Jump to content

Моје лично сведочанство вере, призив и пут ка Цркви

Препоручена порука

Добра тема, али... Било би парадоксално да сам човек од вере, а да говорим о томе колико је моја вера снажна и колико сам људи приближио Православљу. Не иде једно и друго. :)Неко горе већ рече, Бог ће судити мом неверју. А о својој невери бих могао да причам, видите и да сам читаве приче писао о својим слабостима... Као да су се, тобож, другима десиле.

Богу остајем захвалан, Он ми је био ослонац, и кад сам био веран и кад сам био неверан. Ваљда управо то и порази, промени човека до сржи, кад схвати да је Господ уз њега чак и кад је грешан, и пружа му руку ма колико ниско пао. Љубав Божија, незаслужена и нелогична, то  је оно што човека промени..

Мали сам ја да икога променим и усмерим на Христа.

Подели на овим сајтовима

Душевни мир, али не потпуни. Може и мора боље, на сведочењу вере. Преиспитивање, самоосуда, мерилима Светог Писма и Светог Предања. Борба са помислима. Сажаљење према онима који очигледо греше прво према себи, а онда и другима, јер нису кадри да ухвате свој крст, и отрпе, па се стога преиспуњавају разним нечистотама. Уместо осуде, сажаљење. Схватање личне ништавности и немоћи, а са Богом свемоћи.

Млад сам да бих се окретао за собом и просуђивао траг који је Господ кроз мене оставио, млад и зелен сам да било кога подучавам. Ако то радим, не радим свесно.

Подели на овим сајтовима

Каква је ваша вера?

Да ли вашом вером можете барем заинтригирати људе око себе макар да вас питају зашто нешто?

Да ли сте некад некога увели у црквени живот, кумовали му, научили га основе катихизиса?

Можете ли померати планине?

Moja vera se moze opisati  jednostavno: Verujem. ( Kad zahvaljujem Bogu na svemu sto mi je dao, zahvalim mu i sto postoji- eto takva  :) )

"Boze svuda sam te trazio, ti si bio u meni a ja van sebe"

Pojedini oko mene me gledaju kao da sam vanzemaljac. Ponekad osetim da im nista nije jasno. Ali to je problem sa predrasudama kojima su ljudi skloni. U svakom slucaju intrigantno im je.

Jesam, one koji bi hteli kad bi smeli...kako ljudi uglavnom, kao sto rekoh, imaju predrasude a hteli bi da se okrenu veri, onda me pitaju kako, sta...ja im objasnim na svoj nacin i oni prihvate. Kumovala nisam nikome, jednu osobu sam " naterala" da se krsti, a onda sam shvatila da nista ne ide na silu, dok covek sam ne oseti potrebu za tim. Tako moja sestra i brat od ujaka, ostadose nekrsteni, i ako ih s vremena na vreme podsecam na to da bi trebalo da se krste. Ali nista vise ne radim na silu, jer sila nije svojstvena Bogu. Pojedine bliznje sam naucila osnovama posta, pricesca i ispovesti...I tako, ko god me je upitao i sam pokazao interesovanje za veru nije ostao bez mog odgovora.

Nisam pokusala da pomeram planine, ali verujem da cu moci ako i kada budem trebala. :)

U veri se ne kolebam. Ne znam u cemu bih se kolebala. Citala sam i " zabranjene" knjige  :))) i gledala razne emisije, i slusala razna naucna objasnjenja za ovo ili ono, ali me sve to nije poljuljalo u mojoj veri. Meni je potpuno jasno da Bog postoji, kao sto mi je jasno da ima dana i da ima noci.

Postujem svaciju veru, svetinju i religiju, ali ipak svoju " smatram" 

Obilazila sam i " tudje svetinje"  i katolicke i islamske i budisticke i jevrejske ali nase manastire i crkve nista ne moze da zameni. Sve se moze obici iz radoznalosti ali Duh Sveti se ne moze pronaci nigde nego u nasim svetinjama. 

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Korisno je znati šta kažu dve velike osobe po ovom pitanju. Jedna je Vladika Nikolaj a druga moj počivši otac Hrizostom iz Rače kod Bajine Bašte.

Vladika Nikolaj u predgovoru u "Religiji Njegoševoj" kaže (parafrazirano): "O čoveče, ako hoćeš mirno da živiš nikada se ne pitaj ima li Boga već živi čestito i po onome što čuješ u Crkvi ...dovoljno je" (ponavljam - parafrazirano je jer ne mogu da nađem knjigu negde u stanu da bih doslovno citirao)

A otac Hrizostom reče jednom prilikom: "Zašto si išao da piješ vodu na dubinu reke kada je ista voda i uz obalu?!" - Ugasiš žeđ dakle, a nema opasnosti da se udaviš u opasnim virovima raznih samoobmana ..

To bi otprilike bila poruka i svima koji se tek upoznaju sa Crkvom i Hrišćanstvom. Samo ih dela mogu privući i tek po koja iskustvena reč ...kol'ko da nismo nemi. Ne treba mnogo nešto ni spominjati ime Gospodnje baš pred svakim i baš u svakoj prilici.

Uostalom, monasi po defaultu razgovaraju sa narodom koji dolazi o duhovnoj problematici, ali između sebe najmanje pričaju o pobožnosti, Hristu i tome slično. Oni time žive; šta ima da kažu rekli su na Liturgiji; sve drugo je u praštanju, ljubaznosti, ...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Citala sam i " zabranjene" knjige  i gledala razne emisije, i slusala razna naucna objasnjenja za ovo ili ono
Obilazila sam i " tudje svetinje"  i katolicke i islamske i budisticke i jevrejske ali nase manastire i crkve

Podsetila si me na ovo :D

Подели на овим сајтовима

Ne iskam od Boga ovo-ono, zahvalim se uvek za ono sto mi je dato ( Blagodarenje Bogu za sve) ako i nesto trazim, onda je to ono " Neka bude volja tvoja Gospode" Ne ocekujem da Bog resava moje zivotne situacije i probleme, vec samo da mi pruzi sansu, i da mi bude od pomoci ako zapnem negde. Eto. 

• Волим 1

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Каква је ваша вера? Да ли вашом вером можете барем заинтригирати људе око себе макар да вас питају зашто нешто? Да ли сте некад некога увели у црквени живот, кумовали му, научили га основе катихизиса? Можете ли померати планине?

Ne znam. ne_shvata
Verujem.

Pitaju me ,ja se potrudim da im objasnim,ali ukratko... Suzdrzana sam. Ne volim da pricam o veri,osecam da me niko ne razume . Ljudi koji mene okruzuju su apsolutno nezainteresovani za crkvu ,interesuje ih uglavnom sta jedem , slozimo se oko toga da je post zdrav ,ali oni ne razumeju njegov dublji smisao  . I to je dovoljno .

Kako da im pricam nesto ,kad moj zivot svedoci drugo ?  Na zalost , veci hriscani  od mene su mnogi nevernici.

Planine svi mozemo da pomerimo, ali trenutno nemamo dovoljno jake ni za mnogo lakse stvari .

:351780:

Подели на овим сајтовима

Други ме питају шта није у реду са мном. Трећи у коју сам то секту упао. Четврти се брину да не скренем јер су чули да ко чита Библију може да полуди....

Ах, па то је стандардно. Зато ми је смешно кад неки почну да се позивају на православну већину ради забране овога или онога. Кладим се да би већина народа најпре забранила цркву, кад би стварнo знали шта се све ту подразумева... Од Амера стално чујеш ”молићу се за тебе”. Кад би то рек'о неком овде, а да није из оних литургијских 2-3%, звао би психијатра. Сећам се покојне бабе кад је за тетку рекла: ”Удаје се за попа!” А ”поп” је иначе професор у гимназији, само што пева у хору. :D

Подели на овим сајтовима

"O čoveče, ako hoćeš mirno da živiš nikada se ne pitaj ima li Boga već živi čestito i po onome što čuješ u Crkvi ...dovoljno je"

E, ovde je moj kamen spoticanja.

Jer, periodi zivota kada sam razmisljao o prakticnoj primeni onoga sto crkva kaze su bili najtezi periodi za mene.

Ali, ne ona relativizacija danasnja, kada odes kod svestenika a on ti kaze "pa nije to bas tako itd" nego ono stvarno, znaci citas i razmisljas o primeni procitanog.

Uvek mi na kraju dodju dva izbora: da batalim tu pricu ili da lazem samog sebe...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

E, ovde je moj kamen spoticanja.

Jer, periodi zivota kada sam razmisljao o prakticnoj primeni onoga sto crkva kaze su bili najtezi periodi za mene.

Ali, ne ona relativizacija danasnja, kada odes kod svestenika a on ti kaze "pa nije to bas tako itd" nego ono stvarno, znaci citas i razmisljas o primeni procitanog.

Uvek mi na kraju dodju dva izbora: da batalim tu pricu ili da lazem samog sebe...

На шта конкретно се односи то ''што Црква каже''? Божије заповести?

Подели на овим сајтовима

На шта конкретно се односи то ''што Црква каже''? Божије заповести?

Nisam mislio konkretno na Bozije zapovesti.

Kada kazem "crkva", mislim na neke stavove svetih otaca, zatim opste na neke delove crkvene filozofije, da tako kazem. Pa i same one crkvene zapovesti su simpaticne za promisljanje.

Da ne govorimo o sistemu epitimije koje danas npr niko vise i ne postuje, a koji sam ja shvatio kao klasicnu "ucenu Bogom".

Mozemo otvoriti temu i pisati o tome, da ne spamujemo ovde. Sve u svemu za mene dosta kontradiktornosti, koje su sasvim ok dok na njih ne obracamo paznju.

Kao sto rece Juan, pravo je pitanje kakav bi odnos ljudi prema crkvi i Bogu bio kada bi masovno bili upuceni u svoju veru, i kada bi i ljudi iz crkve postovali njene postulate, bez selektivnog probiranja onoga sto nam se svidja.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...