Натан Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Хвала, Толе. Принцип "све може"? Чекај, јесу ли то тзв. "новотарци"? Ако нису, која је разлика? Тај принцип. хд Бесмислена је та подела на ''новотарце'' и ''старотарце'', односно ''екуменисте'' и ''зилоте''. Ови први срљају у ''екуменизам'', а ови други брину о томе да ли су отворене или затворене двери, ко да много важније ствари не постоје. А иначе - да, ту либералну ''лајт'' струју називају ''новотарцима''. Скоро разговарам са парохијским свештеником, шта год да га питам, он одговара: "Бог је љубав". Опет нешто питам, он опет: "Бог је љубав" - у смислу све може. Рекох: "Оче, вас као да је хипи-комуна одгајила и школовала", а он ми каже: "Ако хоћеш да ти ја будем духовник, мораш да ме слушаш, а ја сам новотарац". Нисам га даље ништа питала, рекох да видим прво шта је "новотарац". Било ме блам да питам њега, вероватно претпоставља да знам. ''хипи-комуна'' Када свештеника мрзи да одговори најлакше му је да извуче из рукава ''Бог је љубав'', а ако нема одговор, онда му добро дође оно ''чудни су путеви Господњи''. У оба случаја је рекао нешто лепо, без да се много цима. Х-) Вероватно се шали на свој рачун кад каже да је ''новотарац''. Која је то ''ладовина'' од човека. Дуња, Deki992, ivanaika and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Тај принцип. хд Бесмислена је та подела на ''новотарце'' и ''старотарце'', односно ''екуменисте'' и ''зилоте''. Ови први срљају у ''екуменизам'', а ови други брину о томе да ли су отворене или затворене двери, ко да много важније ствари не постоје. А иначе - да, ту либералну ''лајт'' струју називају ''новотарцима''. ''хипи-комуна'' Када свештеника мрзи да одговори најлакше му је да извуче из рукава ''Бог је љубав'', а ако нема одговор онда му добро дође оно ''чудни су путеви Господњи''. У оба случаја је рекао нешто лепо, без да се много цима. Х-) Вероватно се шали на свој рачун кад каже да је ''новотарац''. Која је то ''ладовина'' од човека. Na kraju svako "izabere Boga" prema svojoj meri. U sustini, svi imaju argumente za svoje stavove... Натан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 A nije li? Јесте, али то није било моје питање. "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Јесте, али то није било моје питање. Pa razumeo sam da si pitala o principu "sve moze"? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Pa razumeo sam da si pitala o principu "sve moze"? Не, одговори на конкретна питања су: "Бог је љубав". Да ме не разумеш погрешно, не приписујем том човеку лењост или немар, нити било шта слично. Напротив. Само та крилатица добија све извитопереније (произвољно) значење када треба да замени оно што није баш милозвучно. Конкретно питање тражи конкретан одговор. Deki992, nana and feeble је реаговао/ла на ово 3 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Не, одговори на конкретна питања су: "Бог је љубав". Да ме не разумеш погрешно, не приписујем том човеку лењост или немар, нити било шта слично. Само та крилатица добија све извитопереније значење када треба да замени оно што није баш милозвучно. Znas kako, ja se divim svestenicima. Tj, divim se njihovom mentalnom snagom koju moraju da upotrebe da bi ljudima razjasnjavali razne stvari, pritom postujuci crkveno ucenje i zdrav razum coveka koga poducavaju. Zato sam i navodio na pocetku ono kada ti svestenik na neku konkretnu stvar kaze "ma nije to bas tako...". Jednistavno, ako kaze ostrije uvredice neki autoritet ako se saglasi sa tim, uvredice samog sebe ili onoga koga poducava. Zaista, nije im lako. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Tj, divim se njihovom mentalnom snagom koju moraju da upotrebe da bi ljudima razjasnjavali razne stvari, pritom postujuci crkveno ucenje i zdrav razum coveka koga poducavaju. Pa zar crkveno učenje nema veze sa tazumom. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Pa zar crkveno učenje nema veze sa tazumom. Nisam mislio generalno, naravno. Mislio sam na neka skatljiva pitanja, oko kojih i mi ovde na forumu znamo da raspravljamo danima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 То је оно што ја кажем да је човек гордељива стока и да не жели то да чује, да не жели да чује о себи да је лош и да не ваља ништа. И зато неки свештеници и Црква снисходе, спуштају се на тај ниво, што каже ап. Павле Свима сам био све да како год неке спасем. Јесте, Бог је љубав, али то није чопоративна љубав хипи комуне. А неки би хтели баш то, јуху, птичиоце цвркућу, све се шарени. А хоће то зато што неће себи да признају истину. Нема шта свештеник да ублажава истину тј. да снисходи и да трепери од тога како ће мирјанин да поднесе свој грех. Има стараца који су најмање пожељне одговоре давали на фин, кротак начин уз објашњење. Ако неко не жели да чује истину о себи неће је ни чути шта год му ти причао. Али ако те мирјанин већ пита, ти објасни, па нека види он уз мало и сопствене снаге где и како стоји са собом. Неопходна је искреност, не камуфлирање, уколико већ неко показује интересовање. Оно за хипи комуну је била шала, има човек духа, не бих у озбиљном тону и лошој или провокаторској намери тако нешто никад рекла никоме, камоли свештенику. Човек Жоја and Натан је реаговао/ла на ово 2 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Мирославе слажем се са тобом . Нема ништа горе од верског фанатизма и да људи све буквално свате и раде . Права вера није фанатизам и Бог то не поручује , јер је Он у стању да опрости човеку који се искрено покаје , а да никада раније није био никакав верник. Са друге стране није добро ићи у другу страну и стално колебати се . Прави верници , су верници зато што верују у Бога и не би смело да их поколеба то што људи раде и да налазе у томе нека оправдања да престану да буду верници и да пређу на неку другу страну . Средина је увек златна Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Нема шта свештеник да ублажава истину тј. да снисходи и да трепери од тога како ће мирјанин да поднесе свој грех. Има стараца који су најмање пожељне одговоре давали на фин, кротак начин уз објашњење. Ако неко не жели да чује истину о себи неће је ни чути шта год му ти причао. Али ако те мирјанин већ пита, ти објасни, па нека види он где и како стоји са собом. Неопходна је искреност, не камуфлирање, уколико већ неко показује интересовање. Оно за хипи комуну је била шала, има човек духа, не бих у озбиљном тону и лошој или провокаторској намери тако нешто никад рекла, нарочито не свештенику. To i jeste poenta Dunja, objasnjenje. Da bi se neko iskreno pokajao, on mora shvatiti gde je pogresio i zasto to nije dobro za njega. Tu nastupa mudrost svestenika, jer, po meni, oni cesto moraju da objasnjavaju neobjasnjive stvari. Tada se pribegava relativizaciji pojma, na razne nacine. Jedan od tih je i "Bog je ljubav" odgovor. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 То што би се теби свидело, на основу овога дела коментара, био би неки протестантизам. Можда грешим, исправи ме. Но, мени кад се помену Лутер, Калвин и Цвингли, махинално преврнем очима, јер ту осим етике нема ничег више. Има истине, али је још већа истина да су сами људи ти мишеви. Христос нас не позива да будемо мишеви али неки верници то једноставно не могу да схвате. Њима кад кажеш љуби непријатеље своје они мисле да треба да крволоку трче у наручје. И можеш до сутра да им причаш, не вреди, нема шансе да скапирају. И наши атеисти су слични, ма шта им говорио никако да укапирају и да прихвате то што им се говори. Причали смо о сујеверју и вери на оној теми, тако да знам да ти је ово јасно. Ma nije to protenstantizam, Juan je spomenuo da nije ni on za to, a nisam ni ja, nego da postoje neke stvari koje su mi besmislene. Ajd razumem da je Crkva zajednica, da je to vodjenje duhovnog zivota u zajednici sa drugima, da se molis sa drugima a ne sam. Kao kad odes na stadion da gledas takmu i navijas sa drugima i kad ostanes kuci i gledas sam, e tu je neka razlika. Mada iskren da budem nisam osetio toliko te cari na liturgiji, u 70% slucajeva kukam u sebi zbog nogu, desilo mi se 2 puta da mi padne mrak na oci verovatno od gladi, pa mi bude dosadno jedva cekam da se zavrsi i tako. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Meni nikako niste jasni vi sto vam je sve jasno, sto nemate ni trunku sumnju. Da mi je znati kako, da primenim na sebi. U principu i to je jednostavno. Kod mene je slucaj da vera dolazi iz srca, i to je to. Evo citam ovde na temi te light pravoslavlje, te ziloti, te eskumenizam, te novotarci....Boga pitaj sta je to sve. Ja o tome pojma nemam nit me interesuje. Ko da ce me Bog mog sudnjeg dana kad izadjem pred Njega pitati o tome...To je politika, sto se mene tice. Ranije dok sam tragala za Bogom, verovala sam u prirodu, u karmu...A ateista nikada nisam bila. Uvek sam verovala u neku " visu silu" dok se sve to nije nekako uoblicilo. Nije izgubljen svaki covek koji luta... Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Mada iskren da budem nisam osetio toliko te cari na liturgiji, u 70% slucajeva kukam u sebi zbog nogu, desilo mi se 2 puta da mi padne mrak na oci verovatno od gladi, pa mi bude dosadno jedva cekam da se zavrsi i tako. To je zato sto nema " Blagodati Duha Svetoga" A zasto nema.... Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Бог све људе воли , а имам најближе који ме воле . Нема веће благодети и среће , када знаш да иза тебе стоји неко који те воли . Adelaida and Натан је реаговао/ла на ово 2 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука