Jump to content

Osnovi ekonomije

Оцени ову тему

Млађони

Препоручена порука

Једноставна је математика. Да узмемо пример.

Младен у Крушевцу производи ајвар за 20 динара. Исти ајвар може да се увезе из Словеније за 10 динара. Ако држава штити Младена од конкуренције, грађани Србије морају да плаћају ајвар 10 динара скупље. Младену је супер, али сви други су на губитку. Осим тога, он не мора да унапређује своју производњу. Може да настави да ради застарело и неефикасно.

Отварање границе присиљава Младена да ради ефикасније, унапреди своју производњу. Он је већ у предности јер је, на пример, радна снага у Србији јефтинија него у Словенији + има пуно мање трошкове превоза, дистрибуције итд. Тиме смо сви у добитку, не само због ниже цене, него и зато што унапређење производње доноси веће плате за раднике и сл. Постајемо ефикаснији - а то је једини начин да постанемо богатији.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Moze da se izveze IT usluge ili po neki poljoprivredni proizvod. Za sve ostalo trebas Know How koja Srbija nema. 

Niko u  Srbiji nije u stanju bez stranaca (Fiat) da napravi novi automobil, televizor, mobilni ili bilo sta drugo sta bi moglo parirati. Da takva preduzeca nastanu moraju da imaju pomoc od drzave i sigurno trziste. Naravno da takva preduzeca moraju da budu vodjeni profesionalno a ne ko kod nas. 

Buraz, nisi ti sposoban niti kadar da odredis sta može šta ne može da se izveze. NIKO NIJE!

To je cista kocka...

Najbolje je dozvoliti svemu da se razvija, pa ono sto uspe da se probije - probice se.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Niko u  Srbiji nije u stanju bez stranaca (Fiat) da napravi novi automobil, televizor, mobilni ili bilo sta drugo sta bi moglo parirati. Da takva preduzeca nastanu moraju da imaju pomoc od drzave i sigurno trziste. Naravno da takva preduzeca moraju da budu vodjeni profesionalno a ne ko kod nas. 

Да таква предузећа настану потребни су способни предузетници (које имамо) и инвестиције (које немамо). Инвестиције немамо зато што смо држава у којој се не спроводи закон. Инвеститори већ имају довољно велики ризик по природи свог посла, тако да не желе да улажу тамо где је ризик још већи због тога што се не поштују и не спроводе закони, не могу да се наплате дуговања, држава претерује са порезима, потрошњом итд.

Дакле, да би добили таква предузећа потребна је реформа система. Треба поједноставити закон и спроводити га.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Да таква предузећа настану потребни су способни предузетници (које имамо) и инвестиције (које немамо). Инвестиције немамо зато што смо држава у којој се не спроводи закон. Инвеститори већ имају довољно велики ризик по природи свог посла, тако да не желе да улажу тамо где је ризик још већи због тога што се не поштују и не спроводе закони, не могу да се наплате дуговања, држава претерује са порезима, потрошњом итд.

Дакле, да би добили таква предузећа потребна је реформа система. Треба поједноставити закон и спроводити га.

Upravo. Najvei broj investiora koji ovde opstaju su oni koji su bliski vlasti i dobijaju subevencije.

Drugim recima, upravo model DRZAVNE INTERVENCIJE da odredi koja je grana najbolja pa nju da stimulise, ono za sta se agnostik zalaze - je ono sto vec postoji i sto je dovelo ovu zemlju do propasti.

Davane su subevencije u "strateska" polja i sad nam kukaju da su pred bankrotom na svakih mesec dana... eto dokle je doveo taj sistem "slobodnog" Trzista kako ga agnostik zove..

Подели на овим сајтовима

Gde nadje Ajvar kao primer majke ti ovde pricam o drugim komplikovanih stvarima.

Inace liberali su tvrdili da cu dosta preduzeca preziveti (cak vecina) spustanje carine tako sto ce da se uklope.

Naravno da se to nije desilo.

Прво, ајвар је изузетно компликован. Храна уопште. Да није, сви би кували као Италијани. Компликованији је од телевизора свакако. Друго, одакле теби идеја да Србија мора да прави телевизоре и свемирске бродове? Ако се, хипотетички, цела нација бави пољопривредом, од тога богато живи и увози телевизоре, у чему би тачно био проблем? Ваљда је основна предност савремене економије подела рада, где свако производи шта најбоље уме, уместо да свако производи све.

Подели на овим сајтовима

Gde nadje Ajvar kao primer majke ti ovde pricam o drugim komplikovanih stvarima. 

Inace liberali su tvrdili da cu dosta preduzeca preziveti (cak vecina) spustanje carine tako sto ce da se uklope. 

Naravno da se to nije desilo. 

Не знам ко је то тврдио и за која предузећа, али је свакако погрешно. Већина комунистичких предузећа која су деценијама заостала није могла да преживи. Она су у ствари требало да буду затворено одавно, једино што их је одржавало у "brain dead" стању је државна инфузија. Нама не требају мртвачка предузећа. Требају нам млада, јака, агилна, покретна предузећа која могу да трче маратон.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Не знам ко је то тврдио и за која предузећа, али је свакако погрешно. Већина комунистичких предузећа која су деценијама заостала није могла да преживи. Она су у ствари требало да буду затворено одавно, једино што их је одржавало у "brain dead" стању је државна инфузија. Нама не требају мртвачка предузећа. Требају нам млада, јака, агилна, покретна предузећа која могу да трче маратон.

Pravo u centar... :good2:

Medjutim... strajkovi, nemojte da optustate, pa subevencionisite preduzeca.. pa vucici, tadici, dacici da jure "investitore" pa subencionisi investitore..

Eto gde nas dovela drzavna intervencija..

Подели на овим сајтовима

Evo gledam sad.... jednu firmu.... mislim da je primer kronizma..

Zove se atelje601... bavi se dizajnom... .iz krusevca je..

I gledam sad... rade sve redom, ali rade i "drzavne" firme.. vuciu plakate, bolnicu, ovo ono...

Znaci imaju ocigledno vezu u drzavi... znaci "najjaci su" kao firma..

medjutim... da li mozda oni plivaju samo zbog politickih veza i time guse konkureciju!? Verovtno...

jer kada im pogledam sajt: http://www.atelje601.com/ ... najobiniji word pres...

Ne bi me zacudil oda im je kompletan dizajn skidanje templejta sa interneta pa preradjivanje na srpski...

Подели на овим сајтовима

Опет су то грешке у резоновању које треба исправити...

Међународно тржиште није "такмичење између држава" или нека врста "економског рата" где има победника и губитника. У слободном свету свака трансакција је на обострану корист, иначе до ње не би дошло. Ако ја нешто купим од тебе за 10 динара значи да сам проценио да ми се то исплати. И ти си ми продао зато што си проценио да ти се исплати. Значи обојица смо на добитку. Тгровина ствара богатство. Није то "игра са нултом сумом" у којој увек неко губи, а неко добија.

Као што сам поменуо раније, основни економски принцип који треба добро запамтити - "јединица мере" у економији није "држава", него "појединац". Онда лако видимо да када држава нешто ограничава она не "штити" "своју економију", него у ствари штити неке појединце на рачун других. И то је сасвим другачија зверка. Јер видимо да нисмо сви на добитку, већ неки добијају, а неки губе.

Код нас није проблем што комунистички диносаури пропадају, они су пропали свуда. Разлика је што се у другим бившим комунистичким државама то обавило брзо, "гиганти" су затворени, оно што је могло да се искористи прешло је у руке приватника и настале су нове фирме, прилагођене тржишту. За три дана. Код нас се то развукло на тридесет година и ми тај процес још увек нисмо завршили. Зашто? Зато што су комунистички политиканти видели прилику да у "транзицији" покраду све што се покрасти може. Зато они Србију дан данас, после више деценија, држе у "прелазној фази". Ми још увек нисмо изашли из социјализма. Још увек нисмо прешли границу него смо негде на пола пута, али са "оне стране". Још увек се "спасавају" и "субвенционишу" комунистичка франкенштајн предузећа или њихови мафијашки наследници. Застава још увек "производи аутомобиле". По сваку цену. Макар морали странцима да плаћамо да би састављали њихове аутомобиле. Тако се "штити наша привреда".

И онда наш народ каже - "не ваља капитализам". Који "капитализам"?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

p.s. mrsh od teorije prirodnog prava ovo je tema o ekonomiji.. otvorio sam temu o pravima pa tamo o tome diskutujte... da ne krenem da sprovodim pravo pesnice ko u starih germana..

nego blago meni PetarM posto ti imas u prvoj neke osnove ekonomije.. pisi ovde sta ucis... :) mislim vezbaj za ispit :P

Подели на овим сајтовима

Колико се год ви трудили да објасните основне и битне апостолате на којој економија почива, у земљи Србији  то никад неће заживети,јер не само ,да то нема нико да спроведе,већ нема ни жеље за тако нечим.

Дакле,ми који  остајемо да живимо у овој руини,гледамо шта нам је интерес и како  можемо да преживимо .

У приватном сектору ,овде како он функционише, нема среће ни сигурности, бићемо и јесмо најгора и најјефтинија радна снага.

Сам нешто почињати је ризик невиђених размера.

Највећи промашени искорак који сад ова влада прави,је уништење јавног сектора, без разлике,да ли добро или лоше послују и извлаче паре из буџета...

Јавна и државна предузећа постоје у свим јаким економским државам и то у већем проценту него код нас, и од кога приватни сектор и те како зависи.

Једна Чешка која је међу првим прошла транзицију и ушла у ЕУ и релативно добро живе,задражала је више од 40% у државном сектору...

Ових дана је синдикат телекома имао разговор са представницима владе, и пазите њихов план,поред извесне продаје најуспешнијег српског предузећа ,.који пуни буџет...

Поред 10 % мање плате,ускоро ће се узети паре за превоз,и директно уплаћивати гсп-у,то је 3200 дин,ваљда је толико маркица...укида се минули стаж по новом закону о раду, који је отприлике око 4-5 хиљада динара и са ових 10% краће плате ,испада да ће она уствари бити 30 % мања...

Они хоће да униште јавни сектор,и натерају да људи беже у приватни,а тамо као тече мед и млеко ?!

И још једна ствар,идем са теме на тему,скоро гледах неку емисију о уса економији и њеном успону,који је почео за време првог св рата, и до дана данашњег од ратова и зависи...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Па они не желе да вас прописно приватизују, него да вас очерупају. И ту си у праву - боље је да остане овако како је, него да се сјате наши лешинари.

Што се УСА тиче, њихова економија је заснована на изутетним иновацијама њихових предузетника и великој индивидуалној слободи. Ратови то богатство само расипају. Успон њихове економије почео је сто година пре Првог светског рата.

То је још једна, невероватно, али веома раширена заблуда - да рат може бити "добар" за економију. Не треба пуно школе да се разуме да је рат расипање, убијање и уништавање богатства, не стварање.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...