Jump to content

Отац Симеон о тзв. "новотаријама"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Методије,зашто опет мешаш каноне и Литургију ?

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

• Одговори 484
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

И у вези овог питања са коментаром

Методије, да ли се канонски и литургијски поредак поштује тако што се прекидају литургије, тако што се Епископу окреће леђа, тако што се заговара раскол?

желим да кажем оно што ја мислим и знам о оцу Симеону.

Отац Симеон никада није заговарао раскол. Он јесте причао о расколу као последици деловања нових теолога и нових канониста који ако буду несметано и нададље деловали, одвешће Цркву у реаскол.

Цркву у раскол неће одвести јеромонах Симеон, испосник Антоније, владика Јефрем, владика Артемије, владика Никанор, игуман и братство манастира Црна Река...

Цркви зло спремају они који мимо канона и предања уносе насилне промене у Црквени и литургијски живот.

Да ,овако су и Арије и Несторије и слични њима, мислили и деловали  joooj
Подели на овим сајтовима

испосник Антоније crvenilo

игуман и братство манастира Црна Река...

joooj

свашта. Шта ће њихов `заменик игумана` у Сава центру у Београду. Ко му је дао благослов за то?

То нема везе ни са расколом, то је просто сумануто.

Колико сам разумео о.Антоније није имао благослов :

1. Од свог игумана о.Николаја

2. владике Артемија

3. Патријарха Иринеја (у чијој је епархији држао коференцију)

Подели на овим сајтовима

Не.

Па у томе је и проблем, што духовна чеда о. Симеона то раде. Свакога ко није по њиховој мери називају папистом, јеретиком, овим-оним... и шта ћемо сада? Да ли си слушао о. Симеона кад је рекао, а постављено му је питање да ли че прихватити нови календар ако га прихвати Сабор, да то могу окачити мачку о реп? Видиш, он слуша само себе и тражи да га други слушају. Да ли је то духовник онда?

Угледа се човек на вл.Атанасија,само што би овај окачио каноне.

"Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан"

Подели на овим сајтовима

Не.

Па у томе је и проблем, што духовна чеда о. Симеона то раде. Свакога ко није по њиховој мери називају папистом, јеретиком, овим-оним... и шта ћемо сада? Да ли си слушао о. Симеона кад је рекао, а постављено му је питање да ли че прихватити нови календар ако га прихвати Сабор, да то могу окачити мачку о реп? Видиш, он слуша само себе и тражи да га други слушају. Да ли је то духовник онда?

Окачио би сигурно али само из једног разлога,да докаже да канони не могу да замене ДУХА СВЕТОГ
Подели на овим сајтовима

Не.

Окачио би сигурно али само из једног разлога,да докаже да канони не могу да замене ДУХА СВЕТОГ

Ајде онда и 10 Божијих заповести да окачимо мачку о реп,ајмо све да окачимо мачку о реп!Ништа не може да замени Духа Светог!  319.gif joooj

"Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан"

Подели на овим сајтовима

Не.

Ајде онда и 10 Божијих заповести да окачимо мачку о реп,ајмо све да окачимо мачку о реп!Ништа не може да замени Духа Светог!  319.gif joooj

Ај да узмемо канту бензина полијемо се и запалимо,у одбрану вјере прађедовске  joooj
Подели на овим сајтовима

Не.

Ај да узмемо канту бензина полијемо се и запалимо,у одбрану вјере прађедовске  joooj

Ајмо сви да верујемо у Бога како ми хоћемо!Не треба нам ништа!  dada

Подели на овим сајтовима

Не.

Брате Лазо,требао би да знаш да 10. Божијих заповести немају толики значај у Православљу,већ су сав закон и пророци Две Највеће Заповести које нам је оставио Христос.

Подели на овим сајтовима

Не мрзим о.Симеона, али чврсто стојим иза својих речи: тај човек лупета глупости и заводи неупућене и наивне. Он хушка народ против свог канонског епископа и свештенства и искрено се надам да му то роваторство неће бити још дуго толерисано. Невероватно само како "смирено" реагују његова "духовна чеда" када им неко изложи критици гуруа.

Ево рећи ћу једну од ноторних глупости коју о.Симеон исповеда: Свети Васељенски Сабори су установили поредак служења Литургије.

Ко ми ово нађе у литератури ја пристајем да поједем своју кућну библиотеку, до последње књиге.

А о хушкању на законито свештенство и на одрицање благодати њиховом руком свршених Тајни, нећу ни да говорим. О томе и птице на грани знају. Но, клупко је почело да се полако одмотава. Даће Бог да ће наша Црква решити проблем штеточина у својим редобима, ма ко они били.

Подели на овим сајтовима

Ево, да не причам напамет:

Нико нема власт да мења Службу, осим оне истанце која је и успоставила Службу Божију. Дакле, када су наши Свети Оци, Василије Велики и Јован Златоусти, написали обрасце Светих Литургија, онда је то читава Црква прихватила. А то значи да су те службе прихватили Сабори наших Светих Отаца, и Сабори наших Помесних Цркава по читавој васељени; те службе су сви прихватили: наши свештеници, калуђери и сав народ је те службе прихватио и зато нико нема право да их мења. Једна Помесна Црква нема право да мења поредак богослужења, а камоли један епископ, или неколико епископа. Они немају ту власт. Ово што се данас дешава у Српској Цркви јесте узурпирање власти. То је једна незапамћена дрскост у Српској Цркви! Никада такве дрскости у нашој Цркви није било! То је дрско понашање и непослушност Цркви оних који данас новаче на Светим Литургијама... Двери су сада отворене, али ја ћу их касније затворити. И када би сада неко дошао да ми то ускрати, ја бих га избацио напоље! Ако је он јачи, или их је више ту против мене, ја бих онда скинуо одежду и изашао бих напоље. Али када би мени неко покушао овде да отвори двери у тренуцима када треба да буду затворене, ја бих га избацио напоље! Али, ако су јачи од мене, ја бих, као што рекох, скинуо одежду и рекао бих народу да сви изађу напоље, а они нека служе по своме. Тако се поступа када се врши насиље над неким. А то се десило у цркви Светог Николе у Пожаревцу, пре пар дана. Свештеник који је и старешина цркве, почео је Литургију како треба, а његов рођени брат је, након што је старешина затворио двери, после „Благословено царство...“, поново отворио двери. То је насиље! На силу они то чине! Је л' то по Богу?! -То није по Богу! То је чисто ђаволска ствар! Кога они слушају?! – Слушају епископа који не слуша Цркву! И нашта се то своди? – На хаос! Треба да се бијемо моткама, је л' да?! Е, па то није за цркву. Мотка треба да ради ван цркве, а не у цркви. А ја сам рекао како требамо да поступимо ако неко ради накарадно, ако ради наопако.

Када почне Служба, тада су двери обично отворене. Има неких свештеника... ја памтим покојног оца Луку из манастира Тумане, који није на почетку Службе ни отварао двери. Он би само свукао завесу, и тако почињао Свету Литургију. Ја чиним онако како сам научио од блаженоупокојеног владике Хризостома и од оца Саве рукумијског, нашег покојног игумана. Како је он вршио Службу, и ја је тако вршим. Ја Службу вршим чак и из истих књига из којих је он вршио. Дакле, нема никакве промене. Е, сад', зашто ови новотарци држе стално отворене двери, и ко је то благословио, то они треба да објасне/.../ Али ми наслућујемо зашто они тако чине. Зато што Римокатолици немају иконостаса, па да би макар мало наша Служба личила на римокатоличку мису, зато они то чине! Они хоће да народ види шта попови раде у олтару. Ко је то од народа икада тражио?! Зашто би то народ интересовало?! Било какво нарушавање божанске Службе није од Бога, то је ђаволска ствар. Иако је Сабор наше Цркве три пута доносио одлуку да се Служба треба вршити према вековној пракси, како је могуће да они (непослушни Сабору епископи) то неће да поштују! Ако ти не поштујеш Сабор своје Цркве, па кога поштујеш, слепче један! Кога ти слепци поштују онда, ако не поштују свој Сабор?! То значи да поштују неки други сабор. А који је то други сабор?! – То је нека ђаволска скупштина! Ко је њима благословио да врше Службу како хоће?! Они заводе наш народ, смућују га, продају веру за вечеру. Видите докле је то дошло, да имамо јерес у Цркви више од десет година. И да такав један још пише уџбенике за децу, а његово учење је предато саборској Комисији на испитивање. А када ће та Комисија да утврди да ли је, и колико, то учење искривљено, ко то зна. Све то намештају... да њихови пријатељи кажу реч о ономе што би требало праведно да се пресуди. Али, има Бога! Видеће они да има Бога Живога! Још како има! Правда „гмиже, али стиже“! Стићиће их Божија правда – безаконике, непослушне Цркви Божијој. Стићиће их казна Божија, ја сам у то уверен! Али Господ је рекао са Крста, драга браћо и сестре, „Оче, опрости им, јер не знају шта раде“! Да ли ови знају шта раде, или не знају, не могу да вам кажем. Ја мислим да међу њима има неких који добро, добро знају шта раде. А има и оних који не знају шта раде, али слушају ради хлеба земаљскога, „ради посла“ - како они кажу - да би боље парохије добили. Они нису ни свесни шта чине слушајући непослушнога. Још се и убеђује тај безаконик, који је рођеном брату отворио Царске двери, још се и препире са народом и доказује како је он у праву што слуша непослушнога. Боже мој, докле смо ми дошли! Какво је то расуђивање, каква је то памет?! Не! - с ким си онакав си, Србине брате! С ким си, онакав си, на то се прича своди. А ко са ђаволом тикве сади, о главу ће му се лупати! Послушност Цркви је послушност Богу. Послушност је од Бога, а непослушност од злих сила.

Нека добро знају новотарци у Српској Цркви, да се ја не плашим што ово говорим. Нисам ја овде случајно дошао, па нећу ни поћи случајно. Колико су наши корени овде дубоки, наше молитве и наше муке, то Бог зна! То Бог зна, и ја се у Бога уздам. Не уздам се ни у вас, браћо и сестре, него се у Бога уздам! У Бога се треба уздати – не у човека. Свако је проклет ко се узда у човека. У Бога се уздај! Уздај се у Његове пријатеље: у Светог Оца Николаја нашег заштитника, у Светога Саву и Светога Симеона Мироточивога – наше духовне родитеље, у Светог Владику Николаја; у наше Мученике да се уздамо; да се уздамо у молитве Мајке Божије. У њих да се уздамо, па ћемо видети ко је јачи: да ли безумници који данас тако дрско раде, или је Бог са Светима Својим јачи! Видеће ко је јачи! Нека ударе, ако имају петљу! Нека ударе на манастир, ако имају петљу! Прете како је „на реду сада Рукумија“. Е, видећемо! Они ће бити на реду, ако Бог да! Они ће бити на реду! Они ће да се сруше! Дабогда се срушили, са свим својим безакоњима! Са свим својим одступницима, дабогда се срушили! Дабогда се покајали за све грехе које су учинили својим ближњима! Да ли је то свештенство?! Да заводе народ у непослушност Сабору и Цркви Божијој?! Па то је тако јасна прича. Ја сам још у Смедереву рекао да никада не треба слушати непослушног епископа. Бог нам је дао разум, дао нам је расуђивање да слушамо Цркву Божију. Ја сам се заклео на послушност Цркви, а не неком заблуделом епископу! Када се епископ исправи, онда ћу да га слушам као Бога Живога! Док се он не покаје и не исправи, нећу да га слушам! АМИН! (народ углас: Амин!) Исто и ви тако поступајте, браћо и сестре! Ако свештеник служи како треба, у реду је све. Али ако не служи, немојте ићи на његову службу! Не треба на таквој служби да будете! Знам да ће доћи и питање шта ћемо да радимо ако неко треба да се крсти, ако неко треба да се венча, ако треба да се опева... долазе питања, долазе разна питања. Бог ће вас научити како да поступите. Ја се не бих ни опевао од таквих, верујте ми! Рекао бих: баците ме да ме поједу пси! – али се нећу опевати од таквих који то само због пара раде. Човеку који се опева треба да се те молитве приме, да његова душа прође митарства, митарства у која ови новотарци не верују. Они не верују ни у рај ни у пакао, не верују у митарства. Па зар такви да ме опевају?! ПРОКЛЕТО ИМ БИЛО ОПЕЛО ЊИХОВО ЈЕРЕТИЧКО! Шта ми треба такво опело! Ми треба да будемо крштени од правоверних, да будемо опевани од правоверних, да будемо венчани од правоверних, а не од таквих непослушних. Нашта то личи! Само паре! Само паре - сто евра опело! Колико траје то опело? – Петнаест минута, је л'?! Ето докле је то дошло. Али, даће Бог да се то поправи. Боље је бити у кући својој на молитви, него се молити са безаконицима и непослушнима својој Цркви. Непослушност Цркви је проклетство! То ништа друго није. Какав благослов?! Од кога да узмеш благослов?! Од кога? -  Од непослушнога?! Па ја кад' бих узео благослов од непослушнога, све би се овде срушило ово што зидам! Све би се рушило! Како могу узети благослов од непослушнога?! Зашто да узмем благослов?! Шта би ми то користило?! Ја знам да би ми то штетило, сигурно. Ако се вода рукумијска не квари, ова вода која се точи са славине, по неколико месеци макар је и на сунце ставили да стоји у флаши, а поквари се кад је очита неки који је заблудео, шта ћемо да кажемо онда? Каква је то сила онда у њему присутна?

Подели на овим сајтовима

Брате Лазо,требао би да знаш да 10. Божијих заповести немају толики значај у Православљу,већ су сав закон и пророци Две Највеће Заповести које нам је оставио Христос.

Брате Искушеник где пише да 10.Божијих заповести немају велики значај у Православљу?Исус Христос је рекао да су то НАЈВЕЋЕ ЗАПОВЕСТИ,али то не значи да ово остало окачимо мачк о реп.

Подели на овим сајтовима

А да ли треба Александре тражити благослов од непослушних?Да ли треба да тражим благослов од Акакија,Мираша?

Подели на овим сајтовима

А да ли треба Александре тражити благослов од непослушних?Да ли треба да тражим благослов од Акакија,Мираша?

Наравно да не требаш. Међутим, овде о.Симеон не мисли на непслушне расколнике и секташе, већ на законите свештенике и епископе за које он мисли да су непослушни. Он одриче чак и Тајне свршене њиховом руком, а то је отворени позив на раскол и јерес (кадане признајете светотајинско чинодејство у Цркви). Приочитај мало светог владику Николаја па ћеш видети да он говори сасвим нешто друго по овом питању. Свети владика каже да су молитве свештеника свете чак и када их изговара веома грешан свештеник. Чак и кадапрескаче нешто у поретку, нпр. крштења, поред свештеника стоји анђео који све допуњује. Тако то тумачи свери владика Николај и тако нас учи миру и покоју у Цркви. Јер, запамтимо то, Црква је света само из једног разлога - зато што јој је Глава Христос. Када то схватимо онда ћемо прихватити и ове речо светог Николаја а истовремено ћемо одбацити празнословље о.Симеона - дакле, узећемо благослов законитог владике, свептеника, присуствоваћемо службма законите Цркве са вером да добро чинимо. И нећемо погрешити. А за грехе свештеника и епископа нећемо ми давати одговор нити ће нашем спасењу њихово греси наудити. Али хоће наше послушање или непослушање.

Подели на овим сајтовима

Брате Искушеник где пише да 10.Божијих заповести немају велики значај у Православљу?Исус Христос је рекао да су то НАЈВЕЋЕ ЗАПОВЕСТИ,али то не значи да ово остало окачимо мачк о реп.

Изгледа да Лазо слабо читаш Св. Писмо,то јест Нови Савез.

(Јеванђеље по Матеју 22. 36-40)

36. Учитељу, која је заповијест највећа у Закону?

37. А Исус му рече: Љуби Господа Бога својега свим срцем својим, и свом душом својом, и свим умом својим.

38. Ово је прва и највећа заповијест.

39. А друга је као и ова: Љуби ближњега свога као самога себе.

40. О овим двјема заповијестима виси сав Закон и Пророци.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...