Aquilius Cratus Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Pa valjda sam mozak. Meni je makar to najlogicnije i vecini neuronaucnika koji sam citao isto. E tu smo. Ne postoji ni jedan jedini dokaz da mozak to radi. Ako sada zelis biti dosledan ti prihati apsurd, kao Denet, da first person expirience ne postoji, Ludilo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јануар 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 To znaci za tebe Aquilius je first person experience=dusa. I ona moze da postoji bez mozga??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 To znaci za tebe Aquilius je first person experience=dusa. I ona moze da postoji bez mozga??? Nemam pojma sta je dusa niti je ona za mene first person expirience ali znam da za sada nema dokaza da je first person expirience uzrokovcan mozgon. Kad su hipoteze u pitanju ja mislim da jeste, nezavisno od mozga. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 E tu smo. Ne postoji ni jedan jedini dokaz da mozak to radi. Ako sada zelis biti dosledan ti prihati apsurd, kao Denet, da first person expirience ne postoji, Ludilo. Ali "samo" to je problem. Taj first person exp koji nije proizveden mozdanim procesima. Medjutim to je cista praznina. Ono sto svakoga zanima jeste sadrzina- koja podleze mozdanim procesima (bio-hemijsko-fizicko...u svkaom slucaju materijalisticka spika). Svakoga zanima da mu um bude ispunjen kvalitetnim, pozitivnim sadrzajem a od toga sto taj um, subjekt saznanja ili kako god ne moze da se pronadje u mozgu nemamo nista. To znanje ili ta cinjenica nam nista dobro (ni lose) ne donosi. To bi imalo neki prakticni znacaj ako bi nam omogucilo da svesno manipulisemo nasim mentalnim sadrzajem ili fizickim kao Isus al to je vec HC. xDDD Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Ali "samo" to je problem. Taj first person exp koji nije proizveden mozdanim procesima. Medjutim to je cista praznina. Ono sto svakoga zanima jeste sadrzina- koja podleze mozdanim procesima (bio-hemijsko-fizicko...u svkaom slucaju materijalisticka spika). Svakoga zanima da mu um bude ispunjen kvalitetnim, pozitivnim sadrzajem a od toga sto taj um, subjekt saznanja ili kako god ne moze da se pronadje u mozgu nemamo nista. To znanje ili ta cinjenica nam nista dobro (ni lose) ne donosi. To bi imalo neki prakticni znacaj ako bi nam omogucilo da svesno manipulisemo nasim mentalnim sadrzajem ili fizickim kao Isus al to je vec HC. xDDD To ne znas. Ako posmatrac ne zavisi od mozga onda i nakon smrti mozga moze da ocekuje neki x sadrzaj koji ce da opaza. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јануар 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Kako bi komentariso Aquilus ovu izjavu. “If human consciousness can really leave the body and operate without a brain, then everything we know in neuroscience has to be questioned.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 To ne znas. Ako posmatrac ne zavisi od mozga onda i nakon smrti mozga moze da ocekuje neki x sadrzaj koji ce da opaza. A za zivota? Ako posmatrac ne zavisi od mozga moze li da oblikuje sadrzinu prema svojoj volji? Dakle tu se postavlja pitanje volje... da li je volja iz mozga ili takodje van mozga ^.^ Posto ako nije slobodna od mozga onda nam je svejedno. Onda je citavo ljudsko postojanje ekvivalentno zatocenom gledaocu u bioskopu. I ne moze nista da ucini ako mu se ne svidja film. Molitva bi u toj analogiji bila ekvivalent komuniciranju sa bajom za projektorom.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 A za zivota? Ako posmatrac ne zavisi od mozga moze li da oblikuje sadrzinu prema svojoj volji? Dakle tu se postavlja pitanje volje... da li je volja iz mozga ili takodje van mozga ^.^ Posto ako nije slobodna od mozga onda nam je svejedno. Onda je citavo ljudsko postojanje ekvivalentno zatocenom gledaocu u bioskopu. I ne moze nista da ucini ako mu se ne svidja film. Molitva bi u toj analogiji bila ekvivalent komuniciranju sa bajom za projektorom.. Ja bih ti rado odgovorio ali prvo da mi definises st aje to volja.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Ako je to tako onda je pitanje zasto coveku treba toliki mozak (koji trosi veliki deo kiseonika), a nije dovoljan dosta manji. Kako si zaakljucio da je dovoljan dosta manji? Izneo si mi samo tvrdnju do koje ne znam kojom logikom si dosao.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Јануар 1, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Kako si zaakljucio da je dovoljan dosta manji? Izneo si mi samo tvrdnju do koje ne znam kojom logikom si dosao.... Dosta imamo veci mozak nego bilo koja zivotinja, malo preterano za nesto sta samo treba da primi signal. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Kako bi komentariso Aquilus ovu izjavu. “If human consciousness can really leave the body and operate without a brain, then everything we know in neuroscience has to be questioned.” Bullshit. Neuroscience gave us solid knowledge about the observed and non of the observer. Млађони and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 A kako ga vide vernici??? Ти си покренуо тему. Ја само кажем да је појам веома растегљив и нигде до краја усаглашен, чак ни међу верницима, тако да не знам шта је референтнта тачка да бисмо уопште почели причу. Мислио сам да имаш већ формирану референтну тачку. Jesi li se ikada zapitao kakva je duša retardirane osobe. Očigledno, retardiranost potiče od fizički nerazvijenog mozga, ali ako je duša nešto što može da bude svesno, nezavisno od tela, kakva je onda duša? Zašto ona ne kompenzuje retardiranost? Такво ћеш питање поставити једино ако поистоветиш свест и душу. Али ако је свест душа, онда је потпуно сувишно говорити о души. Ако свест и душа нису исто, што би онда душа компензовала недостатак свести и/или памети? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Dosta imamo veci mozak nego bilo koja zivotinja, malo preterano za nesto sta samo treba da primi signal. Nisaam rekao da samo treba da primi signal...... rekao sm nesto sasvim drugo... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 Такво ћеш питање поставити једино ако поистоветиш свест и душу. Али ако је свест душа, онда је потпуно сувишно говорити о души. Ако свест и душа нису исто, што би онда душа компензовала недостатак свести и/или памети? problem retardirne osobe nije manjak svesti nego manjk inteligencije.... opet.. radio kome je "antena" losa ili pojacalo lose, moze da pusta "los" signal umesto dobrog.... To nista ne svedoci na polju duse.. koristim paralelu radija, ali ne mislim da je to bukvalno signal u fizickom smislu te reci... pa je svako dalje poredjenje besmilseno sa time "koliki mozk" treba da bude. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 1, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2015 problem retardirne osobe nije manjak svesti nego manjk inteligencije.... opet.. radio kome je "antena" losa ili pojacalo lose, moze da pusta "los" signal umesto dobrog.... Чак и несвесна особа има оно што верници називају "душа". Ако прихватимо да душа надживљује смрт, онда није везана ни за свест, која је мање - више физичка категорија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука