Jump to content

Verujete li u povratak Kosova i Metohije Srbiji?

Оцени ову тему

Cico

Препоручена порука

Mozda u nekoj buducnosti ako dodje do neke promene u svetu u smislu rata i slicno, pa sile budu prekrajale granice Balkana.

Sto se tice same teritorije, i Srbiju ne mozemk da ispunimo kako treba, sve nas je manje. Nije Kosovo Sibir pa da moze i treba da stoji pusto... Srba tamo vise nema.

Подели на овим сајтовима

Косово је Србија! Било и биће!

Док је Срба и Србадије ( на Косову )*

Подели на овим сајтовима

Док је Срба и Србадије ( на Косову )*

Док нас је уопште.

Не знаш ти шта је Стари Косовски завет.... џабе да се убеђујемо. Биће и Новог, даће Бог.

Подели на овим сајтовима

Повратак КиМ у оквире Србије, у пуном смислу те речи (да српске власти имају ефективну контролу на целој територији КиМ) није нимало реалан у предвидљивој будућности. Добро би било да макар имамо културну, хуманитарну и правну иницијативу према КиМ и подршку Србима доле. Одговор на друго питање је да, сами смо највише криви за све што нам се десило, у смислу наше политичке структуре су највише криве.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је сада најреалније извести неку врсту поделе Косова и Метохије, што би значило да општине са већинским српским становиништвом буду повезане Србијом али и екстериторијалност за цркве, манастире  и националне споменике. Ако ништа друго подела би осигурала присуство Србије на КиМ макар и на тој малој територији. Наравно, ово решење је  тренутно болно и неприхватљиво како за Србе, тако и за Албанце, али је најреалније и најкомпромисније. Бојим се да је све друго или трули компромис или нека од варијанти етничких чишћења.

Подели на овим сајтовима

Има угља мож се прави струја наредних 100 година

Ко га шиша, правићемо струју еколошким и обновљивим путем  :D У наредних 100 година бићемо сви под водом или ледом или песком. 

Подели на овим сајтовима

U kom smislu? Albanci su se jos za vreme Tita bunili i hteli republiku.  

Српски комунисти нису урадили ништа, ни на самом КиМ, ни иначе, да утичу на политику према Србији... 

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Српски комунисти нису урадили ништа, ни на самом КиМ, ни иначе, да утичу на политику према Србији... 

Pitanje je koliko su hteli a i koliko su mogli nesto vise da urade? Bojim se da bi ih cekalo smaknuce ili Goli Otok da su nesto vise pokusali.

Подели на овим сајтовима

Ко зна да ли су нешто и могли да ураде. Како је социјализам бледео, тако се појављивао национализам свуда по Југи. На неки начин неизбежно је било цепање, а ово са Косовом је само закаснило десетак година. Е сад, могли су у Југи дати Албанцима нека већа права или касније Србија, као Бугари што су Турцима ако се не варам па се они не буне. Мада и да су добили таква права, Албанци би их вероватно искористили за брже стицање независности. 

Подели на овим сајтовима

Pitanje je koliko su hteli a i koliko su mogli nesto vise da urade? 

Из оно историје што знам, чини ми се да су партијски кадрови свих других република били много више заинтересовани за националне интересе него за југословенство. Словенци никад нису били пресрећни што су уопште завршили у ЈУ, Хрвати су имали Маспок, док су српски комунисти били превише "либерални", Македонци су били за цепање веза са Србијом итд, једино за муслиманско руководство немам никакву представу... У крајњој линији само прикључивање Срба покрету чија је основна теза била да су Срби хегемонисти које треба ограничити је грешка. А имали смо много утицајних комуниста- Крцун, Ђилас (тада у некој фази црногорства, исто занимљиво само по себи), Велебит, Ранковић, Темпо итд. Сви они су на неки начин формирали политику КПЈ, не само Тито.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...