Eniz Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Brate ako mislite na ono što sam napisao , ne sječam se da sam to napisao.ali ako mislite na značenje toga to znači ne govorimo turski ili značenje ima ovisno konteksta izrečenog. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Šuki Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Brate ako mislite na ono što sam napisao , ne sječam se da sam to napisao.ali ako mislite na značenje toga to znači ne govorimo turski ili značenje ima ovisno konteksta izrečenog.Mislio sam na Dar el islam ili Dar el arab. Molim prevod Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Uvaženi ja se slažem sa večinom toga što napisaste, ali ja govorim o vjerskom stavu tj kako islam gleda na to a to što smo se mi muslimani udaljili od islama ili vi kščani što ste se udaljili od krščanstva to je drugo pitanje.Слажем се да је у суштини у исламској Уми питање нације другостепено питање и да није од неког пресудног значаја и то свако ко барем мало познаје исламско учење зна. Једини циљ за исламски свет јесте "дар ал ислам"...е,сад...мало прави проблем она његова опозиција "дар ал харб".То је питање о коме се може дискутовати са нашим саговорником.Šta to znači brate? Neznamo mi TurskiНије ово турски језик,већ арапски..."дар ал ислам" - кућа ислама (свет који има за циљ религиозно испуњење и довршење у исламској вери) и "дар ал харб" - кућа рата (свет који још није "дар ал ислам",који не припада вери пророковој и који је,као такав,у сталној опречности према вери исламској и као такав јесте суштински непријатељски) Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 2, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Баш сам то и мислио да ћу прочитати. Цитате и теореме. Људи су узимали ислам због страха а не због пуноће исламске вере. Сад сам сигуран јер, бар мени, нисте објаснили ништа што би ме привукло да размишљам о Вашој вери. Још не видесмо од објашњења ништа. Ви ништа својим речима не можете објаснити. Ви само цитирате и цитирате и цитирате... Постоје документи о преверавању и није искључиво у питању страх, заправо страха је ту било по најмање. Пре свега великаши средњевековне Босне , дакле властела, није могла/хтела/умела да се олако одрекне својих привилегија у вазалним односима према Турској а и касније у ропству те су листом прелазили на ислам и задржавали своје племићке титуле. Даље у градовима где је у Турској Босни ( па и на Балкану уопште) највише било концентрисан ислам , градско становништво занатлије и трговци , такође би прелазили у ислам из рачуна, јербо би на тај начин успевали задржати повластице које су имали и у претходним хришћанским државама, као слободни грађани и могли су наставити бавити се својим пословима. Тако ето властела и средња "буржоаска" класа су из интереса пре свега а не страха прелазили у ислам. Даље руралне средине се исламизирају знатно касније и то када је већ турски јарам био претежак. Тада се међу Србима дешава појава коју наводи и др.Радован Караџић да из једне породице ( а у оно време породице нису биле малобројне, па ни код хришћана) једно дете углавном млађе или најмлађе родитељи дају да се сунети у џамији и да буде муслиман, како би касније заштитио своју браћу од зулума. Тако је и бивало, и дан данас многе фамилије тачно знају из којег су презимена и од ког порекла ко и ме је био први родоначелник у исламу и ко су им браћа у православљу. Међутим време чини своје , те после пар генерација ово братство се ипак разилазило јербо различитост у вери је значило и различитост у слободи и ропству у повластицама и обавезама, те је неминовно доводило до разлаза . На жалост довело је и до сукоба па и братоубилаштва. Тако да је страх био последњи узрок за примање ислама. Истина у првим годинама продора Турске силе према западу зулум и варварство су били израженији , али бивало је и мирних периода када скоро да и није било никаквог зулума. Срби су ипак један део историје у турској држави скоро били и привилеговани, поготово за време Мехмед паше Соколовића, који је обновио Српску Цркву. Међутим увек је било притиска да се пређе у ислам, али на силу се и умело одговарати силом. Занимљиво је да је добар део српског становништва прешао у ислам већ на издисају турске државе, и то на просторима Косова и Метохије где су се поарбанашили, последње племе које је исламизирано , али није поарбанашено су Горанци. Што се тиче Рашке области и Црне Горе, веома је мало муслимана који могу да кажу да су пореклом из Босне , самим тим о некаквом етничком Бошњачком идентитету је смешно говорити. Скоро сви муслимани Црне Горе су аутохтони Црногорски Срби , то се види и по језику и по менталитету и по обичајности и по многим другим бројним чињеницама. Такође Рашка област је дуго времена била миграциона маршрута становништву које се кретало из правца Црне Горе и Херцеговине према североистоку. Тако да је тешко говорити о некаквом аутохтоном Рашком становништву било да су Срби православни или муслимани у питању. Мада не спорим да их можда има у неким промилима. Опет с друге стране исламизирано становништво Шумадије погавито градова а нарочито града Београда је по Карађорђевом устанку и касније под Милошем мигрирало делом у Турску а већим делом у Босну и то су мање више биле ове горе наведене занатлије , трговци и властела. Тако да ако ћемо искрено питање је заиста које је све генетске структуре данашње муслиманско становништво Босне . Даље око овог смешног покушаја негирања словенског порекла данашњег исламског становништва Босне , ево да узмемо на пример колико Срба православних има који су плавокоси а колико муслимана. Мислим да би се и сами Срби зачудили колико су муслимани плављи од Срба. :smiley: Један мој пријатељ из Крушевца града , нако изразито тамнопут човек , са цртама лица правог Арапина, иначе Србин и богослов, једном приликом је био у Бихаћу , пре свих ових несретних ратова, и седео у кафићу са неким познаницима муслиманима, а они сви плавушани и бледе пути ко шваба. Кад после неког времена чује се мујезин са минарета где пева молитве на арапском , а Крушевљанин вели својим познаницима муслиманима:"Браћо моја , како мене ове песме и овај мелос оријентални погоде у срце, тачно се осећам као код куће, крв је то браћо моја , види се да сам оријенталне крви. Него јел и вас исто тако погоди кад чујете звоно на Цркви?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Darul Islam je mjesto ili područje gdje su muslimani večina i gdje se živi po islamskim zakonima.A darul-harb su područja u kojima muslimani imaju sukob sa onima sa kojima ratuju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Danas Turske u bosni nema a nema ni tih privilegija, čudno muslimani su ostali muslimani. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Šuki Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Danas Turske u bosni nema a nema ni tih privilegija, čudno muslimani su ostali muslimani.Kakvih privilegija? Pa koje je to objašnjenje za islamiziranje srpske vlastele u srednjem veku?Pa zar je to argument? To što danas muslimani ne menjaju veru. 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Šuki Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Džabe sad ovo napisa Dragi kada je Srbin Hamzo pobegao Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 2, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Danas Turske u bosni nema a nema ni tih privilegija, čudno muslimani su ostali muslimani. Наравно , али било би још чудније да сте се вратили у Хришћанство, јер онда се поставља питање у чега сте веровали свих ових векова. Једно је узрок друго су последице. Не можеш ти бити одговоран за оно што је учињено пре 500 година. А смешно би било говорити да су муслимани у Босни већим делом прешли у ислам зато што су сагледали лепоту ислама и видели да је истинитија вера него Хришћанска. Смешно утолико што знамо сви историју и знамо да као што рекох ислам није милом дошао него силом. Него је право чудо како су Хришћани ипак остали хришћани за сво то време ропства и зулума. Више је то чудо , него што је ово последње што ти наводиш чудо. После 500 година другачије вере и културе, зар је могуће преко ноћи вратити се на старо. То је један историјски процес и ја га сагледавам са историјског а не толошког аспекта. Али овај процес преверавања и задржавања исламске вере и оријенталне културе , очигледно није био довољан да се формира и посебна етничка групација, која би била апсолутно аутономна и независна од своје словенске браће како Срба тако и Хрвата. Јербо да је тако , ви бисте још за време аустроугарске ишли својим путем , а не путем младе Босне који су предводили Срби претходно давши завет на Јеванђељу. Зар не пријатељу ? Ни данас поред свих смешних и упорних покушаја у раздвајању језика и културе , обичајности и осталог , не успевате да се осамосталите. Има више разлога за то. Пре свега немате повољан геополитички положај, него се налазите у сред Хришћанских народа. Даље од тих народа вас не дели ништа до вере, све остало вам је колико толико заједничко, почевши од језика, писма,културе,обичаја, предања историје итд. Даље осим Алије Изетбеговића нисте ни имали озбиљних људи који би вас покушали формирати као посебну етно-целину. Сви ваши великаши служише или турској или аустријској или хрватској или српској идеји. Ценим ја те покушаје, али сматрам да сте тек на почетку, дуг је пут , требаће вам још много времена, а и доста је било погрешних корака, међутим мислим да бисте много боље прошли да сте прихватили југословенску идеју онога блесавог Милошевића јер са вашим наталитетом и нашим морталитетом ви би сте преузели ту југославију после свега 30-50 година, уосталом и Гадафи је исто то саветовао. Рахметли Алија је морам признати био једини озбиљан Бошњак и једини озбиљан идеолог бошњаштва. Али да би та идеја заживела мораће Дрином мало више воде да прође од 30-50 година, мислим да ће требати неких 100-150 година, ато је већ питање за футурологе, шта ће се коме и како до тада десити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Ma i vaši mnogi velikani služiše isto tako ako ćemo realno! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 2, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Ma i vaši mnogi velikani služiše isto tako ako ćemo realno!Ако ћемо рално служише, ми то не поричемо, служише као вазали турској , а не вама, али вазда на уму имаше Српску идеју, а не турску.Ето ти пример само Стафана виског-дечанског. Он је био одан султану, у анадолији га једини није изневерио , него је војском остао да се бори до последњег да би спасио од татара султана. Али Стефан ипак градише Цркве и подизаше манастире и утврђиваше српску књижевност и културу. И све тако редом, није слуга бити срамота, срамота је не бити свој. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Šuki Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Ma i vaši mnogi velikani služiše isto tako ako ćemo realno!Ако ћемо рално служише, ми то не поричемо, служише као вазали турској , а не вама, али вазда на уму имаше Српску идеју, а не турску.Ето ти пример само Стафана виског-дечанског. Он је био одан султану, у анадолији га једини није изневерио , него је војском остао да се бори до последњег да би спасио од татара султана. Али Стефан ипак градише Цркве и подизаше манастире и утврђиваше српску књижевност и културу. И све тако редом, није слуга бити срамота, срамота је не бити свој. Nije to brate Stefan taj nego Despot Stefan Lazarević ili Stefan Visoki - Lazarev sin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 2, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2010 Ma i vaši mnogi velikani služiše isto tako ako ćemo realno!Ако ћемо рално служише, ми то не поричемо, служише као вазали турској , а не вама, али вазда на уму имаше Српску идеју, а не турску.Ето ти пример само Стафана виског-дечанског. Он је био одан султану, у анадолији га једини није изневерио , него је војском остао да се бори до последњег да би спасио од татара султана. Али Стефан ипак градише Цркве и подизаше манастире и утврђиваше српску књижевност и културу. И све тако редом, није слуга бити срамота, срамота је не бити свој. Nije to brate Stefan taj nego Despot Stefan Lazarević ili Stefan Visoki - Lazarev sin Јесте у праву си , извињавам се умор ме стигао, аи пост је па праштај... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ssimke Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 regnum servilie quot est bosna Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 2, 2010 Пријави Подели Написано Март 2, 2010 pozdrav Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука