lab_man Написано Фебруар 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 U apoteci ne rade samo devojke sa srednjom školom. Jedna divna devojka, koja mi je nekad bila direktorka, danas radi u apoteci za recepturom. Dobila je unapređenje iznad direktorskog mesta, isto obrazovanje kao pokretač teme, isto objavljuje tekstove,stručnu literaturu i još mnogo toga. I poznajem još mnogo njih koji nisu stali posle završenog fakulteta i dalje se usavršavaju, mnogi farmaceuti nisu samo "trgovci u belim mantilima" i pored rada u apoteci pišu knjige, radove, rade u komorama, u ministarstvu zdravlja... Znam ko je ovo, profil je preimenovan i to me onda zbunilo. Zanimalo me da li radi u apoteci sa pacijentima, koliko ima iskustva, ne misleći na teoriju "u medicini se tradicionalno koriste..." već na rad sa pacijentima i sa dobijanjem povratnih informacijama. Samo sam htela da "proširim sliku" tema je odlična :good2: nema tajni. Ja sam ranije imao nick Orthodox_SRB i promenio ga, ne iz ove teme, već zato što sam ga u početku na brzinu sklepao. Naravno da u apotekama rade diplomirani farmaceuti koji vode apoteke i odgovorni su za njihov rad pred zakonom. Za tu aktivnost, najčešće nemaju zdravstvenu specijalizaciju (što priroda posla ne zahteva) i njihov posao je izuzetno težak, naporan i respektabilan. U farmaciji imaš mnogo izbora: apoteka, biohemijska laboratorija, magistralna, galenska i industrijska kontrola lekova, toksikološka hemija, kontrola hrane i dijetetskih saplemenata, kozmetologija, farmaceutska zdravstvena zaštita i farmakoekonomija. Kolege iz apoteke se najviše bave farmaceutskom zdravstvenom zaštitom i farmakoekonomijom. U svom radu ja sam se bazirao na proizvodnji, kontroli lekova i njihovoj registraciji. Милан Ракић and Рада.. је реаговао/ла на ово 2 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Фебруар 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Да ли постоје добре студије о деловању меда, млеча и прополиса на људски организам? pretražiću baze podataka, pa odgovor dobijaš za dan-dva...Može? Juanito је реаговао/ла на ово 1 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Фебруар 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Eto ideje za sponzora sajta @ rado, jesmo li mozda kolege i da li se poznajemo? :good2: Рада.. је реаговао/ла на ово 1 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 imam jos jedno pitanje, koje su mane predoziranja proteinima, recimo da unosimo duplo vece kolicine proteina nego sto organizam potrazuje u datom trenutku, da l ise svi viskovi konvertuju u masti i deponuju u tijelu ili postoje procesi izbacivanja preko bubrega i mokrace npr. kako to sve podnosi jetra i jel moguce na taj nacin da se rizikuje dijabetes, ovo pitam zbog sportista koji konzumiraju velike kolicine proteina, cak po 300 grama na dan kombinovano normalna hrana plus suplementi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рада.. Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 ADSL modem luduje i secka signal, pa mi se nije iskopiralo pitanje Zanimalo me da li radi u apoteci sa pacijentima, koliko ima iskustva, ne misleći na teoriju "u medicini se tradicionalno koriste..." već na rad sa pacijentima i sa dobijanjem povratnih informacijama. Isti lek, ista jačina, drugi proizvođač je paralela. Zašto u 80% slučajeva tvrde da su probali neki naprimer antireumatik i da nije isto, da im se čini da ima slabije dejstvo ? Neke druge paralele za druge antireumatike su im sve iste i tu ne prave pitanje već daj šta daš ? Vidš da nije ono da bakici treba objasniti da ona kad obuče drugi džemper i dalje je ista baka i da druga kutija ne znači da lek nije isti, već da se većina pacijenata žali da nije to. P.S. tehničar sam, samo mutim kreme a često imam nekih nedoumica iz prakse i ako pitam iskusnijeg farmaceuta ili dobijem po ušima da otkud to ne znam ili nekad se pitam, neću da omalovažavam ali dešava se da dobijem tek pristiglog farmaceuta na praksu, za koga se pitam otkud mu diploma ? Od bisera pa mogla bi se ta tableta prelomiti a joooooj to se ne lomi ili nekih većih koje neću da navodim. Mislim da bi bilo interesantno da ubacim neko pitanje iz prakse , neku zanimljivu nedoumicu pacijenata, ili stažera koja bi bila zanimljiva i korisna čitaocima sajta i forumašima, a na koju bi Vi dali stručan odgovor. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рада.. Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 PharmaSwiss I kvalitet i dobra marketinška angažovanja, kad zaživi tema eto ideje za sponzora sajta, neka od ozbiljnih farmaceutskih kuća. Imam poznanstva po nekim farm. kućama, moji prijatelji koji su krenuli dalje nakon srednje kao i oni koje sam upoznala privatno na edukacijama lab_man је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Фебруар 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 ADSL modem luduje i secka signal, pa mi se nije iskopiralo pitanje Isti lek, ista jačina, drugi proizvođač je paralela. Zašto u 80% slučajeva tvrde da su probali neki naprimer antireumatik i da nije isto, da im se čini da ima slabije dejstvo ? Neke druge paralele za druge antireumatike su im sve iste i tu ne prave pitanje već daj šta daš ? Vidš da nije ono da bakici treba objasniti da ona kad obuče drugi džemper i dalje je ista baka i da druga kutija ne znači da lek nije isti, već da se većina pacijenata žali da nije to. P.S. tehničar sam, samo mutim kreme a često imam nekih nedoumica iz prakse i ako pitam iskusnijeg farmaceuta ili dobijem po ušima da otkud to ne znam ili nekad se pitam, neću da omalovažavam ali dešava se da dobijem tek pristiglog farmaceuta na praksu, za koga se pitam otkud mu diploma ? Od bisera pa mogla bi se ta tableta prelomiti a joooooj to se ne lomi ili nekih većih koje neću da navodim. Mislim da bi bilo interesantno da ubacim neko pitanje iz prakse , neku zanimljivu nedoumicu pacijenata, koja bi bila zanimljiva i korisna čitaocima sajta i forumašima, a na koju bi Vi dali stručan odgovor. Da bi lek dobio status paralele mora se studijama biološke ekvivalencije dokazati da je nivo leka u krvi identičam, a pošto je i sastav i brzina otpuštanja aktivne supstance iz leka ista, onda je stvar jasna. Na efekat leka veliki uticaj ima i psihički momenat, naročito kada efekat nije lako odmeriti (reumatski bol). Tako naprimer 2 grupe pacijenata su dobijale lek sa aktivnom supstancom, ali boja tablete je bila promenjena. Druga grupa je primala "lek" istog oblika i boje kao originalni lek, ali bez aktivne komponente. Ovi drugi se nisu žalili na efekat, a prvi jesu. I sama boja ima veliki efekat. Crvena i žuta boja "ulivaju" veće poverenje pacijentu. Јефимија Крунић, Agaton Vuzman and Рада.. је реаговао/ла на ово 3 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Фебруар 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 imam jos jedno pitanje, koje su mane predoziranja proteinima, recimo da unosimo duplo vece kolicine proteina nego sto organizam potrazuje u datom trenutku, da l ise svi viskovi konvertuju u masti i deponuju u tijelu ili postoje procesi izbacivanja preko bubrega i mokrace npr. kako to sve podnosi jetra i jel moguce na taj nacin da se rizikuje dijabetes, ovo pitam zbog sportista koji konzumiraju velike kolicine proteina, cak po 300 grama na dan kombinovano normalna hrana plus suplementi Proteini se ne deponuju u organizma. Višak se razgrađuje i tom prilikom se troši energija, opterećuje bubrezi i jetra. Usled preteranog unošenja belančevina životinjskog porekla može da dođe do mršavljenja iz tog razloga (mesna dijeta nemasnim mesom) Рада.., Јефимија Крунић, ИгорМ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рада.. Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Druga grupa je primala "lek" istog oblika i boje kao originalni lek, ali bez aktivne komponente. Ovi drugi se nisu žalili na efekat Kao jedna simpatična bakica kad posle tablete brufena i naiskap tek popijene čaše vode kaže eeee sad mi je bolje Ili ono čuveno rekla je doktorka da me ne boli, kad njihov strah stvara osećaj bola. U zdravstvenoj ustanovi u kojoj radim međusobno se obraćamo jedni drugima sa kolega/ce zato što radimo zajedno ali nekog van firme koje daleko obrazovaniji u struci nikad ne volim da se obratim sa kolega , poštujem trud i znanje, diplomu i deluje mi nekulturno reći nekome da sam mu kolega samo zato što je u istoj struci, onda imam negativan utisak da ga podcenjujem. Na početku mog stažiranja posle srednje škole (bila sam odličan đak ali neke životne okolnosti su uticale na to da moram pronaći posao ) u državnoj apoteci je radila Magistra pred odlazak u penziju, kojoj je bilo ispod časti da doručkuje ili popije kafu u istoj prostoriji sa nekim ko nije njen nivo po obrazovanju. Za slavu tacnica kolača za nju posebno, za ostale zaposlene posebno..., to mi bilo preterivanje kao da je kraljica Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Proteini se ne deponuju u organizma. Višak se razgrađuje i tom prilikom se troši energija, opterećuje bubrezi i jetra. Usled preteranog unošenja belančevina životinjskog porekla može da dođe do mršavljenja iz tog razloga (mesna dijeta nemasnim mesom) О овоме сам имао прилике да нешто прочитам и занима ме да ли је тачно да у ситуацији великог уноса протеина (животињског порекла), када се вишак разграђује да се повлачи и калцијум из организма у том процесу разлагања? Ако сам добро разумео и ако се добро сећам. Што би онда значило да је код старијих особа и један фактор више ка остеопорози... Иначе да похвалим тему, одлична. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Фебруар 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Kao jedna simpatična bakica kad posle tablete brufena i naiskap tek popijene čaše vode kaže eeee sad mi je bolje Ili ono čuveno rekla je doktorka da me ne boli, kad njihov strah stvara osećaj bola. U zdravstvenoj ustanovi u kojoj radim međusobno se obraćamo jedni drugima sa kolega/ce zato što radimo zajedno ali nekog van firme koje daleko obrazovaniji u struci nikad ne volim da se obratim sa kolega , poštujem trud i znanje, diplomu i deluje mi nekulturno reći nekome da sam mu kolega samo zato što je u istoj struci, onda imam negativan utisak da ga podcenjujem. Na početku mog stažiranja posle srednje škole (bila sam odličan đak ali neke životne okolnosti su uticale na to da moram pronaći posao ) u državnoj apoteci je radila Magistra pred odlazak u penziju, kojoj je bilo ispod časti da doručkuje ili popije kafu u istoj prostoriji sa nekim ko nije njen nivo po obrazovanju. Za slavu tacnica kolača za nju posebno, za ostale zaposlene posebno..., to mi bilo preterivanje kao da je kraljica E, to kod mene nema! Ja obožavam svoje tehničare na mom odeljenju i uvek ih štitim od takvih magistri...Svi smo mi ljudi, koji zato što imamo različito obrazovanje i odgovornost primamo različitu platu i tu se za mene svaka razlika završava. Zato svi vole da budu premešteni kod mene... Рада.., Срђан Шијакињић, Теофил Вуковић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Фебруар 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 О овоме сам имао прилике да нешто прочитам и занима ме да ли је тачно да у ситуацији великог уноса протеина (животињског порекла), када се вишак разграђује да се повлачи и калцијум из организма у том процесу разлагања? Ако сам добро разумео и ако се добро сећам. Што би онда значило да је код старијих особа и један фактор више ка остеопорози... Иначе да похвалим тему, одлична. Ne povlači kalcijum, već razaranjem aminokiselina oslobađa se amonijak koga se organizam mora rešiti da nebi došlo do poremećaja acido-bazne ravnoteže. Aminokiseline se pretvaraju u keto kiseline koji sagorevaju kao ugljeni hidrati i masti. Energija koja se troši za uklanjanje amonijaka/azota veća je od one koja se dobija razgradnjom keto kiselina ИгорМ, Јефимија Крунић and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 3 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рада.. Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Svi smo mi ljudi, koji zato što imamo različito obrazovanje i odgovornost primamo različitu platu i tu se za mene svaka razlika završava. :good2: Zanimanja su različita, neko je spremačica, neko poljoprivrednik, neko ovo, neko ono i stvarno je ružno obezvređivati i potcenjivati svako pošteno zanimanje, koje postoji i koje treba da postoji i Idem da ne skrećem sa teme Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Demetra Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Hm, zanimljivo, hvala puno Još jedno pitanje, koje je Vaše mišljenje o kordicepsu i ostalim medicinskim gljivama? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Фебруар 1, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 1, 2015 Proteini se ne deponuju u organizma. Višak se razgrađuje i tom prilikom se troši energija, opterećuje bubrezi i jetra. Usled preteranog unošenja belančevina životinjskog porekla može da dođe do mršavljenja iz tog razloga (mesna dijeta nemasnim mesom) ok hvala, nisam mislio da se proteini deponuju, nego visak da se konvertuje u lipide, ovo pitam zbog toga sto sam na mnogo mijesta to procitao, znaci niej istina da se visak proteina zavrsava kao masnoca u organizmu, za ugljene hidrate znam da tako zavrsavaju, ali za proteine me zanimalo sta sa njima biva, ali me zanima sta se desava sa viskom koji se ne konvertuje u kalorije, kud on odlazi, jel se izbacuje van tijela i kako, mokracom? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука