Jump to content

Православље и осећај кривице

Препоручена порука

Mislim da osećanje krivice uznemiruje u najvećoj meri onaj duh koji ne ume da oprosti... i da nešto odpustili od sebe... Ako smo se iskreno pokajali... Gospod nam je oprostio... pa samim tim ne trebamo biti gordi prema sebi.. Dakle oprostimo i nama samima kad je Gospod to već učinio. Sledimo njegov primer i oprostimo sami sebi... jer ako ne možemo sebi oprostiti... kako ćemo drugome?

E...sad... postoji nešto u vezi sa istom temom što smatram za podvig... a to je "preuzeti krivicu" u svojim nemirnim situacijama sa drugima i time staviti tačku na njih... Koliko god da je težak taj korak... onako smerno i sa voljom ga napraviti... ishod njega je mir i blagostanje... za okolinu... a i za sobstvenu dušu...

Подели на овим сајтовима

Sto se tice osecaja krivice meni je merodavno ono ako se sama ja osecam krivom sto sam " ogresila dusu o nekoga" ako sam lose postupila, uvredila i povredila nekog i rekla, ili ucinila nesto sa namerom da drugoga povredim ili " bocnem". A zdravije, od te svesti,

da si drugoga povredio i pokajao se za to, sa zeljom da ispravis ucinjeno i zatrazis oprostaj - nema.

Ona krivica koja je u psihologiji okarakterisana kao nezdrava je osecaj krivice za nesto sto nismo doprineli ni trunku. Recimo, mene moze sad bilo ko da krivi za ovo ili ono, a ja sa tim nemam nikakve veze. Nije mi namera srca bila da uvredim, povredim ili bilo sta drugo.

Postoje ljudi kojima su drugi vecito krivi za sve i sva. To je nezdrava krivica. Mene pojedini krive i za globalno otopljavanje, skoro...a ja zaista recikliram, trudim se da ne busim Ozonski omotac, vodim racuna o nasoj planeti, kad god mogu idem pesice da ne stvaram izduvne gasove a i volim da setam....tako da....ta teorija Ti si kriv(a) kod mene ne pije vodu.

A i ne vredja me to, niti im zameram....

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...