Juanito Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Takodje, malo me je iznenadio, da ne kazem-uplasio Sasin stav "jaka drzava", "drzavna regulacija"... Nece valjda i Sale da nam sklizne u socijaliste То је од самог почетка био његов став - регулације, веома социјална држава итд. Пречешљај блогове од пре пар година, па ћеш видети. Плутон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Sasa nije socijalista nego socijal-liberal. To su vam danas svi poznati liberali u Srbiji. Npr. Dusan Pavlovic i Vladimir Pavicevic su isto socijaliberali, stim sto je Dusan desna ruka Radulovica i pisao je program za Novu stranku gde je Pavicevic. Ima ih jos naravno, nego su mi ova dvojica medju omiljena jer su mi profe hoho. Osim Libeka ne znam jos ni jednu organizaciju koja je bas libertarijanska u Srbiji. LDP ne racunam oni su sramota i ono zbog cega kad danas kazu da si liberal proglase te gejom, da si izdo Kosovo, da volis Ameriku i NATO i slicne glupe prozivke. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 Osim Libeka ne znam jos ni jednu organizaciju koja je bas libertarijanska u Srbiji. A и Libek је занимљив случај, с обзиром на то да их финансирају немачки порески обвезници... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 У контексту окружења, све су то стварно само нијансе... Сале никад није био хард-кор-либертаријанац. Важно да су искрени људи који заступају исправне темељне принципе. florenntina је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 14, 2015 Пријави Подели Написано Март 14, 2015 A и Libek је занимљив случај, с обзиром на то да их финансирају немачки порески обвезници... Polako s to placanje bitne su ideje У контексту окружења, све су то стварно само нијансе... Сале никад није био хард-кор-либертаријанац. Важно да су искрени људи који заступају исправне темељне принципе. Nije nikad ni bio libertarijanac. Iz ovoga sto je rekao izvlaci se sledece: I za socijalnu pravdu (da drzava obezbedjuje zdrastvo, obrazovanje, soc zastitu itd.) i za trziste jer je efikasnije, sto znaci da je to klasican socijal-liberal. I ja se tu mogu sloziti sa njim, posto sam negde izmedju tog soc liberalizma i libertarijanizma. I onda smo diskutovali o tome zasto drzava moze da se bavi takvim stvarima, da ove siromasne podize umesto da se sve prepusti trzistu. Sasa ovde i spominje slucaj sa pivarama, da moze nastati ono sto se zove prirodni monopol (onaj kog je stvorilo trziste) koji remeti ove male. Zato postoji antimonopolsko zakonodavstvo. E sad vi libertarijanci idete na to: Pa nije pravedno i moralno da se drzava mesa u takve stvari. Mada i ta pravda je diskutabilna, jer recimo neki politicki teoreticati kao Dzon Rols bi rekli da je libertarijanizam nepravedan. Ako uhvatim vremena mozda napisem blog ili otvorim temu o njegovim idejama posto je jako znacajan za takve stvari. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Март 15, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 15, 2015 То је од самог почетка био његов став - регулације, веома социјална држава итд. Пречешљај блогове од пре пар година, па ћеш видети. Za socijalnu drzavu sam znala tipa zdravstvo za sve, obrazovanje, minimalne penzije i sl. Medjutim malo me iznenadjuje sve cesce pominjanje drzavnih regulacija u oblasti ciste ekonomije tipa treba sad da stitimo mala i srednja preduzeca od velikih kompanije i sl... Ma, sto kaze Grizli, u odnosu na okruzenje i trenutnu situaciju, sve je to ultra napredno i dobro, nego eto, posto vec komentarisemo morala sam da primetim... https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 15, 2015 Пријави Подели Написано Март 15, 2015 Кад мало боље размислим, ја се фундаментално не слажем са проф. Зецом и то не у вези са економијом... http://blic.rs/i/542428 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Кад мало боље размислим, ја се фундаментално не слажем са проф. Зецом и то не у вези са економијом... http://blic.rs/i/542428 Са овим насловом да најбољи одлазе или мислиш на нешто друго из текста? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Са овим насловом да најбољи одлазе или мислиш на нешто друго из текста? Пасус где се помиње Енглеска. Неко из Математичке гимназије, ко оде тамо, није никакав "генетски материјал". Нити се тако осећа, нити га тако третирају, већ сви заједно, потпуно равноправно, учествују у пројектима, који понекад имеју да промене свет. Ја стварно не знам, нити желим да знам, како размишља о Србима политичарски шљам тих земаља, али будите сигурни да у фирмама и универзитетима нема те поделе на нације и да се на наше таленте не глда као на неку радну снагу из сиромашне земље, већ као на равноправне колеге. И нису политичари ти који наше људе позивају и прихватају тамо, већ њихови обични и успешни грађани. Политичари само дају визе. Знам да је проф. Зецу и многима то јако тешко да прихвате, али свет је истински постао глобално село. Не може више да се размишља племенски. Ни Енглеска неће моћи, нема никакве сумње у то. Живимо у свету у ком Кина постаје сила, а не у свету у коме Британија има колоније на свим континентима. Сума, сумарум, бесмислено је размишљати о људима као о месу и материјалу. То су свесне и рационалне јединке које иду тамо негде да стварају, јер овде нема услова. И то није проблем. Проблем је што би ретко који Енглез имао разлога да овде дође да студира, живи и ради. florenntina је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Март 17, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 17, 2015 Potpuno se slazem! Jedna od prvih stvari koje sam primetila i koje su me odusevile kad sam se doselila je upravo to. Ovde svaki covek nekako ima dostojanstvo i postovanje izuzev ako sam ne odluci da to promeni. Da li je neko beskucnik ili uspesan preduzetnik, Meksikanac, Francuz ili Spanac je potpuno svejedno u smislu da nece niko zbog takvih kategorizacija biti uskracen za prava koja mu pripadaju. Ono sto coveku otvara vrata i mogucnosti za napredak i razvoj je njegov CV, licni kvaliteti, znanje i sposobnosti. I zaista nema diskriminacije sto je predivno. Jedina "diskriminacija" je prema nasilnicima jer se agresija apsolutno ne tolerise, od decice u vrticu pa do odraslih, ozbiljnih prestupnika s cim se opet skroz slazem. https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 2, 2015 Пријави Подели Написано Април 2, 2015 Smatram da bi uvodjenjem koncepta "nenasilja" u predmetnu diskusiju, pitanja o kojima se raspravljalo bila mnogo jasnija. Да ли је ненасиље ако полиција и војска (дакле инструменти насиља) штите и спроводе либералне законе и тржишну економију? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 2, 2015 Пријави Подели Написано Април 2, 2015 Да ли је ненасиље ако полиција и војска (дакле инструменти насиља) штите и спроводе либералне законе и тржишну економију? Па с обзиром да они једино треба да спрече и санкционишу насиље (у које спадају и пословне преваре, између осталог), онда њихово деловање није насиље. Међутим, узимање пореза за финансирање тих инстутиција би требало да буде насиље, по либертаријанцима. Не видим зашто ја морам да плаћам војску, а пацифиста сам, а они не морају да уплаћују обавезно здравствено или порез за образовање, науку и слично, јер је то као насиље. Друга је ствар што ја лично верујем да би највећи део тога боље фунцкионисао као приватни сектор, али стварно више не разумем толико инсистирање на називању тих ствари "насиљем". Ем је климаво, ем је штетно за паблик рилејшн. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука