Jump to content

Josipović: Ustaška zmija ne spava

Препоручена порука

Jedna anegdota sa interneta..... u nekim sam FB Grupama koji broje vecinu hrvata.... i manjinu Srba...

Jedan od njih krene neke nacionalisticke fazone (zanimljivo, hrvat gastabajter bas... ne znam sta je to sa gastabajterima i nacionalizmom)

KRene nesto da mi zamera jer sam Srbin.

Sta se desava?

Skoce na njega njih pet sest da ga prozivaju da je ustasko govno, a jedan krene da ga zajebava da je ustasa jer je Srbin zapravo poreklom (one seseljeve fore)  i da ne treba da mrzi svoje pretke.

E to vam je realnost danasnjeg hrvatskog drustva. Gomila normalnih mladih ljudi i teska manjina napaljenih klinaca na ustastvo.

A izjednacavati zlocine iz 90tih i hrvatsku tesku nacionalisticku politicku elitu sa ustasama iz drugog svetskog rata - nema nit smisla nit logike. Zlocini iz devedesetih tipa oluja koji su strasni i nazalost neosudjeni - nisu ni blizu onih zlodela koje su cinile ustase.

porediti ta dva, pricati o kontinuitetu, nema logike. To su dva razlicita sukoba, dve razlicite okolnosti, i komplet razlicitih ljudi.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 181
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Млађони, друже, колико ти из Крушевца познајеш прилике у Хрватској? Мислим конкретно ситуацију на терену, не на фејсбуку. Знаш ли како живе Срби у Хрватској који су се вратили тамо, или који су остали? Знаш ли колико држава Хрватска чини да спријечи повратак, а останак учини немогућим? Знаш ли колико људи, генерације наших очева не смије да се врати иако у рату нису никога убили јер се налазе на тајниим списковим за оптужбу? Мора да си, ипак,  чуо за разбијање ћириличних табли у Вуковару. Мора да си чуо за планирану канонизацију Степинца. Мора да си чуо за Томпсона. Мора да си чуо за иницијативу да се укину националне мањине и да се сви грађани Хрватске прогласе Хрватима. У реду, имаш пријатеља Хрвата, имам и ја. У реду, не мрзиш никога, не мрзим ни ја. Али данашња држава Хрватска ЈЕСТЕ насљедица НДХ у сваком погледу, њени темељи никако не могу бити антифашистички. Ја живим у Крајини, супруга ми је избјегла из Славоније. Вјеруј ми да врло добро знам о чему је Јосиповић говорио. Не тако давно Месић је причао како би у случају проглашења независности РС пресјекао коридор код Брчког. Историја нас не треба оптерећивати, али она ЈЕСТЕ учитељица живота. Из Јасеновца треба извући поуке. Није ни 41. тако далеко а камо ли 95-а. Ти вјероватно ниси свјестан страдања ни у овом ни у оном рату, али ја и те како јесам. Реална је опасност од повампиреног усташтва, а ако до тога дође, неће твоја дјеца у Крушевцу бити прва на удару, али моја у Бањалуци и Пакрацу хоће. Опрости што ти овако директно указујем, али цијеним да сам куд и камо старији, а сигурно знам више од тебе и твојих фејсбук група, и морао сам да реагујем.. Још једном, праштај, али ово је морало да се каже.

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Није реч само о националним или идеолошким темама, већ уопштено. Не  морамо се слагати, не морамо исто мислити, али бар можемо изнети став са мање острашћености. И можемо учити један од другог. Сигурно је да свако има понешто паметно да каже и да је у нечему у праву. Али ми одмах заузимамо бусију, копамо ров. А онда и кад увидимо да за нешто нисмо у праву ми се ушанчимо и не мрдамо одатле. Онај други мора да се прилагоди и уподоби мени. У принципу, из тих разлика и варница може да искочи квалитет и решење, али само теоретски. То не био био проблем да се та острашћеност завршава само на дискусији, међутим, тај модел се преноси и на реалан живот, на свакодневницу и практичне ствари, на сарадњу међу људима.

Како каже Душан Ковачевић у оној серији текстова за НИН (после изашла и књига http://issuu.com/stubovi_kulture/docs/dvadeset_srpskih_podela ): "Поделе ће нам, вероватно, доћи главе и (ово мало) преостале земље..."

Мени не смета став другачији од мог, која год да је тема у питању.

Међутим, кад се дотакнем егзистенцијалних, а ово јесте једна од тих и кад спознам наивност, лаковерност, непознавање материје , а потребу да се о истој прича с оноликом дозом самопоуздања без покрића, дискусију прекидам.

Поделе да, али у великој мери и то што нико не зна где му је место.

Подели на овим сајтовима

Млађони, друже, колико ти из Крушевца познајеш прилике у Хрватској? Мислим конкретно ситуацију на терену, не на фејсбуку. Знаш ли како живе Срби у Хрватској који су се вратили тамо, или који су остали? 

Znam. Moja tetka je Srpkinja u Hrvtskoj. Razvedena od hrvta. Njen sin slobodno prica da je 51% Srbin 49% Hrvat.

Мора да си, ипак,  чуо за разбијање ћириличних табли у Вуковару.

Na ovom cu se zadrzati i sad cu tebe pisati, a znash li koliko je hrvatski portala pravilo sprdnju na racun psa mede kojim je zabranjeno da laje? Sprdali su se da mu je zbranjeno da laje jer laje naa cirilici i time su ismevali ljude koji se boje cirilice. Dakle - sagledaj obe strane hrvatskog drustva. Pa cak ni te koje lome table ne mozemo izjedncavati sa USTASAMA koji su klali decu. Jesu sovinisti, ali su daleko od ustasa. Nazovimo stvari pravim imenom i sagledajmo ih relano.

I sve to sto ti pricas jesu realni fenomeni ali su daleko od toga da okarakterises jedno drustvo kao "ustasko"

ne znam sta ti tu nije jasno.

. Али данашња држава Хрватска ЈЕСТЕ насљедица НДХ у сваком погледу, њени темељи никако не могу бити антифашистички.

Istorijski jesu povezane na mnogo nacina ali ideoloski - nigde veze.

Ne nije, nema veze sa NDH koliko danasnja Srbija nema veze sa Nedicevom srbijom. To je namerno izvrtanje cinjenica.

Међутим, кад се дотакнем егзистенцијалних, а ово јесте једна од тих и кад спознам наивност, лаковерност, непознавање материје , а потребу да се о истој прича с оноликом дозом самопоуздања без покрића, дискусију прекидам.

Zapravo ti cinis stetu na to egzistencionaalno pitanje iz ciste ideologije. Ponavljajuci hrvatske zlocine iz istorije, smestajuci ih u sadasnjost ti otezavas Srpskim politicariam bilo kakvu otvorenu saradnju sa Hrvatskom vlascu. A dok nema saradnje i dijaloga - nema ni zastite za  Srbe tamo.

U hrvatskoj iz ovog teksta vidimo jsnu volju politicara da se obracunavaju sa ustaskom ideologijom, a vi na taj put stajete sirenjem antihrvatske propagande, umest oda se fokusirate na antiustasku.

Подели на овим сајтовима

Ajde ti lepo iznesi tvrdnju koju imas, i argumente koje imas za tu tvrdnju. Posto poznajes materiju, i imas neke kvalitetne argumente izvoli.....

Jasno i konkretno, sta ti mene hoces da ubedis?

Подели на овим сајтовима

Njen sin slobodno prica da je 51% Srbin 49% Hrvat.

Ух... у праву си, ето доказа да су Јасеновац, Јадовно, Слана, Кусоње, Дракулић, Драксенић, Мотике, Шарговац, Херцеговачке јаме, Олуја, Бљесак, породица Зец, Маркач, Готовина, Степинац, Шимунић.... најобичнија измишљотина великосрпских националиста. Па твој брат може слободно да прича да је 51% Србин и све што сам набројао пада у воду. Па гдје ћеш бољи доказ да у Хрватској нема усташтва од тога што шачица људи на форумима исмијава усташтво а табле се и даље ломе. Сљедећи пут, када будем посјетио епархију славонску, мораћу да пренесем владики Јовану да је заправо његова епархија пуна младог православног свијета, да су опустјеле и спаљене куће и храмови, и шачица старих који чекају смрт па да се затре сваки спомен да су тамо икада постојали Срби, у ствари само лажи српских националиста. Јер, за име свијета, шта је стање на терену када се на фејсбук групама и форумима тврди другачије.

Мене си убиједио, мијењам став, Хрватска је рај на земљи за Србе. Шта су новомученици Јасеновачки и коме треба Царство небеско када на земљи имамо такав бисер толеранције. Једва чекам љето, сви на оток Паг!

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Није реч само о националним или идеолошким темама, већ уопштено. Не  морамо се слагати, не морамо исто мислити, али бар можемо изнети став са мање острашћености. И можемо учити један од другог. Сигурно је да свако има понешто паметно да каже и да је у нечему у праву. Али ми одмах заузимамо бусију, копамо ров. А онда и кад увидимо да за нешто нисмо у праву ми се ушанчимо и не мрдамо одатле. Онај други мора да се прилагоди и уподоби мени. У принципу, из тих разлика и варница може да искочи квалитет и решење, али само теоретски. То не био био проблем да се та острашћеност завршава само на дискусији, међутим, тај модел се преноси и на реалан живот, на свакодневницу и практичне ствари, на сарадњу међу људима.

Buraz oni mene ovde nazivaju srbomrzcem i ko zn cim vec... a ja zivim na srpskom selu i radim na ozivljavanju istog.

Ja sam jasno rekao, svaka cast Hrvatima koji se bore protiv ustastva u svom drustvu, podrska njima i respect. i drago mi je za takav fenomen. MEdjutim SRbi treba da obrate paznju na klerofasiste, naciste i ostalu djubrad u svom drustvu, vise nego u hrvatskom.

Ali ovde ne smes da napises nista takvo jer si Srbomrazac (taman posla da srbi imaju psihopate..  sa kojima treba da izlzimo na kraj)

To ti je onaj fenomen kad kukas za kosmsiju koji ima 10 metra pokvarene ograde a svoju ne dirasa jer imas samo 5 metra pokvarene, pa ti ne smeta......

Подели на овим сајтовима

Ух... у праву си, ето доказа да су Јасеновац, Јадовно, Слана, Кусоње, Дракулић, Драксенић, Мотике, Шарговац, Херцеговачке јаме, Олуја, Бљесак, породица Зец, Маркач, Готовина, Степинац, Шимунић.... најобичнија измишљотина великосрпских националиста.

Gde sam ja rekao da su to velikosrpske izmosljotine? Gde je iko to rekao i kako si ti to zakljucio? Molim te, citiraj mi post gde ja to kzem.

Molim te, mani se lagnja na moj racun. Znaci preklinjem te. Dosta sam slushao slabasne sa argumentima kako rade to isto.

Ako si covek vredan diskusije, neces to raditi. Ako si pak ostrascen i samo oces da me nacnis lagarijama i klevetama - radices.

Подели на овим сајтовима

. Па гдје ћеш бољи доказ да у Хрватској нема усташтва од тога што шачица људи на форумима исмијава усташтво а табле се и даље ломе.

Vidis to je problem. Manjina lomi table u jednom gradu. vecina po raznoraznim gradovima to osudjuje.

I ja ti to lepo argumentijem i ti onda krenes da lazes i da me optuzuejs da sam rekao nesto sto nisam.

E to se zove ostrascenost. I nesposobnost da se kvalitetno odgovori na argument....

Znaci jasno je da ti hoces da me ubedis da je hrvatsko drustvo ustasko.

Подели на овим сајтовима

e to su ustase.. a ne neki pajseri koji lome neke table..... to su napaljene budale protiv kojih hrvati treba da se bore i mi da ih podrzavamo u tome... da ne ozive ovakve psihopate kao sto su prave ustase bile.. koljaci dece, ubice, teski zlocinci.

A dok njih podrzvamo u toj borbi, mi treba da se pazimo da se kod nas ne rodi neka srpska nacisticka ideologija.

Подели на овим сајтовима

Млађо, брате, нема потребе за тешким ријечима нико не лаже на тебе. Једноставно на моје питање да ли си свјестан стања како живе (или зашто више не живе) Срби тамо ти си одговорио да јеси и навео примјер свог 51% Србина брата. И то је по теби доказ да држава која је спровела највеће етничко чишћење у Европи послије Другог свјетског рата није насљедник идеологије НДХ. Па онда ми је логично било претпоставити да немаш појма о стварима које сам навео. Кажеш да су РХ и НДХ идеолошки нигдје везе, али везу само слијеп човјек не види. Идеологија је иста: етнички чиста држава каква ни по Божијем ни по људком не треба да постоји. Нема везе идеологија хрватски човјек на хрватској земљи и Туђманово да треба свести Србе испод 3%? Ма хајде, молим те! Нема везе трећину побити, трећину протјерати. трећину покатоличити са убијањима, колонама избјеглица и сада ево тежње да се од преосталих начине Хрвати. И увијек се крију иза моћне војне силе, тада нацистичке Њемачке, сада НАТО-а, никада своје битке нису могли сами да бију. (Гдје је Карађорђе твојега народа, покажи ми своје Термопилске кланце)
Мањина ломи табле, већина осуђује, али мањина и даље то несметано ради. Ма није него. Свака теби част што не даш да српско село замре, али управо зато што си ту уљуљкан у лажној сигурности већине, немаш појма како је то када си Србин а мањина (Р.Х., БиХ, ево и Ц.Г.) Али с обзиром на црне прогнозе можда и доживиш да Срби више ни у Србији не буду већина, на жалост...
У сваком случају ја ти се јавно извињавам ако сам те било чиме увриједио, али задржавам право да реагујем када неко вријеђа, макар и индиректно, жртве мог и твог народа. Још једном, праштај, жив ми и здрав био и да Бог драги да да се испостави да си ти у праву а ја да гријешим.

Подели на овим сајтовима

Млађо, брате, нема потребе за тешким ријечима нико не лаже на тебе. Једноставно на моје питање да ли си свјестан стања како живе (или зашто више не живе) Срби тамо ти си одговорио да јеси и навео примјер свог 51% Србина брата.

Pa hajde da pricamo kako zive? Imas li neku generalnu statistiku povratnik, ideju zasto se ne vracaju, ko ih otezva i neko generlano udruzenje Srba u hrvatskoj koje pruza neke cinjenice da zive lose, da ih neko maltretira itd.

Sve sto mi iznosis su takozvani anegdotalni dokzi i tako moze da okrecemo do ujutru...

I lazes na mene... brate, rekao si da ne postoje zlocini koji sm rekao da postoje.

И то је по теби доказ да држава која је спровела највеће етничко чишћење у Европи послије Другог свјетског рата није насљедник идеологије НДХ.

VEcina tih RH domobranitelja nisu neki likovi koji nesto mrze srbe i oce da ih kolju... vec su hteli (nepravednu ali to je vec druga prica )nezavisnost.. koju su dobili(zlocinom po imenu proterivanje) i to je to.. zavrshena prica. Mi smo hteli nezavisnu krajnu, oni nisu dali, hteli su da krajna bude deo hrvatske, nismo mogli da se dogovorimo poratovali smo oni su pobedili u tom proesu nas proterali.. to je to.. kraj.. nema vise sta da se prica....

ali porediti njih i ustase je obican political talk. Njima treba suditi za njihove zlocine, ali izjedncavati njihove zlocine sa ustaskim zlocinima - nema ni smisl ni logike.  Izjedncavati tu njihovu nepravednu potrebu za nezavisnoscu.... sa ustastvom i potrebom da se istrebe Srbi.... nema smisla.... jednostavno...

Подели на овим сајтовима

Немој Млађо то они мене сви "мрзе", сви су против мене и нападају ме зато што ја заступам ово или оно. Разликује ти се став и од мог и од велике већине људи овде на теми и то је то. Моја поента је да се о овоме може причати без острашћености и горчине.

Нико не негира да код нас постоје неке друштвене групе које имају радикалан став у односу на Хрвате или екстремно српско-националистички став, глупи би били када их не бисмо видели, а и немогуће их је не видети. Ствар је у томе што су те групе код нас занемариве, те су групе буквално на маргини. Код Хрвата то је системска ствар, Срби су системски дискриминисани или се максимално тежи ка томе ако околности допуштају, на све начине. Томе нас историја 20. века недвосмислено учи, то је факат, очигледна ствар, није подложна умовању и филозофирању, и то је оно на шта овде људи указују. 

Pa dobro, ajde, ako hocemo bez ostrascenosti i gorcine.. lepo i konkretno.. navedite mi zkone koje sistemski diskriminisu Srbe...

i priznajem, u pravu ste...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...