронаучницима и мозговима у посуди....

Ja bi' radije da budem Bolcmanov mozak. Dosadno kad si u posudi...

fry.jpg

link

:)))

Подели на овим сајтовима

On 17. 7. 2015. at 21:44, horatio рече

Модерна варијанта Декартовог аргумента је Патнамов аргумент о злим неуронаучницима и мозговима у посуди....но, ја се питам нешто друго-како могу знати да сам ја који сумњам/мислим особа а не машина/рачунар, на пример?!

Наравно, само интерналистички аргументи су у игри...

Вештачка интелигенција ће моћи да сумња/мисли али никад неће моћи да воли.

Подели на овим сајтовима

On 17. 7. 2015. at 21:29, horatio рече

Одговори, или нова питања, се често крију у научно-фантастичним филмовима...

:good2: :good2: :good2:

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...