Jump to content

Отац Симеон о тзв. "новотаријама"

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

Оче, полако, тешко да ће они разумети теологију Кападокијаца.

Да Ацо, али боље је, ако се већ бавимо овим стварима на овој теми и да би на прави начин разумели шта то ради Владика Игнатије или Владика Иринеј или Владика Јован, а за шта их критикује о. Симеон, да се упознамо са терминологијом. То је од пресудне важности. Тада ће све бити јасно ко на длану. Наравно, треба да се уложи труд.

такође, опет можемо на најбољи начин актуелизовати питање "смртне" и "бесмртне" душе,вечног живота итд...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 484
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest свештеник Иван

Neslaganja oko terminologije postoje upravo zbog težine teme o kojoj razgovaramo-Tajna Svete Trojice.

Не би требало код нас православних да постији проблем у терминологији, нарочито ако богословље заснивамо на светим кападокијцима. Тачно је да је у разним периодима, постојало проблема око терминологије. зато је добро да се држимо светих Отаца кападокијаца. Они су заиста донели револуцију у терминологији, али су то и орали да учине, давши сваком термину његов прави, онтолошки смисао.
Подели на овим сајтовима

Ја морам да признам да ми је ово мало нејасно.

дакле, морамо на почетку да утврдимо правилну терминологију. Хоћемо ли?

С обзиром да сте оца Симеона прогласили јеретиком да није касно да утврђујете терминологију!?

Подели на овим сајтовима

оно Једно у Богу што је у Три Личности није Отац него управо та божанска природа.

Божанска природа је једна у Три Личности, а Отац небески је једна од те три Личности а није у трима Личностима, како о.Симеон исповеда.

...

Јел ти разумеш да божанска природа, оно што је једно у све три Личности, није и не може бити Отац, па да онда кажемо верујемо у Оца кога славимо у три Лица? Отац је ЈЕДНО ЛИЦЕ/ЛИЧНОСТ, ПРВО ЛИЦЕ/ЛИЧНОСТ ОД ТРИ ЛИЦА/ЛИЧНОСТИ, А НИЈЕ ОТАЦ У ТРИ ЛИЦА! То је јерес!

Питање на које од оца Ивана очекујем одговор и то што краћи (по могућству са да или не):

Да ли се оче слажете са овим у потпуности што је рекао Александар!?

Подели на овим сајтовима

Наравно да је Бог ОТАЦ једна личност ( Прво Лице Свете Тројице).

То се учи на основној веронауци и то је сасвим јасно.

Не може се рећи за Свету Тројицу да је Бог ОТАЦ - то је јерес!

То је бесмислено и неправнославно. Бог Отац је Бог Отац,Бог Син је Бог Син,а Бог Дух Свети је Бог Дух Свети. То нису три Бога,већ један Бог,једне суштине.

Не можемо звати ни Господа Христа "Оче",јер он није Бог Отац,већ Син - наш брат (по благодати).

Верујем у једнога Бога (на овом месту негде стоји зарез - што је неправилно) Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог. (Бог Отац)

И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносушног Оцу, кроз кога је све постало; (Бог Син)

Који је ради нас људи и нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек......

И у Духа Светога, Господа, Животворнога, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке. (Бог Дух Свети)

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Можемо да погледамо и Литургијску Молитву Пресветој Тројици коју ми зовемо "Оче наш" или "Молитва Господња" :

Оче наш, који си на небесима (Бог Отац), да се свети Име Твоје (Бог Син),

да дође Царство Твоје (Бог Дух Свети)....

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Хајде, Методије, поред три Личности: Оца и Сина И Светога Духа, нађи ми тога "оца небеског кога славимо у трили лица" у Символу вере? Покажи: ево овај члан говори о томе?

Прат Символ вере па објасни - Ко је "отац небесни кога славимо у ттри лица"? И да ли мимо Бога ОЦа, Првога међу три Личности, можемо још некога тако назвати (када је Бог у питању)?

Подели на овим сајтовима

Читај кападокијске оце или било које друге источне оце који су о овоме говорили, па ћеш видети ша је Једно у Богу а шта је Три.

Можда бисте могли да у библиотеку ставите текстове, а не само да наводите шта да се прочита?

Апсолутно неправославно учење. Питања:

1. Дефиниши природу (физис)

2. Дефиниши суштину ( усиа)

3. Дефиниши ипостас, с освртом на период докападокијски и кападокијски. Проблеми христологије петог века.

Ово што ти тражиш је "тврда храна". Треба да раздвојите како се коме обраћате. При томе не мислим никога да потцењујем, али једноставно нису сви чак ни упознати са теолошком терминологијом. Зато без препуцавања, већ с љубављу објашњавајте.

Свети Григорије Богослов нам је оставио сведочанство о томе да на пијаци  у 4. веку су расправљали о тој , како ви кажете тешкој храни.

Терминологија се разрађивала вековима. Због те терминологије су страдали поједини Свети Оци.због те терминологије су се сазивали Сабори, рађали јереси.

Ја разумем да једна баба као она данас ујутро која ме је уватила за руку и рекла да мушкарци, а то нема и није правило у русији, стоје са десне стране, док сам чекао да целивам честицу Крста у ковчежићу не мора ово да зна. Има 85 година.али сваки који је завршио факултет неки или свештеник , или игуман ово би требало да зна. Сигурно је да на форуму сад треба наћи текстове, поћи редом , па тек онда на ове појмове плус историја Цркве, па класична грчка филозофија. Сад има књига.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Оче, полако, тешко да ће они разумети теологију Кападокијаца.

Заиста полако, јер је ви сами не разумете!

:drugarstvo:

Па добро...имам Тебе. Ти ћеш да нам појасниш, шта је то личност а шта је суштина и све остало. Ја сам млад човек, глуп, притуп, благо ретардиран, али милошћу Божијом сам свештеник Свете Цркве и опет милошћу Божијом и благословом Епископа се трудим да будем добар домаћин на овом месту. Ево, ја хоћу и желим да ми Ти појасниш терминологију засновану на кападокијцима.

Подели на овим сајтовима

Уочљиво је да је отац Симеон објаснио догмат о Светој Тројици са мање речи него што нечији интелектуални и теолошки капацитет може да разуме и доживи на прави начин.  Али, постоје објашењења која су нам оставили свети Оци и која су у хармонији са оним што нам казује отац Симеон. Покушаћу да кроз речи отаца поједноставим оно што је поменутој двојици неразумљиво. Морам да приметим и то да је просто невероватно са колико одушевљења, поменути Александар и о. Иван, износе ''откриће'' о ''теолошком незнању'' оца Симеона, иако је по среди, вероватно, њихово неразумевање оног што говори отац Симеон! (КАжем - вероватно , јер ако није реч о неразумевању, онда је по среди груба намера).

Иако је отац Симеон јасно рекао да, за разлику од новотараца и екумениста, православни хришћани верују у Тројицу као Јединицу, а не заједницу (бића већ ипостаси, тј.  личности) и да је Јединица - Тројица, Александар и отац Иван га оптужују за јерес без основа.

Ако потражимо помоћ у поукама светих отаца и ако занемаримо пословични анимозитет који поменути критизери имају према оцу Симеону и уз апел на нормално (а не ненормално) доживљавање речи саговорника, схватићемо да нема места исмевању и омаловажавању оца Симеона. Ја верујем, да ће  поменути анимозитет и подсмевање које су до сада редовно испољавали и демонстрирали према неистомишљеницима, Александар и о.Иван превазићи и  да ће спустити лопту и пресати са увредама да јеромонах не зна основне појмове вере.

О. Иван и Александар су показали да  не разумеју како отац Симеон или ма ко други, Бога може звати Оцем.

Јер да им је то јасно не би се окачили на изјаву оца Симеона:

Ми верујемо у Господа Бога који јесте.

У нашег Оца небескога кога увек славимо у три лица, Оца и Сина и Духа Светога!

и на основу овакве изјаве осули увреде које не стоје.

Бога зовемо Оцем јер је Он Отац Исуса Христа и тако сви који су препорођени кроз Исуса Христа, постају његова деца.

Ми и Духа Светог зовемо Господом са истим правом као што се Господом назива Отац и Син.

(Свети Николај Жички).

Бог је један и Он је Отац.

Један Бог је и Син!

И не ради се ту о два Бога јер је Син истоветан са Оцем!

Које видео мене, видео је Оца (Јн.14,9). Он (Син) самога себе не назива Оцем. Говорећи: Ко је видео мене, Он сасвим јасно раздваја Лица, тј. указује на сопствено Лице. Речи, пак: Видео је Оца, односе се на Лице Оца. Њима га Он очигледно разликује од себе. Са друге стране, говорећи:

Када бисте мене знали и Оца мога бисте знали (Јн.14,7),

Он не истиче сливеност Лица, него описује истоветност Божанства.

Оно, дакле, што сам рекао о Сину, тј. да треба да га исповедамо као посебно Лице, морам рећи и о Светом Духу.

Дух није исто што и Отац, премда је речено: Бог је Дух (Јн. 4,24).

Исто тако, Син и Дух нису исто Лице, иако је речено: Ако, пак, неко нема Духа Христова, он није Његов... Христос је у вама (Рим.8,910).

Неки су на основу реченога погрешно [тврдили] да су Христос и Дух једно исто. Шта ћемо, међутим, рећи? Из реченога се пројављује сродност природе, а не сливеност Лица.

Постоји Отац, који има савршено биће и ни у чему не оскудева, корен и извор Сина и Светога Духа.

Постоји и Син, живо Слово у пуном Божанству, Пород Очев, који такође ни у чему не оскудева.

Потпун је и Дух. Он није део нечега другог, него је савршен и целовит и сагледава се сам по себи. Син је нераздељиво сједињен са Оцем, као и Дух са Сином. Не постоји ништа што би разграничавало или пресецало вечно сједињење. Између Њих се не протеже никакав век.

Наша душа не допушта мисао о раздељености, тј. да Јединородни није свагда сапостојао са Оцем или да Свети Дух није сапостојао са Сином.

(Свети Василије Велики).

Догмат о Светој Тројици:

Верујем у једнога Бога у трима Лицима: Оца, и Сина, и Светога Духа.

једнога Бога у Тројици и Тројицу у јединици поштујемо

У чему је онда разлика онога што говори отац Симеон са догматом о Светој Тројици - за оне који Бога сматрају Оцем (онако како нас учи сам Господ који нам је открио савршену хармонију три божанска лица једног истог божанског бића)!?

Јер славећи Оца, славимо Сина, славимо и Духа - тројицу јединосуштну и нераздељиву!

Подели на овим сајтовима

Разлика је у томе што наведени богослови говоре о Првом Лицу Свете Тројице - Богу Оцу и Он је као такав ЈЕДНО лице, а на Отац у три Лица. Јер онда би било да Бога Оца славимо у три лица: Оца, Сина и Светога Духа. Оци уче да је Света Тројица један Бог, једно божанство (божанска природа а не Отац) у Три Лица. Значи, није Отац у три лица већ је једна и иста божанска природа у Три Лица - у Оцу и Сину и Светоме Духу.

Да поновим: Отац је једна Личност и не може бити у три: Отац(ово је тај један и једини Отац небески) и Син (син није Отац) и Дух Свети (Дух Свети није Отац). Јел ти сад јасно да Отац није у три лица него је то једно, Прво Лице Свете Тројице, друго је Син а треће Дух Свети?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...