Jump to content

Наши муслимани су заправо Срби.

Баба

Препоручена порука

Cvele:Postavite pitanje tu sam, podsjetite me, pitanje po pitanje da ti odgovorim:

Тачно сам знао да нећете одговорити и да ће те тражити да Вам се понове питања.

Хвала на одговорима и с Богом

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

• Одговори 227
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Pazi, on reče da su Bošnjaci autohtoni narod u Bosni. U tom pogledu jeste u pravu, jesu Bošnjaci nastali u Bosni. Druga stvar jeste od koga su nastali.

U komunističkoj Jugoslaviji posle 1945-e do početkom 1960-ih polovina današnjih Bošnjaka je sebe deklarisalo Srbima, druga polovina, pak, Jugoslovenima. Za vreme austrougarske vladavine od 1878 do 1918 oni su zvanično bili Srbi islamske veroispovesti, isto tako u Kraljevini Jugoslaviji. Ovde ali govore da nisu imali slobodu da se izjasne za ono što smatraju da jesu, znači da nisu mogli da budu zvanično Bošnjaci. U komunističkoj Jugoslaviji, ali, mogli su da se deklarišu kao Srbi, Hrvati ili Jugosloveni. Polovina, dakle, deklarisali su se, po slobodnoj volji, kao Srbi, polovina kao Jugosloveni.

1961. godine sledi zakon da mogu da se deklarišu kao Muslimani, bez nacionalnog prideva. Musliman je mogao da bude Srbin, mogao je da bude Jugosloven, mogao je da bude Bosanac itd. Jugoslovenstvo je tad bilo nedodirljivo, u jugoslovenstvo se tad nije sumnjalo, dakle svejedno za šta si se nacionalno deklarisao, ti si bio Jugosloven. Nacionalnost poput srpske, hrvatske itd. pala je na nivo provincijalnosti, regionalnosti, dok je jugoslovenstvo postalo neka vrsta iznad-nacionalnosti ili nacionalnost svih. Ovim je nastala prilika da se Muslimani, koji su se dotad po svojoj slobodnoj volji deklarisali kao Srbi, izdvoje iz srpske nacionalnosti.

1993. godine onda proklamiše se bošnjačka nacionalnost i da su svi Muslimani ustvari Bošnjaci. Do 1993. godine nismo imali nacionalne Bošnjake, Bošnjak je dotad bio izraz kao kad kažemo Srbenda ili Srbijanac. Za cilj se imao da se utvrdi pravo Muslimana na Bosnu i da se odbiju teorije po kojima su oni Srbi (odnosno Hrvati, po Hrvatima). Prvo su hteli da budu uopšte samo Bosanci, ali ovo im se od strane međunarodne zajednice tad nije priznalo, koja je rekla: ako želite celovitu Bosnu, onda Bosanci imaju svi da budu i ne jedino Muslimani. Šta su na to uradili Muslimani - izabrali su naziv koji je bio najsrodniji nazivu Bosancu. Imali su Bošnjanin i Bošnjak. Bošnjanin je ali srednjevekovni Hrišćanin, Bošnjak se opet koristio uglavnom od Muslimana. Ergo, postali su Bošnjaci.. Slično Palestincima koji da bi utvrdili pravo na teritoriju Palestinu postadoše nacionalni Palestinci, mada su oni Arapi, ili kod nas nedavno Kosovari, izraz koji do 1998. godine nije nigde ni postojao... Ali zamislimo da za Palestince govorimo da su Arapi, no arapski svet ide od Maroka ili u najmanjem od Libije (ako magrebske države - Maroko, Algerija, Tunis - uračunamo kao berberske) do Egipta, arapskog poluostrva i Iraka itd., rekli bi: bre, imate toliki svet, imate Tripolis, Kairo, Damask, Bagdad, Rijad, Dubaj itd., a gunđate se zbog komada zemljice i pravite zbog toga probleme celom svetu; šta je sa vama.. Ali ako kažemo da su Palestinci, onda imaju samo Palestinu.

Nešto tako i naši Bošnjaci. Bošnjačka nacionalnost je ustvari sinonim za muslimansku nacionalnost bivših Jugoslovena; jer odakle Bošnjaka u krajevima koje nikada nisu pripadale nekakvoj Bosni, npr. na Kosovu ili u Makedoniji.. Ali ako Bošnjaci definišu svoju nacionalnost kao muslimansku, dakle kao versku, nastaje pitanje šta su oni po etničkoj pripadnosti.

Желим коментар на ово што је написао брат Драги од господина Дијалога

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Koliko znam, u njegovoj matičnoj knjizi stoji da je Izetbegović Srbin.. Kako se kasnije deklarisao, ovo ne znam, a ne bih slušao svakojake priče iza kojih se nema sigurnih izvora, nego se vodi na 'rekao onaj, čuo ovaj' itd.

Svakako, deda Izetbegović je bio Beograđanin. Otac Izetbegović, ako se ne varam, rođen je još u Beogradu.. Posle su se preselili u Bosnu.

Međutim, nije toliko važno kojeg su porekla (ili kojeg porekla mogu da budu slovenski Muslimani u Raškoj (odn. Sandžak (turski provincija) Novi Pazar), srce srednjevekovne Srbije, temelj države Vojisavljevića, Uroševića, Nemanjića), nego šta im je bio cilj.. Cilj je bio da se od Bosne stvori muslimanska država.

Moramo razumeti, u islamskoj ideologiji "etničke nacionalnosti" nemaju veliki značaj. Iako kod njih isto dobro znaju ko je Arapin, ko Turčin (Arapi i Turci npr. ne podnose se) itd. Ali ipak, zvanično etnija, narodnost, nema značaj, ovo je ideal. Zato, ali, dele se na religije.. Kod nas, dakle po njima, postoje nacije Hrišćana i nacija Muslimana. Srbin je sinonim za naciju pravoslavnih Hrišćana, Hrvat je sinonim za naciju rimokatoličkih Hrišćana (u čemu imaju podršku Srba, jer Rimokatolik = Hrvat, rimokatoličko = hrvatština itd.), ergo je Bosanac ili Bošnjak sinonim za naciju Muslimana.. Sve te priče o nekim srednjevekovnim Bosancima itd. služi jedino da se stvori jedna nacionalno-državna ideološka kontinuitivnost. Mi smo Bosanci, mi nismo Srbi, imali smo Bosnu odvajkada itd. Prava poruka je: mi smo Muslimani, i mi hoćemo muslimansku državu. Ali pošto nas nije bilo pre Turaka, i pošto smo poreklom od naroda koji su u većini Hrišćani, mi, kao Muslimani, moramo da se distanciramo od istih tih naroda i istovremenom od našeg porekla od njih. Jer ako bi bili Srbi, mi bi morali da budemo pravoslavni Hrišćani. Ako bi govorili da smo srpskog porekla, mi bi rekli da je Bosna srpska i time pravoslavno hrišćanska zemlja.. I tako dobijamo što danas imamo.

И коментар на ово желим господине Дијалог.

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Uvaženi gospodine, konačno nešto konkretno.

Bosanski muslimanski narod u večini vodi porijeklo od bogumila, takođe krščanskog narodakoji nisu bili ni katolici a ni pravoslavni.

Kako navodi Muvekkit u knjizi historija bošnjaka: U jednom danu u Jajcu je primili islam 36000 bogumilskih porodica.

Da određen dio bosansih muslimana su porijeklom srbi , takođe neki turci neki čak iz katoličkog djela hriščanstva.Kod nas nacionalno nije toliko bitno, jer islam kaže za nacionalizam Ostavite ga zaista je on nečista stvar.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Uvaženi gospodine, konačno nešto konkretno.

Bosanski muslimanski narod u večini vodi porijeklo od bogumila, takođe krščanskog narodakoji nisu bili ni katolici a ni pravoslavni.

Kako navodi Muvekkit u knjizi historija bošnjaka: U jednom danu u Jajcu je primili islam 36000 bogumilskih porodica.

Da određen dio bosansih muslimana su porijeklom srbi , takođe neki turci neki čak iz katoličkog djela hriščanstva.Kod nas nacionalno nije toliko bitno, jer islam kaže za nacionalizam Ostavite ga zaista je on nečista stvar.

Реците ми извор, тачан. Знате ли Ви, уопште ко су богумили или патарени?

Одакле су дошли? Шта све знате о њима? По мени је то чиста измишљотина.

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Баш сам то и мислио да ћу прочитати. Цитате и теореме.

Људи су узимали ислам због страха а не због пуноће исламске вере. Сад сам сигуран јер, бар мени,

нисте објаснили ништа што би ме привукло да размишљам о Вашој вери. Још не видесмо од

објашњења ништа. Ви ништа својим речима не можете објаснити. Ви само цитирате и цитирате и цитирате...

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest nikolastojanoviccuprija

Ovo sa Bogumilima navode jedino bosnjacki autori i to tesko da ima veze sa istinom jer  je do dolaska Turaka to jest prodora Islama u Bosnu veliki broj Bogumila bio proteran pa iako je nesto ostalo to je bio zaista neznatan broj ! Ja nemam nista protiv da se neko izjasnjava kao Bosnjak ali ne treba ni na koji nacin prekrajati istoriju ! Danasnji Bosnjaci u najvecoja meri vode poreklo od islamiziranih Srba Pravoslavaca i u manjem broju od katolika !

Подели на овим сајтовима

Uvaženi ja se slažem sa večinom toga što napisaste, ali ja govorim o vjerskom stavu tj kako islam gleda na to a to što smo se mi muslimani udaljili od islama ili vi kščani što ste se udaljili od krščanstva to je drugo pitanje.

Слажем се да је у суштини у исламској Уми питање нације другостепено питање и да није од неког пресудног значаја и то свако ко барем мало познаје исламско учење зна. Једини циљ за исламски свет јесте "дар ал ислам"...е,сад...мало прави проблем она његова опозиција "дар ал харб".То је питање о коме се може дискутовати са нашим саговорником.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Uvaženi ja se slažem sa večinom toga što napisaste, ali ja govorim o vjerskom stavu tj kako islam gleda na to a to što smo se mi muslimani udaljili od islama ili vi kščani što ste se udaljili od krščanstva to je drugo pitanje.

Слажем се да је у суштини у исламској Уми питање нације другостепено питање и да није од неког пресудног значаја и то свако ко барем мало познаје исламско учење зна. Једини циљ за исламски свет јесте "дар ал ислам"...е,сад...мало прави проблем она његова опозиција "дар ал харб".То је питање о коме се може дискутовати са нашим саговорником.
Šta to znači brate? Neznamo mi Turski
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...