ЛазарД Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Како душа смртна?Ово почиње да ме плаши!Ја кад умрем телесно умирем и душом до другог доласка?То сам читао исто код неких протестаната 0110_hahaha .Срећом сам јуче скинуо једну књигу на ову тему,па ћу да се подучим. "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Како душа смртна?Ово почиње да ме плаши!Ја кад умрем телесно умирем и душом до другог доласка?То сам читао исто код неких протестаната 0110_hahaha .Срећом сам јуче скинуо једну књигу на ову тему,па ћу да се подучим. samo jos kad bi hteo da procitas napisano bilo bi sasvim dobro, ne mislim na knjigu vec na par postova od danas, ako je dusa besmrtna tako kao mnogi misle sama po sebi i od uvek onda je ona sama sebi uzrok tj. onda je ona sama sebi bog i mi smo idolopoklonici sami sebi. a prakticno nije smrtna jer egzistira po daru Duha Svetoga. No mnogi ovo ne zele da cuju radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Фебруар 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Како душа смртна?Ово почиње да ме плаши! Не плаши се брате уопште, то је посао и брига нашег Васкрслог Господа. 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 samo jos kad bi hteo da procitas napisano bilo bi sasvim dobro, ne mislim na knjigu vec na par postova od danas, ako je dusa besmrtna tako kao mnogi misle sama po sebi i od uvek onda je ona sama sebi uzrok tj. onda je ona sama sebi bog i mi smo idolopoklonici sami sebi. a prakticno nije smrtna jer egzistira po daru Duha Svetoga. No mnogi ovo ne zele da cujuМа прочитао сам оче ђаконе,али ћу морати ипак да се консултујем са светим оцима 0110_hahaha "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Реци конкретно које је то "модернистичко" умовање,и да ли ти сматраш ипођакона Димитрија,о.Ивана о.Агапија - модернистима??? Свакога ко проповеда учења епископа +Игнатија Мидића као апсолутну Истину Христове Цркве сматрам за теолошког модернисту. Ко год то био. Марко, Јанко, Димитрије, Иван или Љуба. Не схватам људе који оваква тумачења вере православне могу да прихвате (јер су потпуно различита од Предањског исповедања кроз историју Цркве Христове), исто као што не схватам Србина који жели да свога генерала изручи сатанском инквизиторском суду у Хагу. Далеко смо ми догурали браћо. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Реци конкретно које је то "модернистичко" умовање,и да ли ти сматраш ипођакона Димитрија,о.Ивана о.Агапија - модернистима??? Свакога ко проповеда учења епископа +Игнатија Мидића као апсолутну Истину Христове Цркве сматрам за теолошког модернисту. Ко год то био. Марко, Јанко, Димитрије, Иван или Љуба. Не схватам људе који оваква тумачења вере православне могу да прихвате (јер су потпуно различита од Предањског исповедања кроз историју Цркве Христове), исто као што не схватам Србина који жели да свога генерала изручи сатанском инквизиторском суду у Хагу. Далеко смо ми догурали браћо. ni jedan argument naravno nije iznet,a predanje je toliko relativna stvar da ide do granica sklanjanja nozeva za Badnji dan na tavan, pa i to je predanje i to vrlo zivahno. radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 @Димитрије Постоји само у сећању Божијем? Мало је превише необјашњена и недоречена изјава,драги мој брате...барем за мене. :smiley: Да ли то значи да док не дође до општег васкрсења,егзистенција једног нашег несливено сливеног дела људске психофизичке пројаве,који се зове душа,није у потпуности онтолошки реална или шта? Волео бих да ми то детаљно објасниш.Да ли то значи да егзистенција душе и њено постојање по благодати Божијој,које јој је дато не за један одређени трен времена већ за вечност (зар душа по дару и благобитију није као полуправа? Има почетак али нема крај...а какав је крај.тј.његов квалитет,вечно рајско благобитије или паклено вечнобитије,јесте плод Богом дане слободе и могућноти различитог начина постојања људске личности),јесте једна фикција и да по телесној смрти постоје само и искључиво као и у сећању Божијем и да је тај и такав одговор довољан за давање потуно смислене позадине било каквог реалног и конкретног битисања људске личности и те једне његове димензије? Без обзира што знам унапред шта ћеш ми "зизијуловски спремно" одговорити (волим,ценим,штошта прихватам и знам допринос митр.Јована,али не значи да се баш у свему слажем са њим,јер ми се чини да његов теолошки допринос и став у неким сегментима упада у својеврстне логичке и металогичке контрадикције :smiley:),исто тако ја могу теби рећи,драги мој пријатељу и брате,да ако душа,која чињенично постоји и функционише у јединству са телом (наравно,не као самобитни,самодовољни и "онтолошки поларизован" ентитет у људској личности,али не ни као у попуности несамобитна димензија и као потпуно неразлучиви ентитет који никако не постоји без тела!),после смрти постоји искључиво и само као "сећање Божије",тј.у мислима Божијим,где онда,ма колико присутво у сећању Божијем многима од нас представљало свесавршену и крајњу логичку апсолутност и потпуност и продужетак битисања душе,ипак губи ову и овакву познату нам димензију,форму и пројаву своје егзистенције,онда је то или нешто што наликује некој врсти "православног адвентизма" (душа "спава",шта год им то значило,губи ову и овакву животну пројаву и егзистенцијалну постојаност) или представља својеврстно делимично и посредно враћање на позиције неоплатонистички обојеног Оригеновог Хришћанства у коме су душе претпостојале као мисли Божије,што онда доводи до идеје о посебној врсти савечности душе Богу (јер ако у свом до страшног суда пост-постојању егзистирају као "сећање",онда су логички и претпостојале као мисли Божије!),или представља нешто треће мени непознато,али можда теби познато.Да ли то значи да јој се стварност,конкретност и пуноћа постојања даје само на трен,за трен земаљске пројаве битисања где је једно са телом (човек је,наравно и једно и друго),али да јој се по преласку прага физичке смрти та иста егзистенција,са свом оном својом конкретношћу,реалношћу и квалитетом,онда на неки начин одузима и поново даје по општем васкрсењу,или она не постоји никако без телесне присутности? Шта је онда са учењем Свете Цркве о посебном и привременом суду и битисању душа у оној сфери егзистенције којој су оне за земаљског времена стремиле? Мало ми је недефинисана та изјава и ја бих волео да ми,као свом колеги теологу,што детаљније,прецизније и са максималном прецизношћу у дефинисању истог,одговориш,драги мој пријатељу који ми,надам се,нећеш замерити на овоме,зар не? Поздрав од срца! :smiley: Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 naravno dragi moj sabrate i prijatelju da ti ne zameram :smiley:! odgovr ces dobiti detaljan ali tokom veceri jer se spremam na put sada radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Реци конкретно које је то "модернистичко" умовање,и да ли ти сматраш ипођакона Димитрија,о.Ивана о.Агапија - модернистима??? Свакога ко проповеда учења епископа +Игнатија Мидића као апсолутну Истину Христове Цркве сматрам за теолошког модернисту. Ко год то био. Марко, Јанко, Димитрије, Иван или Љуба. Не схватам људе који оваква тумачења вере православне могу да прихвате (јер су потпуно различита од Предањског исповедања кроз историју Цркве Христове), исто као што не схватам Србина који жели да свога генерала изручи сатанском инквизиторском суду у Хагу. Далеко смо ми догурали браћо. Једина апосулутна истина Цркве Христове су Догмати Свете Цркве - све остало је релативно. Било би лепо да за почетак почнеш да износиш аргументе,а не да све спајаш све са свим и да у свему видиш посрнуће и одпадију. Ратка Младића остави по страни,немој све са свим да мешаш. Зато,за почетак - један аргумент,нешто модернистичко од владике Игњатија,нешто што се разликује од Предања Цркве,па да видимо. Не причање укруг,као брат Игор,на кога ме непоновљиво подсећаш. Свако добро! 0110_hahaha "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 naravno dragi moj sabrate i prijatelju da ti ne zameram :smiley:! odgovr ces dobiti detaljan ali tokom veceri jer se spremam na put sadaСрећан пут! :smiley: Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 naravno dragi moj sabrate i prijatelju da ti ne zameram :smiley:! odgovr ces dobiti detaljan ali tokom veceri jer se spremam na put sadaСрећан пут! :smiley: oprosti sutra uvece ces dobiti iscrpno mnenije radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 када смо већ код Хага, Владика Артемије је наговорио Биљану Плавшић да се добровољно преда. Шта си више запео на човека,на свакој теми га прогониш!Шта год да је урадио теби не ваља!Да јој је рекао да се не преда опет ти не би ваљао! "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 када смо већ код Хага, Владика Артемије је наговорио Биљану Плавшић да се добровољно преда. Шта си више запео на човека,на свакој теми га прогониш!Шта год да је урадио теби не ваља!Да јој је рекао да се не преда опет ти не би ваљао! Чавез је то написао у сасвим другачијем контексту. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Чавез је то написао у сасвим другачијем контексту. Знам како је он написао,знам и као пише овде о њему,само гледа да га дискредитује. "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 А милиони су пре нас спашени и без теологије епикопа +Игнатија и без учења о обнови литургије епископа +Атанасија. koji milioni, ko je spasen? Са новом теологијом која се полако али усиљено "пласира" вернима вероватно ће спашених бити све мање а саблажњених све више? А поред +Атанасија има још епископа у СПЦ и сви добро знају шта је Литургија. А опет само неколицина њих активно раде на њеној реформи и говоре како је она тобоже неопходна. Зашто? Дакле сви спомињу +Атанасија, +Игнатија, +Иринеја (Буловића) а у Сабору они представљају тек 5% од укупног броја епископа у СА Сабору СПЦ. Ако је Сабор највиша инстанца власти у СПЦ зашто се онда одлуке Истог релативизују и не поштују. На Сабору је одлучено да се има служити Литургија "вековним поретком" и ова тема на Сабору није актуелизована да није било самовољних измена у служењу у појединим Епархијама. Онда се донесе одлука да се има поштовати тренутно прихваћени (вековни) поредак а слободарци одмах кажу "аха, па и поредак из првих векова је вековни" као да они уопште знају како је то било првих векова. Ово је по мени гордељив став којим се измишља топла вода и исправљају "криве дрине" којих нема и овакво деловање је такође велики извор саблазни и могућ пресудан расколнички фактор у СПЦ који се тако често импутира другима (неистомишљеницима). Сад треба од оних који нису за ове сумњиве промене и реформе направити старообреднике или страокалендарце тј. најгоре јеретике а од "браће" из екуменистичког табора потенцијалне светитеље. Ма мало сутра браћо и сестре православни Срби. Мислимо о томе. Мир вам. Nema spasenih i niko jos uvek nije spasen, tako da je izlisno to govoriti Пропустио си брате Димитрије да кажеш да (по +Игнатију и ниједном другом епископу и светом оцу Цркве Христове) је душа смртна па због тога још нема спашених. Не знам шта онда би са спашеним разбојником и старозаветним праведницима брате Димитрије. Ето то је та "нова теологија" брате Жико која својим погубним деловањем шири саблазни међу православним народом и која на крају може бити главни покретач раскола у СПЦ, а која у скорије време долази од појединих епископа СПЦ (у овом случају епископа +Игнатија). Толике векове народ православни се, уз Божију Руку и помоћ, борио и изборио за јересима, саблазнима и богохулним непријатељима па сад неки голобради модерни пролетери под плаштом њу ејџовске лажне љубави треба да нас уче животу у Христу. Ја то не желим и нећу да прихватим, јер хвала Богу имам(о) много веће ауторитете у Светим Оцима, Предању, благочестивим патријарсима и клиру па на њих не морамо ни да се обазиремо. dada Данас ако си патриота, националиста, ревнитељ па ако хоћете и зилот одмах си на удару глобалистичких хорди које у свему неововременом виде непријатеља и задрту препреку ка неком умишљеном и измишљеном "напретку" човека. И на крају - још дуго времена мени ће ближи бити несрећни Акакије него папа и остали овосветски блудничари и злотвори. И радије ћу се, ако ћу већ бирати, молити за њега да се врати у Цркву него за папу и његову лажицркву. Брате причаш из великог незнања,то јест следиш напумпане приче и прихваташ их безрезервно. Да ли Ти уопште свашташ шта значи смртност душе? Не свхаташ,наравно,што се и да приметити. Споменуо си овде свете Оце,а уопште не знаш шта су они учили о души њеној смртности и бесмртности. (уосталом овде постоји већ тема о томе,али неки попут Тебе и даље врте једну те исту причу нон-стоп и чак сматрају себе зилотима као што сам кажеш,што је плод гордости себе сматрати зилотом-ревнитељем) Епископ Игњатије нигде не говори да је душа смртна,то јест да она умире или се враћа у некакво небиће или шта ти ја знам (што Ти вероватно сматраш да говори),већ једноставно говори (а то је само предање Цркве - то јест учење Отаца) да је душа смртна по благодати (ако уопште разумеш тај појам). Брате,јел си мислио бесмртна по благодати? 1ОдТребињскихТамбураша је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука