Jump to content

NE PREDAJE SE Radi 16 sati da prehrani decu

Препоручена порука

Razumem i slazem se ali mi nisi rekao sta ti mislis, koji su glavni razlozi (navedi bar 3) zasto je covek iz uvodnog posta u toliko losoj ekonomskoj situaciji iako radi dva posla. Dakle, pricamo iskljucivo o finansijskoj situaciji konkretnog coveka... Sta mislis, da li je to zato sto mu supruga ne radi, sto je lecenje jako skupo, sto je neobrazovan pa radi slabo placene poslove...

Написао само одмах да немам увид у целу ситуацију и нагласио сам то што човек има дете са церебралном парализом и да жена такође не ради...Сигурно да ту има још пуно фактора, само не бих да нагађам јер не знам.

Поента је да породица  због детета са церебралном парализом треба да добија већу и значајнију помоћ од државе. 

Подели на овим сајтовима

Написао само одмах да немам увид у целу ситуацију и нагласио сам то што човек има дете са церебралном парализом и да жена такође не ради...Сигурно да ту има још пуно фактора, само не бих да нагађам јер не знам.

Поента је да породица  због детета са церебралном парализом треба да добија већу и значајнију помоћ од државе. 

Zasto konsttno naglasavas od drzave?

Valjda joj treba pomoc, nije bitno od kogaa.. ti se konstatno postavljs kao da je drzva jedino, njbolje, ultimativno resenje..

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Uh, po toliko pitanja se ne slazemo da ne znam odakle da krenem... Koliko sam razumela do sada, ti se bavis problemom raspodele novca a ja problem stvaranja tog novca koji treba da se raspodeli; tebi je ideal pomoc drzave a meni okruzenje u kome vrednom i radnom gradjaninu (kao sto je ocigledno covek iz price) nece trebati pomoc; po tebi drzava poseduje novac a po meni poreski obaveznici poseduju novac; po tebi bi se stvar resila promenom ljudi i smanjenjem korupcije a po meni promenom sistema jer u ovakvom sistemu kakav je sada, bilo ko "novi" da dodje na vlast bilo bi manje vise isto itd itd... Ne znam sta da kazem, bas smo na razlicitim talasnim duzinama :(

Inace, da odgovorim sta ja mislim da su osnovni faktori koji su uslovili tesku finansijsku situaciju coveka o kome pricamo, pa ti ako hoces razmisli malo o tome:

1. 67% poreza i doprinosa na platu (bar je tako bilo do pre nekoliko meseci dok sam pratila a sada mozda i vise). Dakle, kada bi mu drzava uzimala 17% umesto sto mu otima 67% na platu, on bi u startu imao jos jednu neto platu, dakle, ziveo bi za vise od trecinu bolje (ili manje lose) nego sada- problem drzava/sistem

2. verovatno niska plata koja je pored raznih drugih faktora prevashodno uslovljena jako malom traznjom za radnicima i velikom ponudom radne snage. Dakle, nema posla jer niko nece da pocinje biznis u Srbiji posto je privredno okruzenje, administracija, nameti i dr. jako nepovoljno da ne kazem katastrofalno- opet problem drzava/sistem

3. lecenje je verovatno skupo sto je opet velikim delom zasluga loseg sistema u zdravstvu (iako je da budemo realni, pristojan zdravstveni sistem sam po sebi jako skup) s obzirom da ga svi placaju manje vise isto a za rezultat imamo to da neki gradjani mogu dobiti tretmane koji su im potrebni a neki ne mogu skoro nista

Подели на овим сајтовима

Koliko sam razumela do sada, ti se bavis problemom raspodele novca a ja problem stvaranja tog novca koji treba da se raspodeli;

Да, тако некако. Мислим да новац није расподељен на прави начин и да се нерационално троши. Што се тиче стварања новца, тог питања се нисам дотицао. Не кажем да није битно, само га нисам разматрао. Просто сам пошао од чињенице да држава очигледно има новца.

tebi je ideal pomoc drzave a meni okruzenje u kome vrednom i radnom gradjaninu (kao sto je ocigledno covek iz price) 

Није идеал, већ неминовност.

po tebi drzava poseduje novac a po meni poreski obaveznici poseduju novac; 

Није држава произвођач. Држава поседује новац који је прикупљен порезом од грађана и сл. Мислим да је проблем у неадекватној расподели, корупцији и нанаменском трошењу новца од пореским обвезника.

po tebi bi se stvar resila promenom ljudi i smanjenjem korupcije a po meni promenom sistema jer u ovakvom sistemu kakav je sada, bilo ko "novi" da dodje na vlast bilo bi manje vise isto itd itd... 

Ствар би се решила поштовањем закона и смањењем корупције. Што се тиче промене система, мислим да је велики проблем да на сваких десет година година земља почиње из почетка "променом система".

Ја нисам толико за промену система колико за постојање и поштовање система. Честе промене система нису добре, јер је онда очигледно реч о нестабилном друштву, а од таквих сви беже. Дакле, закон и ред.

Ne znam sta da kazem, bas smo na razlicitim talasnim duzinama :(

То само по себи ние ништа лоше. Добро је да постоје различита мишљења.  :)

1. 67% poreza i doprinosa na platu (bar je tako bilo do pre nekoliko meseci dok sam pratila a sada mozda i vise). Dakle, kada bi mu drzava uzimala 17% umesto sto mu otima 67% na platu, on bi u startu imao jos jednu neto platu, dakle, ziveo bi za vise od trecinu bolje (ili manje lose) nego sada- problem drzava/sistem

Да, под условом да му држава заиста узима толико, тј. уколико не ради непријављен бар један од та два посла.

2. verovatno niska plata koja je pored raznih drugih faktora prevashodno uslovljena jako malom traznjom za radnicima i velikom ponudom radne snage. Dakle, nema posla jer niko nece da pocinje biznis u Srbiji posto je privredno okruzenje, administracija, nameti i dr. jako nepovoljno da ne kazem katastrofalno- opet problem drzava/sistem

Слажем се. Само не бих дирао у социјална давања. Мислим да она не гуше привреду.

3. lecenje je verovatno skupo sto je opet velikim delom zasluga loseg sistema u zdravstvu (iako je da budemo realni, pristojan zdravstveni sistem sam po sebi jako skup) s obzirom da ga svi placaju manje vise isto a za rezultat imamo to da neki gradjani mogu dobiti tretmane koji su im potrebni a neki ne mogu skoro nista

Рецимо да је тако. Само особама са инвалидитетом једноставно мора да буде обезбеђено лечење и нега. Без тога они су осуђени на пропаст. Зато мислим да држава мора да помогне особама са инвалидитетом. Можемо дискутовати о много чему, али ови људи не смеју бити препиуштени на мислост и немилост. И мислим да око тога можемо да се сложимо.

Подели на овим сајтовима

Sve ja to razumem i podrzavam da se pomogne bolesnima i nemocnima koliko je moguce u svakom slucaju, ali bespredmetno je da pricamo o raspodeli novca ako nismo resili pitanje kako cemo ga stvoriti. U suprotnom, to se svodi na "salonske" price koje nikom nece puno pomoci.

Подели на овим сајтовима

Sve ja to razumem i podrzavam da se pomogne bolesnima i nemocnima koliko je moguce u svakom slucaju, ali bespredmetno je da pricamo o raspodeli novca ako nismo resili pitanje kako cemo ga stvoriti. U suprotnom, to se svodi na "salonske" price koje nikom nece puno pomoci.

Марјановић не каже да је потребно повећати порезе пре успостављања здравије привреде, нити било шта слично томе, већ сматра да новца, чак и у овом и оваквом систему, има довољно у државној каси, за помоћ најугроженијима. Једини проблем је то што се расипа, уместо да се усмери тамо где заиста треба. У ствари, идентичну ствар говори Радуловић. 

Подели на овим сајтовима

Марјановић не каже да је потребно повећати порезе пре успостављања здравије привреде, нити било шта слично томе, већ сматра да новца, чак и у овом и оваквом систему, има довољно у државној каси, за помоћ најугроженијима. Једини проблем је то што се расипа, уместо да се усмери тамо где заиста треба. У ствари, идентичну ствар говори Радуловић. 

Poenta je da kad marijanovic kaaaze oemo to.. oni napisu zakon, izglasaju i onda posle 2 meseca podignu porez kazu - treba naam veci budzet.

Dakle to sto marijanovic misli da treba.. to ce da bude tihi pristanak da se podigne porez. Jos vise.

I sve dok ima ljudi kao marjanovic koji prenose odnogvornost na drzavu - preneli su prava na novac gramzivim politicarima u ruke, koji ih skoro po pravilu neodgovorno trose. (zabodu se i feudalci da valjajaju.. pa tkao i politicari ali retko)

Подели на овим сајтовима

Poenta je da kad marijanovic kaaaze oemo to.. oni napisu zakon, izglasaju i onda posle 2 meseca podignu porez kazu - treba naam veci budzet.

Dakle to sto marijanovic misli da treba.. to ce da bude tihi pristanak da se podigne porez. Jos vise.

I sve dok ima ljudi kao marjanovic koji prenose odnogvornost na drzavu - preneli su prava na novac gramzivim politicarima u ruke, koji ih skoro po pravilu neodgovorno trose. (zabodu se i feudalci da valjajaju.. pa tkao i politicari ali retko)

Веруј ми, људи као Марјановић су најмањи проблем Србије. :)

Подели на овим сајтовима

Veruj mi ljudi ko Marjaanovic su sustina resenja Srbije... sto vise njih skapira da svaki put da kada traze od drzave nesto u "najboljoj naameri" ta namera ce postati plocica na putu do ekonomskog pakla.

politicare ne moze da menjamo.. ali javno mnjenje - mozemo.

Ne postoji drugi nacin da se "regulisu" troskovi u Srbji...

Glavni razlog sto ove evropske zemlje imaju manje korupcije je podela vlasti... podela na Upraavnu, Izvrsnu i zakonodavnu vlast. To kod nas ne postoji, niti ce postojati.

Zato je, po mom misljenju, objsnjavati ljudima kao Marjanovic neke sasvim logicne stvari, i da je put do pakla poplocan dobrim namerama "milosrdne" drzave.

Pa koliko se primi - prmilo se.

Подели на овим сајтовима

Tačno, pre svega zato što je model za koji se on zalaže ultra kapitalistički u odnosu na ovo stanje. Ko što si rekao njegovi stavovi su skoro pa identični Radulovićevim.

Подели на овим сајтовима

Tačno, pre svega zato što je model za koji se on zalaže ultra kapitalistički u odnosu na ovo stanje. Ko što si rekao njegovi stavovi su skoro pa identični Radulovićevim.

U odnosu na ovo jeste ultrakapitalisticki, problem je sto je razmisljanje, kao i vecine Srba i dalje debelo socijalisticko - drzva da resi.

Подели на овим сајтовима

Марјановић не каже да је потребно повећати порезе пре успостављања здравије привреде, нити било шта слично томе, већ сматра да новца, чак и у овом и оваквом систему, има довољно у државној каси, за помоћ најугроженијима. Једини проблем је то што се расипа, уместо да се усмери тамо где заиста треба. aУ ствари, идентичну ствар говори Радуловић. 

Ne kaze da je potrebno povecati poreze (ali se nesto ne zalaze ni za njegovo smanjenje ili promenu sistema oporezivanja) ali smatra da ako bi se postovali zakoni i nekim cudom iskorenila korupcija, da bi sve bilo ok (bar sam ga ja tako razumela). Ja smatram da i u tom slucaju stvari ne bi bile ok jer sistem ne valja i treba ga menjati. To podrazumeva i menjanje zakona, mnooogo vecu transparentnost u trosenju novca poreskih obaveznika, ukidanje mase nepotrebnih i komplikovanih propisa i procedura koje koce razvoj biznisa i povecavaju cene usluga i dobara na trzistu jer se teret tih troskova preko cena prelama na krajnjeg potrosaca itd itd. Mora se prosto napraviti sistem koji nece omogucavati pojedincima "hajduciju" sa novcem poreskih obaveznika, a ovaj sistem koji imamo prosto nije takav sto se pokazalo do sada od Milosevica pa naovamo (da ne ulazimo za sada u nebuloze sistemskih resenja u periodu pre Milosevica kada su se npr. troskovi radne snage racunali kao prihodi a ne rashodi jer se smatralo da samo radnik moze napraviti "visak vrednosti" pa su se svi trudili da zaposle sto vise radnika i izmisljali radna mesta itd itd)...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...