Jump to content

Владика Артемије позвао на поштовање одлука Светог Синода СПЦ

Оцени ову тему

Препоручена порука

26. фебруар 2010 - 18:06

Владика Артемије позвао на поштовање одлука Светог Синода СПЦ

У својој првој изјави датој ТВ продукцији Глас југа и КИМ радију, након разрешења са места епископа рашкопризренског, владика Артемије је позвао на мир, јединство и поштовање одлука светог Синода СПЦ: "Можда је време да ипак кажемо неку реч у вези свега тога, не да би демантовали све оно што је писано и причано за ово време, него да би допринели превазилажењу настале ситуације, јер оно што бих хтео да кажем и нагласим је оно што сам рекао и Синоду, да сам спреман да прихватим одлуке Синода, као што сам и прихватио иако се са њима не слажем и не морам увек да се слажем, али их прихватам. Оно чега се држим је став да је најбитније очувати јединство СПЦ, то сам рекао и Синоду да никада не могу прихватити нити ме нико може натерати да цепам хитону светосавске цркве тј, да би правио раскол. Зато сматрам да ова порука треба да буде путоказ и свима онима који користећи наше име и положај у коме се налазимо стварају утисак како владика Атремије са неким својим присталицама ствара раскол у СПЦ. То једноставно није тачно и никада на то не бих пристао, нити ћу пристати. Према томе ако ја прихватам и остајем у послушности СПЦ онда и сви они који ме поштују и који ме воле, знам да није мали број, и они треба да се саображавају томе и тиме покажу солидарност и своју љубав према нама и пре свега према СПЦ. Мислим да ће овај проблем који је настао бити легитимно решен на Архјерејском сабору. До тада нека се у миру, без халабуке, ствари испитају, значи државни органи нека испитају све чињенице, а онда ће Сабор на основу својих сазнања и Канона и Устава СПЦ донети и најцелисходније решење", казао је владика Артемије. У посети манастиру Грачаници данас су били члан Светог Синода СПЦ владика Григорије и министар вера у Влади Србије Богољуб Шијаковић.

Извор: Радио КиМ

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Владика Артемије позвао на поштовање одлука Светог Синода СПЦ:

Оно чега се држим је став да је најбитније очувати јединство СПЦ, то сам рекао и Синоду да никада не могу прихватити нити ме нико може натерати да цепам хитону светосавске цркве тј, да би правио раскол. Зато сматрам да ова порука треба да буде путоказ и свима онима који користећи наше име и положај у коме се налазимо стварају утисак како владика Атремије са неким својим присталицама ствара раскол у СПЦ. То једноставно није тачно и никада на то не бих пристао, нити ћу пристати.

Ово је нокаут за евронијате који су главни инспиратори измишљене афере којом је преко уклањања владике Артремија требало испровоцирати сукобе и раскол. Сценарио са сукобом им је прошао...

Подели на овим сајтовима

Tvojim umišljajima došao je kraj.

Милане, овако је много боље.  0202_238

Нећемо вређати неистомишљенике.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Позив на поштовање Синодске одлуке само је поновљен став о прихватању чак и такве одлуке зарад мира у Цркви. Такав став изречен је и у писму које је владика Артемије упутио патријарху Иринеју истог дана када је јавност била нетачно и тенденциозно извештавана о томе да се владика није одазивао на ''уредно'' послате позиве на ''неодложнео присуствовање седници Синода...''

То писмо је озбиљан докуменат и доказ да је од самог почетка притисак на владику Артемија измицао из оквира закона и морала и то од стране оних који су седели у Синоду, њиме председавали и управљали и доносили и спроводилои овакве одлуке.

Његовој Светости

Патријарху Српском Г. Г. Иринеју

Београд

Ваша Светости,

Истог дана када се сретосмо у Патријаршији (5.2.2010.) сачекала Нас је и одлука Светог архијерејског синода (бр. 105 од 5. фебруара 2010.), са Вашим потписом. Уздајући се у силу истине, посебно у данима распећа на Косову и Метохији, управо ради те истине реагујемо одмах.

Позив Светог архијерејског синода (бр. 102 од 4.2.2010.), који наводите у одлуци о "неодложном“ доласку на седницу Светог архијерејског синода, нисмо примили, као што Вам је познато.

Такође, у Вашем телефонском позиву (4. фебруара око 15 часова), није поменут писани позив на седницу, нити је Наш долазак конотиран као неодложан, већ дословце "било би добро да дођете“.

Понављајући, дакле, да нити смо примили писани допис, нити усмено упутство о неодложном доласку, учинили смо посебан напор да Вас посетимо у Патријаршији, данас око 9.30 часова. Захваљујући на љубазном пријему и разговору, отишли смо узевши благослов и пожелевши Вам срећан почетак поста.

Необично је да Нам ни том приликом није био уручен позив за неодложан долазак на седницу Синода, који у одлуци помињете, нити Нам је наглашено да се на седници задржимо. Штавише, у нашем разговору седница Синода није ни поменута.

Ову изјаву дајемо истог дана, у потпуној искрености и свежини сећања Вашега и Нашега.

Ваша Светости, затечени смо одлуком о саслушању, које се има извршити над Нама, али смо спремни прихватити је.

Вашој Светости одан у Господу,

Епископ рашко-призренски и косовско – метохијски

Артемије

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

Позив на поштовање Синодске одлуке само је поновљен став о прихватању чак и такве одлуке зарад мира у Цркви. Такав став изречен је и у писму које је владика Артемије упутио патријарху Иринеју истог дана када је јавност била нетачно и тенденциозно извештавана о томе да се владика није одазивао на ''уредно'' послате позиве на ''неодложнео присуствовање седници Синода...''

То писмо је озбиљан докуменат и доказ да је од самог почетка притисак на владику Артемија измицао из оквира закона и морала и то од стране оних који су седели у Синоду, њиме председавали и управљали и доносили и спроводилои овакве одлуке.

... владика није одазивао на ''уредно'' послате позиве на ''неодложнео присуствовање седници Синода...''

Није први пут да се запитам шта је уопште Владика Артемије видео од писама која су му упућена, тј. да ли су му блиски сарадници увек преносили писма. Рецимо, колико се сећам, кад он једини или скоро једини није био примио писмо Владике Григорија послато Епископима, али и раније ми се чинило да нешто не бива баш како треба што се тиче обавештености Владике Артемија.

iconrazzvx2.gif
Подели на овим сајтовима

Артемије: Нико ме не може натерати да правим раскол у СПЦ

„Објаснио ми је да није заточеник у манастиру као и да поштује одлуке Сабора и Синода” каже за „Политику” владика Григорије који је јуче са министром вера боравио у Грачаници

Епископ липљански Теодосије, Кристофер Дел, амерички амбасадор у Приштини и Стјуарт Џонс, заменик помоћника државног секретара САД јуче у Грачаници (Фото Бета) Владика рашко-призренски Артемије позвао је јуче у Грачаници све оне који га поштују и воле да следе његов пример и да, као и он, остану у послушности Српској православној цркви и тиме покажу солидарност и љубав према њему, а пре свега према српској Цркви.

У изјави за „Политику”, епископ захумско-херцеговачки Григорије, који је јуче, заједно са министром вера Богољубом Шијаковићем, посетио Грачаницу, објаснио је да се састао са владиком Артемијем и сазнао од њега да епископ рашко-призренски не подржава метеж који је настао у јавности после одлуке да он буде привремено разрешен.

– Разговарао сам са владиком два-три сата и рекао му да има много дезинформација, много погрешних, лажних информација у медијима. Он је објаснио да не жели да учествује у томе и да неће никакав немир. Упознао сам епископа и са тим да људи који наводно штите њега и његове интересе, стварају утисак у јавности да је он ту у манастиру као заточеник. Владика Артемије ми је објаснио да је његов живот у манастиру сасвим нормалан, као и да поштује одлуке Сабора и Синода, после чега сам му предложио да то каже јавно и да заједно упутимо једну поруку мира, што је он и прихватио – каже владика Григорије.

У обраћању јавности, првом после одлуке Синода да га привремено разреши управљања епархијом, владика Артемије је поручио да је за њега јединство Цркве најважније.

„Спреман сам да прихватим одлуке Синода, као што сам их и прихватио, иако се са њима не слажем и не морам увек да се слажем, али их прихватам. Нико ме не може натерати да цепам хитону светосавске цркве, односно да правим раскол. Зато сматрам да ова порука треба да буде путоказ и свима онима који, користећи наше име и положај у коме се налазимо, стварају утисак како владика Артемије са неким својим присталицама ствара раскол у СПЦ. То једноставно није тачно и никада на то не бих пристао, нити ћу пристати”, рекао је владика Артемије у изјави за „Глас југа” и КиМ радио.

Министар вера Богољуб Шијаковић, владика Григорије и владика Теодосије јуче у Грачаници (Фото Бета)Епископ рашко-призренски додао је да верује да ће проблем који је настао бити легитимно решен на предстојећем заседању Светог архијерејског сабора.

„До тада нека се у миру, без халабуке, ствари испитају, државни органи нека испитају све чињенице, а онда ће Сабор на основу својих сазнања и канона и Устава СПЦ донети и најцелисходније решење”, рекао је владика Артемије.

Владика Григорије састао се јуче и са привременим администратором епархије-рашко призренске, епископом Атанасијем, а сусрео се и са викарним епископом липљанским Теодосијем.

– И ти разговори прошли су у одличној атмосфери, владика Атанасије је доста тога доброг већ урадио у епархији, обишао људе, свештенике. Мислим, ипак, да је најзначајнија изјава владике Артемија који је показао да му је Црква и њено јединство изнад свега – рекао је владика Григорије.

Министар вера, Богољуб Шијаковић, који је јуче заједно са владиком Григоријем посетио манастир Грачаницу, где се налази привремено седиште епархије рашко- призренске, рекао је новинарима да је држава обавезна да поштује одлуке надлежних црквених власти, као и да верује да углед српске Цркве ништа не може да наруши.

Манастир Грачаницу јуче су обишли и Стјуарт Џонс, заменик помоћника државног секретара САД и Кристофер Дел, амбасадор САД у Приштини.

„Манастир Грачаница је живо сведочанство присуства Србије на тлу Косова и ми смо дубоко посвећени заштити оваквих манастира, култура и вере”, изјавио је Дел, додајући да ће се наставити и појачати напори да се Унеско поново ангажује на Космету „на много јачи начин”. Амерички амбасадор у Приштини објаснио је, такође, новинарима да је случајност то што су они дошли у обилазак манастира у исто време када су у њему боравили и владика Григорије и министар Шијаковић.

Ј. Беоковић

[објављено: 27/02/2010]

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Artemije-Niko-me-ne-moze-naterati-da-pravim-raskol-u-SPC.sr.html

iconrazzvx2.gif
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...