Danijela Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Последњих петнаестак година постало је нормално да судбоносно "да" изречено пред матичарем у општини буде поновљено и у цркви. Да је број црквених венчања у порасту потврђују и у Цркви светог Александра Невског у Београду. Током 1981. склопљено је само шест, а 2006. године 126 бракова. Међутим, уз повећан број црквених венчања, повећан је и број црквених развода. Цркви је стало, ако је икако могуће, да се сваки брак сачува. Али, уместо да затраже помоћ духовника кад брачна заједница западне у тешкоће, супружници код свештеника који их је венчао најчешће долазе са пресудом општинског суда о разводу и захтевом да их и црква растави. И у таквим случајевима свештеници се труде да помогну брачницима како би, ако је могуће, наставали да живе заједно. Да је, упркос грађанском разводу, ипак, могуће обновити светињу брака потврђује протојереј Вајо Јовић, старешина Цркве светог Александра Невског: "Једна жена је напустила мужа и дете и отишла код својих родитеља у други град. Уследио је и грађански развод. Интервенцијом свештеника није дошло до црквеног развода. После много разговора са оба брачна партнера жена се вратила мужу. У међувремену су се поново венчали у општини, добили друго дете и сада, после свих тешкоћа, имају складан брак." Међутим, немају све брачне кризе срећан крај. Како каже отац Вајо, било је случајева да су свештеници његове цркве утрошили и по 100 сати разговора у току неколико месеци, уз много прочитаних молитви, али се брак није могао спасти. "Једноставно, супружници нису могли хришћански да живе, јер нису били верни једно другом. Стабилизују се на неко време, па онда учине прељубу. Било је примера да су оба брачна партнера искључива и одмах после грађанског траже експресно и црквени развод. Свештеник мора да буде веома опрезан и да даје добре хришћанске савете. Ако види да је брачна заједница изгубила сваки смисао, прибегавајући мањем злу, како брачници не би духовно пропали, духовник може предложити и црквени развод, инсистирајући увек на мирном решењу", прича старешина Цркве светог Александра Невског. Отац Вајо Јовић истиче да се народ све више поводи за холивудским хедонистичким стилом живота који пропагира болесну сексуалност, тако да хришћански идеали праве и жртвене љубави у светињи брака као да бивају заборављени. У великом броју случајева, ипак, постоји добра воља да брак добије и Божји благослов и у томе им свештеници помажу кроз предбрачни испит који претходи чину венчања. Неки будући брачници поуке и савете свештеника схвате озбиљно, али има случајева да се улази у црквени брак из помодарства. Искуство говори да они брачни партнери који немају никакву традиционалну или духовну подлогу и венчавају се јер је то сада "ин" врло брзо доводе свој брак у кризу. "Може се рећи да је у 90 одсто случајева развода узрок нехришћански живот. То значи да брачници прво нису живели верно, да у браку нема никаквог подвига, поста, молитве, праштања, разумевања и причешћа. Нема спремности, као што поручује Свето писмо, да понесу бреме један другом. Брачници изгледају као војници који су сами себе разоружали и тако изгубе прву битку, па макар била и мала. У брак се улази са физичком заљубљеношћу, а човек мора да има духовну љубав која је дубља и надилази телесну. Брак је као биљка, морате да је окопавате, негујете, заливате, а то је заједничка брига брачника, али и брига цркве", истиче протојереј Вајо Јовић. Уколико би наш народ и омладина били више упућени у веру и оправослављени, било би мање свих криза, укључујући и брачне, сматра овај духовник, поткрепљујући то и доказима. "Имамо двадесетак бракова које су склопила особе из наше парохијске заједнице. То су људи који годинама долазе на богослужења и у цркви су пронашли своје брачне партнере. Ти бракови су потпуно стабилни и у њима већ има по троје, петоро, па чак и десеторо деце. Многи од њих живе још као подстанари. Кажу да им је тешко, али се ипак не жале", прича отац Вајо Јовић. http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/t40338.sr.html lab_man, -Владимир-, Млађони and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 ma nek su crkveni makar iz pomodarstva, mozda se zakaci nesto! NemanjaVa је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Цркви је стало, ако је икако могуће, да се сваки брак сачува. Али, уместо да затраже помоћ духовника кад брачна заједница западне у тешкоће, супружници код свештеника који их је венчао најчешће долазе са пресудом општинског суда о разводу и захтевом да их и црква растави.Kakav duhovnik, veliku vecinu 'duhovnik' vidi kad se dogovaraju za vencanje i na sam dan vencanja - i vise nikad. Eventualno oko razvoda ili kad sluze opelo. verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Децембар 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Цркви је стало, ако је икако могуће, да се сваки брак сачува. Али, уместо да затраже помоћ духовника кад брачна заједница западне у тешкоће, супружници код свештеника који их је венчао најчешће долазе са пресудом општинског суда о разводу и захтевом да их и црква растави. Како духовник да зна да нешто није у реду у браку ако му се супружник или оба супружника не обрате и затраже помоћ. Није ваљда видовит? Има много и до народа, није свештенство увек криво. nana and Zero је реаговао/ла на ово 2 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 О томе смо разговарали својевремено - да ли би парохије требало да буду мало "затвореније", тј. да праве мало јаснију разлику између "верних" и "остатка света". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Било би мање развода, али руку на срце и мање венчања A samim tim i manje $$$ Данче*, Vesna Milovic, Ленка* and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Цркви је стало, ако је икако могуће, да се сваки брак сачува. Али, уместо да затраже помоћ духовника кад брачна заједница западне у тешкоће, супружници код свештеника који их је венчао најчешће долазе са пресудом општинског суда о разводу и захтевом да их и црква растави. Како духовник да зна да нешто није у реду у браку ако му се супружник или оба супружника не обрате и затраже помоћ. Није ваљда видовит? Има много и до народа, није свештенство увек криво. Stvar je u tome sto narodu ni ne pada na pamet da se obrati duhovniku. Crkvena vencanja se vrse zbog tradicije i sto zene vole da im bude svecanija ceremonija. S druge strane, kritika svestenstvu treba da ide sto vencavaju ljude koje ni ne poznaju niti su to crkveni ljudi uopste niti znaju kakav zavet daju.. nana, Ленка*, Vesna Milovic and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Децембар 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Svi su krivi. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
звончица Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 За многе парове црквено венчање има, Боже опрости, декоративну функцију. Дај само да је више ставки на списку, да је програм разноврснији... Суштина се ту не дотиче, на жалост. Dexi је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Није проблем у тим људима који долазе на "традиционално венчање" него у СПЦ која им такве услуге нуди. Крајње је време да се разведе несрећан брак Цркве и нације. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Што Цркве и нације? Каква је то сметња у овој теми? Мислим слажем се да Црква треба да буде изнад једне нације, она је Васељенска. То је у корену проблема. Зашто Црква пристаје да "венчава" (крштава итд.) људе који нису "активни верници" (= хришћани)? Зато што је прихватила идеју да су "Срби православни" (= хришћани) без обзира да ли су заиста верници или не. Vesna Milovic, Kaludjerovic Sreten, Млађони and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 To sto grizli prica ima onaj isti smisao kad ateista kaze ako Bog postoji sto se on nama opet ne pojavi,predstavi,"dokaze" i onda sam citao neke odgovore na ta pitanja gde se kaze da Bog mozda to ne zeli jer kad bi svi bili sigurni njegovom fizickom pojavom da je on prisutan da bi ljudi poceli da veruju i bili vernici iz straha i time da bi se gusila sloboda volje svakog coveka. To isto i ovo sto on predlaze,pritom ne znam sta podrazume se pod tim "aktivan hriscanin"? jel to neka kota prisustva na liturgiji,pricescivanju ili? Da ne pricam sto smo prosli 50 godina komunizma,gde je sve i svja vezano za crkvu,veru bilo zabranjivano pa je i normalno da ljudi u crkvi budu fleksibilni u trenutku kad se narod pocinje vracati veri. Mozda za pocetak je dovoljno i da pozelis da se vencas u crkvi. NemanjaVa, Јадранка-Дервента and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 3 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Augustinus Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Деведест и девет посто оних који склапају брак у Цркви, чине из чисте традиције. Нема ту ни ''Б'' од ''брака'', или свете тајне. Прво: Ни сами не знају шта је то брак по хришћанским догматима (не познају ни основе вере нити их то занима). Друго: Не склапају брак у Цркви из вере, него зато што се то очекује од других, јер ако нема венчања у Цркви, онда добра већина пита зачуђено ''ЗАШТО?''. Треће: Ни добру већину свештеника ту и не занима шта ће бити са браком, или да ли ово уопште они знају, него рачуна колико ће добити од домаћина, кума, и да ли ће га частити и преко.... Све у свему, зачине Ц. Људи немају појма, а и не занима их осим да се сликају и да то венчање у Цркви буде у оквиру свадбеног програма, а свештеник се само брине да му плате, па нек раде шта год хоће... Ленка*, Vesna Milovic, Kaludjerovic Sreten and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Caelum a non celando, quia apertum est. http://www.pravoslavniistocnik.net/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 S druge strane, kad bi Crkva napravila kriterijum da ne moze da se vencava u crkvi ko god hoce, vec samo hriscani (ne mislim samo oni koji su krsteni vec oni koji veruju), to bi kod nas napravilo revoluciju. Kod mene u komsiluku covek umro, nije bio krsten, i cujem kako ljudi prigovaraju sto pop nije hteo da mu dodje na sahranu i odrzi opelo. Dzaba im ja pokusavao reci da covek nije bio krsten pa ne moze. Dosao pop, ocitao Ocenas ali opet ljudima nije jasno sto ne moze opelo. Dotle ide nerazumevanje kod nas. Vesna Milovic, Kaludjerovic Sreten and nana је реаговао/ла на ово 3 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Није проблем у тим људима који долазе на "традиционално венчање" него у СПЦ која им такве услуге нуди. Крајње је време да се разведе несрећан брак Цркве и нације. Дај бре, Гризли па до 90их година колики се постотак крштавао/венчавао? Мислим, да је овај пример много више за католике, него за православце. Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука