Jump to content

Individualizam i Pravoslavlje.

Препоручена порука

Koliko ja znam, licnost i individua nisu u nekom sukobu kao termini. 

Individua je sinonim za osobu, i licnost.

Mislim, iskreno, gluplju definiciju individue nisam cuo...

Šta da ti kažem.... 

http://en.wiktionary.org/wiki/individuus#Latin

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Одговори 86
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Индивидуа или појединац је појединачно биће, јединка, целовита особа, различита од свих других људи. У филозофији, појам индивидуа означава аутономну, самосвесну и самосвојну јединку, појединца којем властита егзистенција постаје важан проблем. У психотерапији, индивидуа је у средишту пажње, а дефинисана је каосистем структурисане јединствености. Целокупна психологија бави се, заправо, индивидуама, њиховим искуством и понашањем, али ипак, од психолошких дисциплинањоме се највише баве, психологија личности и клиничка психологија. Такође, индивидуа (појединац) је у центру пажње социјалног рада иако се приступи проширују и на породицу, групу и заједницу.

I na vujaklija slicno pise... 

sad k to moze da definise sa "neko ko ne deli nista sa drugima" ne znam kako je uspeo da izvuce to.. ali za to ima drugi termin, narcis... egoista, egomanijak..

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Da, vidim sada da si ti (i Vujaklija, i obrnuto) u pravu a da ja nisam.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!

Подели на овим сајтовима

Da, vidim sada da si ti (i Vujaklija, i obrnuto) u pravu a da ja nisam.

pa nisi ti u krivu, ti si prepisao neciju tudju definiciju.. taj je u krivu.. :)... sto te slagao.. 

Подели на овим сајтовима

Ja i ne mislim da sam ja u krivu (u smislu - nastavljam
da se trudim da delim sebe i svoje sa bližnjima),
ali mislim da si bolju definiciju (objašnjenje) našao od
onoga koje sam ja ponudio (usvojio pa ponudio).

Iskreno to mislim.

Подели на овим сајтовима

Iskreno to mislim.

pa dobro ali trebas da budes svestan da kada se kaze "individualizam" ne misli se na to o cemu ti pricas...

dakle ne mozes ti da uzmes neciju vec oformljenu ideju i ideologiju, da prihvatis drugu definiciju i da tvrdis da on nije u pravu, sa tim sto za pocetak tvrdis da je rekao nesto sto nije.

ja moje pare ocu da delim sa mojim bliznjim, necu da ih delim sa drzavom... to je fora... i to je individualizam. 

Подели на овим сајтовима

OK, sada znam kako ti doživljavaš odnos
individualizma i države a po pitanju para.

Jel se ti nebi naljutio na mene ako bih predložio da
nas dvojica, svako za sebe, (individualno) predjemo na neke
druge teme, sajtove, aktivnosti....?

Подели на овим сајтовима

Ево овде А. Милојков одговара управо на проблем индивидуализма (када га већ спомињемо у односу са православљем)

Иначе ако се добро сећам, емисија Агапе разговор Јеротић - Митрополит Порфирије, Јеротић у једном моменту наглашава разлику индивидуализма и индивидуације (покушао сам да премотам али ми мрско да тражим моменат  :D  ) и још се сећам дијалога са атеистима где А. Милојков и његов колега Стеван Јовановић (ако се добро сећам имена) спомињу у једном моменту де нема индивидуализма...

Наравно они су ми први дошли као линк на тему јер је познат моменат индивидуализма у хришћанству и критике истог. То се може читати, сусрести се са тим и у литератури.

Да додам.

Очигледно је наш неспоразум окружење у ком посматрамо дато питање. Да се држимо наслова "Individualizam i Pravoslavlje"

Подели на овим сајтовима

Ево овде А. Милојков одговара управо на проблем индивидуализма (када га већ спомињемо у односу са православљем)

Иначе ако се добро сећам, емисија Агапе разговор Јеротић - Митрополит Порфирије, Јеротић у једном моменту наглашава разлику индивидуализма и индивидуације (покушао сам да премотам али ми мрско да тражим моменат  :D  ) и још се сећам дијалога са атеистима где А. Милојков и његов колега Стеван Јовановић (ако се добро сећам имена) спомињу у једном моменту де нема индивидуализма...

Наравно они су ми први дошли као линк на тему јер је познат моменат индивидуализма у хришћанству и критике истог. То се може читати, сусрести се са тим и у литератури.

pa i miljkov gresi po pitanju sta je to individualizam..

individualizam nigde ne odbaca zajednicu... ne znam odakle taj zakljucak..

Makar ako prica o politickoj filozofiji individualizma. Bas bih voleo da se milojkov javi.. ovde.. ako moze ... odakle je izvukao ideju da individulizam odbaca svaku zajednicu...npr, crkvenu...da odbaca deljenje, saradnju sa drugima, ljubav prema drugima i da uci da je to nesto sto se odbaca..

odbaca samo da ti i milojkov i ja ako se nadjemo u dzungli i pojuri nas lav.. nemate ti i milojkov pravo da odlucite da mene bacite lavu.. eticki gledano nemate pravo - to je etika individualizma.

mozemo zjedno da se dogovorimo da savladamo lava, mozemo da bezimo svako za sebe pa koga uhvati, mozemo da se dogovorimo da neko sam resi da se zrtvuje z ostale - sve je to u skladu s individualizmom ali nije da ti i milojkov odlucite da je vas zivot vazniji od mog pa "aj ce ga bacimo" 

Подели на овим сајтовима

Iskreno to mislim.

Православна црква и њен начин деловања се могу сматрати као стапање радњи појединаца. Тако феномен "појединац православни верник" не постоји независно. То што појединац заједницу схвата као нешто мање од збира својих делова је у директној супротности са Православљем. Православна црква представља целину, што је разумљиво, и не може гледати појединачне елементе.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Православна црква и њен начин деловања се могу сматрати као стапање радњи појединаца. Тако феномен "појединац православни верник" не постоји независно. То што појединац заједницу схвата као нешто мање од збира својих делова је у директној супротности са Православљем. Православна црква представља целину, што је разумљиво, и не може гледати појединачне елементе.

a kakve to veze ima sa onim, pravim, znacenjem individualizma koji koriste svi koje sam sreo osim srpskih pravoslavaca? 

kazem ono. mozte vi uzeti termin individualizam i da ga definisete kako 'ocete.. ali postoji neka opsteprihvacena definicija koja nema veze sa vasom.

Подели на овим сајтовима

Мислим да се слажем са тобом.

Неко је рекао: "За све што желим конструктивно да урадим,

треба ми помоћ; једино што могу сам самцијат да урадим

јесте - да одем у Пакао".

Подели на овим сајтовима

Мислим да се слажем са тобом.

Неко је рекао: "За све што желим конструктивно да урадим,

треба ми помоћ; једино што могу сам самцијат да урадим

јесте - да одем у Пакао".

Opet, kakve to veze ima sa individualizmom? 

Pa individualisti to i ne tvrde.. da trebas stvari d radis sam samcat i odbacas ljude oko sebe? Da im ne pomzes i da ti ne pomazu?

To se zove egomanija.. a ne individualizam..

Подели на овим сајтовима

meni zaista nije jasno zasto u crkvi ima toliko ljudi koji imaju potrebu da krive termin individualizam koji se odnosi prvenstveno na odnos drzave i pojedinca.... i pretvaraju ga u nek isatanisticki egoizam..

apsolutno mi to nije jasno... i vrlo bih voleo dam i neko objasni..

Подели на овим сајтовима

Има два угла из који гледамо на свет:

1. Шта очекујем од себе.

2. Шта очекујем од других.

Први угао су личне моралне вредности које одређује, на пример, вера или слично. Ја за себе могу рећи "имам обавезу да се жртвујем за друге", јер сам "власник" свог ума, тела, живота и свега што њима произведем. Ја имам моралну обавезу према ближњем.

Други угао су друштвене моралне вредности, оно што зовемо "уређење". Принципи на којима заснивамо међусобне односе. У том контексту не могу да кажем "ти имаш обавезу да се жртвујеш за мене". Јер ја нисам власник туђег ума, тела итд. Други нема моралну обавезу према мени. На њему је да то одлучи.

"Индивидуализам", као и много шта друго, се у та два контекста посматра различито.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...