Jump to content

Да ли сте за прелазак на нови календар?

Оцени ову тему

54 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за прелазак на нови календар?

Препоручена порука

само се ти држи интуиције.. не знам да ли се интуиције држао и овај твој архимандрит, који на 12 страница лупета глупости и мртав-ладан тврди како ''свемир пулсира у ритму Созигеновог календара, без чијег ритма би се цео космос претворио у хаос'' (sic!). то што он пише, страшна је јерес, којом он без имало савести трује невине душе. али и њега ће Бог питати!

Добро ти буди паметан и једини који све разуме. Више од пола твојих порука на овој теми одишу надимањем и сарказмом. Што једноставно не направиш још један профил па се дописуј сам са собом до миле воље. Није теби до разговора са људима дрхачијих ставова.

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

zna ššta meni smeta  jedna druga stvar koju je vatikan nametnuo cijelom hrišćanstvu???? a to su imena mjeseci od kojih se neka imena rimskih paganskih božanstava,nemam ja protiv  nikog ništa,al imamo mi lijepa srpska imena  za mjesece koje je sveti sava morao da odbaci nevoljno da se mi ne bi razlikovali od drugih pravoslavaca.... a da ne pominjem da su naša imena u skladu sa biblijskim kalendarom,znači prema pojavama u prirodi  u našem podneblju....

ti izgleda nikad nisi čuo za nikakve druge Slovene osim Srba, Rusa i Bugara?

ako je iko sačuvao slovenske nazive mjeseci to i jesu bili isključivo katolički Sloveni,

baš ti koji su pod Vatikanom i pod papom, jedino što je tamo tačno što si napisao je ovo:

. za mjesece koje je sveti sava morao da odbaci nevoljno da se mi ne bi razlikovali od drugih pravoslavaca.... 

sa tim nikakve veze papa ni Vatikan nermaju jer ako se niste vi Srbi sami htjeli

razlikovat od svih drugih pravoslavaca šta bi s tim papa i Vatikan imat još mogli?

Godinu od dvanaest mjeseci Slaveni su prihvatili s kršćanstvom, pri čemu su neki slavenski narodi preuzeli nazive mjeseci koji su latinsko–bizantskog porijekla i zasnivaju se većinom na brojčanom slijedu mjeseci u godini, dok su drugi, među kojima i Hrvati (možemo dodati i Česi i Poljaci), zadržali svoja stara slavenska imena kojima su temelj značajne pojave u prirodi ili poljoprivredni radovi. Pri tome razlika u klimi na području života određenog naroda uvjetuje i razliku u imenima nekih mjeseci, tako da je lipanj, koji je u našem jeziku naziv za šesti mjesec u godini, kod Poljaka, koji žive u hladnijoj klimi, naziv sedmog mjeseca. (slično tako i srpanj koji je kod Hrvata sedmi mjesec, juli, kod Čeha je to osmi mjesec, srpen, avgust, mjesec žetve jer pšenica kasnije dozrijeva radi hladnije klime). Zadržavanje tog načina imenovanja mjeseci pokazuje kako je poimanje kalendara u vezi s prirodom i poljoprivrednim radovima duboko usađeno kod slavenskih naroda.

http://www.matica.hr/kolo/291/Vrijeme%20u%20srednjem%20vijeku%20i%20istarske%20zidne%20slike/

Подели на овим сајтовима

ti izgleda nikad nisi čuo za nikakve druge Slovene osim Srba, Rusa i Bugara?

ako je iko sačuvao slovenske nazive mjeseci to i jesu bili isključivo katolički Sloveni,

baš ti koji su pod Vatikanom i pod papom, jedino što je tamo tačno što si napisao je ovo:

sa tim nikakve veze papa ni Vatikan nermaju jer ako se niste vi Srbi sami htjeli

razlikovat od svih drugih pravoslavaca šta bi s tim papa i Vatikan imat još mogli?

Godinu od dvanaest mjeseci Slaveni su prihvatili s kršćanstvom, pri čemu su neki slavenski narodi preuzeli nazive mjeseci koji su latinsko–bizantskog porijekla i zasnivaju se većinom na brojčanom slijedu mjeseci u godini, dok su drugi, među kojima i Hrvati (možemo dodati i Česi i Poljaci), zadržali svoja stara slavenska imena kojima su temelj značajne pojave u prirodi ili poljoprivredni radovi. Pri tome razlika u klimi na području života određenog naroda uvjetuje i razliku u imenima nekih mjeseci, tako da je lipanj, koji je u našem jeziku naziv za šesti mjesec u godini, kod Poljaka, koji žive u hladnijoj klimi, naziv sedmog mjeseca. Zadržavanje tog načina imenovanja mjeseci pokazuje kako je poimanje kalendara u vezi s prirodom i poljoprivrednim radovima duboko usađeno kod slavenskih naroda.

http://www.matica.hr/kolo/291/Vrijeme%20u%20srednjem%20vijeku%20i%20istarske%20zidne%20slike/

a uuu brate al sam te pogodio izgleda ,pa sve si izokrenuo ....

Подели на овим сајтовима

a uuu brate al sam te pogodio izgleda ,pa sve si izokrenuo ....

šta sam to ja izokrenuo, prije će bit da si se ti izvalio, ahahahaha

šta je to tamo "izokrenuto" prema tebi, kalendari ili šta, na šta misliš tačno?

Подели на овим сајтовима

šta sam to ja izokrenuo, prije će bit da si se ti izvalio, ahahahaha

šta je to tamo "izokrenuto" prema tebi, kalendari ili šta, na šta misliš tačno?

prvo rim je nametnuo taj kalendar hrišćanstvu prije nego se ono razdvojilo,a ti imaš teoriju kao da se to desilo nakon razdvajanja hrišćanstva, to što pravoslavna crkva nije sklona promjenama ko katolička je sasvim druga stvar....

srbi su morali da se odreknu svojih imena ,mada su ona ostala jako dugo u upotrebi,do prije 150 godina,kao i staro računanje vremena također, po kom je danas 7522 godina

Подели на овим сајтовима

bugari nisu sloveni oni pripadaju tursko-tatarskioj grupi naroda  

Etnički nisu, pitanje koliko su i Srbi Dinarci etnički Slaveni, ali lingvistički smo Slaveni i mi i Bugari, to je malo komplikovano, jer Slaven znači i etnička i lingvistička grupa naroda. Ja ni danas nisam načisto sa time, a pokušavao sam da iskopam nešto, jer me zanima ta tema....

Подели на овим сајтовима

prvo rim je nametnuo taj kalendar hrišćanstvu prije nego se ono razdvojilo,a ti imaš teoriju kao da se to desilo nakon razdvajanja hrišćanstva, to što pravoslavna crkva nije sklona promjenama ko katolička je sasvim druga stvar....

srbi su morali da se odreknu svojih imena ,mada su ona ostala jako dugo u upotrebi,do prije 150 godina,kao i staro računanje vremena također, po kom je danas 7522 godina

ma šta se to desilo nakon razdvajanja hrišćanstva, kakva sad moja teorija, to opet ti izmišljaš nešto, Sloveni kad su bili hristijanizirani u 9. vijeku zadržali su svoj kalendar slovenski koji su imali, međutim oni koji su poslije 1054. potpali pod utjecaj konstantinopoljske patrijaršije su promjenili kalendare sa slovenskih na julijanski koji i jeste ustvari rimski i sad se tog paganskog kalendara držite ko ne znam kakvog svetog slova i govorite o njemu kao da je to svetootačko predanje i ne znam šta, taj  arhimandrit Karelin čitavu nekakvu psevdohrišćansku mistiku razvio na običnom antičkom paganskom kalendaru eto takva je to istina s tim kalendarom. Danas kad pitate Čehe ili Poljake za neke mjesece na standardnom tom januar, februar kalendaru više od 80% ako nisu baš fakultetski školovani ili znaju strane jezike uopšte pojma nemaju koji je to februar ili novembar po redu, izgube se sasvim ako im ne kažeš po češkom ili poljskom taj mjesec, ne znaju šta im govoriš i na koji mjesec tačno misliš. U najboljem slučaju teškopadno si to spočitavaju na prste. Hrvati su mila majka jer svi oni znaju oba naziva uduplo a ti me tu ubjeđuješ da su vas Srbe opet zli Vatikan i pape natjerale da se odreknete svog srpskog kalendara, skoro me ne rasplaka s tim. Ti jadan ne možeš reći za mart derikoža ko što ostali Sloveni po svojim nazivima, Česi na primjer brezen, jer ti papa rimski i zli Vatikan u tome brane, ququ. Julijanski kalendar je državni oficijalni kalendar Rimskog carstva kojim je poslije sve do svojeg pada pod Tursku, tačnije Osmansko Carstvo pravno bila Vizantija iliti Romeja.

http://www.blic.rs/forum/index.php?topic=6303.0;wap2

Подели на овим сајтовима

bugari nisu sloveni oni pripadaju tursko-tatarskioj grupi naroda  

dobro to ne napisa na neko panslavističkom forumu, za to se dobijao ban, za takvu stvar, hahahaha, mi bismo neupućenim objasnili kako je to s njima, oni su slavinizirani a osjećaju se sami Slovenima i zato nije bitno kojoj grupi naroda su pripadali nekad a ako bi i pored tog objašnjenja nastavio i dalje takve stvari pisat diobio bi ban, hahahaha.

Подели на овим сајтовима

ma šta se to desilo nakon razdvajanja hrišćanstva, kakva sad moja teorija, to opet ti izmišljaš nešto, Sloveni kad su bili hrustijanizirani zadržali su svoj kalendar slovenski koji su imali, međutim oni koji su po 1054. potpali pod utjecaj konstantinopoljske patrijaršije si promjenili kalendare sa slovenskih na julijanski koji u jeste ustvari rimski i sad se tog paganskog kalendara držite ko ne znam kakvog svetog slova i govorite o njemu da je to svetootačko predanje i ne znam šta, taj  arhimandrit Karelin čitavu nekakvu prevdohrišćansku mistiku razvio na običnom antičkom paganskom kalendaru eto takva je to istina s tim kalendarom. danas kad pitate Čeje ili Poljake za neke mjesece na stansdardnom kalendaru više od 80% ako nisu baš fakultetski školovani ili znaju strane hezike uopšte pojma nemaju koji je to februar ili novembar po redu. Hrvati su mila majka jer svi oni znaju oba naziva uduplo a ti me tu ubjeđuješ da su vas Srbe opet zli Vatikan i pape natjerale da se odreknete svog srppskog kalendara, skoro me ne rasplaka s tim. Ti jadan ne možeš rećo za mart derikoža ko što ostali Sloveni, Česi na primjer brezen, jer ti papa rimski i zli Vatikan u tome brane, ququ. Julijanski kalendar je kalendar Rimskog carstva kojim je poslije sve do svojeg pada pravno bila Vizantija iliti Romeja.

dobro pobjedio si,nemoj plakati, sve si u pravu samo nemoj plakati,još će na moju dušu da ide....

mene samo zaniima šta će to u crkvenom kalendaru a iz rima je bilo sa papom bilo bez pape

Подели на овим сајтовима

dobro pobjedio si,nemoj plakati, sve si u pravu samo nemoj plakati,još će na moju dušu da ide....

mene samo zaniima šta će to u crkvenom kalendaru a iz rima je bilo sa papom bilo bez pape

Za Boga miloga, taj Rim je 1200 godina ili koliko bila ta vaša Vizantija, to je taj Rim! Stari Rim više nije postojao, postojale su tamo potom samo papinska država i nekakve kneževine staroitalijanske. Vi ste bili tim Rimljanima, omg! Ako imaš nekakve reklamacije na kalendar, konkretno julijanski kalendar i nešto ti se na njemu ne sviđa onda ih sve ljubazno usmjeri i pošalji na vizantijske careve i konstantinopoljske patrijarhe, konkretno njegovu svetost carigradskog patrijarha +Vartolomeja koji ih je naslijedio u pravima i sa ovlastima pto se tiče kalendara i sličnih stvari,  papinski Rim i Vatikan s tim nemaju ništa, tek taj gregorijanski - reformovani julijanski je vatikanski i za njega su odgovorne pape i Vatikan.

Подели на овим сајтовима

Za Boga miloga, taj Rim je 1200 godina ili koliko bila ta vaša Vizantija, to je taj Rim! Stari Rim više nije postojao, postojale su tamo potom samo papinska država i nekakve kneževine staroitalijanske. Vi ste bili tim Rimljanima, omg! Ako imaš nekakve reklamacije na kalendar, konkret5no julijanski kalendar i nešto ti se na njemu ne sviđa onda ih sve usmjeri na vizantijske careve i konstantinopoljske patrijarhe, papinski Rim i Vatikan s tim nemaju ništa.

Nije Crkva imperija zvana Rim, mene ne zanima šta je u imperiji bilo i koliko ona traje u prošlost, a koliko u budućnost, mene Crkva zanima, šta će to u Crkvi, al polako nemoj plakati živ bio...

I ne prizivaj Boga na 5 jezika, polako, imam ja kade, tu sam, danas mi nova godina, ne radim....

Подели на овим сајтовима

toliko ste me scvokli s tim kalendarima da sam napisao: na nekom spamslavističkom forumu, ahahahaha, al jeste bilo tamo i spamslavista kakvih hoćeš, jedan dan najezda zadomspremnih, drugi dan evo nama ravnogoraca, treći dan velikobugari, potom velikorusi pa ukrajinski kozaci i sve tako ukrug, bilo veselo tamo bit moderator i admin, ahahahaha. Luda kuća od foruma to bila, cvokarna, cvokhaus. Slovenska sloga - slavic unity, bolje to bilo nazvat slavic anarchy.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...