Jump to content

Individualizam i Pravoslavlje.

Препоручена порука

Па то нема везе са индивидуализмом (ово и ако себе сматраш за индивидуалисту), већ са њиховим колективизмом. Да си написао зато што се зајечарцу не свиђам, одређено је, а  значи да не мораш да се свидиш и једном индивидуалисти. Ко каже да се мораш свидети једном зајечарцу или једном православцу? :) Ти би да свидиш целом свету?

Jako je tesko reci, "izvini nisam razumela na koju definiciju individualizm ciljas" :) 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 86
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Jako je tesko reci, "izvini nisam razumela na koju definiciju individualizm ciljas" :)

Па циљао си на "свиђање", ниси циљао на "забрану" зашто могу да ти забране да пролазиш кроз град. Зашто? Можда си бивши осуђеник пуштен на слободи, па те се боје. Ја то не знам, иначе овако ниси ружног изгледа.  :)

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Пази, нисмо много далеко, само ти скрећем пажњу на оно због чега сам уопште писао други пост на овој теми (ово је трећи): Прво је морао некако бити створен појам Индивидуе да би та индивидуа касније стварала своје политичке (на које ти мислиш), религиозне, филозофске и научне идеоогије... 

А око тога да држава НИШТА не сме да забрани индивидуи... то није тачно... размисли шта заправо значи енглески израз Common sense!

Подели на овим сајтовима

Пази, нисмо много далеко, само ти скрећем пажњу на оно због чега сам уопште писао други пост на овој теми (ово је трећи): Прво је морао некако бити створен појам Индивидуе да би та индивидуа касније стварала своје политичке (на које ти мислиш), религиозне, филозофске и научне идеоогије... 

А око тога да држава НИШТА не сме да забрани индивидуи... то није тачно... размисли шта заправо значи енглески израз Common sense!

facenew22222222

Samo da podvucem, i odjavljujem se sa teme.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

E sad, kada to znmo, mene znim kako je individualizam u suprotnosti sa pravoslavljem.

У супротности је отуђеност. Небрига и незаинтересованост за друге. Став да ако физички не угрожаваш никога можеш да радиш шта хоћеш. Непризнавање духовног и моралног насиља над околином. Став "шта те брига шта ја радим, то је моја ствар, гледај своја посла". Превентивно нереаговање на велику вероватноћу да нека особа(наркоман, бивши силеџија, насилник...) почини насиље и представља опасност по околину, већ обраћање пажње на њега тек када до несреће дође.

Црква је саборна. Сви смо ми повезани на све начине. Ако се нечија ћерка курва, син пуши траву,  и нико не реагује ако родитељи не реагују, то представља опасност по друге омладинце да крену њиховим путем. Тада околина има право да критикује такве људе и такву појави, па чак и да их искључи из заједнице.

Писмо каже(мада и здрав разум исто)

"Uklonite zloga iz svoje sredine."

"Ali Bog je tako sastavio telo, da je zapostavljenom udu dao veću čast, 25 da ne bude cepanja u telu, nego da se udovi jednako brinu jedan za drugoga. 26I ako pati jedan ud, svi udovi pate s njim; ako se jedan ud slavi, svi udovi se raduju s njim. 27 A vi ste Hristovo telo, i pojedinačno udovi."

"A ko sablazni jednog od ovih malih koji veruju u mene, bolje bi mu bilo da se o vrat njegov obesi magareći žrvanj i da potone u dubini morskoj. 7 Teško svetu od sablazni; jer moraju sablazni doći, ali teško čoveku čijim posredstvom sablazan dolazi."

"Ne budite na sablazan ni Judejima, ni Grcima, ni Crkvi Božijoj, 33 kao što i ja svima ugađam u svemu ne tražeći svoju korist, nego korist mnogih, da oni budu spaseni."

Дакле, по Хришћанству није забрањено само оно што физички угрожава никога, него и саблажњиво понашање које другима смета и нанаоси им духовну рану. Док по вашој либертаријанској филозофији која је од људи, а не од Бога, само је забрањено оно што физички угрожава некога, и нико нема права да се меша у твоје личне ствари, твоје понашање ма какаво било ако је у оквиру овоземаљских закона је допустиво. По учењу Цркве није.

То не значи да тако нешто смемо наметати другима, али важи за нашу православну заједницу, за оног ко њој припада. Свако може изаћи из ње, али и избачен ако треба.

Подели на овим сајтовима

У супротности је отуђеност. Небрига и незаинтересованост за друге. 

Ali kako ja da ti iskomentarisem kada kompletaan tvoj post nema nikakve, ali apsolutno nikakve veze sa individualizmom? 

Ti mozes da budes individulista i da pomzes drugima i brines z druge i nijedan jedini princip individualizm nisi prekrsio.

Sve dok si tu odluku doneo sm na svome iz svoje dobre volje, a ne jer je doso neko da te prebije i da ti otme.

pa i prilozi u crkvi su apsolutno dobrovoljni.. apsolutni individualizam.. daj koliko mislis da treba..mozes da ne das nista, mozes da das 10 000 dinara, apsolutno je n tebi, niko te ne prisljava niti bije. TEzak individualizam. 

Подели на овим сајтовима

Постоји опасност од дистанцирање, ограђивања, као самодовољност једног човека у односу на другог па и да у томе види неки свој просперитет. 

Знам да Млађони није ни помислио на то, поготову не на проблем који би из тога могао да проистиче да се неко тако постави у односу на Бога. Поготову јер нам ј епознато у хришћанству смисао љубави као однос, заједница са другим па чак и одрицањем себе и својих прохтева што мислим да није у хармонији са индивидуализмом.

Човек је већи уколико је независнији од другог али ту би могла да лежи потенцијална замка да није или не жели заједницу - тежња за дистанцирањем од других, као самодовољност или блаже као недовољан, мање учестао однос са другим. Што мислим да Млађони није имао у виду.

У хришћанству нема индивидуализма управо у том погледу, као недостатак односа са другим јер је и сазревање, узрастање па и обожење ипак један пут у заједници са другим који се остварује на индивидуалном плану.

Можда би овде могао додати мисао Јеротића: "наш нарцизам који је постао неуротичан, >>grandiozni self<< , који је престао да служи развоју човека од индивидуе до личности, остаје у стерилним границама Ја као индивидуалности за коју се узалуд и често доживотно бори охоли омнипотентни човек који одбија да сазна за Сопство (које је Христос, друго лице Свете Тројице у нама) "

Леп текст за ову тему је и "Замке индивидуализма и рационализма"

Подели на овим сајтовима

Не вреди ти Млађони. Има речи које код људи изазивају неке асоцијације и ту онда нема помоћи... Осуђен си да немоћно гледаш како се ватрено објашњавају ствари које са темом немају никакве везе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Постоји опасност од дистанцирање, ограђивања, као самодовољност једног човека у односу на другог па и да у томе види неки свој просперитет. 

Знам да Млађони није ни помислио на то, поготову не на проблем који би из тога могао да проистиче да се неко тако постави у односу на Бога. Поготову јер нам ј епознато у хришћанству смисао љубави као однос, заједница са другим па чак и одрицањем себе и својих прохтева што мислим да није у хармонији са индивидуализмом.

Човек је већи уколико је независнији од другог али ту би могла да лежи потенцијална замка да није или не жели заједницу - тежња за дистанцирањем од других, као самодовољност или блаже као недовољан, мање учестао однос са другим. Што мислим да Млађони није имао у виду.

У хришћанству нема индивидуализма управо у том погледу, као недостатак односа са другим јер је и сазревање, узрастање па и обожење ипак један пут у заједници са другим који се остварује на индивидуалном плану.

Можда би овде могао додати мисао Јеротића: "наш нарцизам који је постао неуротичан, >>grandiozni self<< , који је престао да служи развоју човека од индивидуе до личности, остаје у стерилним границама Ја као индивидуалности за коју се узалуд и често доживотно бори охоли омнипотентни човек који одбија да сазна за Сопство (које је Христос, друго лице Свете Тројице у нама) "

Леп текст за ову тему је и "Замке индивидуализма и рационализма"

Probllem je sto svi ti tekstovi uzimaju neku svoju "definiciju individualizma"

pravilni naslov bi trebao da bude "zamke narcisodnog poremecaja" 

Подели на овим сајтовима

Не вреди ти Млађони. Има речи које код људи изазивају неке асоцијације и ту онда нема помоћи... Осуђен си да немоћно гледаш како се ватрено објашњавају ствари које са темом немају никакве везе.

primecujem.... 

svi kada im kazes individualizam vezuju to sa narcisoidnoscu to jest egoizmom 

Подели на овим сајтовима

Čuo sam na radiju (znači da je 100% istina!) da smo mi

ličnosti a ne individue. Jer individua je onaj ko ne želi

da svoje vreme, svoj novac ... sebe - deli sa bližnjima,

a ličnost je svako ko "lik nosi", 'lik' Hristov nosi 'na sebi'.

Te tako i ja nekako mislim - nisam 'nedeljiv', jesam ličnost....

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Čuo sam na radiju (znači da je 100% istina!) da smo mi

ličnosti a ne individue. Jer individua je onaj ko ne želi

da svoje vreme, svoj novac ... sebe - deli sa bližnjima,

a ličnost je svako ko "lik nosi", 'lik' Hristov nosi 'na sebi'.

Te tako i ja nekako mislim - nisam 'nedeljiv', jesam ličnost....

Koliko ja znam, licnost i individua nisu u nekom sukobu kao termini. 

Individua je sinonim za osobu, i licnost.

Mislim, iskreno, gluplju definiciju individue nisam cuo...

Подели на овим сајтовима

Е, ту сад буди фаца па напиши одговор. :)))

pa ne mogu brate, jer ti pocetna premisa nije tacno.

Individualizam je da "grupa" nije bitnija od pojedinca. 

Ne znm kako to da ti objasnim.. mi se sad nalazimo u nekoj dzungli.. pojuri nas lav.. ne moze gurpa da odredi da vi mene gurnete pod lava da bi se vi spasili...

jedino ovako metaforama ako kapiras.. eto to je ucenje individualizma...

da ne mogu individue da se zrtvuju zbog drustva.. osim ako to same ne odluce.. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...