Jump to content

Фарбање Васкршњих јаја

Оцени ову тему

Guest Оливера

Препоручена порука

Још од времена сличица са ликовима из јужноамериканске серије "Касандра", нисам срео такву дозу неукуса и негативне рекламе.

У неким дневним новинама јуче су изашле као поклон-додатак, сличице за јаја са уобичајеним мотивима зека, пилића и слично. Оно што их разликује од осталих је то што је преко тих мотива исписан назив лека фармацеутске фирме која је спонзор овог поклона-додатка. Тако да кад се куцате са јајима куцате се и са разним "апауринима, литијумима..." и сл.

Виђао сам већ сличне сличице за јаја које фирме праве и деле као поклон, у ствари као прилично јефтину и ефектну рекламу. Није ми то деловало толико неукусно, али ово кад су у питању лекови, баш ми је дегутантно.

Кад сам био дете, мотиви на сличицама су били у 90 одсто случајева пилићи, зеке, и украсно цвеће, и они су се лепили мало другачије. Требало је прво сличицу потопити у топлу воду да се она одвоји од фолије и онда је нанети на јаје. Мало је то било пипаво и полутешко, јер се сличица често распадала то јест кидала при вађењу из воде. Али је било бар лепше. Имају и сада неке сличне методе, са неким фолијама које се навлаче на јаје, па се онда јаје потопи на пар секунди у вријућу воду да се та фолија стегне око јајета.

Наравно да ниједна сличица није лепа као шарање воском, отиском трава и цвећа и другим "мало тежим" методама, али то овде није ни тема.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 420
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Хахахаа, у праву си, а ја бих додала да сам виђала разне супермене, барбике, сунђер бобове и телетабисе.... и то ми је безвезе...

О, како је велико благо вјера! Она нас спасава и тада када западнемо у безизлазно стање, када нас угрожава смрт, када смо у очајним околностима. (Св. Златоуст).

Подели на овим сајтовима

moja majka je heklala taj stoljnjak.

morala sam da postvim fotku nasih uskrsnjih jaja jer sam odusevljena da nijedno ni pukol sem jednog koje sam ja obrorila dok sam snimala ovo.

Tavita pazarila sam pentax k100 pa su mi ovo prve fotke snjim  0110_hahaha

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

sad kad prodju praznici navatam tebe, Zlatu i Medenog i idemo negde u prirodu da se slikuvamo  8084.gif

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

Oprezno sa farbom za jaja

09:29 03.04.2010. / Izvor: Kurir

Dok sanitarna inspekcija poslednjih dana proverava kvalitet boja za jaja u prodavnicama, a proizvođačima traže čak i potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti uskršnjih sličica (?!), niko ne kontroliše farbe, stikere i šljokice koje su preplavile tezge po pijacama!

Dragutin Panić, vlasnik firme „Pangraf“, jedne od najvećih domaćih proizvođača boja za jaja, kaže da se ista priča ponavlja svake godine.

- Preprodavci u kesice pakuju sve i svašta, od nekvalitetnih kineskih boja prepunih olova do onih za patos i tkaninu, koje su pune teških metala. Uzmite samo u obzir šta se sve stavlja u glitere i štras, odnosno šljokice. Reč je o raznim vrstama lepkova, koji ne bi smeli da se koriste ni na koži, a kamoli u ljudskoj prehrani - navodi Panić.

On dodaje da je neverovatno to što nadležne službe bukvalno traže dlaku u jajetu kad je u pitanju roba u redovnoj prodaji, dok preprodavci slobodno truju narod.

U Ministarstvu zdravlja ističu da u nadležnost sanitarne inspekcije ulazi provera zdravstvene ispravnosti boja za jaja u prodavnicama, kao i kod uvoznika.

- Od 22. do 31. marta na teritoriji Beograda kontrolisan je 41 objekat koji se bavi prometom boja za farbanje jaja. Svi objekti imaju atest o zdravstvenoj ispravnosti, a ispravne su i farbe uvoznika, firmi „Merkator“ i „Veropulos“ - kažu u ovom ministarstvu i dodaju da je Ministarstvo poljoprivrede nadležno za kontrolu ispravnosti roba na tezgama.

Međutim, u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da oni kontrolišu isključivo boje za prehranu i proizvode animalnog porekla, a da farbe koje se prodaju na tezgama nisu za prehranu, pa zbog toga i ne podležu njihovoj nadležnosti.

Kupujte u prodavnicama

Miodrag Jovanović, klinički toksikolog Vojnomedicinske akademije, ističe da je za građane najsigurnije da kupuju boje za jaja u prodavnicama, ali dodaje i da farbe za jaja koje se prodaju na tezgama ne mogu bitnije da ugroze zdravlje ljudi.

- Ako je u pitanju boja koja sadrži tragove teških metala, onda ne možemo da kažemo da će konzumiranjem jaja koja su farbana ovim bojama doći do nekih simptoma trovanja, poput povraćanja ili mučnine - navodi Jovanović i dodaje da bi se to moglo desiti samo ukoliko bi se u telo unosile velike količine teških metala, i to u dužem vremenskom periodu.

Подели на овим сајтовима

Супер су Жељко  grouphug amin-nas klapklap, и хвала ти што си подијелио с нама, мушки нешто нису били заинтересовани да подијеле ове радосне слике с нама, или нису хтјели да пробију лед, у сваком случају  hvala и  vaistinu

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Ово је заиста лепо, мораћеш да ми откријеш рецептис .

lukovina i samo lukovina. a nalepnice sam kupila na Uskrsnjem sajmu.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...