Jump to content

Не верујем да Бог постоји и верујем да Бог не постоји

Препоручена порука

Постоји ли разлика између ова два става и ако постоји молио бих за објашњење:

1. Не верујем да Бог постоји

2. Верујем да Бог не постоји

Подели на овим сајтовима

Dobra tema. Obe mogu da se shvate na hiljadu i jedan nacin, ako hocemo realno. 

Ope u sustini pokazuju negaciju odustvo verovanja u Boga. 

bilo bi zanimljivo to cuti od nekog ko se dublje bavi analitckom filozofijom posto je ovo u sustini pitanje za analiticke filozofe.. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ја мислим да разлике нема. Покушао сам и са математичком логиком, дође му на исто. Међутим, неки жестоко не мисле да нема разлике. Треба да пишем један чланак који ће дораћи ту тему, па реко да мало проширим видике.

Подели на овим сајтовима

Valjda je ovo drugo jači oblik neverovanja?

1. Nemam razloga da verujem da Bog postoji

2. Imam razloga da verujem da Bog ne postoji

(Lol nemam pojma, samo se ubacujem malo  :))) )

Подели на овим сајтовима

Мени је првог секунда пошто сам видео наслов теме запало за око оно верујем у оба случаја иако у првом са негацијом.

Можда то само мени звучи гласније него неком другом али очиглено да реагујем као сензор на то питање :)

Подели на овим сајтовима

1. Moj stav i stav velike većine ljudi iz AS, uključujući i Peđu.

Ne verujem da postoji, ali ni ne tvrdim da ne postoji. Budući da nisam izneo nikakvu tvrdnju, ne mogu da pogrešim.

2. Ako neko veruje da Bog ne postoji, onda može (mada ne mora) da iznese tvrdnju i da ne bude u pravu.

kako imas prisustvo tvrdnje ako kazes da verujes nesto.. verujem nesto nije tvrdnja argument vec uvernje? 

pravo da ti kazem, velika vecina ljudi iz AS kao i njihovi new vawe ateisti (cast izuzecima ) ne stoje bas najbolje sa filozofijom, analtickom filozofijom i ostalim filozofskim pravcima..

oni kapiraju samo phisis (fiziku, to jes, nauku) 

Подели на овим сајтовима

Мени је првог секунда пошто сам видео наслов теме запало за око оно верујем у оба случаја иако у првом са негацијом.

Можда то само мени звучи гласније него неком другом али очиглено да реагујем као сензор на то питање :)

Izbacite se iz tog tripa da atesiti mrze rec "verovati" ... vrhunac je bio kad me neko pitao kako mozes da kazes "verujem  ljubav" kad si ateista :D facepalm epic size

Ove dve izjave ovako odokativno deluju prilicno razlicito s tim da je ova druga jaca. U istom su pravcu ali je razdaljina drugacija...

Ako se posmatra matematicko logicki onda razlike nema ali ovde imamo kolokvijalni element. U narodu fraza "ne verujem" oznacava kolebanje radije nego cvrsto ubedjenje

"Oce li pasti kisa"

"ne verujem..."

Oce li pasti kisa

"verujem da hoce"

Ova prva bi mogla da se prevede sa "mozda oce, mozda nece jm li ga"   a ove drua sa "skoro sam siguran da hoce"

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Мени ова друга опција звучи убедљивије...

Јер кад кажеш "не верујем" постоји већа шанса да једном поверујеш, а кад кажеш "верујем" већ имаш став и теже ћеш после променити мишљење...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

U prvom slučaju nema tvrdnje, a u drugom može da je bude. Isto kao što i vernici često tvrde da Bog postoji.

pa nema ni u drugom... moze da bude isto ko u prvom....

Kad verujes u nesto znaci da mislis da je nesto tacno bez toga da tvrdis da je tacno sa sigurnoscu.

Isto kad ne verujes u nesto mislis da nije tacno bez da tvrdis da je tacno sa sigurnoscu. 

Подели на овим сајтовима

Ne verujem da postoji, ali ni ne tvrdim da ne postoji. Budući da nisam izneo nikakvu tvrdnju, ne mogu da pogrešim.

Али и "не верујем да постоји" је став, тврдња. Исто као и "верујем да не постоји".

Ја размишљам овако, ако кажем "не верујем да постоји" то значи да за мене не постоје разлози, не постоје основе које би ме навел на супротну тврдњу - да "верујем да постоји". Ја мислим да је такав став веома близак а можда и потпуно идентичан са ставом "верујем да не постоји". Оба става се заснивају на истом - на неком недостатку разлога да се другачије верује, тј. да се има вера у позитив.

Исто као када те неко пита "да ли је Петар код куће"? И ти онда на основу неких својих података и искустава одговараш, на пример, "не верујем да је код куће" (зато што на пример знаш да у то време обично иде у теретану). Шта онда значи твој став "не верујем да је код куће", ако не мишљење да он није код куће, тј. веровање, претпостављање да он није код куће? Према томе, нема разлике између става "не верујем да је код куће" и "верујем да није код куће" - иза оба се крије мишљење, став, прептоставка да је исход негативан, да Петар није код куће.

Подели на овим сајтовима

1. Ne verujem da imam novca u novcanuku.

2. Verujem da nemam novca u novcaniku.

Kinte nemam, mogu kako hocu!

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Постоји ли разлика између ова два става и ако постоји молио бих за објашњење:

1. Не верујем да Бог постоји

2. Верујем да Бог не постоји

Drugi stav je dosta jasniji ateisticki stav jer kaze da bog ne postoji. 

Inace bog kao izjava je naziv za razne stvari. 

Panteisticki bog je universum kako je Dowkins kaze obojen ateizam. Ako se ne smatra da je universum je persona. 

Deisticki bog je stvorio svet a onda nije intervenirao, taj bog mi se cini posto ima dosta loseg u svetu dosta realniji od teistickog. 

Teisticki bog bi bio interesantno ako postoji. 

Подели на овим сајтовима

Izbacite se iz tog tripa da atesiti mrze rec "verovati" ... vrhunac je bio kad me neko pitao kako mozes da kazes "verujem  ljubav" kad si ateista :D facepalm epic size

Ove dve izjave ovako odokativno deluju prilicno razlicito s tim da je ova druga jaca. U istom su pravcu ali je razdaljina drugacija...

Ako se posmatra matematicko logicki onda razlike nema ali ovde imamo kolokvijalni element. U narodu fraza "ne verujem" oznacava kolebanje radije nego cvrsto ubedjenje

"Oce li pasti kisa"

"ne verujem..."

Oce li pasti kisa

"verujem da hoce"

Ova prva bi mogla da se prevede sa "mozda oce, mozda nece jm li ga"   a ove drua sa "skoro sam siguran da hoce"

Уопште нисам у том "трипу" :) 

Чак шта више имамо слично мишљење по питањеу ова два става

Подели на овим сајтовима

1. Ne verujem da imam novca u novcanuku.

2. Verujem da nemam novca u novcaniku.

Kinte nemam, mogu kako hocu!

blago tebi, ti nemas samo kintu ja ni novcanik nemam... 

Подели на овим сајтовима

иза оба се крије мишљење, став, прептоставка да је исход негативан, да Петар није код куће.

Fali nam i neka treca totalno neutralna formulacija, kojom bismo se nedvosmisleno fokusirali samo na ishod, a ne i na putanju (u onom slmislu u kojem su pomenuli Genius i Muramasa) do ishoda.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...