Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2015 Да ли неко поштује одлуку Сабора СПЦ о обавезној катихезацији пре крштења одраслих? Да. Ko poštuje ovu odluku u celosti ili bar da malo liči na pun obim koji je usvojen? Prosto ti ne verujem i neozbiljno je dati argument sa DA. Nije neozbiljno samo prema meni, nego prema svim učesnicima u diskusiji,pogotovo sto su se hvala Bogu i svestenici oglasili. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јануар 27, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2015 Парадоксологија је навела пример из њене Цркве, у којој свештеници нису хтели ни да причешћују људе, који тек приступају Цркви, без добре припреме. Ne baš. Bili su poduži spiskovi rigidnih pravila za sve u životu, od detalja odevanja preko jela i pića i van posta do toga sme li se i koliko u bioskop i na kupanje na Adu i može li se upaliti TV tokom posta da se pogleda neki Bogougodan program i kad se i kako sve NE SMEJU u braku imati odnosi i sve to i samo to je bilo pravoslavlje i ako je bilo šta od toga delovalo čudno ili preterano onda nisi bio spreman da zaista budeš pravoslavac i bolje bi bilo da se ne pričešćuješ dok ne budeš zaista spreman. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Јануар 27, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2015 Пази, овде смо говорили о припреми одраслих људи за Крштење, а не о теби, мени или неком трећем. Парадоксологија је навела пример из њене Цркве, у којој свештеници нису хтели ни да причешћују људе, који тек приступају Цркви, без добре припреме. Неколицину вас је такав поступак саблазнио, а ти си им чак и епитимију доделио тамо на некој планини. Обавеза свештеника је да уче људе духовној дисциплини и побожном животу, као што и раде у датом примеру, јер то је суштина, у супротном би Свете Тајне свели на формалност. А ово друго је игра речи коју си започео када си из моје поруке истргао из контекста једну реч, погрешно почео да је тумачиш, а то је неозбиљно, па сам се и ја мало поиграо. Ја нисам говорио о ''истини'' као крајњем циљу, већ као средству које је јако важно за људе који желе да дођу до важних информација. Опет ти велим... Истина за Хришћанина има велико ''И'' на почетку јер он (хришћанин) увек у Истини види Личност тј Њега - самог Христа. И о никаквој се ''игри рели'' не ради него о самој суштини. А теби ту нешто стоји накриво - очигледно. Поготову та прича о причешћивању! И такав став свештеника, о каквом је говорила Парадоксологија, (а не оно што си ти ''ублажавао''- али све и да је тако) јесте потпуно погрешан.. а ''епитимија'' је била из мог угла виђења - тако да остајем потпуно при ономе што сам написао јер Причешћивање је суштина а све остало су фантазмагорична привиђења и параверје.. .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2015 Ne baš. Bili su poduži spiskovi rigidnih pravila za sve u životu, od detalja odevanja preko jela i pića i van posta do toga sme li se i koliko u bioskop i na kupanje na Adu i može li se upaliti TV tokom posta da se pogleda neki Bogougodan program i kad se i kako sve NE SMEJU u braku imati odnosi i sve to i samo to je bilo pravoslavlje i ako je bilo šta od toga delovalo čudno ili preterano onda nisi bio spreman da zaista budeš pravoslavac i bolje bi bilo da se ne pričešćuješ dok ne budeš zaista spreman. I sad se nadje neko pametan i kaže: Mjock to nije moguće I sad zamisli pripremu pred Krštenje u tom obliku? Srbi jedini monasi svi do jednog a samo nekoliko njih ima monaški postrig:) U svet nas nema, dobro je ipak smo preživeli,što bi rekli moji ukućani,preživeli smo i sad malo, da ozbiljno razmislimo šta ćemo sledeće uraditi da zagorčamo život sami sebi Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Јануар 27, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2015 Ne baš. Bili su poduži spiskovi rigidnih pravila za sve u životu, od detalja odevanja preko jela i pića i van posta do toga sme li se i koliko u bioskop i na kupanje na Adu i može li se upaliti TV tokom posta da se pogleda neki Bogougodan program i kad se i kako sve NE SMEJU u braku imati odnosi i sve to i samo to je bilo pravoslavlje i ako je bilo šta od toga delovalo čudno ili preterano onda nisi bio spreman da zaista budeš pravoslavac i bolje bi bilo da se ne pričešćuješ dok ne budeš zaista spreman. Катастрофа, .. и зато и имамо ово што имамо. Опразнеле цркве, млаку и једва-живу парохијску активност, гуруизованост уместо духовништво,.. етц, етц.. Нисмо препознали да нам је Бог послао људе да им дамо што смо за бадава добили... него смо им узимали меру овако и онако... Готово је с тим .. .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2015 Катастрофа, .. и зато и имамо ово што имамо. Опразнеле цркве, млаку и једва-живу парохијску активност, гуруизованост уместо духовништво,.. етц, етц.. Нисмо препознали да нам је Бог послао људе да им дамо што смо за бадава добили... него смо им узимали меру овако и онако... Готово је с тим .. Delimo isto mišljenje i samo bi se još osvrnuo Istine radi...ipak je bolje sad nego za vreme komunizma,jer ja ovo gledam kao posledicu. Medjutim, to ne sme da nas opravdava da ovakvo stanje ostane i tu smo mi koji delimo sa tobom zajednički stav potpuno u saglasju. Kažem ti, u SPC žive samo monasi ali tek nekoliko njih ima monaški postrig, ako sam ti razumljiv. Sreća pa se sa ovim mladjim sveštenicima,situacija potpuno menja,jer ti ljudi svakako bolje razumeju zamke sveta,kojeg su se svi do jednog u manastirima odrekli. Tako će verovatno i pouke mirjanima biti u većem saglasju sa istorijskim vremenom i navikama,odnosno iskušenjima.... Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 А теби ту нешто стоји накриво - очигледно. Поготову та прича о причешћивању! И такав став свештеника, о каквом је говорила Парадоксологија, (а не оно што си ти ''ублажавао''- али све и да је тако) јесте потпуно погрешан.. а ''епитимија'' је била из мог угла виђења - тако да остајем потпуно при ономе што сам написао јер Причешћивање је суштина а све остало су фантазмагорична привиђења и параверје.. Да би боље схватио, мораш да се сетиш да се и Јуда ''причестио''. Ако живот није Литургија, онда причешћивање, по систему ''уђеш, зинеш, причестиш се и готово'', нема смисла. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука