Jump to content

Брига за спасење наспрам слободе другог - да ли треба говорити о спасењу добрим људима који не иду у цркву

Guest Alefshin

Да ли Вам се допада тема ?  

20 члановâ је гласало

1. 1. Да ли Вам се допада тема ?

• Да
      13
    • Не
      6

Препоручена порука

Neki krajnji slucaj je npr. otac koji je alkos ode u pakao, no cerka ili sin ili zena odu u raj i sta sad sa tim, ovi srecni, a on nesrecan? 

Kako uopste vidite taj raj u kome zivite ako u njemu nema onih koje ste voleli ili su oni tu, no ali pate u paklu vavjek vjekova? Ne pogadja li patnja coveka kakva god da je?

Када су породице у питању верујем да Господ на сваку породицу гледа као на малу Цркву у којој ће једни бити спасавани помоћу других - у конкретном примеру да ће се и отац, по Промисли Божијој, спасити преко трпљења (смирења) осталих чланова. 

Када су светом Пајсију довели младића који је од рођења био непокретан питавши се због каквог греха младић испашта старац је рекао да болест није дошла као директна последица неког учињеног греха, већ је дата по Промислу, а ради спасења свих људи који су у његовом окружењу. Премудро.

Верујем да не постоји патња у овоземаљском смислу у Рају. Негде сам прочитала и да душе међусобно не знају на каквом се месту која душа налази у Рају (јер нису све на подједнако светлим местима) како не би било међусобне завидности.

Е сада, вероватно ће се неко од оних који не заслужују Царство спасити и помоћу нечијег молитвеног заступништва пред Господом (да л' захваљујући молитвама неког свеца, Анђела Чувара, члана породице, фамилије, познаника или заступништвом некога од кога није ни очекивао помоћ) или молитвама живих. Вероватно ће и по, такорећи, степену чистоте срца, а помоћу неког заборављеног милосрђа Господ моћи да оправда неке од грешника.

Али верујем да нам је крштење = признавање и прихватање Господа основни услов за улазак у Царство.

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

• Одговори 385
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

На мени је да се молим за своје најближе ,а остало није у мојим рукама.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Негде сам прочитала и да душе међусобно не знају на каквом се месту која душа налази у Рају (јер нису све на подједнако светлим местима) како не би било међусобне завидности.

E ko god da je napisao, bas ga je lupio :D Mislim kakav je to raj gde ljude razbacujes tamo-vamo da ne budu zavidni jedni na druge. To moze da se uradi i u ovom svetu, razbacas ljude da ne budu zavidni, da se ne ubijaju, pljackaju, mrze i eto ga ''raj''.

Подели на овим сајтовима

Ono sto mi je palo na pamet dok sam razmisljao jeste to da bismo ovakve probleme mozda trebali da gledamo kroz prizmu Boga - da se tako izrazim tj. da se pitamo kako Bog gleda na sve to? Kako Bog gleda na svu tu patnju medju ljudima, posto su mu i oni bliznji i sam Bog nam je bliznji. Da li je tuzan, da li nesrecan, da li mu smeta, da li je besan, da li je ovo ono? Ako razmislimo malo bolje, mozemo videti da su takva pitanja detinjasta, jer vecni nepromenljivi Bog ne moze da menja osecanja kao ljudi pa je jedared srecan, jedared tuzan. Iliti ne bismo trebali da ljudska osecanja pripisujemo Bogu. No, ono sto znamo jeste cuveno da je Bog ljubav. I to je konstanta koja se ne menja kroz vecnost. 

Tako da uzdizanje sebe na takav stepen postojanja zasnovan na ljubavi znaci i gledanje bozjim ocima i imati istu tu konstantu, sto znaci da promene osecanja u raju ne postoje jer je to vecnost i nista se ne menja (mada mozemo ovde skrenuti na Maksima Ispovednika posto je spominjao nesto u vezi tog menjanja). 

E to su neka razmisljanja za sad, tu stajem pa da vidimo sta ce jos biti, kakvih jos ideja. 

Подели на овим сајтовима

Mislim kakav je to raj gde ljude razbacujes tamo-vamo da ne budu zavidni jedni na druge. To moze da se uradi i u ovom svetu, razbacas ljude da ne budu zavidni, da se ne ubijaju, pljackaju, mrze i eto ga ''raj''.

Није рекао да су разбацани људи  већ је смисао у томе да душе немају свест (или знање, рецимо) о међусобним местима (не знам који би примеренији термин био од место будући да причамо о Рају) и тиме нису лишене међусобног препознавања.

Подели на овим сајтовима

Није рекао да су разбацани људи  већ је смисао у томе да душе немају свест (или знање, рецимо) о међусобним местима (не знам који би примеренији термин био од место будући да причамо о Рају).

Pretpostavljam da nije rekao posto sam ja to napisao. Mozda misli na nekakvu hijerarhiju, da oni koji su bili vrhunski hriscani i podviznici u zivotu idu blize Bogu na neki visi nivo, dok ovi drugi koji nisu na neki nizi, pa da ovi nizi sto su ne zavide ovima na visinama. 

Sve i da postoji nekakva hijerarhija u koju sumnjam, jer mi to deluje kao ljudsko razmisljanje zasnovanu na nagradjivanjem onih koji su bili bolji, zavist koja se spominje ne bi trebala uopste da se jel te spominje, jer u raju ne bi trebalo da postoje nikakve mogucnosti za zavist. Kada bi je i bilo, to ne bi bio raj, nego pakao, jer samo u njemu postoji zavist i mogucnost za istu. Niti u raj ulaze oni koji bi zbog nekog razloga poceli da zavide posto bi to znacilo da nisu obukli svadbeno odelo. 

Подели на овим сајтовима

Па зар није речено , "разна су места у дому Господа мојега" (ово сам парафразирао) али тако некако...

Усталом било би бзв да побожни хеви металци буду поред сплав-фолкера, у рају у истој дискотеци (мада не знам,да ли је могуће доћи до раја, са цецом и лукасом sHa_sarcasticlol )

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

E ko god da je napisao, bas ga je lupio :D Mislim kakav je to raj gde ljude razbacujes tamo-vamo da ne budu zavidni jedni na druge. To moze da se uradi i u ovom svetu, razbacas ljude da ne budu zavidni, da se ne ubijaju, pljackaju, mrze i eto ga ''raj''.

Па нисам баш сигурна да је тотално лупање, можда није добро објашњено, а мени као веза паде на памет ово:

"U kući Oca Mojega stanovi su mnogi. A da nije tako, zar bih vam rekao: Idem da vam pripremim mjesto. I ako otidem i pripremim vam mjesto, opet ću doći, i uzeću vas k Sebi da gdje sam Ja, budete i vi. I kuda Ja idem znate, i put znate."

(14:2-4)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Па зар није речено , "разна су места у дому Господа мојега" (ово сам парафразирао) али тако некако...

Усталом било би бзв да побожни хеви металци буду поред сплав-фолкера, у рају у истој дискотеци (мада не знам,да ли је могуће доћи до раја, са цецом и лукасом sHa_sarcasticlol )

Verujem da je Isus metalac, mislim kako ne bi bio, vidis kako izgleda, duga kosa i brada, klasicni, sto znaci da ti folketi nemaju sanse da udju osim ako se ne pokaju i promene svoje licnosti zasnivajuci svoju egzistenciju na dinamicno savrsenijoj licnosti u kojoj se ta dinamika vidi u razvaljivanju distorzija na Fenderu ili barem kod hedbenginga. Tako da bez brige, mi ulecemo bez cekanja u VIP loze  ;) 

Подели на овим сајтовима

Ево Снежа ме исправила и цитирала је што треба... :good2:

Хаха ,да Лукас одавно лебди међ облацима,него Дуња,има ли црно белог сепареа у рају, за црвено-бело знам да има и то баш добар део раја... :bleh:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Verujem da je Isus metalac, mislim kako ne bi bio, vidis kako izgleda, duga kosa i brada, klasicni, sto znaci da ti folketi nemaju sanse da udju osim ako se ne pokaju i promene svoje licnosti zasnivajuci svoju egzistenciju na dinamicno savrsenijoj licnosti u kojoj se ta dinamika vidi u razvaljivanju distorzija na Fenderu ili barem kod hedbenginga. Tako da bez brige, mi ulecemo bez cekanja u VIP loze  ;) 

Дакле металурзи са десене стране Оца... :aplauz:

Ајде дођи на Оверкилл да се упознамо, биће баш доста људи...

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Па нисам баш сигурна да је тотално лупање, можда није добро објашњено, а мени као веза паде на памет ово:

"U kući Oca Mojega stanovi su mnogi. A da nije tako, zar bih vam rekao: Idem da vam pripremim mjesto. I ako otidem i pripremim vam mjesto, opet ću doći, i uzeću vas k Sebi da gdje sam Ja, budete i vi. I kuda Ja idem znate, i put znate."

(14:2-4)

Bas me interesuje od koliko su kvadrati :D

No, u vezi toga, mislim da tu treba povezati sa onom svadvom, da su svi pozvani i da za sve ima mesta na svadbi (ili u kuci), da nece niko biti diskriminisan i da samo od nas zavisi hocemo li da odemo u te stanove ili cemo kod neke druge agencije za nekretnine. 

To ti je u fazonu: ''Dodjite slobodni, ima mesta za sve i svakog, bez briga, bice dobra zurka''. 

Подели на овим сајтовима

Хаха ,да Лукас одавно лебди међ облацима,него Дуња,има ли црно белог сепареа у рају, за црвено-бело знам да има и то баш добар део раја... :bleh:

А и заслужили сте - без много роптања подносите поразе - најбољи пут ка смирењу.  :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...