Jump to content

Да ли сте за прелазак на нови календар?

Оцени ову тему

54 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за прелазак на нови календар?

Препоручена порука

Da se podsetimo, pošto će uskoro obljetnica.. 

28.1.1919 (prje točno 95 leta), vaš ljubljeni kralj Aco, promjenio je kalendar, nakon Sv.Save. S 14.siječnja prebacio je na 28. te se tako isti kalendar primjenjivao u cjeloj Acinoj SHS.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

не одбацују они ауторитет тог такозваног Свеправославног сабора у Цариграду, они одбацују ауторитет синода својих помесних Цркава, које су свака појединачно приступиле измени календара у складу са начелима договореним у Цариграду. стари јулијански календар није увео у употребу неки Васељенски сабор, него Јулије Цезар својом одлуком и ауторитетом који је имао као pontifex maximus (врховни жрец)- самим тим није нужно сазивање неког новог Васељенског сабора да би се он исправио.

Чак и ако за промену календара није потребан васељенски сабор, зашто би договори неких доста насумично окупљених шесторице епископа имали толику тежину да могу да изазову смутњу и вероватно највећи раскол у историји Цркве? Зашто су сабори из 16. века ништавни, а овај је обавезујући? Колико сам схватила, Грци старокалендарци се само зато нису осврнули на одлуке сопственог синода. Чак ни представник Српске Цркве, потоњи патријарх Гаврило, није урадио ништа да се било шта договорено у Цариграду примени. Ко ту испада већи негативац: Грци који су применили одлуке саборе и изазвали раскол, или Срби који нису урадили ништа од тога, а били су дужни? 

За промену календара није потребан васељенски сабор, али ко не испуни одлуку ове шесторице ентузијаста и љубитеља астрономије аутоматски испада секташ. Мало ми кључа мозак од ове дијалектике.

Подели на овим сајтовима

Ovdje u Češkoj je to još gore, ovdje ima fakultetlija: doktora, profesora, inžinjera koje možeš ulovit da ne znaju januar, februar itd. a obični svijet stoji otvorenih usta i pilji u tebe razrogačenih očiju kad im spomeneš januar, februar umjesto leden, unor, izgube se sasvim. Sad mi vjeruješ da je to tako, možda negdje bila nekakva skrivena kamera, pa nađem. Tamo na primjer ispitivali ljude kao koliko je centilitara u jednom litru, ma i to jedva ko znao, lupetali bjesomučno urnebesne brojke, pa naletjeli na nekakvu alkoholičarku, ta rekla da ih je 17 cl u jednom litru, ahahahaha, stvarno. Čini mi se da je bilo i to s tim mjesecima, niko pojma nije imao. Ovdje se ja sam ne sjećam koliko sam puta upotrebio ove rimske nazive, mislim da nisam više od 10-20 pita za više od 20 godina boravka ovdje, možda samo kad sam nekom strancu objašnjavao nešto ili nekom Čehu koji me je pitao koji je koji mjesec i sl. Samo vrlo, vrlo iznimno se ta situacija desi.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kalend%C3%A1%C5%99n%C3%AD_m%C4%9Bs%C3%ADc

vjeruj ja i danas nisam sto posto siguran jel za 6 mjesec moram reći jul ili jun, uvijek to pobrkam, znam da je lipanj i srpanj i svako bi znao da ide prvo lipanj, jer kod nas prvo lipa cvjeta pa tek onda se žito žanje :)

Подели на овим сајтовима

Meni to pitanje kalendara izgleda sasvim isto kao pitanje dobrog kaputa i hlača koje štimaju ili ti pašu, imaš 10 godina i nekakav kaputić i hlače koje nakon već sljedećih 10 godina su ti smiješno male, u dvadesetoj rukavi su ti sada tamo na laktima a nogavice do koljena ali ti tvrdoglavo tvrdiš da se na tom apsolutno ne smije ništa mjenjat ni za živu glavu, nikakav veći kaput kupovat se ne treba a ni ne smije jer tako to treba da bude a čak i samo svetootačko predanje to nalaže da tako bude.

joooj

Подели на овим сајтовима

vjeruj ja i danas nisam sto posto siguran jel za 6 mjesec moram reći jul ili jun, uvijek to pobrkam, znam da je lipanj i srpanj i svako bi znao da ide prvo lipanj, jer kod nas prvo lipa cvjeta pa tek onda se žito žanje :)

zapamti to ovako, jul je 7 dakle L naopako, mnemotehničko pomagalo, dakle taj sedmi je na L ili ako okreneš naopako 7, a ta sedmica i sama liči na srp ili kosu, znači opet je to na L, ahahahaha, srpanj - jul, to je taj što ga nazvvaše po gayu.

Подели на овим сајтовима

ma ništa to nije kako se tek scvokneš još i sa poljskim i sa češkim: lipanj to je u Poljaka juli, srpanj to je u Čeha avgust.

http://www.sochorek.cz/cz/pr/blog/1137440325-srovnani-nazvu-mesicu-v-cestine-polstine-a-slovenstine.htm

:0222_shocked:

Подели на овим сајтовима

...јер смо и даље сви једно Тело.

...осим оних, које си поменуо, који питању календара (иако је време празновања Велике Пасхе, или Васкрса, непромењено и исто за све помесне Цркве без обзира који календар користе...а то је најбитније!) придодају догматски карактер и који су због тога спремни да поцепају Тело Христово...што је сулудо и представља крајње одсуство трезвеноумља! 

Наравно, нико не негира потребу да се на једном општем нивоу то питање коначно реши и постане једнообразно, али због тога отићи у раскол и тврдити да је у питању "ревновање за истину"...несхватљиво!

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

zapamti to ovako, jul je 7 dakle L naopako, mnemotehničko pomagalo, dakle taj sedmi je na L ili ako okreneš naopako 7, a ta sedmica i sama liči na srp ili kosu, znači opet je to na L, ahahahaha, srpanj - jul, to je taj što ga nazvvaše po gayu.

сад тек ништа не знам :)

Подели на овим сајтовима

не знам о каквим саборима из 16. века говориш (?). такође, одлуке сабора (боље рећи састанка) у Цариграду нису обавезујуће, јер да јесу сви бисмо их применили. то су биле смернице и препоруке. неке помесне Цркве су их прихватиле и измениле келендар. друге пак нису. то ни у ком случају не утиче на јединство Цркве, јер смо и даље сви једно Тело. према томе, нису Грци (и остали који су прешли на Миланковићев календар) изазвали раскол, јер ми који се држимо старог календара и даље смо у општењу с њима, а не њиховим старокалендарцима. једино што им се може замерити је то што су поступили исхитрено, а да нису претходно ''припремили терен''. међутим, поставља се питање колико смо ми ''припремили терен'' за ових сто година после цариградског договора.

лепо је показивати братску љубав према онима који су из своје гордости отишли у раскол, али не сме им се повлађивати. тим пре што за свој чин они немају никакво догматско или канонско оправдање.

Pa bili su neki sabori u 16. veku kao reakcija na promenu kalendara u Rimu, bile su neke osude, koliko se secam. I mislim da je cak na jednom od njih Ruska Crkva dobila autokefaliju. Mada nisam sigurna, morala bih da trazim. Ali ako jeste, to znaci da im je kompetencija bila prilicna. I nije da hocu da povladjujem raskolnicima, ali sabori tog ranga nisu bas trivijalna stvar. Ako stklci stvarno ispovedaju da je kalendar nepromenjiva stvar, to je ozbiljna dogmatska greska i cak jeres, ali ako samo insistiraju na predanju jer ne vide sto su odluke iz 1923. preteznije od odluke starijih sabora (i to takvih na kojima su prisustvovali patrijarsi svih starih patrijarsija), trebalo bi biti snishodljiviji prema njima. Da je srece.

Подели на овим сајтовима

Па добро како се узме ! Слажем се да је Бадње вече 24 децембра али по јулијанском календару  али сам ја написао по грегоријанском како га ми славимо , ех сада можете тумачити како хоћете  :D

Evo, ako se uzme po gregorijanskom kalendaru: Badnje vece - 24. decembar.

Ako se uzme po julijanskom kalendaru Badnje vece - 24. decembar.

Nema tu nikakvih tumacenja. Julijanski kalendar je rastimovan, kasni, ne radi kako treba, vremenom ce biti sve uocljivija razlika. Moze se tacno izracunati kad ce se Badnje vece slaviti na prvi dan leta.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

то знају и грчки старокалендарци. овај текст на енглеском (што сам ставио горе), објавио је њихов расколнички синод.

Ja sam nasao da se u knjizi "Ekumenizam i vreme apostasije" u izdanju SPC +Sava Janjic poziva na taj Sigilion http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Izazovi/Ecumen/ecumen03.htm#note1

Takodje se moze naci u jos nekim knjigama u izdanju SPC.

Izgleda mi da sve sto ne odgovara danasnjim ekumenistima proglasavaju za falsifikate. Tako su ekumenisti na jednom forumu sve citate svetih otaca o mitarstvima proglasili za falsifikat.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Starokalendarci takodje navode i ovo:

Посланица из 1756 г.

"Кирило, милошћу Божијом Архиепископ Константинопољски Новога Рима и Васељенски Патријарх.

Услед нових саблазни, које су произвели паписти по питању измена наше свете Пасхе (Васкрса) и Месецослова.

Одлучење од Цркве.

Најчаснији клирици наше Христове Велике Цркве и други најпобожнији јереји и најпреподобнији јеромонаси, појци у црквама нашег града, следбеници неботајника Павла, који говори:

Ако вам неко буде благовестио супротно од овога што смо вам ми благовестили, макар био и анђео с неба, да буде анатема; ако је јереј или мирјанин да буде одлучен од Бога, проклет, и по смрти да не иструне него да пребива у вечним мукама. Камен и железо нека се распну и распадну - они никад и никако. Нека наследе губу Гијезијину и вешање Јудино; нека пребивају на земљи као Каин, стењући и дрхтећи; и гнев Божији нека буде на главама њиховим и удео њихов нека буде са издајником Јудом и богоборцима јудејима; земља нека се отвори и нека их прогута, као некада Датана и Авирона; Анђео Божији нека их гони са мачем у све дане живота њиховог, и нека подлегну свим проклетствима Патријараха и Сабора, под вечним одлучењем и у мукама огња вечног. Амин."

Je li i ovo lazno?

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

''Сигилон из 1583.'' је фалсификат. ако ћемо фалсификатима бранити истину, зар онда нисмо исти као језуити?!

могуће је да у време писања књиге отац Сава Јањић није знао о чему се ради. уосталом он овде на форуму одговара на питања па ћемо га питати и за ''Сигилон''. баш да видимо шта ће рећи.

Nije samo on u pitanju nego i episkopi koji su bili na promociji te knjige, takodje i knjiga "Protiv lažnog jedinstva" (Budimska eparhija), "Zabluda novog kalendara" - Blagovesnik, 2000. godine (u izdanju manastira Celije).

Подели на овим сајтовима

не знам о чему се ради, али ми је сумњиво. ту патријарх Кирило прети папистима одлучењем од Цркве (1756. године), а они су одлучени од Цркве још 1054. не видим да се ту ради о некој саборској одлуци.. где си то нашао?

Poslao mi jedan nas zilot kad smo raspravljali o kalendarima.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...