Jump to content

Тзв. ЕРП у егзилу прекида "литургијско и административно општење" са СПЦ и осталим помесним Црквама

Оцени ову тему

Препоручена порука

"У пракси наше Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске у егзилу, у новонасталим несрећним околностима у Српској православној цркви, прекид литургијског и административног општења, сходно поменутом 15. канону Прводругог цариградског сабора, усмерен је на патријарха Иринеја и на све епископе који, остајући му у послушању прећутно или активно подржавају његово јеретичко исповедање вере и чињење у складу са том јереси."....

"Дакле, средњи пут у овој ситуацији би био непомињати патријарха Иринеја и епископе екуменисте, отказивати дакле,литургијски и административни односа са њима, али не сматрати да је због њих неколицине цела Српска православна црква отпала у јерес и изгубила благодат Духа Светога. Следствено томе, није добро одбацивати оне који због мањкавости црквености, упућености и свести о опасности од јереси која нагриза Српску православну цркву, због недостатка ревности у давању отпора истој, одлазе у званичне храмове Српске православне цркве. Овакве чланове Цркве потребно је, са расуђивањем, уз сазнање разлога због којих одлазе, упућивати, отварати им видике вере и подизати ниво православне свести о потреби отворене борбе и супротстављања пастирима који мењају веру и предање. То чинити искључиво аргументованом речју, побож- ним примером и молитвама за њих. Сва друга средства нису својствена истинским православним ревнитељима за веру, већ острашћеним гневљивцима који дају одушка својој слабости срџбе и гнева под изговором ревности за очување вере."...

"Наравно, ми клирици не можемо молитвено општити са члановима Српске православне цркве (и осталих помесних цркава захваћених екуменизмом) који су из редова клира, јер је њима „више дато" те се више од њих и очекује, тј. од њих очекујемо поменуто прекидање литургијског и административног општења са патријархом Иринејем и осталим екуменистички опредељеним епископима, сходно 15. канону Прводругог цариградског сабора, све дотле док се због јереси не покају и од ње не одступе."...

http://www.eparhija-prizren.org/component/content/article/1348-arh-maxim-bogoslovsko-obrazlozenje.html

Подели на овим сајтовима

Да ли се овај текст: "Богословско образложење", може сматрати Уставом, Оснивачким актом, ове "верске" заједнице?

Подели на овим сајтовима

Ништа необично, дало се очекивати.

Чланство почело да се осипа и да не види даљи смисао свега, па су морали да заоштре ситуацију, да би им понудили нешто ново и невиђено, јер оно главно не могу да им понуде.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ништа необично, дало се очекивати.

Чланство почело да се осипа и да не види даљи смисао свега, па су морали да заоштре ситуацију, да би им понудили нешто ново и невиђено, јер оно главно не могу да им понуде.

По мојим сазнањима са терена је обрнуто. Изградили су доста храмова, чланство се увећава, и вероватно су увидели потребу да донесу неки акт. Бројне трибине организују где шире своја учења. Имају веома активну мисију, пошто шаљу своје људе (мирјане) по храмовима СПЦ где лове душе за своје стадо.

Никако се ова "верска" заједница не сме подценити, и њен разграђујући утицај на Цркву.

Подели на овим сајтовима

По мојим сазнањима са терена је обрнуто. Изградили су доста храмова, чланство се увећава, и вероватно су увидели потребу да донесу неки акт. Бројне трибине организују где шире своја учења. Имају веома активну мисију, пошто шаљу своје људе (мирјане) по храмовима СПЦ где лове душе за своје стадо.

Никако се ова "верска" заједница не сме подценити, и њен разграђујући утицај на Цркву.

По мојим сазнањима са терена, увелико су посвађани међу собом, влада непријатна атмосфера, и сви само чекају да Артемије умре, па да крене борба за превласт, а чланство не да стагнира, него се осипа јер и они који су им у почетку били привржени контају где су дошли. Нешто се од монаштва такође вратило, мада мали број, али опет се вратило у СПЦ.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

По мојим сазнањима са терена, увелико су посвађани међу собом, влада непријатна атмосфера, и сви само чекају да Артемије умре, па да крене борба за превласт, а чланство не да стагнира, него се осипа јер и они који су им у почетку били привржени контају где су дошли. Нешто се од монаштва такође вратило, мада мали број, али опет се вратило у СПЦ.

Познајем бар 10-ак бивших артемијеваца који су побегли од лудака главом без обзира.

Подели на овим сајтовима

и сви само чекају да Артемије умре

Ja se inace pitam sta ce se desiti sa njima kad Artemije umre. Nece imati ko da proizvodi svestenike i monahe, jer nemaju episkopa tako da od toga nece ostati nista. Osim ako se u medjuvremenu ne udruzi sa nekim raskolnickim episkopima pa proizvedu jos nekog.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ja se inace pitam sta ce se desiti sa njima kad Artemije umre. Nece imati ko da proizvodi svestenike i monahe, jer nemaju episkopa tako da od toga nece ostati nista. Osim ako se u medjuvremenu ne udruzi sa nekim raskolnickim episkopima pa proizvedu jos nekog.

Верујем да се Максим овим текстом препоручује за њиховог владику.

Подели на овим сајтовима

Попови само праве проблеме!

Још у време почетка раскола сам покушавао да укажем на то погубно свађалачко понашање нашијех попова, ал џаба.

Уместо да ме разумеју окачили су ми етикету.

После тога сам изгубио веру у попове и наду да они ишта добро могу да учине за овај народ.

Свако је теро мак на конац и сад смо ту где смо.

Мислим да је у цркви превише пажње дато поповима.

Црква нису попови него Христос и верни заветни народ. Том сабору попови су предстојатељи. Ал изгледа су попови заборавили зашто су ту. 

Наравно да свако време има своја искушења но не треба давати простора инфантилним поповима да решење за искушења налазе у екстремизму било којег правца, ни овим екомунистима ни тијем ревнитељима(истински/традиционално/древно/националним).

Али то је бољка целог овог народа и у цркви у и политици.

Подели на овим сајтовима

Ali nema ko da ga rukopolozi, koliko znam ne moze samo jedan episkop. Mora da nadju jos nekog.

Изгласаће га верна чада ко Карађорђа. 

Пусти те формалности кад је Бог у опасности, а само га они бране!

Подели на овим сајтовима

Изгласаће га верна чада ко Карађорђа. 

Пусти те формалности кад је Бог у опасности, а само га они бране!

Eh, pa ako iko brani kanone onda oni brane - nece valjda sebi skociti u stomak tako lako?

Подели на овим сајтовима

Cini mi se da prenebegavas cinjenicu da su i mnogi iz SPC-a otisli tamo u skorije vreme. Vidim da otac Pantelejmon je kacio slike na fejsu sa proslave Vaskrsa Gospodnjeg sa episkopom Artemijem,isto tako jos neki manje "poznatiji" su otisli na tu stranu. Hocu da kazem da se ide u dva smera po tom pitanju.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...