Зосима Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Не знам,искрен да будем,што више смарате о либерализму,а намећете га у свакој могућој прилици ,све ми се више гади, мени ту нешто не штима, чак и ликови ових "хуманитарца" су ми одвратни... Друго,мислим да ова врста "милостиње" у својој основи нема везе са хришћанским поимањем истог,како неко жели то да представи. И само једна молба,престани те да ми импутирате некакву злобу, што као неко зарађује ,а мени је као криво...мисим ја сам од тога далеко милион светлосних година,имам ја других својих мана,али завист је стварно ван те приче... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Па не испуњава јер је целом свету 10 година пре потенцијалне милостиње разнео вест да има намеру да то и уради. Његова левица ће 10 година знати шта десница има намеру да уради. То уопште није дословно испуњење Христових заповести. Напротив. "Заиста, заиста вам кажем..." "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Рођен је око 1800. године у селу Колари надомак Смедерева, по коме је и добио надимак Коларац, а умро је 6. октобра 1878. у Београду. Отац Милосав био је абаџија, а мајка се звала Јованка. Као дете је рањен у Првом устанку. По његовој пропасти, Илијина породица пребегла је преко Дунава, али се Илија брзо нашао у Београду, са 30 пара. Радио је као трговачки момак за друге трговце, а 1827. године оженио се ћерком једног од њих Милутина Радовановића,[1] Синђелијом Радовановић, рођеном 1809. године. Отворио је сопствену радњу, болту. Недуго затим, преселио се у Панчево, због страха од књаза Милоша. Тамо је развио велику трговину и са Србијом и унутар Аустроугарске, првенствено са храном, али и са стоком, и веома се обогатио. Синђелија, коју је врло волео, умрла је 1855. године и сахрањена у Београду, где се и сам Илија Коларац преселио следеће године. Ту се бавио трговином сољу и шалитром, а улагао је и у руднике. Дуго је помагао ствараоце укњижевности, а 1861. је основао Књижевни фонд Илије Милосављевића Коларца уз помоћ Косте Цукића. До Првог светског рата фонд је издао 120 књига. Коларчев гроб у Алеји великана на београдском Новом гробљу Крајем 1877. године замало је страдао. Влада га је оптужила за велеиздају због наводног учешћа у Тополској буни, заједно са Јевремом Марковићем и Аћимом Чумићем, а преки војни суд осудио на тамницу. Кнез Милан га је убрзо помиловао, али је затвор нарушио Коларчево здравље и убрзо је умро. Тестаментом је оставио своје имање (око милион тадашњих динара) фонду за стварање београдског универзитета, што је била велика Коларчева жеља, и фонду за помагање књижевности. По смрти Коларца, две синовице, жене Велизара Карапешића и професора Димитрија Нешића, повеле су судски спор за обарање тестамента, подржане од тадашњих власти. Тек је Касациони суд оснажио Коларчев тестамент.[2] Драгиња Петровић, потраживала је из заоставштине накит своје сестре, Коларчеве жене.[3] Спада у велике задужбинаре Србије. Његова најпознатија задужбина је Коларчев универзитет. Izvor Млађони, Deja Vu, Плутон and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Па не испуњава јер је целом свету 10 година пре потенцијалне милостиње разнео вест да има намеру да то и уради. Његова левица ће 10 година знати шта десница има намеру да уради. То уопште није дословно испуњење Христових заповести. Напротив. Много је хришћанскије, ал нико о томе на теми ни "А" да каже, је то што су годинама неки људи радили и раде у компанији чиме им је омогућено да напредују на сваком животном плану. Има ли ичег хришћанскијег од тога. Dobro, to mozda i nije ali sa moralne tacke gledista je skroz u redu. I ja se zalazem za to tajno milosrdje, kad se vec pljuju liberali, recimo Adam Smit je citav zivot donirao u humane svrhe i to tajno, saznalo se valjda tek kad je umro. Mada ako cemo bas: dajte bogatstvo, moze da se daa i javno, ali ajd svejedno. Ne vidim tu problem, osim ako ce lik da izadje i hvali se kako je on human, sto jeste ruzno. Hocu da kazem da takav cin ni na koji nacin nije odvratan. Nekom ce od toga da bude bolje, Huan je to malo detaljnije opisao. Плутон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 И само једна молба,престани те да ми импутирате некакву злобу, што као неко зарађује ,а мени је као криво...мисим ја сам од тога далеко милион светлосних година,имам ја других својих мана,али завист је стварно ван те приче... kako brate da ti ne imputiramo, covek radi, kreativan, produktivan, zaradio, napravio, ulozio i sad pomaze... I ti ga tu opljujes kao da je najgori lopov, koji je ukrao, pljackao, ubijao pa sad glumi humanitarca... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 У дубокој старости од 77 година изабран је за доживотног председника Матице српске. Све своје снаге усмерио је у корист Матице и за општенародно добро. То потврђује чињеница да је смогао снаге да и пред саму смрт долази на седнице и да им председава. Поклонио је своју личну библиотеку Матици српској, тако да је Библиотека Матице српске постала једна од најстаријих и најзначајнијих библиотека код Срба. Своју задужбину „Текелијанум“ Сава је основао у Пешти 1838. године, са циљем да се у њој школују сиромашни и најбољи српски ђаци и студенти из свих крајева где су живели Срби. Задужбина коју је оставио своме народу обезбедила му је трајно и веома истакнуто место у галерији светлих ликова српске прошлости. У позним годинама, Сава Текелија набавља штампарију за Матицу српску, покреће издавање књига, и потпомаже многе подухвате ове културне институције. Пред сам крај живота, целокупну имовину: имање, куће и 150.000 форинти, Текелија завештава Матици српској. Izvor Maslacak_, florenntina and Плутон је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Ne ne ne,kod gosn Vucica je bolji zivot najavljen za 6 meseci od pobede na izborima ( ) ali je bolji zivot ipak ostao za neko bolje vreme npr 2013 godina,medjutim tad to nije doslo iz nekih razloga pa je najavljen bolji zivot za 2014 godinu ali to pre izbora,onda za 2015 posle izbora,a 2015 je glupo reci evo to je to nego je onda najavljeno za 2016,medjutim sad je ipak bolji zivot 2017 valjda valja na neparan broj pre nego na paran.Е, то ти велим. Обећања нам је пун кофер... А неки очекују да се радујемо деценију унапред.Једино сигурно очекујем Парусију, мало мање Русију а за остало ми је остало само - ију... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Исидор Добровић (Шиклош, 16. фебруар 1841 — Дарувар, 31. јул 1914) је био трговац, велепоседник, добротвор и први председник Српског привредног друштва „Привредник“. Биографија[уреди]Отац му је био занатлија, лицитар у Великој Кањижи (Шомођска жупанија). Трговину је изучио у чувеној радњи Васе Марковића у Пакрацу. Као трговац и родољуб схватио је да се животне прилике српског народа не могу поправити без подизања одговарајућег, нарочито привредног кадра. Основао је фонд за подизање српског привредног подмлатка, чија су средства износила око 240.000 круна. Сваке године уплаћивао је Српском привредном друштву Привреднику износ од 2.000 круна. За његовим примером повели су се бројни пријатељи, који су поклањали новац и оснивали донације. Као учесник конференције оснивача Српске банке у Загребу 1894. године, сазване поводом оснивања загребачке српске аутономне школе, предложио је сакупљање новца, а сам је приложио средства у ту сврху. Подстакнут њеним оснивањем, заједно с Крстом Јокановићем, Јоцом Цигановићем и другима подигао је српску школу у Дарувару. У својој континуираној помоћи Привреднику, са супругом Христином, поклонио је две куће и велики број акција Српске банке у Загребу у вредности од око четврт милиона динара. Као један од највећих дародаваца био је члан Патроната Привредникових добротвора.[1] Исидор је умро у 73. години у прогонству, неколико дана када је бан Краљевине Хрватске, Славоније и Далмације издао наредбу по којој се забрањује сваки рад и свака делатност Привредника и по којој су чланови Управе Привредника хапшени и затварани после атентата на Франца Фердинанда и по објављивању рата. Izvor florenntina, Плутон, Deja Vu and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 о либерализму A sta ima lose u tome? Ajd razumem te, i ja sam kao mladji mrzeo liberalizam jer se eto tako pricalo okolo da je to nesto lose, imao sam predrasude. Akvilije ti je onda to lepo napisao uporedjujuci sa Isusovom recenicom ''po rodovima cete ih prepoznati''. Inace, liberalizam nije samo slobodno trziste tj. nije ekonomski liberalizam. Mnogo je sira ta filosofija od slobodnog trziste. To podrazumeva mogucnost (slobodu) da ti mozes da slusas rok i metal, a ne recimo srpske guslare jer je eto to nacionalno obelezje. Zamisli da sad u Srbiji imas neki cisti nacionalizam i da ti neko tamo kaze: E ti, operi tu kosu i osisaj se, pusti brkove, obuci jelek i opanke i da si dosao da slusas gusle. Sta bi ti rekao? Ali liberalizam ne znaci da ti ne mozes da nosis opanske i slusas guslare. To potpuno mozes i toga imas. Velika je predrasuda da je liberalizam neka teska individualisticka filosofija koja zagovare otudjene sebicne pojedince koji samo gledaju kako da zgrnu pare. Ne, liberalizam samo zagovara slobodne pojedince, da tebe i mene niko ne moze naterati da slusamo gusle, Mars na Drinu, Boru Drljacu, tursku muziku, da nosimo dimije, da verujemo samo u Alaha ili samo u Isusa itd. ali se ne protivi tome da se ti i ja sa jos 10.000 ljudi okupimo na nekom koncertu ili da svi mi hriscani mozemo na miru da idemo u crkvu i ispovedamo svoju veru. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 А Сава и Илија су прво десет година раније најавили да ће све своје поклонити. НЕМОЈТЕ ове поштене и добре задужбинаре поредити са Куком бар још 20 година. "По делима њиховим познаћете их." Не по речима. Ово што је Јуан навео су конкретна дела. Ако Гејтса и можемо сврстати у оне које делају овде је тек прича. У најави... За 10-ак година ћу будем добротвор, до тада ћу да се још мало обогатим да бих вам још више дао! Сунце му пољубим, светац у најави. Дедер вамо има ли који да се закунемо да ћемо за 20 година у пустињу да созерцавамо, а ви одма' да почнете да нас зовете "авво" и да нам целивате деснице. Човек Жоја, Плутон and Млађони је реаговао/ла на ово 3 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Е, то ти велим. Обећања нам је пун кофер... А неки очекују да се радујемо деценију унапред. Једино сигурно очекујем Парусију, мало мање Русију а за остало ми је остало само - ију... A kakve veze imaju vucic i kuk? Vucic je politicar bez dana radnog staza... ako u radni staz ne ubrajamo mitinge, gostovanja, pljuvanje, poplacivanje novinara, izmisljanje tekstova itd... sto rade politicari. Kuk sa druge strane je inovatini privrednik i biznismen, koji se trudi da obezbedi najbolji produkt svojim musterijama u zamenu za novac. Vuci pravi i prodaje maglu, kuk pravi i prodaje ono sto musterije zele. Vucic uzima pare kroz poreze, kuk uzima pare tako sto ti ponudi nesto, bez laganja, i ako ti se to nesto svidja za odredjenu cenu, ti mu platis.. Плутон је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Такав систем и јесте одвратан, само што га у овој причи нема. Када неко од ових богатих донира милионе, то није никаква милостиња за сиротињу рају. Ти вероватно замишљаш неког Мишковића, који надмено отвара кесу, а око њега клече и плачу гладни, голи и боси. Напротив, тамо раја може да заради од свог рада и да и сама постаје богатија. Неком се заломи и да постане милионер, али то уопште није неопходно. Дониране паре иду на изградњу болница, истраживање нових лекова, изградњу зграда на универзитетима и томе слично. Лепо је рекао Ракић, имали смо и ми то некада давно, пре него што су нам комунисти испрали мозак како је то немогуће. А како се Тим Кук обогатио? Ћале му је био радник на бродоградилишту, а кева радила у апотеци или тако нешто. Родио се у неком селу у Алабами, које има око 5000 становника. Ок,слажем се са тобом,али ја ствари мало гледам утопистички,да тако кажем... Стицање богаства нема лимит,то је моја основна замерка, а кад са једне велике гомиле пара,неко узима више,засигурно да ће због тога неко добити мање... Знаш,ако Бил Гејц добије пола торте,а другу половину,нас милион,ти ћеш рећи,па и ми смо пробали торту. И не само то , и та наша половина се све више смањује, и онда се молимо да Билу и Тиму дојади торта,не би ли поделили са другима. Дакле моја основна критика није усмерена на саму донацију,већ на стицање абнормално великих пара и богасатва,јер у свему мора постојати нека равнотежа,па мајку му,нису они једнини вредни и паметни за толкио пара! "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 А Сава и Илија су прво десет година раније најавили да ће све своје поклонити. НЕМОЈТЕ ове поштене и добре задужбинаре поредити са Куком бар још 20 година. "По делима њиховим познаћете их." Не по речима. Ово што је Јуан навео су конкретна дела. Ако Гејтса и можемо сврстати у оне које делају овде је тек прича. У најави... За 10-ак година ћу будем добротвор, до тада ћу да се још мало обогатим да бих вам још више дао! Сунце му пољубим, светац у најави. Дедер вамо има ли који да се закунемо да ћемо за 20 година у пустињу да созерцавамо, а ви одма' да почнете да нас зовете "авво" и да нам целивате деснице. Ali ne vidim sta je fora... kuk to nije najavio... nije on uzeo pa sad se drao JA CU SVIMA DA DAM.. verovatno se dogovara sa nekim humanitarnim organizacijama i novine to pokupile... Sticem utisak da ti mislis da je kuk pozvao novinare ko seselj, odrzao konferenciju za stampu itd.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Ок,слажем се са тобом,али ја ствари мало гледам утопистички,да тако кажем... Стицање богаства нема лимит,то је моја основна замерка, а кад са једне велике гомиле пара,неко узима више,засигурно да ће због тога неко добити мање... Знаш,ако Бил Гејц добије пола торте,а другу половину,нас милион,ти ћеш рећи,па и ми смо пробали торту. И не само то , и та наша половина се све више смањује, и онда се молимо да Билу и Тиму дојади торта,не би ли поделили са другима. Дакле моја основна критика није усмерена на саму донацију,већ на стицање абнормално великих пара и богасатва,јер у свему мора постојати нека равнотежа,па мајку му,нису они једнини вредни и паметни за толкио пара! Pa takav je sistem jbg. Postoji jedan drugi sistem u kome ne postoji to sto ti smeta... ali taj sistem ima manu sto voli da jase popove... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Март 28, 2015 Пријави Подели Написано Март 28, 2015 Tim Kuk se odriče svog bogatstva Izvor: Huffingtonpost.com Izvršni direktor kompanije Apple, Tim Kuk, pridružuje se grupi veoma bogatih ljudi koji će se odreći svog bogatstva. Beta / AP Photo/Marcio Jose Sanchez Tim Kuk je za magazin "Fortune" izjavio da planira da donira celo svoje bogatstvo, koje iznosi 785 miliona dolara, nakon što plati koledž svom sada desetogodišnjem nećaku. “Čovek želi da bude kamenčić u ribnjaku koji za promenu stvara talase,” rekao je Kuk. Ovaj pedesetčetvorogodišnji milioner je primer sve popularnije javne filantropije najbogatijih ljudi na svetu. Milijarder Voren Bafet, preko svog veb sajta u okviru akcije “Zakletva davanja” ohrabruje bogate ljude da bar deo svog bogatstva daju u humanitarne svrhe, a na listi ove "zakletve" našli su se i Bil Gejts, Mark Cukerberg i Leri Elison. Iako Kukovo bogatsvo ne može da se poredi sa Gejtsovim u Cukerbergovim, on se nada da će ovim postupkom svakako nešto promeniti. B92 Ako se nije prektstio sa tri prsta i cirilicom uskliknuo DATAKOBUDE, smatram ga mnogogresnim. Odakle njemu pravo da ne bude manji od po prasini rijuceg crva? Kako ga nije stid sto nije kao ja? Плутон је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука