Jump to content

(АУДИО) Предавање епископа проф. др Иринеја (Буловића) о светом старцу Порфирију Кавсокаливиту

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

sveti-starac-porfirije.jpg

У организацији Студентског парламента, на Православном богословском факултету предавање на тему "Свети Старац Порфирије Кавсокаливит" одржао је проф. др Иринеј (Буловић), епископ бачки.

2904-01.jpg

2904-02.jpg

2904-04.jpg

Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!
Подели на овим сајтовима

Ово је јако занимљиво, и дискутабилно, што је изјавио епископ бачки Иринеј. Ако еп.Иринеј мисли да можемо доћи до јединства са Католичком Црквом, по ком принципу ће се решити проблем примата ако стоји до тога што је овде изјавио?

,,Црква има своје, поред христолошког и пневматолошко утемељење, и тријадолошко у коначној анализи. (...) Наравно ми не можемо изједначити све што постоји у животу и искуству Цркве у историји, у икономији овде на земљи, у времену, са вечним животом Свете Тројице. Али Црква је између осталога и икона Свете Тројице. Наравно, из тога не могу се изводити претерани закључци, у том смислу да све што постоји у овоземаљским структурама црквеног живота да треба да пронађемо у Светој Тројици, па између осталога и примат - првенство. То не мислим да је исправно размишљање. Лично ја не мислим.''

Епископ Иринеј бачки, 29. април 2015.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Првенство у љубави је једино оствариво као икона Свете Тројице где је први Отац. Сви говоримо о љубави. Ако будемо тражили првенство у љубави без уподобљавања светотројичном животу, мислим да нас такав пут нигде неће одвести.

Католици сматрају папу као изображење улоге и личности апостола Петра. Међутим, принцип првенства не треба се заснивати на томе - на личности апостола Петра - него на личности Бога Оца.

Већег првенства, часнијег првенства, од тога не може бити. То није пресликавање земаљског искуства Цркве на живот Свете Тројице, него то треба бити узимање и сливање светотројичне саборности Божије на Цркву.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...