Volim_Sina_Bozjeg Написано Мај 21, 2015 Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 Pisao sam ovde na par tema već - doduše izokola, dvosmisleno i bojažljivo - Crkva sve više postaje (ili odavno to već jeste?) mesto i znak odsustva. Za čoveka današnjice verovatno nigde toliko Bog ne odsustvuje kao u Crkvi za Slabo poznajem Crkvenu istoriju, procitao sam samo jednu knjigu sa BF, koja se zove Istorija Crkve i sluzi za polaganje tog predmeta. (izmedju ostalog) Sad me zanima sta se promenilo u Hristovoj Crkvi? Da li se promenio Hristos ili ljudi? Nema nas dvoje troje barem skupljenih u Crkvi? Gde da se denemo dvoje ili troje ako ne u Crkvi? Ili da ne Zajednicarimo? Koji prostor zajednice u Hristu je bolji od Crkve, da bi Hristos nastavio "kontinuitet" sabranja i zajednicarenja imena Hrista radi? Ne moze se reci za Crkvu, da je delo svestenika, jer onda bolje da u nju ne ulazimo. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 21, 2015 Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 Ма шта ме брига како се понаша. Боли ме уво бре, нека вози васионски брод, нека има вилу на Азурној обали од 1000 квадрата, нека има жена ко Соломон, не интересује ме бре. Не дам му пребијеног динара за тако нешто. Не само да му не дам ја лично, него има да идем од човека до човека и директно подбадам људе да не дају паре. Е, ал кад би реко ајде људи да се сакупимо и да се организујемо и помогнемо овде по парохији са тим парама што нисмо дали цркви, има сиротиње, знате и сами, сви би се бре стисли не би дали цвоњка. А цркви би дали. А дали би јер од оног горе очекују силу која ће да им помогне, ал само њима, директно. Јер наши људи не верују у Бога и Богу, већ у вишу силу која ће да им донесе корист. И по томе, по том свом смрдљивом самољубивом лицемерју ништа, ни за јоту, се не разликујемо од тог владике или попа. Добро земо, зашто се љутиш!? Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 21, 2015 Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 Зато што се лопта пребације у туђе двориште и тиме чини медвеђа услуга и замагљује истина. А истина је да није проблем у клиру, он је такав какав је, одувек је било тако, и биће тако, већ у људима, и у и ван цркве. Ал нећемо то себи да признамо. И онда сва своја незадовољства и унутрашњи распад пројектујемо на друге. Добро. И? Шта да радимо? Да мењамо народ? Попове? Владике? Ил` себе? Сложићемо се да је потоње најлакше и тако треба! Али, онда немој прести тај штоф, којим се нећемо бавити ти и ја, и НеЗнамНиЈаКо, него-не преди штофа да се не бави би Блиц (или Бљуц како ти кажеш), нити неки таблоиди... А, ако те је "Политика" до`итила, то мора да значи само једно, а то су две ствари-или је посреди "удруживање проту Цркве" (на најбољим традицијама послератног листа и његових извршилаца), или заиста нешто не ваља "у држави Данској"... Mилена КШ је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Мај 21, 2015 Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 Ovo je totalna stereotipna pobožnjačka klasika: na jednoj strani je hedonistički, demonizovani i sebični svet, a na drugoj sam ja dobri hrišćanin koji sve to prezire i jedino traži blagodat i duhovnost i Boga u svojoj mirnoj savesti. Svet je ogrezao u mržnji, ja sam potopljen u bogotraženju, svet je zlo, ja sam dobar, niko ne traži Boga osim evo mene i moje grupice istomišljenika, itd, itd. Zapravo, u korenu svake želje (bila ona želja orgijasta i hedoniste ili želja svetitelja i mistagoga) je želja za spasenjem, želja za nečim drugim od sveta. U krajnoj liniji to je želja za božanstvom, bogovima, Bogom, itd. Svet traži Boga, a problem crkve je što veruje da Boga ima u svom džepu i da sa Njim može manipulisati i deliti Ga prema svojoj potrebi i skolnostima i kome ona hoće i kako hoće. Ali cvrc! Ја сам далеко од било каквог стереотипа, то прво,друго скроз погрешно тумачење и импутирање нечега што ми на памет није пало... Ово што си подебљао црним, ако је то врхунац теолошке мисли данас,тј парафразирање филозофских фраза,онда у Цркву стварно неће нико ући... И за крај,Христа нико неће из Цркве истерати,па ни њу ејџ теолози,Он ју је сам основао,вероватно ће и сам завршити са њом... Дијана. је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Мај 21, 2015 Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 нека има жена ко Соломон Имам само једну и хвала Богу на томе...и то је много. Плутон, Милан Ракић, Човек Жоја and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 21, 2015 Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 Знаш где се крије моје незадовољство. Крије се у томе што видим да се на најогавнији начин, који је недостојан не верника, већ човека како људског бића, у маниру најгорих сеоских алапача и сокачара (исто важи и за мушкарце) зинуло у клир па се само гледа ко шта ради, ко шта једе, ко шта пије, ко шта вози и остало. При томе, све пуца од зависти и гнева и свима је дупе зинуло само за паре. А док се то тако ради дотле поред нас самих стоји онај мученик из Витезде, кука и јауче. Јел нам сметају владике и попови? Одлично, преполовимо, ма шта пола, утрећинимо оно што дајемо попи и лепо дамо ономе коме требе, директно из руке, ми сами. Без посредника, нема делегирања овлашћења. Ево ти попе 200 дин. ово остало 'ћу да дам Милу Џуџи. Него знаш шта је проблем Јанко. Проблем је што се нема херца. Пише се и прича, оговара, сикће и палаца језиком на најогавнији начин ал се зато пред попом ћути и смерно сагиње глава. Е то лицемерје је најгоре. Ћути се јер се сутра може указати прилика за неки положај у цркви, можда могу да аванзујем па да будем близу таквих привилегија, зато ћу да пљујем са стране ал кад треба ја ћу из страха и да ћутим и будем послушан. Значи, немојте давати паре попу, не дајите паре цркви, дајте их директно ономе коме треба, а са попом све у брк, ја са тим немам никакав проблем. Скините са себе ту грижу савести. Олакшајте себи. Урадите било шта, само немојте оправдање за своје нечињење тражити и пребацивати на владике јер је то најгора врста самооправдавања. То је типичан световњачки трип у Срба коме су сви други криви. Америка је крива, Русија, ЕУ, држава је крива, влада, општина, месна заједница, комшија, сви су други криви. Јако је тужно то што се цела прича око цркве своди на социјалу и каритативну делатнот. То значи да као људи (о вери да не говорим) на нивоу свести нисмо мрднули од Адама коме само треба да се наједе и легне са Евом, и да нас је дух времена толико снажно завитлао да ћемо тако треснутио одземљу кад олуја буде стала да нећемо знати ди се налазимо. Брате мој, падне ли ти на памет да има браће који су поступили по Христовој "Нисам дошао да укинем него да испуним", па су прво испунили и онда имају слободу да захтевају од других да испуне своје? То што говориш је ок за монаха, не и за породичног човека. Конкретно, ја немам проблема са ценовником и увек дајем колико имам, могу и осећам да треба. Тако је (сигуран сам) и са Николом, Лепим, Виктором, Миланом... И онда, ако напишемо критику онога чега смо сведоци нама "импутираш" завист и гнев алапача и сокачара? Опрости, али добро си омашио адресу. Не контам једну ствар. Тражи се од теолога да причају простим језиком да сви разумеју, али да не указују на грех у свим аспектима. Опростите, али прича мора бити свеобухватна и осветлити обе стране медаље... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Мај 21, 2015 Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 Не контам једну ствар. Тражи се од теолога да причају простим језиком да сви разумеју, али да не указују на грех у свим аспектима. Опростите, али прича мора бити свеобухватна и осветлити обе стране медаље.. Da, ali meni je licno zasmetala nepreciznost, jer umesto kritike onome koji je unutar Crkve, ovde se kritikuje Crkva. Velika je to razlika, prevelika, da bi je i sam autor prevideo..... Mилена КШ and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Мај 21, 2015 Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 Viktor Ljvovic, on 20 May 2015 - 22:55, каже: Teologija je danas potpuno nebitna. Svet trazi Boga, a ne rec o Bogu. Hriscani su uzasni tako da svet vise ne moze da nadje Boga u Crkvi. Istina! S tim što mislim da gotovo nikada nije ni bila bitna u meri da se puk (čan ni verski puk) zanima za nju. Teologija je uvek bila i jeste stvar posvećenika. I onih koji teologiju imaju za hobi, ne za karijeru. Ali dobro. Pisao sam ovde na par tema već - doduše izokola, dvosmisleno i bojažljivo - Crkva sve više postaje (ili odavno to već jeste?) mesto i znak odsustva. Za čoveka današnjice verovatno nigde toliko Bog ne odsustvuje kao u Crkvi. da pomenem Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 21, 2015 Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 Da, ali meni je licno zasmetala nepreciznost, jer umesto kritike onome koji je unutar Crkve, ovde se kritikuje Crkva. Velika je to razlika, prevelika, da bi je i sam autor prevideo..... Па ако говоримо о негативним појавама у Цркви, нпр поповима-среброљупцима, не говоримо о СВИМ поповима. Или владикама. Јесам ли давао уопштену оцену? Рекао сам шта би уопштено било добро за једне и друге да чине, то што неки од њих већ тако чине - то их не издваја, напротив, потврђују причу. "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 21, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 Ово што си подебљао црним, ако је то врхунац теолошке мисли данас,тј парафразирање филозофских фраза,онда у Цркву стварно неће нико ући... Pa lepo je rekao Viktor, u crkvu ljudi ne ulaze ne zbog teologije (to nikoga više opšte ne zanima) već zbog ogavnih hrišćana. Nikada ni jedna - makar kakva, čak i najgora - teologija neće biti uzrok nečijeg bezbozništva, ali ogavni hrišćani hoće. Kao što reče Pavle: Jer se zbog vas huli na ime Božije među neznaboščima (nije rekao zbog vaše teologje, nego zbog vas). Inače nije filozofska fraza, već parafraza Dionisija Areopagita, hrišćanskog svetitelja. Ok je što si lupio, nema veze. Ја сам далеко од било каквог стереотипа, то прво,друго скроз погрешно тумачење и импутирање нечега што ми на памет није пало... Vrdaš Zokili ... w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 21, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 А што нас "огавни хришћани" нису обезбожили? Mislio sam i o tome; pa možda je odgovor u ovome: ti ogavni hrišćani smo upravo mi sami (bez ljutnje i generalizacije, ima izuzetaka). A poprilično smo i bezbožni, s obzirom da verujemo u Boga ali živimo kao da On ne postoji. To sam jednom nazvao pravoslavni ateizam feeble, Човек Жоја and Gordana . је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Мај 21, 2015 Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 Каже ми друг - јеси приметио да су на поукама сви теолози осим Нишизаве социопате? Ne pronalazim se Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Мај 21, 2015 Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 Ништа то не ваља, да сам ЈА владика, други бих лист окренула... Е, појмови као што су социопата, психопата, депресија и слично имају своју прецизну тежину. Пре него што их употребимо треба да знамо тачно шта означавају, а не отприлике. А залепити етикету на човека, онако отфрље, па макар то био и поп, је озбиљна ствар, и према попу и према појму, јер обезвређује и човека и појам. А пљувачи никако да схвате да се не лети пљувачком. Ко тебе новинарском дијагнозом, ти њега.... https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Мај 21, 2015 Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 Мислим да је Лепи мислио баш на литургијске људе,кад каже да су огавни хришћани, мада се ја са тим не слажем... Лепи? "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Мај 21, 2015 Пријави Подели Написано Мај 21, 2015 Ко тебе новинарском дијагнозом, ти њега.... ladnom bozom. Mилена КШ, Лазар Нешић and Gordana . је реаговао/ла на ово 3 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука