Grizzly Adams Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 То се у моје време звало завист. Аурор and Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 То се у моје време звало завист. I danas se tako zove, zavist, lenjost, mrzovolja, samosazaljenje i zelja za tim da se bude sazaljivan od drugih, jednom recju uzivanje u ulozi zrtve od koje se nista ne ocekuje a sve mora da joj se da jer jbg, zrtva je. Аурор је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Мени није јасно како онда у овом другом уређењу већина живи у благостању? Или можда ипак нису заснована на истом принципу... Šta smatraš blagostanjem? Blagostanjem smatraš kad u socijalnom stanu sa štakorima, pacovima, miševima i žoharima imaš 2 metrovi frižider, vešnu mašinu, kupiš si kantu od 3 kg kokica ili sladoleda pa sjedneš i gledaš tupave američke sapunice na kablovom TV sa 150 programa a na godišnji odeš jednom u 10-20 godina ili nikada, najčešće im je većini posljednji godišnji na kojem su bili bračno putovanje a nekima i exkurzija na kraju srednje škole. Ja sam radio u banci, znam kakva nam je ekonomije bila u SFRJ a može se reći da nismo imali svu tehniku kao u USA tada, sva ta tehnika i namještaj bila filozofija, kolor TV ili veš mašinu su otplaćivao po 5 godina a namještaj i regale po više od 10 godina. Ali barem se hodalo na godišnje odmore i imao si za hranu. U USA imali svu tehniku bolju nego mi ali sjedili ko psi u kotcu, nikud nisu promolili nos iz svoje te četvrti godinama, upljesnivili se tamo sjedeći. A hrana nam je bila bar prirodnija i zdravija iako nismo imali banana. Znači i život u USA i u SFRJ je imao svaki svoje prednosti i nedostatke. Još da vam otkrijem da ununtar tih 2 procenta kojih imaju, dakle bogataša postoji dalja unutrašnja razdioba na 98:2 a 98% vlastni, posjeduje 2% tog kolača a 2% hyperbogatih su imaoci ostalih 98% dobara i efektiva. Zaista je taj odnos vlasništva i razdiobe materijalnih dobara svuda isti samo su etikete različite a razlika je i u tome što sam rekao da je u komunizmu zabranjeno i nepoželjno prikazivanje komunističkih bogataša i kadrova a u kapitalizmu je prikazivanje kapitalističkih bogatuna i celebrita legalno, odobreno pa čak i poželjno. Medjutim snimanje expoatisanih u kapitalizmu je nepoželjno i izbjegava se ali u komunizmu je to legalno, dozvoljeno i poželjno ali mora biti dosta naaranžovano, nikako spontano. Manolis је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Далеко је то од реалности драги мој Зајроне. Надам се да ћеш имати прилике да дођеш у госте и увериш се сам. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Šta smatraš blagostanjem? Blagostanjem smatraš kad u socijalnom stanu sa štakorima, pacovima, miševima i žoharima imaš 2 metrovi frižider, vešnu mašinu, kupiš si kantu od 3 kg kokica ili sladoleda pa sjedneš i gledaš tupave američke sapunice na kablovom TV sa 150 programa a na godišnji odeš jednom u 10-20 godina ili nikada, najčešće im je većini posljednji godišnji na kojem su bili bračno putovanje a nekima i exkurzija na kraju srednje škole. Ja sam radio u banci, znam kakva nam je ekonomije bila u SFRJ a može se reći da nismo imali svu tehniku kao u USA tada, sva ta tehnika i namještaj bila filozofija, kolor TV ili veš mašinu su otplaćivao po 5 godina a namještaj i regale po više od 10 godina. Ali barem se hodalo na godišnje odmore i imao si za hranu. U USA imali svu tehniku bolju nego mi ali sjedili ko psi u kotcu, nikud nisu promolili nos iz svoje te četvrti godinama, upljesnivili se tamo sjedeći. A hrana nam je bila bar prirodnija i zdravija iako nismo imali banana. Znači i život u USA i u SFRJ je imao svaki svoje prednosti i nedostatke. Još da vam otkrijem da ununtar tih 2 procenta kojih imaju, dakle bogataša postoji dalja unutrašnja razdioba na 98:2 a 98% vlastni, posjeduje 2% tog kolača a 2% hyperbogatih su imaoci ostalih 98% dobara i efektiva. Zaista je taj odnos vlasništva i razdiobe materijalnih dobara svuda isti samo su etikete različite a razlika je i u tome što sam rekao da je u komunizmu zabranjeno i nepoželjno prikazivanje komunističkih bogataša i kadrova a u kapitalizmu je prikazivanje kapitalističkih bogatuna i celebrita legalno, odobreno pa čak i poželjno. Medjutim snimanje expoatisanih u kapitalizmu je nepoželjno i izbjegava se ali u komunizmu je to legalno, dozvoljeno i poželjno ali mora biti dosta naaranžovano, nikako spontano. Snimili Sovjeti jednom prilikom neki propagandi film za decu i mladez da pokazu buducim komuno generacijama kako Ameri lose zive i kako je prica o njihovom bogatstvu mit. Puste njima film iz tako neke siromasne cetvrti po raznim Americkim gradovima ili one sto zive u kamp kucama ceo zivot. Kad ono reakcija potpuno obratna od ocekivane. Poskakali mladi Sovjeti "hocu i ja da idem u zemlju gde najsiromasini voze auto" kaze jedan na sta ce drugi "hocu i ja da idem u zemlju gde najsiromasniji ima da jede svaki dan". Zahebali su se NKVD zbirovi u proceni u kakvoj zaista bedi drze te ljude i koliko ima najsiromasniji i USA deluju kao kraljevi. Blagostanje je manje bitno od mogucnosti da sto veci procenat stanovniak moze da uveca svoje bogatstvo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Snimili Sovjeti jednom prilikom neki propagandi film za decu i mladez da pokazu buducim komuno generacijama kako Ameri lose zive i kako je prica o njihovom bogatstvu mit. Puste njima film iz tako neke siromasne cetvrti po raznim Americkim gradovima ili one sto zive u kamp kucama ceo zivot. Kad ono reakcija potpuno obratna od ocekivane. Poskakali mladi Sovjeti "hocu i ja da idem u zemlju gde najsiromasini voze auto" kaze jedan na sta ce drugi "hocu i ja da idem u zemlju gde najsiromasniji ima da jede svaki dan". Zahebali su se NKVD zbirovi u proceni u kakvoj zaista bedi drze te ljude i koliko ima najsiromasniji i USA deluju kao kraljevi. Blagostanje je manje bitno od mogucnosti da sto veci procenat stanovniak moze da uveca svoje bogatstvo. Da, to je važilo za SSSR ali ne i za SFRJ, mi smo bili sasvim nešto drugo. Da se nije kod nas ratovalo ušli bi svi zajedno ili pojedinačno (da smo se u miru razdijelili kao Češka i Slovačka) prvi u EU ispred i Višegradske četvorke (PL, CZ, SK, HU). Kod nas je svako imao fiću il stojadina, ahahahaha. Auto nije imao samo ko nije htio, ja sam bio od tih koji nisu htjeli ni auto ni kolor TV, imao sam crno bijeli. Koliko je naših ljudi u Njemačkoj, Švajcarskoj i Francuskoj, Švedskoj i svuda na zapadu USA, Kanada, Australija itd. već živjelo i radilo. Milioni gastarbajtera su to bili izvan SFRJ. To se ne može poredit ni sa SSSR ni sa DDR ni sa Československom ili Poljskom i Madjarskom. A s Rumunijom, Bugarskom i Albanijom pogotovu ne. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Da, to je važilo za SSSR ali ne i za SFRJ, mi smo bili sasvim nešto drugo. Da se nije kod nas ratovalo ušli bi svi zajedno ili pojedinačno (da smo se u miru razdijelili kao Češka i Slovačka) prvi u EU ispred i Višegradske četvorke (PL, CZ, SK, HU). Kod nas je svako imao fiću il stojadina, ahahahaha. Auto nije imao samo ko nije htio, ja sam bio od tih koji nisu htjeli ni auto ni kolor TV, imao sam crno bijeli. A koliko od svega toga je platio/zaradio Jugosloven sam a koliko mu je pomogoa americki poreski obveznik posebna je prica. Аурор је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Далеко је то од реалности драги мој Зајроне. Надам се да ћеш имати прилике да дођеш у госте и увериш се сам. Gdje u goste? Ja imam pola familije vani, od Njemačke preko Kanade i USA pa do Australije, ja sam znao prije 45 kako se živjelo tamo a znam to i danas. Svi zaduženi i u kreditima, otplaćuju decenijama hipoteke, svaka najmanja promjena se može zvrtnut svaki čas u katastrofički scenarij ako dobro ne paziš šta radiš i nisi osiguran sa svih strana (situaciono, alternativama i rezervnim "požarnim" vratancima za bijeg i evakuaciju iz te situacije a ne osiguravajućim društvom). Posao kad izgubiš možeš pjevat borbene, tako ga šale ponovo ne nadješ (Kanada). A ako imaš neisplaćenu hipoteku a ne stigneš si odmah naći novi, drugi posao, ideš na bubanj, proglasiš sam nad sobom lični bankrot da te ne oderu sasvim. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 A koliko od svega toga je platio/zaradio Jugosloven sam a koliko mu je pomogoa americki poreski obveznik posebna je prica. Kod nas je bio "lažisocijalizam" sav proinvestovan milijardama iz MMF (USA) pa smo se opet i tako brčkali u latrini do pojasa, a u SSSR i ostalim sockom zemljama nije bilo ni tog MMF-a pa su plivali ravno u moru latrine. Tamo je bio čisti socijalizam, respektivno komunizam a imali su ga do vrata (tog mora latrine, negdje i preko glave kao u Kini, Vijetnamu, u Sjevernoj Koreji je to tako i danas). Kapitalizam expoatiše a sockomunizam osim što isto expolatiše takodjer privodi do bijede i prebivanja u latrini, što je normalna situacija u takvim sistemima. U USA i ostalim tim zapadnim zemljama expolatisani proletarijat barem ne smrdi po latrini, to je istina, opterećivali bi tim mradom i sve ostale. Dakle higijenski čista expolatacija. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Ево баш сам ишао да погледам кроз прозор и уопште ми не делује тако како пишеш. Управо супротно... Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Ево баш сам ишао да погледам кроз прозор и уопште ми не делује тако како пишеш. Управо супротно... Ovako, kapitalizam je konačno shvatio da treba pokazati i svoju humaniju stranu a nije ju uopšte teško tj. skupo pokazati. Shvatili su kad čovjeka smjestiš negdje da stanuje, daš mu para za jeftiniji auto, bijelu i crnu tehniku, namještaj i pokoji godišnji biće ti zahvalan, odan i sretan cijeli život sve do penzije. A ti ćeš onda opet u miru i neometano profit firme dijelit tako što ćeš akcionarima dat 60%, sebi i svojim 30% a od preostalih 10% stići još i plate podijeliti svima njima. I nekakva ta harita nije naodmet. 70-tih to još nisu shvatali ali sad su to konačno ukapirali da ne moraju te plate dijeliti samo iz 3,4 ili 5% ali mogu ravno i iz 10% čak a to im dodje jeftinije nego socijalni nemiri, štrajkovi, neredi po ulicama i sve ostalo. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Па у капитализму ти нико ништа не даје. Мораш сам да зарадиш... Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Па у капитализму ти нико ништа не даје. Мораш сам да зарадиш... Naravno da je moraš zaradit. Idealna situacija bi bila kad bi ti još platio zato što radiš, no teško ostvarljiva na sreću (ili nažalost, kako kome). A ko ti tu zaradu daje - kad je već zaradiš? Taj koji odlučuje hoće li ti je davat iz 5% ili 10% dijela. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Па плата ти је онолико колико си се договорио, ако имаш боље слободан си да то одабереш. Увек можеш да радиш самостално и зарадиш више ако си вредан. Нико те не присиљава ни на шта. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Март 10, 2015 Пријави Подели Написано Март 10, 2015 Па плата ти је онолико колико си се договорио, ако имаш боље слободан си да то одабереш. Увек можеш да радиш самостално и зарадиш више ако си вредан. Нико те не присиљава ни на шта. I kad ne smisliš ništa pametnije opet si u redu kod onog istog koji ti nudi onoliko koliko daje a ti ako nećeš ondaš imaš slobodu da kod njega ne radiš, izmisliš sam sebi posao (to izmislio nisi recimo) ili ne radiš uopšte nigdje, baviš se kriminalom, provodiš likvidacije na narudžbu pištoljem i bejzbolovom palicom (likvidator i utjerivač dugova), prodaješ i preprodaješ drogu, varaš na kartama ili trguješ s "bijelim mesom" i radiš kao menadžer prostitutkama. Toliko je drugih stvari koje je moguće raditi. Ili si kupiš flašinet i vrtiš s njim po ulici, sviraš ljudima i čekaš šta će ti ko bacit u šešir. FLAŠINET / BARREL ORGAN / DREHORGEL / GURDO - VIRVAR 2013 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука