Deja Vu Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 @@Ћириличар, ma razumem ja tebe, otvarao sam diskusije o toj pohlepi ovde i kako se kapitalizam zasniva na njoj, ali kad razmislis pohlepe imas svuda, samo sto je u kapitalizmu ona data kao mogucnost svima. No, 100 ljudi 100 cudi, one koji su zli, pohlepni, ovakvi onakvi mozes naci svuda, poenta je ono sto se odrzava u globalu. Ako mozemo govoriti o pohlepi tih biznismena, sto ne bismo govorili o pohlepi drzave ili o pohlepi bankara? Sto se svuda sad po Zapadu fura taj fazon spasavanja banaka, kada su one nista drugo do obicne firme koje ako propadnu nikom nista? To je i premijer (ako se ne varam) Islanda govorio. Pustite banke da propadnu, nemojte da ih spasavate i sve ce biti u redu. I tako su na Islandu uradili i vratili se ljudi u normalu jer nisu slusali MMF, Svetsku banku i slicne. A i uzmimo u obzir to da FED postoji od 1913. dok su pre toga postojale jos 2 centralne banke (Prva i druga) u trajanju od nekih 20 godina pa su ih Dzeferson, Medison i Dzekson ukidali, dok je veci period pocetka americke istorije bilo bez centralne. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 3, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Овде примећујем један проблем и једну недоследност. Проблем је у томе што су, етички гледано, криви и једни и други. Вероватно су многи били заведени лажно ниским каматама, али су оне најкрупније рибе свакако знале шта раде. Да су толико глупи и необавештени, не би били најкрупније рибе. Осим тога, то што је неко заведен, не ослобађа га одговорности. Етичке дефинитивно не, а мислим ни правне (мада ово друго кажем уз огромну ограду). Може вероватно да буде олакшавајућа околност. Недоследност се огледа у томе што овде тврдиш једно, а кад се говори о задуживању држава и међународним односима, онда тврдиш супротно. Наиме, овде су ти криви само они који су давали, а, кад је у питању Грчка и слични случајеви, онда су ти само криви они који су узимали (грчки политичари), а никако ММФ, европски политичари и остала братија. Или пре неки дан кад се говорило о СФРЈ, криви су ти били само наши комунисти, а не и западни кредитори. Vidis, j ne dozivljvam ni prodvca ni banku kao krive.. vec drzvu koj je svojim "doterivanjem" cene kredita posll pogresnu poruku... a ovi ostali su samo pruzli usluge koje su im ljudi trzili.. mislim da ne bi trebalo ni da se bavimo krivicama.. vec uzrocim i posledicam ... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 3, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2015 A kako bu sprecio banke da ne stampaju valute drugih banaka? Sve bi funcionisalo na slican nacin na koji bitkoini funkcionisu. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 vec drzvu U koju spada i centralna banka, jer ove ispod rade samo ono sto moraju - dizu i spustaju kamatne stope kada to radi centralna banka. Zato mene to podseca kao na mesanje drzave u npr. odredjivanje cene ajvara. Ona moze da spusti cenu ajvara zato sto smatra da je to dobro, ili da ga podgine zato da bi ne znam, ubirala vise poreza. E sad tebi kao prodavcu i meni kao kupcu to ne odgovara. Nama odgovara kada drzava ne odredjuje cenu ajvara, nego samo trziste kroz konkurenciju i sta vec ide. Onda ce cena biti u blizini ravnoteznog nivoa, nikako ispod i iznad, jer ce biti i dovoljno ponude i potraznje sto ce formirati cenu. E slicno sa kamatnim stopama, kada ih drzava odredjuje ispod-iznad ravnoteznog nivoa, a trebalo bi verovatno prepusti da se kamatne stope same odredjuje bez mesanje centralne banke. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 3, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2015 U koju spada i centralna banka, jer ove ispod rade samo ono sto moraju - dizu i spustaju kamatne stope kada to radi centralna banka. Zato mene to podseca kao na mesanje drzave u npr. odredjivanje cene ajvara. Ona moze da spusti cenu ajvara zato sto smatra da je to dobro, ili da ga podgine zato da bi ne znam, ubirala vise poreza. E sad tebi kao prodavcu i meni kao kupcu to ne odgovara. Nama odgovara kada drzava ne odredjuje cenu ajvara, nego samo trziste kroz konkurenciju i sta vec ide. Onda ce cena biti u blizini ravnoteznog nivoa, nikako ispod i iznad, jer ce biti i dovoljno ponude i potraznje sto ce formirati cenu. E slicno sa kamatnim stopama, kada ih drzava odredjuje ispod-iznad ravnoteznog nivoa, a trebalo bi verovatno prepusti da se kamatne stope same odredjuje bez mesanje centralne banke. Pa dobro j se sa time slazem. Od mesanja drzve uglavnom veca steta (trosk + oportunitetni trosak) nego korist.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Vidis, j ne dozivljvam ni prodvca ni banku kao krive.. vec drzvu koj je svojim "doterivanjem" cene kredita posll pogresnu poruku... a ovi ostali su samo pruzli usluge koje su im ljudi trzili.. То је вероватно зато што ниси имао посла с банкама и банкарима. Рећи ћу ти само једну ствар - у питању су тешке лопурде, секташи (баш тако), изузетно неморални ”људи”, који не презају од гажења преко лешева... Банке, што се мене тиче, уопште нису бизниси, већ мафијашке удруге. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 3, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2015 То је вероватно зато што ниси имао посла с банкама и банкарима. Рећи ћу ти само једну ствар - у питању су тешке лопурде, секташи (баш тако), изузетно неморални ”људи”, који не презају од гажења преко лешева... Банке, што се мене тиче, уопште нису бизниси, већ мафијашке удруге. Deda mi je "bankar" direktor u SDK bio:P medjutim u pravu si.. ali imaj u vidu da su banke jedno od najregulisanijih trzista - SVUD. A znash sta se desi kad nabijes regulacije i dozvolis kronizam :P oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Deda mi je "bankar" direktor u SDK bio:P medjutim u pravu si.. ali imaj u vidu da su banke jedno od najregulisanijih trzista - SVUD. A znash sta se desi kad nabijes regulacije i dozvolis kronizam :P Види, тебра, ја знам да су банке регулисане и та је то главни узрок њиховог понашања. АЛИ, зашто би то био релевантан одговор на коментар да су у питању људождери? Ја можда јесам свакакав, али кад би ми сад дошао неки тамо бирократа и рекао да радим шта год хоћу, а држава ће да ме спаси, ја и даље не бих могао да газим преко мртвих и прождирем људе. Не искључујем да бих поклекао и радио разне не баш етичке ствари, али не бих никако могао да се спустим на ниво банкара. У питању су чисти монструми. Контам практични аргумент и контам да је битно уклонити државне регулације да ти исти монструми не би могли да имају толику моћ. Али то не мења чињеницу да су људи вишеслојна бића и да им није само битан крајњи (практични) резултат негог дела, него и све оно између, испод и изнад. Није само битно онемогућити систем који дозвољава монструмима да оперишу. Битно је и концентрисати се и на саме монструме, видети због чега су такви, видети да ли им се може помоћи и, веома важно, учити децу да не буду такви никада и ни под којим условима, па макар их и фамозна држава на то подстрекивала. Оно што је пробудило монструме у банкарима је васпитање да све што постоји на овом свету гледају кроз профит. Да нису томе научени, сигурно не би кренули да газе људе чим држава нешто забрља. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 3, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Види, тебра, ја знам да су банке регулисане и та је то главни узрок њиховог понашања. АЛИ, зашто би то био релевантан одговор на коментар да су у питању људождери? Ја можда јесам свакакав, али кад би ми сад дошао неки тамо бирократа и рекао да радим шта год хоћу, а држава ће да ме спаси, ја и даље не бих могао да газим преко мртвих и прождирем људе. Не искључујем да бих поклекао и радио разне не баш етичке ствари, али не бих никако могао да се спустим на ниво банкара. У питању су чисти монструми. Контам практични аргумент и контам да је битно уклонити државне регулације да ти исти монструми не би могли да имају толику моћ. Али то не мења чињеницу да су људи вишеслојна бића и да им није само битан крајњи (практични) резултат негог дела, него и све оно између, испод и изнад. Није само битно онемогућити систем који дозвољава монструмима да оперишу. Битно је и концентрисати се и на саме монструме, видети због чега су такви, видети да ли им се може помоћи и, веома важно, учити децу да не буду такви никада и ни под којим условима, па макар их и фамозна држава на то опдстрекивала. Оно што је пробудило монструме у банкарима је васпитање да све што постоји на овом свету гледају кроз профит. Да нису томе научени, сигурно не би кренули да газе људе чим држава нешто забрља. Pa prakticni, ustvari je dodatak na tvoj komentar - vise nego kritika tvog komentara. Imamo problem sa ljudozderima svud gde immo negativnu selekciju privrednika kroz kornizam. Pa tako i sa bnakama.. a i sa poslodavcima u Srbiji. UGLAVNOM ( da ne gresim dusu) tu opstaju ljudi koji su spremni da urade neki nemoralni akt sa politicarim, neki dil iza ledja prevaru.. i zasto bi takvi ljudi bili ok poslodvci u ustatku svog poslovanj? Kad im se moze. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Pa prakticni, ustvari je dodatak na tvoj komentar - vise nego kritika tvog komentara. Imamo problem sa ljudozderima svud gde immo negativnu selekciju privrednika kroz kornizam. Pa tako i sa bnakama.. a i sa poslodavcima u Srbiji. UGLAVNOM ( da ne gresim dusu) tu opstaju ljudi koji su spremni da urade neki nemoralni akt sa politicarim, neki dil iza ledja prevaru.. i zasto bi takvi ljudi bili ok poslodvci u ustatku svog poslovanj? Kad im se moze. Nema to veze sa politicarima, nece svako ko gazi preko mrtvih biti u dilu sa njima. Juan govori o obicnim bankarima koje mozes sresti svuda. Bas mi juce kolega prica kako su ga izradili za nesto, ne mogu tacno da se setim sada za sta, znam samo da je morao da plati neke pare za 3 meseca, iako u ugovoru pise da mora za 2 meseca. I jos mu neke kamate i sicu nabili, uzeli mu sve iz novcanika. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 3, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Nema to veze sa politicarima, nece svako ko gazi preko mrtvih biti u dilu sa njima. Juan govori o obicnim bankarima koje mozes sresti svuda. Ima, zbog kronizma. Dakle kada imas kronizam, pod obvezno sledi i korupcija, ko je spreman da "vara" u igri, spreman je (uglavnom) i da gazi po drugima. To ti je negativna selekcija privrednika ( u ovom slucaju bankar) jer opstaju samo oni koji su spremni na dilove "ispod" zita koji izbce one koji rade posteno jer imaju prednosti. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 3, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2015 wellfare state, za zosketa... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 У питању су чисти монструми. Дакле суштинско питање је како да ти монструми не успеју у стварању с**ња за свој циљ, како их спречити и ограничити у томе. Како да не могу да грабе неправедно, на рачун других. Ако имаш државу са много овлашћења, свакако ће од њих купити дакле привилегије и гледати што више да уграби... То је вероватно зато што ниси имао посла с банкама и банкарима. Рећи ћу ти само једну ствар - у питању су тешке лопурде, секташи (баш тако), изузетно неморални ”људи”, који не презају од гажења преко лешева... Банке, што се мене тиче, уопште нису бизниси, већ мафијашке удруге. https://www.youtube.com/watch?v=vFrKZuK_5bk Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Ima, zbog kronizma. Dakle kada imas kronizam, pod obvezno sledi i korupcija, ko je spreman da "vara" u igri, spreman je (uglavnom) i da gazi po drugima. To ti je negativna selekcija privrednika ( u ovom slucaju bankar) jer opstaju samo oni koji su spremni na dilove "ispod" zita koji izbce one koji rade posteno jer imaju prednosti. Pa dobro, to ima logike. Mada monstruozne bankare imas i po Americi u kojoj nema takvog kronizma i negativne selekcije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 3, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Pa dobro, to ima logike. Mada monstruozne bankare imas i po Americi u kojoj nema takvog kronizma i negativne selekcije. U americi je care bankarska "industrija" izuzetno regulisana... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука