Goku Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Поздрав, људи,може ли ми неко (од теолога, богослова али може и од лаика) рећи нешто више о трапавим седмицама?Конкретно, највише ме збуњује ова по митару и фарисеју, откуд она да је трапава (хајде разумијем оне што су припрема за пост/послије поста, али ова некако ту "ускаче")? Када су и на који начин (одлуке неког сабора?) уопште оне установљене и на основу чега? Саша од Москве је реаговао/ла на ово 1 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Поздрав, људи, може ли ми неко (од теолога, богослова али може и од лаика) рећи нешто више о трапавим седмицама? Конкретно, највише ме збуњује ова по митару и фарисеју, откуд она да је трапава (хајде разумијем оне што су припрема за пост/послије поста, али ова некако ту "ускаче")? Када су и на који начин (одлуке неког сабора?) уопште оне установљене и на основу чега? Ova sedmica je trapava baš zbog fariseja, koji su postili dva puta nedeljno... Siropusna sedmica, je samo uslovno trapava, jer u njoj meso nije dozvoljeno i ona predstavlja ulazak u Veliki post, koji je nekada obuhvatao i ovu sedmicu. Goku, Саша од Москве, JESSY and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Фебруар 4, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2015 Поздрав, људи, може ли ми неко (од теолога, богослова али може и од лаика) рећи нешто више о трапавим седмицама? Конкретно, највише ме збуњује ова по митару и фарисеју, откуд она да је трапава (хајде разумијем оне што су припрема за пост/послије поста, али ова некако ту "ускаче")? Када су и на који начин (одлуке неког сабора?) уопште оне установљене и на основу чега? i da...ovde si upotrebio termin "оне што су припрема за пост", što je u startu pogrešno. Nijedan post sem Velikog posta nema pripremnih sedmica u kojima se ne posti. To što se pre početak Petrovačkog posta ne posti nije priprema za post, već se ne posti zbog praznika Duhovi. Драгана Милошевић, Goku and Саша од Москве је реаговао/ла на ово 3 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Фебруар 5, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2015 Обично трапава следи после поста као предах. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Фебруар 8, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 Ne, Dragana, sigurno nije samo predah u pitanju... Pogledaj, najveći broj "trapavih sedmica" je nakon Božića (07.01.-18.01.) do Krstovdana. Posle najvećeg hrišćanskog praznika (a najdužeg i najstrožijeg posta) imamo samo jednu trapavu sedmicu (ostale srede i petkovi do Duhova, se zbog blagodarenja ne poste NIKADA na vodi) i jednu trapavu sedmicu nakon Duhova (kome ne predhodi post, pa nema ni relaksacije). Ostala dva posta, Velikogospojinski i Petrovački nemaju nikakvih trapavih sedmica iza sebe, čak se i Sveti Apostoli Petar i Pavle i Velika Gospojina poste (nema potpunog razrešenja, već samo na ribu), ukoliko padnu u sredu ili petak. Za nedelju o Mitaru i fariseju smo već rekli, a Sirna nedelja, u principu nije trapava, jer je zabrana mesa već nastupila. Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука