Никола Поповић Написано Јануар 25, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2015 Сведоци смо све већег несклада и неразумевања између мушкараца и жена у емотивним везама које су продукт веза за једну ноћ или кратких и неозбиљних веза где партнери нису стигли боље да се упознају и посвете једно другом. Многи за то криве “брз начин живота” који подразумева површност и свакако да има удела у томе, али иза тога се крије недостатак снаге индивидуе да се отвори и покаже онаквим каква заиста јесте. Страхујући од тога да ће партнерка видети нежнију и мекшу страну мушкарца, он ставља маску и представља се као чврст и сигуран у себе. Иза сваког јаког мушкарца крије се његова нежнија страна коју скрива. Људска психа је увек стремила ка равнотежи, па самим тим што се мушкарац више представља као самосталан, јак и свемоћан, све је већа несвесна потреба за бригом, утехом и негом. Исказивање ових страна личности је супротно ономе што нас уче док смо деца, а то је да балкански мушкарци не плачу, да су увек јаки, способни и свемогући. Сматрам да је освешћивање и подсећање на овај вид функционисања значајано у процесу искорењивања и спречавања истог јер је признавање истине први корак ка промени.Често чујемо од мушкараца да чезну за нежном девојком која ће их разумети и која ће бити “дама на улици, курва у кревету и домаћица у кухињи”. Многи мисле да је ово немогуће наћи и то је апсолутно тачно, јер горе наведени атрибути представљају идеализацију жене и пројекцију мушкарчевих несвесних жеља, а то је да у себи освесте женску страну и у њој пронађу курве, домаћице и даме.Проблем мушко-женских односа, из перспективе мушкарца са балканским синдромом, заснива се на 4 незаобилазне чињенице које су у српском друштву постале више правило него изузетак.1. Мушка представа жене заснована на балканском менталитету – фаза учења родних улога Обрасци понашања се уче у најранијем детињству и у кућној атмосфери. Наши учитељи родних улога и моралних вредности јесу наши родитељи. Како су детету родитељи прозор у свет, гледајући њихов начин функционисања дете помоћу њих учи како треба да се понаша и како не треба, као и то шта је добро, а шта је лоше. Узмимо за пример једну породицу која слави славу. Родбина и пријатељи седе са домаћином који је на челу стола, а мајка и друге жене служе госте. Дете од 8 година схвата да је мајка инфериорнија од оца, јер да је обрнуто, отац би њој доносио храну. Попут сунђера, дете упија информацију да је битније да тата први једе, а затим мама. Важно је напоменути да овај начин фунцкионисања не прати апсолутно никакво објашњење које ће подробније објаснити детету ову мајчину покорност оцу, стога дете схвата да је жена ту да служи и задовољи потребе мушкарца. Зашто? Па ето, јер тако треба! У ранијим временима се знало да мајка служи оца јер је он уморан дошао из лова, док је она задужена за кућне послове, али у данашње време, када су жене и мушкарци равноправни, овај систем вредности је апсолутно неразумљив. Овакав начин функционисања урезује се дубоко у свест детета, попут учења са искуством, и остаје као морална вредност коју није потребно објашњавати и доводити у питање. Такође, често срећемо мушкарце који одбијају да перу судове уколико то може жена да уради. На питање зашто је то тако, одговарају – ето, из принципа! И потпуно су у праву. То је мушки принцип Балканца или како моја пријатељица са групе за психолошку анализу снова шаљиво зове – Балканоида.Балканско функционисање породице подразумева покорност жене мушкарцу која није у стању да пронађе и спозна себе (а и како ће све то урадити поред силних судова, веша и прашине?) стога она постаје утучена и незадовољна својим животом, а једини спас јесте да поред улоге добре мајке преузме улогу и велике мученице која је много патила и трпела за добробит породице. 2. Свест жене да више не мора тако да буде – фаза буђења Савремена и јака жена схвата да она није роб туђих фантазија, већ “роб” својих потреба и жеља које треба да поштује и следи. Јака жена се бори за своја права заједно са мушкарцем којег воли, али прве научене обрасце понашања код мушкараца, као и морална начела и очекивања родних улога тешко је променити одједном. Када жена искаже своје потребе и жеље, често чујемо да се жена “опустила” или да јој је мушкарац “превисе угађао па је постала алава”. Ово је пре свега нарцистичко тумачење жениних потреба јер није жена сама схватила ко је и шта је, већ јој је мушкарац то дозволио јер је много попустљив. Мушко дете је научило одређен образац понашања у својој кући и тај исти образац преноси на своју емотивну везу.wомен-поwерОн хоће да она устане од стола и да му донесе со за време ручка, али она то одбија и каже му да донесе сам. Мушкарцу није јасно зашто она то неће јер је његова мама то стално радила за његовог тату и клупко се полако одмотава. За мушкарца који је васпитан као на горе наведеним примерима ово може бити шок јер је његова мајка пример како жена треба да фунцкионише. Уколико његова изабраница не функционише на исти или сличан начин, идеална слика жене коју је створио у раном детињству се не поклапа са оним што сада има и ту настаје проблем.Неопходно је да мушкарац схвати да жена прво треба да пронађе себе као индивидуу која може независно да функционише и ван његовог света, али је потребно да заједно раде на томе да женин слободан избор буде да кроз живот не пролази сама већ са њим. 3. Проблем прихватања истине код мушкараца и борба између фамилијарног (наученог) и индивидуалног (потреба) – фаза конфликта Пре свега, велики је проблем да мушкарац са традиционалним балканским схватањима прихвати да нешто не може да функционише онако како је он замислио. Уколико је то још и функционисање жене које се не поклапа са његовим плановима, тим горе. У случају неприхватања жене као посебне индивидуе која има другачије потребе од њега, мушкарац је склон бежању другој жени која ће задовољити његове фантазије идеалне жене. Када те фантазије нестану, ту је и трећа жена. ман_цонфуседМорамо разумети велики напор коме се балкански мушкарац излаже у прихватању да нешто функционише супротно од његових моралних начела. У тренутку када мушкарац то увиђа, у њему се не руши само идеална слика жене коју има поред себе, већ се несвесно бришу печати који су обележили његово детињиство за које везује осећај безбрижности и неге које везује за мајку.Уколико је мушкарац спреман да се мења како би свој однос са женом побољшао, препрека на коју наилази изузетно је велика. Обрасци понашања који су научени у најранијем детињству и које примењујемо током живота постају део нас. Када покушавамо да их променимо, улажемо велики напор и то је једнако као када покушавамо да променимо инстиктивне и несвесне радње које обављамо свакодневно. Мушкарац који је освестио своју “мрачнију” и конзервативнију страну налази се на дугачком и мучном, али и на племенитијем и здравијем путу. 4. Рад на себи – фаза промене Да би дошло до промене, неопходно је прихватити истину, каква год она била. Уколико мушкарац са балканским синдромом жели да се мења, неопходно је да прихвати тај део себе и крене путем промене. У супротном, било би као да лечите алкохоличара који не признаје своју зависност. Мушкарац који не прихвата и који не жели промену, задовољан је женом докле год су његове пројекције на снази. Чим оне нестану, настаје незадовољство и бежање у нове фантазије. Његова потрага се наставља за идеалном женом и везом која ће фунцкионисати по истом или сличном шаблону као његова примарна породица. Током сопственог искуства у круговима психотерапије и раду на себи, окружен нежнијим полом, схватам колико снаге поједине девојке улажу у своје везе. Увек се пријатно изненадим када видим девојку која има проблема са својим партнером и тражи начин да ту везу побољша. Слушајући проблеме девојака, увиђам да и даље многе везе подразумевају патријархални начин функционисања који је у данашње време подједнако кобан за оба пола. Патријархат је дијаметрално супротан родној равноправности. Нажалост, број мушкараца који се обраћа за помоћ знатно је мањи у поређењу са бројем жена. Текст је посвећен свима који су имали и имају сусрет са синдромом балканског мушкарца и писан је у намери да разуме а не да критикује проблем истог. Не смемо да заборавимо да је сваки однос кокреација, што значи да није само једна страна одговорна за однос који постоји између партнера. Аутор: Стојан Мишић преузето заједно са сликама са сајта: http://www.psihoverzum.com/bliski-susret-sa-sindromom-balkanskog-muskarca/ ivanaika, Samo Ana, Данче* and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 25, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2015 Какво је време дошло, још ће феминисткиње да уче да су жене једнаке са људима и да седе за столом заједно док човек једе. Није ни чудо што сваког дана читам о смаку света, виде људи где живимо. Човек Жоја, Милан Ракић, ivanaika and 11 осталих је реаговао/ла на ово 14 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Samo Ana Написано Јануар 25, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2015 Al sam se napujdala! Sad kad lupim šakom o sto, sve će brade da popadaju. Šalim se, naravno. Šta znam, nisam imala nikad nekog klasičnog balkanoida pored sebe. Ne bih podnela to. Neko bi tu nekog umlatio. Jasno je da tu treba mnogo truda i rada uložiti. Još ako muškarac ima pajtose koji će se na svakom koraku sprdati sa njim, bude na kraju ono "ma batali", da ne kažem nešto još grđe. Mislim, daj Bože, podržavam promenu i ravnotežu u odnosima. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 I got life, mother, i got laughs, sister, i got freedom, brother, i got good times, man...I got crazy ways, daughter, i got million-dollar charm, cousin, i got headaches and toothaches and bad times too like you... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јануар 25, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2015 И раније је било неразумевања у браку , али је управо патријахат био заслужан да ти бракови опстану . Ту су по правилу жене лошије пролазиле и биле су тако васпитане и спремне да трпе понижења и насиље ради одржавања брака и добробит деце и целе породице .тада је било скоро незамисливо да дође до раскида бракова. Патријахално васпитање је имало своје негативне ствари , али имало је и позитивне ствари у смислу да се брак више ценио и више је деце имало . Оно што је лоше треба одбацити , али оно што је добро не треба одбацити из патријахалног васпитавања . У тексту се каже да брз начин живота узрок већег неслагања у браку. Ја се питам : Ко то тера брачни пар да у свом браку спроводи брзи начин живота ? Брачни пар треба организује живот у свом браку како њима одговара . kordun, Никола Поповић, ivanaika and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 25, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2015 https://www.youtube.com/watch?v=Gxj_G6ExBTE Deki992, Данче*, ivanaika and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јануар 25, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2015 Какво је време дошло, још ће феминисткиње да уче да су жене једнаке са људима и да седе за столом заједно док човек једе. Није ни чудо што сваког дана читам о смаку света, виде људи где живимо. Ништа им није свето, сунце им блесаво! Што се криво роди, време не исправи. Феминисткиње треба одстранити из друштва да га не кваре. Ронин, RYLAH, Плутон and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Јануар 26, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2015 И раније је било неразумевања у браку , али је управо патријахат био заслужан да ти бракови опстану . Ту су по правилу жене лошије пролазиле и биле су тако васпитане и спремне да трпе понижења и насиље ради одржавања брака и добробит деце и целе породице .тада је било скоро незамисливо да дође до раскида бракова. Патријахално васпитање је имало своје негативне ствари , али имало је и позитивне ствари у смислу да се брак више ценио и више је деце имало . Оно што је лоше треба одбацити , али оно што је добро не треба одбацити из патријахалног васпитавања . Skroz si u pravu za ovo da su brakovi opstajali jer su žene ćutale i trpele. E,sad, nekako mi je kontradiktorno da je pozitivna strana očuvanje braka, a cena je trpljenje žene ? Onda to ipak nije pozitivna strana. Brak zasnovan na potčinjavanju, pokoravanju i ropstvu može ostati samo zbog muževe neprikosnovene pozicije korišćenja muških privilegija i prava jačeg. Drago mi je da su žene ojačale i da više ne trpe po svaku cenu ono što se trpeti ne da. Paradoksologija and Danijela је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Јануар 27, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2015 Svasta je ovde receno samo jdna stvar nije , a to je da jee za brak najbitnija ljubav. Ja sam recimo klasican predstavnik balkanoida ali opet perem sudove, cistim kupatilo i sirim ves , jer mi je zena sitne gradje i cuvam je od teskih poslova da mi "sto duze potraje" . Sa druge strane ona je neverovatan oslonac i podrska, zna da me u sekundi smiri kad odlepim pa ocu nekog da udavim , dovolj o da je pogledam i samo stanem , zna da me oraspolozi kad sam nervozan ili lose volje , i tako ... mnogo sam tezak za zajednicki zivot ali ona eto me voli zna kako da me "handle-uje " . Glavn stvar je , kad volis nekoga svim svojm bicem onda ti nista nije tesko , pa ni da operes sudeove iako ti je to ispod casti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2015 Balkanskih muskaraca potpuno savrsenih, boljih nema, ima tacno tamo koliko ima savrsenih zena. Boljih nema a istih pretpostavljam u svet mogu se prepoznati. Savrsenih zena ima. *ne umem to da pretpostavljam*. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука