Млађони Написано Децембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 nekad ide cak dotle, imas situacije gdje se starica srusi pored gradskog autobusa a ostali samo okrenu glavu Ja te situacije nisam vidjao. Nigde, nikad. MIslim da su izmisljotine.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Ja te situacije nisam vidjao. Nigde, nikad. MIslim da su izmisljotine.... onda si jos zelen jer ne poznajes svijet oko sebe, pa ja sam u novom sadu imao situaciju gdje neka narkomanka pala na plocnik, pjena joj ide na usta i lezi pored neke rostiljnice, ljudi jedu cevape za stololovima a ona lezi pored na plocniku, kad je pitas sta joj je ona nesto mrmlja ne moze da prica, kad odes do konobarice da zove hitnu ona kaze ahhhh ona tako svaki dan tu, dolazila prije i policija i hitna pa ona opet tako.... mozda kod vas u krusevcu toga nema ali pitaj ostale ljude poznaju li slicne situacije, ne znaci da neko laze ako ti nisi to dozivio, nisi ti referenca za nista... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 onda si jos zelen jer ne poznajes svijet oko sebe, Moze biti, a moze isto tako biti da ti preuvelicavas da bi tvoj argument dobio na snazi.... sigurno da ima ljudi koji nece da pomognu ima ljudi i koji hoce. Kad drzav uzima porez od svih, tad ne znamo ko je pomogao i koliko... ovako bi mozda znali pa bi se oni kojima je pomognuto oduzili.... A sto se pomoci tice, opet, neke cinjenice te argumentuju suprotno.. Gradjani samoorganizacijom masovno pomogli zrtve poplava. Gradjani samoorganizacijom konstatno pomazu bolesnu decu kojoj treba para za lecenje. Itd.. da ne pricam... ne bih rekao da si u pravu, da ne bi ljudi pomagali. Sigurno da ima nekih koji ne bi pomagali... ali ima mnogo njih i koji bi i kao sto rekoh... u slucaju samoorganizacije tacno bi se videlo ko je kakav covek... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Nema potrebe za drzavnom socijalnom pomoci. Drugim recima nema potrebe da nam drzava otima pare da bi davala socijalnu pomoc nekom. To moze trziste isto da uredi. JA i ti smo recimo iz krusevca, znamo peru kome je potrebna socijalna pomoc, skupljamo i pomazemo mu dok mu treba. Ili mu pruzimo nacin da zaradi. Tako se pre radilo po selima, ljudi koji su siromasniji su pomagali u bogatijim kucama za male nadoknade - sitnije poslove. Dok nisu postajali majstori, ili se ostrucili dovoljno da mogu da zarade za sebe. Тако се прије радило, када је друштво било више колективистички оријентисано и солидарност је била присутнија. Данас је другачије доба. То као прво. Као друго, приватна социјална помоћ је на дуги рок непоуздана са неколико аспеката. Први је - шта ако твој посао пропадне, па онда човјек кога издржаваш остане без њему неопходне социјалне помоћи? Ту долази држава као одговор. Јесте мање ефикасно у неку руку, јесте често и недовољно, али на дуге стазе далеко је теже држави да банкротира него појединцу и самим тим је држава сигурнији давалац социјалне помоћи. Други аспект је - за приватну социјалну помоћ, тј. да би ти могао некога издржавати, мораш имати веће приходе. Трећи аспект је - нису сви људи алтруисти. Заправо, алтруисти су ријетки. Четврто - организација социјалне помоћи великих размјера захтјева одређену организацију коју најлакше успостављају надређене институције. "Демократска" организација великих акција је хаотична и напредак се спорије одвија када нема неког надређеног да координише читав процес и усмјерава енергију, људе и све остале токове тамо гдје су најпотребнији ( укратко, потребан је регулатор за пројекте већих размјера ). Мој проблем са тврдим либертаријанцима јесте када одете овако далеко ( ја сам неки меки либертаријанац, како ми рече један политички тест, неолиберални демократа ). Једноставно постоје неке области које за циљ имају профит и ту је слободно тржиште неприкосновено, али постоје и области у којима је сигурност и стабилност важнија од максималне економске ефикасности и профита. Наравно, увијек је потребно одмјерити корист и штету који долазе како од либералног, тако и од интервеционистичког приступа и одабрати најбоље рјешење у сваком конкретном случају. GeniusAtWork and kordun је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 jeste, ali ja sam ipak za to da drzava vodi racuna o tome a ne samo dobra volja ljudi, ljudi dobre volje mogu i ovako da pomognu kad god pozele. ko zna kako bi biulo da se ukine to, to bi bio eksperiment sa zivim mucenicima, ja se licno ne bi usudio da se tu igram, mozda gresim ali tako mislim i dalje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Тако се прије радило, када је друштво било више колективистички оријентисано и солидарност је била присутнија. Данас је другачије доба. То као прво. Као друго, приватна социјална помоћ је на дуги рок непоуздана са неколико аспеката. Први је - шта ако твој посао пропадне, па онда човјек кога издржаваш остане без њему неопходне социјалне помоћи? Ту долази држава као одговор. Јесте мање ефикасно у неку руку, јесте често и недовољно, али на дуге стазе далеко је теже држави да банкротира него појединцу и самим тим је држава сигурнији давалац социјалне помоћи. Други аспект је - за приватну социјалну помоћ, тј. да би ти могао некога издржавати, мораш имати веће приходе. Трећи аспект је - нису сви људи алтруисти. Заправо, алтруисти су ријетки. Четврто - организација социјалне помоћи великих размјера захтјева одређену организацију коју најлакше успостављају надређене институције. "Демократска" организација великих акција је хаотична и напредак се спорије одвија када нема неког надређеног да координише читав процес и усмјерава енергију, људе и све остале токове тамо гдје су најпотребнији ( укратко, потребан је регулатор за пројекте већих размјера ). Мој проблем са тврдим либертаријанцима јесте када одете овако далеко ( ја сам неки меки либертаријанац, како ми рече један политички тест, неолиберални демократа ). Једноставно постоје неке области које за циљ имају профит и ту је слободно тржиште неприкосновено, али постоје и области у којима је сигурност и стабилност важнија од максималне економске ефикасности и профита. Наравно, увијек је потребно одмјерити корист и штету који долазе како од либералног, тако и од интервеционистичког приступа и одабрати најбоље рјешење у сваком конкретном случају. pa ne slazem se sa tobom.. prvo kak oste izmerili drustvo nekad i sad? Drugo, nije to bas tako crno belo kako vi predstavljate. Naprimer u Britaniji je obicaj da kada nekom das otkaz, da mu das odredjenu svotu novca da moze da prezivi nekoliko sledecih meseci dok ne nadje drugi posao. Drugo, kada bi drzava uzimala manje poreza i imala manje regulacija i birokratija bila manja - automatski bi poslova bilo vise i manje bi ljudi generalno - trebalo socijalnu pomoc. I trece, mislim da bi doborovoljna privatna socijalna pomoc bila mnogo mnogo mnogo efikasnija... naprimer, ja platim ljudima kojima treba socijalna pomoc da mi pociste dvoriste... to danas ako uradim to je protiv zakonito i smatra se eksploitacijom... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 jeste, ali ja sam ipak za to da drzava vodi racuna o tome a ne samo dobra volja ljudi, ljudi dobre volje mogu i ovako da pomognu kad god pozele. ko zna kako bi biulo da se ukine to, to bi bio eksperiment sa zivim mucenicima, ja se licno ne bi usudio da se tu igram, mozda gresim ali tako mislim i dalje Ne mogu da pomognu, ako im drzava uzima pare, i neodgovorno ih trosi i rasporedjuje... uz to se dobro ogrebu od te socijalne pomoci za njihov dzep... Rekoh ti tamo, drzava od svakog zaposlenog na mesecnom nivou uzme 10 000 evra.... od nezaposlenog svakog meseca potrosi 2 000 evra... jel se zapitas na sta se potrose te pare? Jel mislis da se efikasno i dobro trose? smem da se kladim da bi privatna resena bila 100 puta efikasnija za privredu, bolja za siromasne, i pravednija .... Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Ne mogu da pomognu, ako im drzava uzima pare, i neodgovorno ih trosi i rasporedjuje... uz to se dobro ogrebu od te socijalne pomoci za njihov dzep... Rekoh ti tamo, drzava od svakog zaposlenog na mesecnom nivou uzme 10 000 evra.... od nezaposlenog svakog meseca potrosi 2 000 evra... jel se zapitas na sta se potrose te pare? Jel mislis da se efikasno i dobro trose? smem da se kladim da bi privatna resena bila 100 puta efikasnija za privredu, bolja za siromasne, i pravednija .... to je zato sto nam je drzava lopovska niej u sluzbi gradjana nego u sluzbi cinovnika i vlasti, po meni bi trebalo taj sistem mjenjati a ne ukidati ono sto u drugim drzavama funkcionise dobro, nije te stvari uspostavio jedan covijek, o tome su odlucivali malo pametniji od tebe i mene i ne na brzinu nego kroz dug vremenski period, ja sebe ne smatram pametnijim od njih Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 evo jedan primer, neefikasnosti socijalne pomoci.... i generalno tog prerasporedjivanja para.. jedan biznismen zaradi milion evra. Drzava mu uzme pola miliona kroz poreze. Tih pola miliona da recimo odredjenom broju siromasnih ljudi, i hrani ih godinu dana. Od tih pola miliona, malo se sigurno procarda u dzepove politicara. Sa druge strane, drzava mu ne uzme tih pola miliona evra, on ih ulozi u dalji posao i obezbedi time nova radna mesta, za manji ali stabilniji broj ljudi, i time pomogne sklanjanje sa ulice odredjenog broja ljudi (jer im je obezbedio posao) Sta je od ta dva bolje? Da recimo 30 siromasnih dobiju poslove, ili da se 100 siromasnih prehrani godinu dana.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 to je zato sto nam je drzava lopovska niej u sluzbi gradjana nego u sluzbi cinovnika i vlasti, po meni bi trebalo taj sistem mjenjati a ne ukidati ono sto u drugim drzavama funkcionise dobro, nije te stvari uspostavio jedan covijek, o tome su odlucivali malo pametniji od tebe i mene i ne na brzinu nego kroz dug vremenski period, ja sebe ne smatram pametnijim od njih Nijedna drzava nije u sluzbi gradjana i svaka je lopovska. To je glavna fora... samo sto bogatije privrede to manje osecaju... i manje primecuju... i doprinose neke stvari da lopovluka bude manje.... ako verujes u "nelopovsku" drzavu u sluzbi gradjana u debeloj si iluziji takvo nesto niti je ikad postojalo niti ce da postoji... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Srećno svima koji računaju na empatiju i pomoć drugih ovde... http://www.pressonline.rs/info/politika/172366/kakvi-smo-to-ljudi-bas-ih-briga-za-mrtvog-coveka-koji-lezi-na-ulici.html http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/186455/Bezosecajni-retko-humani/komentari http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:511448-Za-pet-dana-uplaceno-samo-2600-dinara http://www.slobodnaevropa.org/content/novi-protest-u-srbiji-protiv-azilanata/26671896.html https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Srećno svima koji računaju na empatiju i pomoć drugih ovde... http://www.pressonline.rs/info/politika/172366/kakvi-smo-to-ljudi-bas-ih-briga-za-mrtvog-coveka-koji-lezi-na-ulici.html http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/186455/Bezosecajni-retko-humani/komentari http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:511448-Za-pet-dana-uplaceno-samo-2600-dinara http://www.slobodnaevropa.org/content/novi-protest-u-srbiji-protiv-azilanata/26671896.html Pa dobro... mogu i ja .. http://www.naslovi.net/poplave/ http://www.paragraf.rs/poplave-u-srbiji-pomoc-ugrozenima.html http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/Srbija+danas/1517701/Humane+kom%C5%A1ije.html http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/komsije-komsiji-podigle-kucu_217574.html http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:373120-Negotin-Sloga-mestana-gradi-kucu-Trokicicima Dakle racunati ili neracunati? mecutim zaboravljas jednu cinjenicu mi smo jako siromasna zemlja... upravo zbog toga sto se oslanjamo na drzavu umesto sami na sebe i jedni na druge.... a drzava nam to oslanjanje na nju skupo naplacuje... jaa bar mislim da je to razlog... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 o tome su odlucivali malo pametniji od tebe i mene i ne na brzinu nego kroz dug vremenski period, ja sebe ne smatram pametnijim od njih Људи углавном доносе одлуке из сопственог интереса, ако су паметни тим пре. Млађони and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 o meni bi trebalo taj sistem mjenjati a ne ukidati ono sto u drugim drzavama funkcionise dobro, nije te stvari uspostavio jedan covijek, o tome su odlucivali malo pametniji od tebe i mene i ne na brzinu nego kroz dug vremenski period, ja sebe ne smatram pametnijim od njih Problem je sto ti smatras da ce nekom u politici tvoja dobrobit da bude u interesu i da ce u tu koristi da koristi tu svoju pamet..... Zato se svi politicari i prodaju ko moralni, oni i racunaju na to da bi dobili tvoj glas da bi mogli da uzmu pare da kontrolisu. TO jednostavno nije tacno. Od 10 politicara 8 ce biti nemoralni. Sto je veci drzavni aparat to vise nemoralnih moze da se skrije. STo je komplikovanija drzava to ces teze da ustanovis ko je lopov. Malo pre pricas kako su ljudi u sustini iskvareni i zli.. i onda mi kazes - treba pustit ljude (koji su isvkareni i zli) a koji su pametniji od nas dvojice da meni i tebi vode ekonomski zivot i ekonomsku buducnost.. Iskreni, pametni i moralni.. beze od drzave i politike.. retko kad odlaze u nju..uglavnom su preduzetnici.....sami svoje gazde.. evo ucini mu uslugu, bratski te molim, nadji knjigu "pobunjeni atlas' (atlas shrugged) i procitaj.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Децембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2014 Pa dobro... mogu i ja .. Dakle racunati ili neracunati? Pa možeš. Samo da bi imao osnova da ukineš socijalnu pomoć kao kategoriju (skontao sam da se za to zalažeš, ispravi me ako grešim), moraš da imaš mnogo više od novinskih članaka koji pišu o slučajevima altruizma kao dokaz da ljudi koji ne mogu da se staraju o sebi neće biti prepušteni da umru od gladi (normalno, isto važi i za mene da ne mogu da dokažem da su svi onakvi kao iz onih linkova koje sam stavio. Samo ja ne rizikujem ništa ako grešim, ti rizikuješ mnogo). mecutim zaboravljas jednu cinjenicu mi smo jako siromasna zemlja... upravo zbog toga sto se oslanjamo na drzavu umesto sami na sebe i jedni na druge.... a drzava nam to oslanjanje na nju skupo naplacuje... jaa bar mislim da je to razlog... S ovim se slažem. Naša država je nakaradna u svim segmentima, to niko ne može da spori... kordun, Ћириличар and Млађони је реаговао/ла на ово 3 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука