Jump to content

Отац Симеон о тзв. "новотаријама"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Timjančice,radi se o tome da je Sv.Atanasije pod "bićem" podrazumevao suštinu(to jasno kaže u poslanici egipatksim i livijskim episkopima).Dakle,nema nikakve kontradiktornosti.

da, razumijem te, s tim što između učenja j. Ziz. i dogmatike Oca Justina postoje razlike

koje nisu zanemarljive,između ostalog i tipa poimanja Ličnosti, i odnosa suštine i Ličnosti, itd.

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 484
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

da,postoje razlike.Prep.Justin se više oslanja na Avgustina(da je jedan Bog jedna suština),dok Zizjulas na Kapadokijce(da je jedan Bog ustvari Otac).

mislim da se može otprilike reći tako, mada će se o tome vjerovatno detaljnije još govoriti.

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

О. Симеон једва склапа просто проширене реченице, а и то му не успева увек.

Веома је интересантан овај осмех у стилу "ух, што сам ово добро рек`о"...

Обратите пажњу на 3:30:

Незгодна је камера, све хвата. Од налета гордости није саслушао половину наредног питања, требало му је време да се сабере и сакрије осмех дивљења самом себи.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Гости

Веома је занимљив крај овог клипа где о. Симеон упоређује редовно причешћивање са римокатоличким једносатним постом. Никако да, бар једном, проговори шта је смисао литургијског сабрања. Овде се позива и на "обичај причешћивања у току поста", што моментално треба да буде и закључак: немојте да се причешћујете ван поста.

Овакве приче веома годе људима који Литургијско сабрање не сматрају центром Православне вере. Жалост је у томе ђто на један невероватан начин то говори јеромонах наше Свете Цркве. Ово што он говори је дијаметрално супротно од онога што говори његов Епископ, те самим тим долазим до закључка да духовник никако не може бити онај који свом Епископу "копа јаму", а истог тог Епископа цело Православље и научна заједница сматра једним од највећих теолога данашњице. По извитопереној логици (која је данас веома популарна и актуелна) испада да је "добар духовник" управо онај који није сарадник Епископа већ његов противник. То, опет покреће главно питање еклисиологије- око чега се сабира Црква у овом веку и ко је гарант црквеног јединства. Ово је, по мени, чист протестанизам умотан у обланде православне духовности. Свако ћера на своју страну, свако ради шта хоће- па докле ко догура. Ко сакупи више људи- он је бољи и већи и признатији. Такође, протенстантима није толико битно Причешћивање- те се зато обавља повремено (отац Симеон има праксу да не прође 40 дана, не знам зашто баш толико), али су битне скупштине, молитвена окупљања... дакле нема разлике- једино што се овдеиде у манастир, а овамо у њихове молитвене домове, сале...

Подели на овим сајтовима

Zvonko... baš me nasmeja. Jesi li možda bio ti pre jedno 10 godina na Serbiancafe, kada smo se tukli sa Adventistima?

Тај сам. ;)

Само што данас, како рече о. Иван, имамо адвентисте у сред Цркве... :(

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

hahahahahaha... pozdrav, brate...

A da li se ti sećaš onog našeg Tuzlaka iz Australije, koji je takođe bio na forumu tada. Obratio se iz adventizma kada je slučajno nabasao u Grčku crkvu. Mislim da je bio iz Darwina... Lik je bio fenomenalan komentator, genije... uvek sam se divio njegovim postovima, logikom, rečitošću i rasuđivanjem. Uf.. kako bih voleo da čujem šta o njemu.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ај' ако можете то на ПП... овдеје тема нешто друго. Ми имамо невероватну ситуацију у Цркви и многи људи упадају у проблем да појединце готово да уздижу на ниво Бога, а ниподаштавају целу црквену заједницу. Исти о. Симеон брани својим следбеницима да иду на "новотарске литургије" те смо више пута имали (не) прилике да овде на форуму огледамо снимке где његове присталице прекидају Литургије гласно вређајући свештеника који служи, називајући најгорим именима којих се ни сам ђаво не би сетио. Све ми је јасно- духовност на делу.

Зато ћу сада покренути једну, бар ја мислим веома занимљиву тему, а надам се да ће да покрене многе на размишљање,

Подели на овим сајтовима

О. Симеон једва склапа просто проширене реченице, а и то му не успева увек.

Веома је интересантан овај осмех у стилу "ух, што сам ово добро рек`о"...

Обратите пажњу на 3:30:

Незгодна је камера, све хвата. Од налета гордости није саслушао половину наредног питања, требало му је време да се сабере и сакрије осмех дивљења самом себи.

Не бих се сложио с тим да се ради о налетима гордости. О таквим стварима не треба да размишљамо. То је као кад би  смо рекли да неко има криви нос. Па шта? Ја не готивим о. Симеона на основу онога што је написао.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Али има нешто што ми је запало. Наиме његова брошура је лепо одрађена у фотошопу или неком другом програму.

Дао си ми још једну идеју за веома значајну тему, која ће расветлити многе ствари у Цркви.

Подели на овим сајтовима

Отац Симеон је заиста жешћа новотарија у СПЦ. Историја Цркве не памти да је неко мање знао а више говорио.

Подели на овим сајтовима

Meni je jos zaminljivije na 1.15 i dalje...

Iznosi iz oltara putir prekriven darkom, a iza njega se, na casnoj trpezi vide cestice na diskosu koje nije sjedinio sa Telom Hristovim. Kod njega se podrazymeva da se niko nece pricestiti (pa ni deca, izgleda!), te zato odmah pokrije putir darkom, da s neko ne bi prevario pa prisao....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...