Jump to content

50 nijansi bljuvotine

Оцени ову тему

Paradoksologija

Препоручена порука

Normalno da smemo, ali ne možemo da očekujemo da će ta kritika biti obavezujuća za nekoga. Opet se sve na kraju svodi na ličnu odluku svakog pojedinca.

P.S. Nisam ni ja gledao film niti čitao knjigu, pišem po onome što sam skontao iz komentara o čemu se radi...

:)

Apsolutno nikada nisam tražila da moja kritika bilo čega bude obavezujuća za bilo koga, niti planiram  :)

Al' bome ja o svačem imam sud i planiram da nastavim da ga iznosim.

Ali postoji velika razlika u nasilju nad zenama i igrama dominacije...

Problem koji mnogi imaju jeste što se ta "dominacija" ne odvija samo u spavaćoj sobi niti kao neka igra niti sa pristankom. Da je u pitanju samo BDSM seksualni odnos - seksualna igra dominacije sa pristankom obe strane - manje bi bilo negativnih reakcija.

Mnoge organizacije žena žrtava partnerskog nasilja su osudile knjigu i film, a neke žene su izjavile da su bile "udate za Greja" - i to ne u smislu seksualnih igrica, već u smislu psihofizičkog nasilja, manipulacija, kontrole i praćenja svakog koraka.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Одговори 119
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Промашила си контекст. Никола и ја смо разменили неколико реченица које се односе на само гледање филма, где је он рекао да му је мрачан, са чиме се и ја слажем (јер сам га гледао) и при томе износим свој став да иако је филм мрачан хришћани не би требало да избегавају и склањају се мрака, јер је он (мрак) и у нама, и тај свој став сам подржао речима старца Силуана. Прати радњу фабуле  :)))

joooj

Radim 5 "ozbiljnih" stvari na kompu uz zezanje na forumu.

Slažem se, usput.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Problem koji mnogi imaju jeste što se ta "dominacija" ne odvija samo u spavaćoj sobi niti kao neka igra niti sa pristankom. Da je u pitanju samo BDSM seksualni odnos - seksualna igra dominacije sa pristankom obe strane - manje bi bilo negativnih reakcija.

Mnoge organizacije žena žrtava partnerskog nasilja su osudile knjigu i film, a neke žene su izjavile da su bile "udate za Greja" - i to ne u smislu seksualnih igrica, već u smislu psihofizičkog nasilja, manipulacija, kontrole i praćenja svakog koraka.

Ne znam, zaista, rekoh vec, nisam citala knjigu. Koliko znam ima 3 dela...mozda su u trecem delu resili da igre dominacije iz spavace sobe prenesu na ulicu.. :)  Po meni ima mnogo " tezih knjiga" u kojima se govori o nasilju medju zenama ( 1000 cudesnih sunaca- Halid Hoseini)

ima i mnogo " tezih filmova"....nasilje medju zenama je, na zalost, svakodnevna pojava, u nekim zemljama sveta je i potpuno uobicajena, kao stvar kulture..... ne znam zasto su se te zene i organizacije uhvatile za 50 nijansi sive...? Zasto njih ( a i tebe) posebno uznemirava bas ta knjiga?

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

ne znam zasto su se te zene i organizacije uhvatile za 50 nijansi sive...? Zasto njih ( a i tebe) posebno uznemirava bas ta knjiga?

Zato što taj nasilni model glorifikuje - i masovno predstavlja kao simpatičan i romantičan.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Zato što taj nasilni model glorifikuje - i masovno predstavlja kao simpatičan i romantičan.

Moras da prihvatis da se nekome to dopada...ima raznih ljudi, zena....sad koliko su oni ispravni ili neispravni u svom stavu, moze se do beskonacnosti raspravljati ali se nikuda nece stici. Neko voli ovako neko onako..... :stadaradim:

To sto se digla pomama za knjigom odnosno filmom zasluzne su upravo one zene kojima se dopada ideja o muskoj dominaciji. Njima se dopada, drugima se ne dopada...i tako. 

Подели на овим сајтовима

Има и тога, али мислим да је ту већи проблем хиперфина сигмоидна коалесценција.

:aplauz:

Samo što sam ja bila ozbiljna, a mislim da si se ti zezao - guglam 5 minuta i ne idu mi nešto ti termini zajedno!

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Moras da prihvatis da se nekome to dopada...ima raznih ljudi, zena....sad koliko su oni ispravni ili neispravni u svom stavu, moze se do beskonacnosti raspravljati ali se nikuda nece stici. Neko voli ovako neko onako..... :stadaradim:

To sto se digla pomama za knjigom odnosno filmom zasluzne su upravo one zene kojima se dopada ideja o muskoj dominaciji. Njima se dopada, drugima se ne dopada...i tako. 

Prihvatam i da neka žena ostaje u braku sa mamlazom koji je bije svaki dan, ali mogu da kažem svoj stav o takvom braku. :)

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

:aplauz:

Samo što sam ja bila ozbiljna, a mislim da si se ti zezao - guglam 5 minuta i ne idu mi nešto ti termini zajedno!

Наравно да сам се зезао. Хтедох на мало другачији начин да кажем што једном рече Фајнман, велики физичар и мушки шовиниста:

“Don’t say ‘reflected acoustic wave.’ Say [echo].”

“Forget all that ‘local minima’ stuff. Just say there’s a bubble caught in the crystal and you have to shake it out.”

Што се мене тиче, ни твоји термини не иду заједно. Жена има, колико нам је тренутно познато, само на овој нашој планети, па је онда сувишно називати мизогини дуализам, или како већ, космичким. :)

Подели на овим сајтовима

Што се мене тиче, ни твоји термини не иду заједно. Жена има, колико нам је тренутно познато, само на овој нашој планети, па је онда сувишно називати мизогини дуализам, или како већ, космичким. :)

E, al' ovo je forum sa religijskom tematikom, pa su i neki teološki termini val'da prihvatljivi shorthand.

Antikosmički dualizmi su oni verski sistemi u kojima se čitav kosmos smatra zlom i lažnom tvorevinom. Takvi su gnosticizam, manihejstvo, bogumilstvo... U njima je telo - posebno žensko - oličenje zla jer kroz razmnožavanje zarobljava iskre čistog duha u tamnicu ovog sveta. S druge strane, žene bez dece su u antikosmičkim dualizmima mogle zauzimati i visoke položaje u sveštenstvu - jer je telo nebitno, pa pol suštinski ne postoji.

Nije ista, ukratko, mizoginija antikosmičkog dualizma i nekog drugog verskog sistema. :)

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

tvoj zaplet teško zamisliv i na platnu

Sto mislis da je nezamisliv? Pa takvo nesto bi bilo komedija, da zena proganja i siluje muskarca. Evo imas u Dva i po muskarca Rouz koja proganja Carlija, lepi mu testise i slicno, pa je to ljudima smesno. 

1) da nam se romantizuje takva veza i da to i devojčice gledaju ili

Samo devojcice? Znaci jedino su one ugrozene od tog filma, jer ce utripovati da je takvo ponasanje romanticno?

Isto moze da se desi i decacima tako sto ce da utripuju da je romanticno proganjati i silovati zenu i da one to zapravo traze. 

2) da neko negde prosto kaže "Ne, to nije zdrava i dobra veza i ne treba da nam bude uzor" 

Naravno da nije zdrava i dobra, valjda svako ovde smatra da nije. Ali poenta je da je ovo obican film/knjiga poput hiljade drugih medju kojima ima 100x gorih. I mnogo ljudi je stradalo jer su postojali manijaci koji su se lozili na neke filmove. I sta sad, treba kriviti autora sto ce sutra neko nekog da ubije i siluje? Pa ako cemo iskreno, mozda bi trebalo prvo kriviti autore Biblije i Kurana sto se ljudi ubijaju po svetu i sto ima manijaka na sve strane. Ili ajd da krivimo Darvina za TE, Dokinsa, Harisa sto je pre neki dan lik ubio troje muslimana jer se lozio na antiteizam i na takve likove. 

Uostalom mozemo isto reci da su horor/triler filmovi bolesni i losi jer su u njima nasilje. Dakle, stvar reditelja/scenariste/autora (koga vec) kako ce film izgledati, smislen ili besmislen je potpuno svejedno. 

Hiljade opasnosti oko nas vrebaju, a mi nasli o nekoj erotici da raspravljamo jer se eto nekim feministkinjama ne svidja. Pa nije im se svidjalo ni sletanje Rozete na kometu, u tako bitnom dogadjaju one cepidlacno primetile majicu koju niko drugi nije, jer koga briga sta neko nosi kada je bitna Rozeta. 

Ali ajd slozicu se sa tobom da je film problematican mozda za mladje jer danas medijima dobijamo sve i svasta, kreiraju od nas jedan obrazac ponasanja karakteristican za odredjeno drustvo, stavise i nenameravano. 

Nisam ni neki antifeminista, jer je dosta toga doprineo covecanstvu u vezi zena na koje se obicno gleda kao na objekte. 

Подели на овим сајтовима

dakle, niko nije gledao?  :.mislise.

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

Ja sam procitala sva tri dijela. Knjiga je odraz naseg drustva, nase poganosti, i nase izopacenosti. 

Posto ja nisam (nit' planiram),mozes li mi reci sta se desava sa drustvom, porodicom te devojke/zene?

Oni nista ne primecuju, ili, prosto, biraju da ne reaguju?  :.mislise. (pitam, znam da je sada moderno ono izvlacenje ''necu da se mesam u tudj zivot'')

Mozda je kao u filmu American Psycho - lik lud, a niko ne konstatuje, svi obuzeti sobom...  :.mislise.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

dakle, niko nije gledao?  :.mislise.

Izgleda Nidzo da nije...( ili niko nece da prizna da jeste  :0102_laugh: ) 

Ja bih pre procitala knjigu nego pogledala film...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...