Jump to content

Некрштени и Црква

Препоручена порука

On 6. 3. 2015. at 19:45, Midrash рече

DA, ali iza krštenja ide odgovornost za one koji su krstili dete da ih formiraju kao hrišćane a ne kao pagane - onda je dečiji krst koji se ne poštuje osuda za one koji su decu krstili (roditelji a još i više kumovi). Treba još istači ulogu kumova na koju se retko misli - kumovi koji krste nekoga su ODGOVORNI pred Bogom za hrišćanski život kumčeta!

Da, uloga kuma se danas cesto zaboravlja. 

A inace, ja u svojoj porodici imam par starijih osoba, koje se nisu nikad krstile. Neki od njih se cak i interesuju za nasu vjeru, procitaju neku knjigu, odgledaju neki film, zanima ih ovo, ono...al kad predlozim bilo sta na temu krstenja, odmah se ogradjuju, te star sam, te sramota...a ja bas i nemam takta za objasnjavanje, a zao mi je sto je tako. 

Подели на овим сајтовима

On 6. 3. 2015. at 16:28, Adelaida рече
Po meni je najbolje krstiti decu dok su mala, mada neki borci za " ovo-ono" bi mi mogli zameriti...to bi mu doslo kao neko nametanje religiozne opredeljenosti, ali tokom zivota svako od nas ima izbor u sta ce i da li ce uopste u nesto da veruje, a kladim se da je 60% svih takozvanih ateista, zapravo krsteno.

Ne moraš da se kladiš i više "takozvanih ateista" je kršteno.

I ja sam kršen mali (imao sam kažu jedva 40 dana). Ne bi se moglo reći da je to nametanje religiozne opredeljenosti jer ipak kasnije čovek se sam opredeljuje.

On 9. 1. 2020. at 12:45, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 6. 3. 2015. at 19:45, Midrash рече
DA, ali iza krštenja ide odgovornost za one koji su krstili dete da ih formiraju kao hrišćane a ne kao pagane - onda je dečiji krst koji se ne poštuje osuda za one koji su decu krstili (roditelji a još i više kumovi). Treba još istači ulogu kumova na koju se retko misli - kumovi koji krste nekoga su ODGOVORNI pred Bogom za hrišćanski život kumčeta!

E a ako se ovako shvati čin krštenja onda je ipak "nametanje religioznog opredeljenja" pa je možda ipak bolje sačekati kad se odraste.

On 9. 1. 2020. at 12:45, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Expand  

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da je Pat.Pavle govorio da decu ne treba krstiti dok su mala.

Sta znam, ima i tu logike. Sve zavisi kako se pristupa cinu krstenja i uopste veri.

Danas na te stvari ljudi gledaju kao na deo folklora. Krste decu i to onda ispadne vise neki "valja se" obicaj nego sto to stvarno jeste.

Подели на овим сајтовима

Jednom drugom prilikom, u zimsko doba, deca su se igrala u blizini

Patrijaršije. Bio je izuzetno hladan i vetrovit dan, a patrijarh je

prolazeći tuda decu pozvao da se sklone od košave i uđu u

Patrijaršiju na sokić. Sva deca osim jednog dečaka pojurila su za

patrijarhom, samo se jedan zadržao na stepeništu ispred vrata.

Patrijarh ga je upitao zašto ne ulazi, a dečak je rekao: "Ja ne mogu,

nisam kršten."

Patrijarh mu je na to odgovorio: "Samo ti uđi, sinko. To su

novotarije da se deca krste kad se rode. Nekada su se momci krstili

pred vojsku, kad su zreli i znaju šta žele. Ako i ti to budeš hteo kad

odrasteš, evo, ja ću te krstiti. A sad uđi slobodno."

Подели на овим сајтовима

On 6. 3. 2015. at 21:19, Dijasporka рече

Pa je l' samo zbog toga kazes da je patrijarh smatrao da bebe ne treba da se krste? Ako je samo na osnovu toga, i nije bas ubedljivo, mogao je to reci samo da bi utesio decaka...

И ја сам тако разумео.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 6. 3. 2015. at 21:19, Dijasporka рече

Pa je l' samo zbog toga kazes da je patrijarh smatrao da bebe ne treba da se krste? Ako je samo na osnovu toga, i nije bas ubedljivo, mogao je to reci samo da bi utesio decaka...

Pa meni se nekako ovo cinilo dosta jasno, ovaj njegov stav iz ove price, sta znam.

Vidis da mu je rekao, ako budes zeleo kada porastes. Ne deluje mi ovo kao neka "uteha" :)

Подели на овим сајтовима

Па зато што разговара са дететом. Било би чудно да му каже "ево сад ћу да те крстим", против воље родитеља итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 6. 3. 2015. at 21:22, Deki992 рече

Pa meni se nekako ovo cinilo dosta jasno, ovaj njegov stav iz ove price, sta znam.

Vidis da mu je rekao, ako budes zeleo kada porastes. Ne deluje mi ovo kao neka "uteha" :)

Pa sta znam, ko zna koje je to vreme bilo, mozda ga je poznavao, znao da su mu roditelji komunisti, da ga nece pustiti da se krsti dok ne odraste pa je hteo da mu ukloni osecaj krivice koji je mali vec ocigledno imao... Sta je drugo trebalo da mu kaze? Moras sto pre da se krstis-pa da mali zbog toga pati jos vise...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Otkud znam bre sta vam je :D

Bilo mi cudno to sto pominje kao novotarije detetu i to...

Mada, i te anegdote, ko pise, prepricava, malo doda svoga ,oduzme... Ko zna da l se ovo stvarno i desilo. :)

Mada, i ranije sam citao negde to o krstenju dece, cini mi se.

Ima logike i za i protiv opcija, e sad...

Подели на овим сајтовима

On 6. 3. 2015. at 21:31, Dijasporka рече

Joj ne mogu da zamislim ista protiv krstenja i pricescivanja dece...zar ne rece Hrist da se deca puste njemu...deci nikakva nauka nije potrebna da bi volela Hrista...

Znam, al opet, ne znam ni koliko je dobro krstiti se pa posle postati ateista npr....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...