Jump to content

Икона "Распеће Христово", са промењеном перспективом гледања.

Препоручена порука

10988541_953476858020398_772589233874261

Иконописац је Алексеј Довнар из Белорусије.

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Ne sviđa mi se, uopšte (inače ne komentarišem tehniku nego kako prikazuje Hrista)

Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме.

Арапска пословица

Подели на овим сајтовима

Мени је скроз ок, баш видим како гледа људе - гомилу. Даје идеју за целу серију са тим становиштем, и не само икона.

Подели на овим сајтовима

Та гомила (боље рећи утваре) је градско становништво. Неки одређен град? Или мисли уопштено на све градове. Не знам да ли му је то била идеја.

И издвојен храм, такође окружен утварама.

Мада, ово је више слика, сликана византијском техником него икона. 

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

On 8. 2. 2015. at 16:46, Дејан-Марковић рече

Та гомила (боље рећи утваре) је градско становништво. Неки одређен град? Или мисли уопштено на све градове. Не знам да ли му је то била идеја.

И издвојен храм, такође окружен утварама.

Мада, ово је више слика, сликана византијском техником него икона. 

Мисли на цивилизацију и сваки њен грех узима на себе, како би човеку остало само оно добро и добробит човечанства, којег не прекида и за то и страда. Велики је Отац,

А онда Васкрснуће а да није укинуо ниједан закон. Наравно да цивилизација има Њега као Градитеља а на Крсту је показао да га немамо као рушитеља.

Мени се свиђа.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Мени се свиђа, као слика, урбана, јасна, једноставна али не и проста приказује пролазност времена, али не и Времена

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Iz mnogo razloga ovo ne moze biti ikona (a nisam siguran da je autor na to i pretendovao)... sto ne znači da je ova slika losa i da nema snaznu poruku.

Meni lično iz raznih razloga ovo predstavlja jednu ikonu pakla.....ne samo zbog krstova tj."krstenih duša" koji je autor smestio u ad.

U svakom slucaju ovo je autorsko delo savremene umetnosti, a ono što zbunjuje laike je neo-vizantijski stil sa pripadajućim jezikom koji se izvorno vezuje za ikonografiju, kao i sama "religiozna" tematika.

Подели на овим сајтовима

Нашао сам шта аутор каже о слици:

"Немного поясню. Идея в том, что люди в каждую эпоху, даже в настоящее время, время достатка и золотых городов, своими поступками, своими "благородными" решениями, своими оправданиями и ложью распинают Христа. Человечеству всегда всё мало. И оно, превращаясь в серую , крысиную массу идет толпой друг на друга и при этом несет в своих руках хоругви и кресты. И не одно поколение этих серых существ распинало Христа. И свидетельство тому - брошенные в темную яму кресты под Распятием."

Подели на овим сајтовима

On 8. 2. 2015. at 21:02, Дејан-Марковић рече

"Немного поясню. Идея в том, что люди в каждую эпоху, даже в настоящее время, время достатка и золотых городов, своими поступками, своими "благородными" решениями, своими оправданиями и ложью распинают Христа. Человечеству всегда всё мало. И оно, превращаясь в серую , крысиную массу идет толпой друг на друга и при этом несет в своих руках хоругви и кресты. И не одно поколение этих серых существ распинало Христа. И свидетельство тому - брошенные в темную яму кресты под Распятием."

:) може ли превод?

А.М.

Подели на овим сајтовима

On 8. 2. 2015. at 21:09, Снежана рече
може ли превод?

"Мало појашњење. Идеја је у томе, што људи у свакој епохи, чак и у овом времену, времену благостања и златних градова, својим поступцима, својим "благородним" решењима, својим оправдањима и лажима распињу Христа. Човечанству је увек свега мало. И оно, се претвара у сиву гомилу, која као пацови иду један на другог и притом у својим рукама носе транспаренте и крстове. И није само једно поколење таквих сивих створења распињало Христа. А сведочанство томе су одбачени крстови у тамној јами испод Распећа"

Подели на овим сајтовима

On 8. 2. 2015. at 21:32, Дејан-Марковић рече

"Мало појашњење. Идеја је у томе, што људи у свакој епохи, чак и у овом времену, времену благостања и златних градова, својим поступцима, својим "благородним" решењима, својим оправдањима и лажима распињу Христа. Човечанству је увек свега мало. И оно, се претвара у сиву гомилу, која као пацови иду један на другог и притом у својим рукама носе транспаренте и крстове. И није само једно поколење таквих сивих створења распињало Христа. А сведочанство томе су одбачени крстови у тамној јами испод Распећа"

Хвала

А.М.

Подели на овим сајтовима

On 8. 2. 2015. at 21:02, Дејан-Марковић рече

Нашла сам нешто о аутору:

Проба пера

В 1980-х годах Виктор Довнар и его супруга Наталья успешно работали режиссерами мультипликационных фильмов на киностудии «Беларусьфильм». В то время они еще не догадывались, что богословие и роспись храмов станут неотъемлемой частью их жизни.

— Для меня византийские и древнерусские иконы стали настоящим открытием. Во время рабочих поездок в Москву заходили в музей полюбоваться работой известного мастера иконописи Анд­рея Рублева. Это прекрасно! Мы и не мечтали тогда о возможности трудиться в храмах и украшать их, — вспоминает Виктор. — Спустя год после венчания на свет появился долгожданный ребенок. Наша вера подарила нам чудо…

Событие стало кульминационным: увлечение церковным искусством превратилось в дело всей жизни четы Довнар. А первенец Алексей его продолжает.

— Когда отец работал, я всегда был рядом. Трогал кисти, пачкался красками, пробовал делать прориси (контурное изображение на бумаге). И все время что-то сам рисовал, — рассказывает Алексей.

— Сразу осознали, что пойдете по стопам родителей?

Алексей: Впервые попробовал себя в роли иконописца в 12 лет — помогал отцу, когда тот расписывал в Минске храм в честь святой равноапостольной Марии Магдалины. Позже и в течение всей жизни я открывал для себя новые увлечения: изготавливал изделия из венецианского стекла, занимался велосипедостроением, играл на различных музыкальных инструментах, осваивал видео, дизайн, фотографию. Но только иконопись подарила мне чувство творческой самодостаточности…

http://mk.by/2012/09/26/69902/

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...