Jump to content

Kako savladati engleski?

Препоручена порука

Moja mana je nesto drugacija - mnogo bolje poznajem "strucni", "akademski" engleski od svakodnevnog. Valjda zbog toga sto je strucna literatura ono sto najcesce citam na engleskom. Al' kad su u pitanju neke "svakodnevne" reci i fraze tu mogu da se pogubim, iako mi nije neki problem da pisem/pricam. Imao sam priliku da pricam s nekim ljudima i kapiram da je uglavnom stvar da se opustis i, sto rece Genius, da ne pokusavas da glumis Britanca (iako je, barem za mene licno, britanski akcenat tako sexy :p). Ranije sam imao obicaj da neke stvari belezim na papir, al' nikad ne ucim napamet nego ih prelistam kad se zapitam kako se nesto tacno kaze. Ponekad i pricam sam sa sobom i skapiram da sto sam opusteniji bolje mi ide. Zato se ljudi najcesce pogube kad treba da pricaju sa nekim. Uglavnom, mislim da je najbolje za ucenje jezika, a bogme i svega ostalog, da bude sa sto manje formalnosti i svega slicnog. Ok, knjige su tu za gramatiku i slicno, al' sve ostalo je zivot. Mozda mozes da pokusas da pises mini "sastave" na engleskom, na razne teme (tipa, koja kola volis). Tom prilikom koristis slobodno recnik i sve sto ti treba ako nesto ne znas. Tako bi razvio neku pricu u glavi, prosiriio bi vokabular, i posle kad s nekim budes pricao neces imati problema da govoris o tome. To je nesto sto planiram da primenim za sebe, cisto da vidim kako ide.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Interesuju me vasa misljenja o tome kako najbolje savladati engleski. 

Ja imam problem sa pricenjem i pisanjem, tu ne bih znao da se snadjem jer nisam ni sa kim puno ulazio u takvu vrstu komunikacije. Sa strancima sam se na ulici susreta mozda 4-5 puta i to je bilo nesto kratko i smotano. 

E sad engleski mogu citati, sa tim nemam nikakvih problema, slusati tu i tamo to zavisi od onog ko prica. Ako neku rec ne znam, nadjem na guglu i to je to. 

Medjutim, ja da sa nekim pricam i dopisujem se to je vec malo teze. Ne kazem da sam duduk i ne znam da beknem, ali se slabo snalazim. 

Tako da me interesuju vasa iskustva sa tim, kako ste vi savladali, a da nije preko skole posto sumnjam da je neko tu engleski naucio :D Mozda gresim ali ja nesto ne verujem puno u nase obrazovanije. Dakle, da li bi to bili neki kursevi da dajem pare, ili neki tutoraijali na netu ili da udjem nekako u komunikaciju sa strancima ili da se ozenim engleskinjom. 

Zahvaljujem unapred. 

Pazi sajt, k'o stvoren za tebe i sve one koji zele usavrsiti engleski http://www.newsinlevels.com/

Uzivaj :)

Подели на овим сајтовима

Ono što su meni preporučivali od malena (nećeš verovati u školi), a dobra je stvar jeste da prepisujem, tada lekcije iz engleskog, a ti svakako engleske tekstove. Tako učiš nekoliko stvari: da pravilno pišeš, upotrebu glagola u pravilnom vremenu i sklop engleske rečenice. Bitno je i, ako imaš mogućnosti, rešavanje testova kroz koje sve ovo prethodno utvrđuješ. 

E sada, što se tiče priče sa drugima, važno je i da slušaš kako ljudi pravilno izgovaraju reči i rečenice (ne da bi se pravio Englez, nego da bi što pravilnije i razgovetnije izgovarao, ali i da bi pokušavao da uočiš sve moguće primene jedne određene reči ili fraze). Uvek shvataj smisao rečenica i celokupnog razgovora, što je mnogo bitnije nego značenje reči, ono će doći vremenom. 

Opet, dok sam ja učila engleski u osnovnoj školi, na TV-u su išle emisije za učenje engleskog, koje su meni dosta pomagale. (Možda da nađeš jako dobru seriju "Follow me" BBC-ja, koja je jako zanimljiva i svakako nije dosadna. Na žalost samo su je Rusi izbacili na Yutube.) Bitno je i čitanje tekstova na engleskom jeziku iz istog razloga zbog koga i prepisuješ. Ako odlučiš da pratiš ove emisije koje sam ti preporučila, ponavljanje onoga što se izgovori je isto tako bitno, jer učiš reči, njihovu upotrebu u razgovoru i u različitim situacijama.  

Tek na kraju dolazi komunikacija, ali kada do nje dođeš, onda je važno da tražiš što više načina da razgovaraš i vežbaš . E da, važno je isto tako da kroz sve ovo što radiš shvataš logiku engleskog jezika, jer ona nije nikako ista kao i logika srpskog u građenju rečenica i fraza. 

Ja sam našla "Follow me" na ovoj adresi na yutubu: 

https://www.youtube.com/watch?v=y7Vj2JlQnRo&list=PLZLDGG5xCVjNWiIN7IRnlYHgv4WaWLpiV

i to 17 epizoda, a ja sam obožavala ovu seriju kada sam bila mala.

Подели на овим сајтовима

Лако. Престанеш да га се плашиш. Енглески је толико лак да га и глупи американци савладају и то у раном узрасту.

Подели на овим сајтовима

Jednom pustim ja iz čiste dosade da gledam efekte i primetim nešto čudno: da ih razumem šta govore. Ono, potpuno, kao na srpskom da pričaju. Stvarno je jeziv osećaj bio na trenutak

С друге стране, пола "Љовисне" и проговорио сам шпански.

Ljudi, nije vam to normalno.

@Геније Ја сам исто растао на програмима на енглеском сваке врсте. Одгледао стотине и стотине ствари. И никада ми апсолутно ништа од енглеског није остало у глави. Потпуно исто сам разумео Гранзорта на јапанском и Cartoon Network.

U skoli sam biflao gramatiku, s mukom je ulazilo u glavu i dok me igrice nisu naterale na koriscenje englesko-srpskog recnika (jer mi skolski tekstovi nisu bili zanimljivi, po difoltu) to je islo spooorooo. Tek kasnije sam mogao da mecem engleske titlove i englesko-engleski recnik da koristim. Ukratko, kad sam ucio jezik, to je islo sporo, kada sam jezik korisito za zanimljivosti (fokus nije na jeziku nego na onome sto me interesuje), onda sam jezik usvajao mnooogooo brze.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Mrzi me sad sve da čitam ali ja sam engleski naučio dok sam gledao crtaće na Cartoon Network. A usavršio sam ga na intenretu, pogotovu redditu, ono ako bilo šta napišeš pogrešno 15 ljudi nakon tiga ima da te ispravi. A što se tiče pričanja tu sam realno slab, ono znam da se sporazumem i da pričam ovako sa ljudima kad igramo Lol zajedno.

Подели на овим сајтовима

Mrzi me sad sve da čitam ali ja sam engleski naučio dok sam gledao crtaće na Cartoon Network. A usavršio sam ga na intenretu, pogotovu redditu, ono ako bilo šta napišeš pogrešno 15 ljudi nakon tiga ima da te ispravi. A što se tiče pričanja tu sam realno slab, ono znam da se sporazumem i da pričam ovako sa ljudima kad igramo Lol zajedno.

http://counterstrike.wikia.com/wiki/Radio

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Engleski mi je tako smor jezik, brzo ga zaboravim, brzo ga se i prisetim. Gramatika ti je obicna matematika, samo slazes x+y+z. Nepravilni glagoli mogu da budu i zanimljivi jer su "nesto novo" u tim dosadnim konstrukcijama.

P.S. gledaj dokumentarce, tu je sve pravilno, dok sam ucila eng. i slusala rep - to je bio haos, nidje veze. :D

Al', sto rece Juan, spanski je madre, yo no puedo eskribir, pero lo kijero muco. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Ne bre to skype, ono pa moraš po neki put da prozboriš po nešto sa strane. Ono znam da pričam, razumem sve. Smo što mi je akcenat loš, ono kontam kad pričam da to zvuči baš loše, ali umem da pišem. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Престанеш да га се плашиш.

Ni ne plasim ga se lol. 

fokus nije na jeziku nego na onome sto me interesuje

Dobro, to ima veze sa celokupnim ucenjem. Poenta je da ucis s ljubavlju, tako da to ostavi neki emotivni utisak na tebe pa se bolje pamti kao prvi poljubac i tome slicno. Zato si lakse naucio uz ono sto te interesuje, iako se nisi fokusirao na ucenje nego na zanimaciju, ali ti uslo u glavu, jer prema tome gajis neke emocije, dopada ti se, a ne uz smaranje na casu. 

Tako ga ni ja nisam naucio na casu jer ne vredi, smara. Mozes da silis, ali samo mucis sebe. A mozes i da promenis stavove, pa da zavolis i to smaranje na casu pa da nemas problema, ali tad si bukvalno Bog :D Tome mi hriscani i tezimo, da volimo stvari oko sebe koliko god nas smaraju, nerviraju, mrzimo ih i slicno. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...