Искушеник Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 И на крају нам остаје да се запитамо у какав је то АД међу грешнике у Велику Суботу Господ Христос сишао - ако душа после смрти не обитава нигде,није свесна и остаје у границама овога света ? "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Фебруар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Pre svega, zapitajmo se koliko znamo o bezvremenom, vecnom i nematerijalnom svetu? Koliko? E, toliko onda znamo i o tome sta se desava nakon smrti coveka. И ја бих се осврнуо на ово : Ми знамо о безвременом,вечном и нематеријалном онолико колико нам о том сведочи Предање,то јест св. Оци. Иако се њихова учења често разликују у већој и мањој мери (углавом у мањој) сви они исповедају да душа не престаје да живи после телесне смрти (и ако је по својој природи смртна) и да до коначног суда обитава или у рају или у паклу. To nije bas istina, nijedan Sveti Otac ne uci da dusa boravi u paklu ili u Raju do Drugog dolaska Hristovog iz prostog razloga jer to nije ucenje Crkve i to bi predstavljalo onda sud pre suda pa se i sama poenta Drugog dolaska dovodi u pitanje. Cemu? Cemu, ako je vec vecini sudjeno. Dakle, kao sto sam rekao, neka se jave neki ljudi sa diplomama da bi ovaj razgovor odmakao od stadijuma - sta mali Perica misli o tome sta ispoveda Crkva... Bog vas blagoslovio - Ugrin P.S. Da li ste svesni da za vodoinstalatera jeste neophodna skola i da se time ne moze baviti ko hoce a koliko je teologija slozenija nauka... tako da, suzdrzite se malo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Pre svega, zapitajmo se koliko znamo o bezvremenom, vecnom i nematerijalnom svetu? Koliko? E, toliko onda znamo i o tome sta se desava nakon smrti coveka. И ја бих се осврнуо на ово : Ми знамо о безвременом,вечном и нематеријалном онолико колико нам о том сведочи Предање,то јест св. Оци. Иако се њихова учења често разликују у већој и мањој мери (углавом у мањој) сви они исповедају да душа не престаје да живи после телесне смрти (и ако је по својој природи смртна) и да до коначног суда обитава или у рају или у паклу. To nije bas istina, nijedan Sveti Otac ne uci da dusa boravi u paklu ili u Raju do Drugog dolaska Hristovog iz prostog razloga jer to nije ucenje Crkve i to bi predstavljalo onda sud pre suda pa se i sama poenta Drugog dolaska dovodi u pitanje. Cemu? Cemu, ako je vec vecini sudjeno. Dakle, kao sto sam rekao, neka se jave neki ljudi sa diplomama da bi ovaj razgovor odmakao od stadijuma - sta mali Perica misli o tome sta ispoveda Crkva... Bog vas blagoslovio - Ugrin P.S. Da li ste svesni da za vodoinstalatera jeste neophodna skola i da se time ne moze baviti ko hoce a koliko je teologija slozenija nauka... tako da, suzdrzite se malo. Добро,Ви кажете ниједан,а ја ћу кренути од св.Николаја Жичког и његовог Катихизиса : У каквом су стању душе мртвих до васкрсења? To је стање које претходи вечном блаженству или вечним мукама, према њиховим делима докле су били у телима на земљи. Којим судом је осуђена душа на привремено блаженство, односно на привремено мучење? Тзв. Посебним или Привременим судом. Када бива Посебан суд? Одмах после смрти личности. На коме се суду одређује вечно блаженство или вечна мука? На последњем општем суду, који ce зове и Страш ни суд. Када ће бити Последњи суд? На крају света, после васкрсења мртвих. Каква је разлика између Посебног и Последњег суда? На Посебном суду суди се само души једне личности, а на Општем последњем суду биће суђено заједно и души и телу. Зашто не би душе праведника одмах после одласка из овог живота уживале вечно блаженство у Небеском царству? Зато што оне чекају на све нас остале, на које оне нису изгубиле успомену и за које се увек и ватрено залажу. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Фебруар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Pre svega, zapitajmo se koliko znamo o bezvremenom, vecnom i nematerijalnom svetu? Koliko? E, toliko onda znamo i o tome sta se desava nakon smrti coveka. И ја бих се осврнуо на ово : Ми знамо о безвременом,вечном и нематеријалном онолико колико нам о том сведочи Предање,то јест св. Оци. Иако се њихова учења често разликују у већој и мањој мери (углавом у мањој) сви они исповедају да душа не престаје да живи после телесне смрти (и ако је по својој природи смртна) и да до коначног суда обитава или у рају или у паклу. To nije bas istina, nijedan Sveti Otac ne uci da dusa boravi u paklu ili u Raju do Drugog dolaska Hristovog iz prostog razloga jer to nije ucenje Crkve i to bi predstavljalo onda sud pre suda pa se i sama poenta Drugog dolaska dovodi u pitanje. Cemu? Cemu, ako je vec vecini sudjeno. Dakle, kao sto sam rekao, neka se jave neki ljudi sa diplomama da bi ovaj razgovor odmakao od stadijuma - sta mali Perica misli o tome sta ispoveda Crkva... Bog vas blagoslovio - Ugrin P.S. Da li ste svesni da za vodoinstalatera jeste neophodna skola i da se time ne moze baviti ko hoce a koliko je teologija slozenija nauka... tako da, suzdrzite se malo. Добро,Ви кажете ниједан,а ја ћу кренути од св.Николаја Жичког и његовог Катихизиса : У каквом су стању душе мртвих до васкрсења? To је стање које претходи вечном блаженству или вечним мукама, према њиховим делима докле су били у телима на земљи. Којим судом је осуђена душа на привремено блаженство, односно на привремено мучење? Тзв. Посебним или Привременим судом. Када бива Посебан суд? Одмах после смрти личности. На коме се суду одређује вечно блаженство или вечна мука? На последњем општем суду, који ce зове и Страш ни суд. Када ће бити Последњи суд? На крају света, после васкрсења мртвих. Каква је разлика између Посебног и Последњег суда? На Посебном суду суди се само души једне личности, а на Општем последњем суду биће суђено заједно и души и телу. Зашто не би душе праведника одмах после одласка из овог живота уживале вечно блаженство у Небеском царству? Зато што оне чекају на све нас остале, на које оне нису изгубиле успомену и за које се увек и ватрено залажу. Ah... tako. Da, sada je sve jasno. O, Boze, kako sam mogao da previdim taj katihizis... Ovde se iskljucujem, dalje nastavite sami samo bez tenzija i prepucavanja inace brisem i banujem. Pozdrav. Bog vas blagoslovio - Ugrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 У Русији се учи и на семинаријама и на факултету баш то, привремени судови, бесмртне душе и остало.Прогласили би ме за јеретика ако бих друго казао. Имате тропар Богородичан који говори о смтри душе.То је на Велику Госпојину. Људи! Доста бре те шизофреније у вероучењу. Одговор на питање о смтрности или бесмртности душе је следећи по мом мишљењу: Да сте Створитељ шта би сте урадили? Ево сад је пост.Ја не могу да замислим да је Христос страдао на Крсту само због те разлике Рај или Пакао, а не зато што је свет могао да престане да постоји. Мислим да имамо погрешну представу о души шта је она.Ако је то обавезни део мене који је ја и који живи независно од тела. Е лепо. Сад ћу мало да вас обиђем из Москве директно. Каже Христос да се не бојимо оних који убијају тело а души не могу да штете. Ја мислим да је душа наша "веза" с Богом. Питање али у следећем броју да ли та веза преживљава смрт. дакле тој вези не могу да штете.Пример зато су мученици за Христа.Нису пресатли да воле Христа и кад су их убијали и мучили. Што се тиче Велике Суботе у древниој иконографији је представљен Апостол Павле кога Господ васрсава, иако историјски је то било раније. Апостол Павле се обратио касније. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Колико пута кад се молиоте неком светом у соби насамо ви осетите присуство тога светог. То није због објективности, већ због ваше субјективности. Ако сте у Цркви и тако желите, заиста тај свети је присутан. Ми незнамо о томе шта овај свет представља у рамовима вечности и неизменљивости Божије. А где су тела пророка Илије, Богородице, Јована Богослова? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 И још нешто. Треба да причамо из свог ЛИЧНОГ ИСКУСТВА у Цркви. Ако немамо лично искуство... то је онда катастрофа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 о.Симеон се толико налупао глупости до сада, да би му најпаметније било да ћути...и, да, наравно, помиње свог епископа на Литургији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Ah... tako. Da, sada je sve jasno. O, Boze, kako sam mogao da previdim taj katihizis... Мене само интересује да ли је ово ваше мишљење у вези катихизиса св.Николаја Српског искрено или са одређеном дозом подозрљивости и цинизма о.Угрине. Опростите на питању, ако можете да одговорите. И вас Бог благословио. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 Ah... tako. Da, sada je sve jasno. O, Boze, kako sam mogao da previdim taj katihizis... Мене само интересује да ли је ово ваше мишљење у вези катихизиса св.Николаја Српског искрено или са одређеном дозом подозрљивости и цинизма о.Угрине. Опростите на питању, ако можете да одговорите. И вас Бог благословио. dragi brate uz svo duzno postovanje trebalo bi da bar malo povedemo racuna u svome obracanju prezviterima, oni su tu da blagosiljaju nas a ne mi njih..... radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Методије Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 о.Симеон се толико налупао глупости до сада, да би му најпаметније било да ћути...и, да, наравно, помиње свог епископа на Литургији. Веома сте дрски и безобразни модераторе! Својим непристојним изражавањем о оцу Симеону (а то видимо и када су у питању други духовници) ви не остављате ни трачак наде да је ово форум који поштује предањске православне вредности. Уздржите се мржње и гађења које испољавате према чуварима чистоте православља против којих сте се обрушили. На овом форуму речи мржње изговарају и они који се представљају као ђакони и свештеници! Схватите да на службе које служи отац Симеон у Рукумију долази више људи него што их дође укупно у све цркве и манастире на подручију града Крагујевца и околине. Имајте бар тај податак у виду када се дрзнете да се непристојно изражавате о овом духовнику! Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 о.Симеон се толико налупао глупости до сада, да би му најпаметније било да ћути...и, да, наравно, помиње свог епископа на Литургији. Веома сте дрски и безобразни модераторе! Својим непристојним изражавањем о оцу Симеону (а то видимо и када су у питању други духовници) ви не остављате ни трачак наде да је ово форум који поштује предањске православне вредности. Уздржите се мржње и гађења које испољавате према чуварима чистоте православља против којих сте се обрушили. На овом форуму речи мржње изговарају и они који се представљају као ђакони и свештеници! Схватите да на службе које служи отац Симеон у Рукумију долази више људи него што их дође укупно у све цркве и манастире на подручију града Крагујевца и околине. Имајте бар тај податак у виду када се дрзнете да се непристојно изражавате о овом духовнику! nisam primetio bas reci mrznje, licnoi naprimer to vec rekoh protiv o. Simeona nemam bas nista, neka sluzi kako misli da treba uostalom to su stvari koje su izmedju njega i nadleznog episkopa. Ali molim vas imamo valjda pravo na drugaciji stav! Neka se njegova duhovna cada pricescju koliko im blagoslovi, ali neka ne osudjuju druge koji cxine to po blagoslovu svojih otaca. Dverti neka zatvara kada misli da treba, molitve neka cita kako misli da treba, ali nema pravo nikakvo da osudjuje one koji suprotno rade i to najostrrije i ne bih rekao biranim recima. Na kraju krajeva mislim da niko protiv jeromonaha Simeona nema nista licno, vec se ne slazemo sa njegovim stavovima gledistima, kao sto i oni koji se slazu imaju puno pravo na to. radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Методије Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 о.Симеон се толико налупао глупости до сада, да би му најпаметније било да ћути...и, да, наравно, помиње свог епископа на Литургији. Веома сте дрски и безобразни модераторе! Својим непристојним изражавањем о оцу Симеону (а то видимо и када су у питању други духовници) ви не остављате ни трачак наде да је ово форум који поштује предањске православне вредности. Уздржите се мржње и гађења које испољавате према чуварима чистоте православља против којих сте се обрушили. На овом форуму речи мржње изговарају и они који се представљају као ђакони и свештеници! Схватите да на службе које служи отац Симеон у Рукумију долази више људи него што их дође укупно у све цркве и манастире на подручију града Крагујевца и околине. Имајте бар тај податак у виду када се дрзнете да се непристојно изражавате о овом духовнику! nisam primetio bas reci mrznje, licnoi naprimer to vec rekoh protiv o. Simeona nemam bas nista, neka sluzi kako misli da treba uostalom to su stvari koje su izmedju njega i nadleznog episkopa. Ali molim vas imamo valjda pravo na drugaciji stav! Neka se njegova duhovna cada pricescju koliko im blagoslovi, ali neka ne osudjuju druge koji cxine to po blagoslovu svojih otaca. Dverti neka zatvara kada misli da treba, molitve neka cita kako misli da treba, ali nema pravo nikakvo da osudjuje one koji suprotno rade i to najostrrije i ne bih rekao biranim recima. Na kraju krajeva mislim da niko protiv jeromonaha Simeona nema nista licno, vec se ne slazemo sa njegovim stavovima gledistima, kao sto i oni koji se slazu imaju puno pravo na to. Ви се запитајте како и шта радите и да ли то што радите - радите зато што ВИ МИСЛИТЕ да тако треба радити... Вас овде нико није питао да као субђакон мислите, него да радите оно што је ваша обавеза - да слушате оце а не да се ''гадите'' на оне који раде како треба! Оставите ви оца Симеона на миру. Он је човек који руководи ка спасењу на хиљаде душа. Он се не руководи својим размишљањем и мудровањем када чинодесјствује, субђаконе! Он поштује важећи типик Цркве! А ви радите супротно! malo više poštovanja....molim Vas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Фебруар 25, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 о.Симеон се толико налупао глупости до сада, да би му најпаметније било да ћути...и, да, наравно, помиње свог епископа на Литургији. Веома сте дрски и безобразни модераторе! Својим непристојним изражавањем о оцу Симеону (а то видимо и када су у питању други духовници) ви не остављате ни трачак наде да је ово форум који поштује предањске православне вредности. Уздржите се мржње и гађења које испољавате према чуварима чистоте православља против којих сте се обрушили. На овом форуму речи мржње изговарају и они који се представљају као ђакони и свештеници! Схватите да на службе које служи отац Симеон у Рукумију долази више људи него што их дође укупно у све цркве и манастире на подручију града Крагујевца и околине. Имајте бар тај податак у виду када се дрзнете да се непристојно изражавате о овом духовнику! nisam primetio bas reci mrznje, licnoi naprimer to vec rekoh protiv o. Simeona nemam bas nista, neka sluzi kako misli da treba uostalom to su stvari koje su izmedju njega i nadleznog episkopa. Ali molim vas imamo valjda pravo na drugaciji stav! Neka se njegova duhovna cada pricescju koliko im blagoslovi, ali neka ne osudjuju druge koji cxine to po blagoslovu svojih otaca. Dverti neka zatvara kada misli da treba, molitve neka cita kako misli da treba, ali nema pravo nikakvo da osudjuje one koji suprotno rade i to najostrrije i ne bih rekao biranim recima. Na kraju krajeva mislim da niko protiv jeromonaha Simeona nema nista licno, vec se ne slazemo sa njegovim stavovima gledistima, kao sto i oni koji se slazu imaju puno pravo na to. Ви се запитајте како и шта радите и да ли то што радите - радите зато што ВИ МИСЛИТЕ да тако треба радити... Вас овде нико није питао да као субђакон мислите, него да радите оно што је ваша обавеза - да слушате оце а не да се ''гадите'' на оне који раде како треба! Оставите ви оца Симеона на миру. Он је човек који руководи ка спасењу на хиљаде душа. Он се не руководи својим размишљањем и мудровањем када чинодесјствује, субђаконе! Он поштује важећи типик Цркве! А ви радите супротно! u potpunom sam poslusanju svome episkopu, a vase nije da prozivate druge bez bilo kakavog osnova i nisam nigde rekao da se bilo koga gadim cak naprotiv, ne pripisujte mi ono sto nisam rekao! A jrm. Simeona cak i ne napadam, to sto se ne slazem sa nekim stvarima nije napad! Ko koga i kako vodi ka spasenju diskutabilno je, a upamtite Episkop je stariji od tipika! A da li sam ja suprostavljen tipiku ili ne to nije vase da sudite, ali mislim da svako od nas ima ovde pravo na misljenje bez svadje i takve drskosti koju iskazujete! radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Фебруар 25, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2010 a upamtite Episkop je stariji od tipika! Ово је кључно.Када би томе веровали и томе се повиновали, не би долазило до оваквих ситуација. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука