Милан Ракић Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 После удеса у којем је погинуо пилот (мајор Горан Савић), на авиону извршено више модификација. – Ирачани обучени за одржавање летелица, наде у нове уговоре. Производња „ласти” у панчевачкој „Утви” Четрнаест авиона типа „ласта” домаће производње, конструкторско дело Војнотехничког института и производ панчевачке „Утве”, током ове године ући ће у оперативну употребу у Ваздухопловство и противваздухопловну одбрану (ВиПВО) Војске Србије (ВС). Ови авиони налазе се на фабричким и завршним испитивањима, а још два авиона тог типа, тачније речено – први и други прототип, налазе се у Техничком опитном центру Управе за планирање и развој Генералштаба ВС, кажу за „Политику” у Министарству одбране. – Планирано је да сви авиони типа „ласта” (осим првог и другог прототипа) буду распоређени у ескадриле намењене за обуку пилота авиона за потребе ВиПВО ВС. Авион „ласта” ће служити за почетну и основну летачку обуку пилота, односно за првих 100 сати летачке обуке, након чега ће се обука настављати на другим ваздухопловима. Авион „ласта” је опремљен дигиталном авиоником (летни и навигацијски подаци се приказују на мултифункционалним дисплејима), што представља значајно осавремењавање летачке обуке у ВиПВО, односно постизање највишег стандарда обуке за ту категорију авиона – кажу у Министарству одбране. Овај авион, практично, развија се још из времена СФРЈ с тим што је због криза и ратова успорен, а у међувремену су мењани тактичко-технички услови који су постављани пред конструкторе. Током рата 1999. године авијација НАТО-а уништила је приликом бомбардовања фабрике „Утва” више тек склопљених „ласти”. Пројекат је поново успорен да би одлучујући замајац добио када је 20 „ласти” продато Ираку 2010. и 2011. године. Тек затим, у другој верзији, авион овог типа био је наручен и за потребе ВС. Међутим у септембру 2012. у паду „ласте” у Новој Пазови гине пилот, док се копилот спасао искакањем падобраном. Обука ирачких пилота на аеродрому у Батајници – На авионима „ласта” је, након удеса, извршено неколико модификација у циљу повећања безбедности лета и поузданости авиона, као и модификација којима се подиже естетски ниво авиона. Везано за безбедност лета, иако су и претходне команде авиона биле пројектоване у складу са европским стандардима, извршене су модификације у командном систему правца које дају побољшање функционалности, чврстоће и крутости команде. Такође, уведене су модификације које олакшавају пилоту напуштање авиона у случају нужде – објашњавају у Министарству одбране. У међувремену, домаћа одбрамбена индустрија, по завршетку посла са Ираком, полаже наде у нове уговоре о продаји „ласти” купцима у иностранству. Конструктори нуде више верзија овог авиона, укључујући и верзију лаког борбеног („противпобуњеничког”) авиона. – Један број страних пилота из земаља потенцијалних купаца имао је прилику да се упозна и лети на овом типу авиона и све њихове реакције су биле позитивне. Ирачки пилоти који су у оквиру уговора за продају авиона „ласта” прошли кроз процес обуке за летење на овом типу авиона, нису имали примедби на летне и техничке карактеристике авиона. У оквиру истог уговора о послепродајној подршци ирачком ваздухопловству, један ирачки пилот је обучен и произведен у категорију пробног пилота за овај тип авиона. У току су припреме за обуку техничког састава ирачког ваздухопловства за више степене одржавања авиона „ласта” – кажу у Министарству одбране. М. Галовић, Политика ONLINE Богдан_ је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Meni ovo deluje kao koriscenje prastsarih tehnologija jer nemamo drugog izbora... da li sam u pravu? ovaj avion mi vise deluje kao daj e namenjen danasnjim pilotima -rekreativcima nego vojnim pilotima.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Meni ovo deluje kao koriscenje prastsarih tehnologija jer nemamo drugog izbora... da li sam u pravu? ovaj avion mi vise deluje kao daj e namenjen danasnjim pilotima -rekreativcima nego vojnim pilotima.. Ниси у праву. Трејнери за основну и основну прелзану обуку, свуда у свету изгледају управо овако... Богдан_ and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Ниси у праву. Трејнери за основну и основну прелзану обуку, свуда у свету изгледају управо овако... Aha, znci to su neki avioni na kojima se polze "letacki ispit" ? slabiji malo, itd? Милан Ракић and Богдан_ је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Aha, znci to su neki avioni na kojima se polze "letacki ispit" ? slabiji malo, itd? Тако некако. Дакле за основну обуку, како када би ти сада нпр. дошао. И након месец дана те научимо да летиш на Ласти. И следећих годину дана саваладаш све разделе основне обуке и основне елементе за прелаз на млазну авијацију. Онда почнеш да летиш на Супергалебу Г-4, као прелазном решењу и на њему и завршиш академију, а потом те распореде у јединицу и онда тамо наставиш на типу за који си одређен. Ако си ловац на МиГ-21 и МиГ-29, односно ако си бомбардер на Орлу... Док још имамо по неки комад... за коју годину ће остати, ако се нешто не предузме-метла од сирка Млађони and Богдан_ је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 steta sto nismo ko bogatije zemlje pa da moze da se nabavi avion lasta za "privatnu" upotrebu.. .znam da amerikanci cak i srednje klase, mlo ustede para kupe neko avionce plate tamo na aerodromu garazni prosto i lete... Богдан_ је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 steta sto nismo ko bogatije zemlje pa da moze da se nabavi avion lasta za "privatnu" upotrebu.. .znam da amerikanci cak i srednje klase, mlo ustede para kupe neko avionce plate tamo na aerodromu garazni prosto i lete... Одеш до Краљева и са Матићем се све договориш... Одлична летелица за личну употребу... Немци су "полудели" за њом, тј. за овим, најмањим моделом. У понуди има и комплексније, али за уживање је довољан и модел 450... http://aeroeast.net/SR/product/sila-450-c/ Богдан_ је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Одеш до Краљева и са Матићем се све договориш... Одлична летелица за личну употребу... Немци су "полудели" за њом, тј. за овим, најмањим моделом. У понуди има и комплексније, али за уживање је довољан и модел 450... http://aeroeast.net/SR/product/sila-450-c/ Odakle meni pare za to rodjace! voleo bih ja.. samo nije moguce ! finasija... Богдан_ је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Odakle meni pare za to rodjace! voleo bih ja.. samo nije moguce ! finasija... Па кад нам крене на "моћну страну"... До тада, за 5 до 10 пута нижу цену, може и такође домаћа "Стерна ВЛА". Мислим да прототип полеће сад у јануару... http://sterna.rs/buy-your-sterna/ http://tangosix.rs/2014/07/08/sterna-vla-jos-jedan-novi-domaci-projekat-lakog-aviona/ https://www.indiegogo.com/projects/sterna-very-light-aircraft-for-everyone Млађони and Богдан_ је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
туриста Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Баш ми је драго да се нешто ради! Гледам ове 1:5000 моделе Стерне. Баш би га било добро извући на 3Д штампач, убацити неки микромотор и пустити на заслону смартфона. Како доћи до блупринтова? Богдан_ and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Баш ми је драго да се нешто ради! Гледам ове 1:5000 моделе Стерне. Баш би га било добро извући на 3Д штампач, убацити неки микромотор и пустити на заслону смартфона. Како доћи до блупринтова? Па питај их http://sterna.rs/contact/ А ево, побринули су се и за моделе http://sterna.rs/buy-your-sterna/ (Бојим се да на томе и не остане) Узгред, много ти велика ова размера. У том случају би авион био дугачак свега 2 милиметра, а размах крила, мало "јачи" од милиметра Technical data: Airplane dimensions: Width: 9,70 m Length over all: 6.50 m Height: 2,10 m Fuselage: Length 3,00 m Width 1,20 m Height 1,20 m Cockpit: 2 Seats, side by side, adjustable. Double controls, rigid. Luggage compartment behind seats. Landing gear: Nose wheel 5,00 – 4 Main wheel 6,00 – 4 Brakes mechanical Fuel system: Tanks position: located in wings, with free-fall. Tanks compartment: 50 litres Performance: Max. speed: 180 km/h Min. speed: < 70 km/h Cruising speed: 150 km/h Take off length: up to 150 m Range with 30 minutes flight reserve: 750 km Богдан_ је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
туриста Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Омишљао сам се између 1:100 и 1:10000. Све у свему никад ми нису ишле размјере. Милан Ракић and Богдан_ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Омишљао сам се између 1:100 и 1:10000. Све у свему никад ми нису ишле размјере. Стандардне макетарске 1:48 и 1:72 су више него довољне туриста је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука